Eesti majandus eile, täna ja homme.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Suletud
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kriku »

Rikkamad peavad kummagi süsteemi puhul rohkem panustama.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Rikas maksab ju nagunii rohkem, 2 korda rohkem palka tähendab astmeteta süsteemi puhul ka 2 korda rohkem makstavat maksu.
Miks seda veel täiendavalt "premeerida"?

Ja nagu ma eespool ütlesin, selle maksukoormuse kannab põhiliselt keskklass. Keskklassi, eriti alles lapsekingades keskklassi majanduslikult kottida pole arukas, kuigi see on ahvatlev.
Sest enamasti on tegemist laenuorjuses olijatega, kes ei saa Armin Karu kombel kohver näpus Hispaaniasse emigreeruda. Seega antud seltskond sülitab ja krigistab hambaid, kuid maksab. Päris rikkad panevad oma miljonid voolama lihtsalt teise palmisaare kaudu.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
nimetu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nimetu »

Rikkamad peavad kummagi süsteemi puhul rohkem panustama.
Oleneb kuidas võtta. Proportsionaalselt palga suhtes ei pruugi see nii olla. Nagu ma ütlesin, siis see oleks vaid üks võimalik meede solidaarsuse juurutamiseks riigis. Ühiskondlik sidusus tagab stabiilsema korra, kuid sellele peab lähenema süsteemselt.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Need solidaarsuse meetmed on põhjamaades loonud ka meil täiesti tundmatu muidusööjate seltskonna, kes ei mõtlegi tööle minna - te olete kohustatud mind ülal pidama. Osa neist ronib ka Eestisse elama (Soomest), sest selle 700 euroga seal väga hästi ei ela, aga meil kuskil Tallinnast eemal - enamvähem.
Võibolla sellise ballasti ülalpidamine on soomlaste jõukuse juures tühiasi, aga meil tuleb lausa sandid töövõimeliseks reformida, et töötegijaid võtta oleks.
Võibolla seal on see karm stabiilsus, mida meil pole - aga noh rikkalikud abirahad minu silmis seda ei tekita küll mitte.

Tegelikult oli liigsete rahade maksmise kahjulikkus näha juba eelmise masu alguses. Sai siis peetud hulgaliselt töövestlusi, umbes veerand kandidaate ei ilmugi kokkulepitud ajal kohale. Kes kohale tulevad, siis nendest umbes kolmandik ütleb rõõmsalt, et ega noh ma tööle niiväga ei tahagi, ma saan praegu kõvat töötuskindlustust (mille summa on veel buumiaegsel õhku täis palgal) ja kui te sellest rohkem pakute, eks ma siis võibolla tulen.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Siin polnud proportsionaalsusest midagi juttu:
nimetu kirjutas:Kui on selgelt näha, et nö rikkamad peavad rohkem panustama, siis see signaliseerib teatud solidaarsust riigis.
Rikkamad panustavad ilmselgelt rohkem ka praeguse süsteemi juures ning see signaliseerib solidaarsust. Eriti ilmneb see ravikindlustuse puhul.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Muide kuskil patsiendiportaalis (vist ka eesti.ee-s) võib igaüks näha oma raviarveid ja ravimisoodustusi, mis haigekassa maksab.
Vaatasin, et ravikindlustusega hävin ma ikka täielikult. Aga noh, olen valmis sellega leppima (ka mul võib midagi kallist tulevikus vaja minna).
Enamvähem terve inimene omab seal aastas 1-2 arsti vastuvõtu arvet ehk mingi 30 euro eest, aga juba 1200 eurose brutopalga pealt maksad aastas ravikindlustust ca 1800 eurot.
1800 euro eest võid iga aasta arstil käia niiet paha hakkab.

Mind ehk see sotsimaks ja ravikindlustus ei häiri (harjunud), aga kui kesikute ja sotsinovskite valitsus hakkab igal aastal minu palgast 100 eurot ära võtma mingiks "erakorraliseks tõusuks" mingi "ühiskondliku sidususe" sildi all, siis on aeg vist hangud võtta ja Toompeale minna.
nimetu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nimetu »

Siin polnud proportsionaalsusest midagi juttu:
Kas pidi olema? Kirjeldasin lihtsalt üldist mõtet ju.
Rikkamad panustavad ilmselgelt rohkem ka praeguse süsteemi juures ning see signaliseerib solidaarsust. Eriti ilmneb see ravikindlustuse puhul.
Ma ei väidagi, et ei panusta. Antud juhul esitasin lihtsalt argumendi, et see rohkem panustamine ei pea tingimata tähendama ainult otsest rahalist, vaid võib olla ka proportsionaalsusest lähtuv. Kogu lugu.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

See on täiesti sümptomaatiline, et astmelist tulumaksu jutlustavad poliitpreestrid enamasti unustavad selle, et proportsionaalne tulumaks (mingi % tulust sõltumatu) tagab ka seda, et rikas maksab rohkem ja vaene vähem. Ja ühtlasi tagab seda, et kui vaene hakkab rohkem/paremat tööd tegema, siis ei "premeerita" teda selle eest kõrgema maksumääraga, mille tulemusena kätte saadav summa nii palju ei kasvagi. Taoline süsteem ei motiveeri just pingutama - mida näitab ka kõrgemat palka saavate eestlaste trikitamine tööajaga Soomes, mida kuulnud olen. Põhimassi, kes teevad aga Soomes alla 2500 eurose palgaga töid, see astmeteema ei puuduta, sest Soomes tuleb esimene aste seal 3500 euro pealt alles, alla selle on aga maksumäär meiega võrreldav. Sellelt aluselt on mugav kaagutada Soome maksusüsteemi progressiivsusest, kui sellest progressist ollakse ise saaja pool.

Tavaliselt jõutakse sinna "astmelise" juure siis, kui ideed lisaraha hankimiseks on otsas ja vaja on minna nende rahakoti kallale, kes ise on viitsinud ja suutnud enda elujärje parandamiseks midagi ära teha. Ja et seda kurba tõsiasja varjata, ilustatakse olukorda mäejutlusega õiglusest, õilsusest ja solidaarsusest.
teeline35
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas teeline35 »

Trumm kirjutas.
See on täiesti sümptomaatiline, et astmelist tulumaksu jutlustavad poliitpreestrid enamasti unustavad selle, et proportsionaalne tulumaks (mingi % tulust sõltumatu) tagab ka seda, et rikas maksab rohkem ja vaene vähem. Ja ühtlasi tagab seda, et kui vaene hakkab rohkem/paremat tööd tegema, siis ei "premeerita" teda selle eest kõrgema maksumääraga, mille tulemusena kätte saadav summa nii palju ei kasvagi.
Tõsi ta on omalgi aastaid tagasi välismaal juhus, et palgapäeval palk väiksem oli kui tavaliselt. Tormasin õiglust jalule seadma kuna töötunde sugugi vähem polnud kui tavaliselt. Mulle siis seletatigi kontoris, et ületunde sai palju tehtud ja palgasumma läks järgmisse maksustamisastmesse.
Igal juhul ma ei toeta astmelist tulumaksu kuna üldjuhul saavad pügada natuke kõrgemat palka saavad inimesed. Põhjus ka lihtne, rikastel raha küll, et palgata maksunõustajaid ja raha mõne maksuparadiisi kaudu ära peita ja küll leitakse ka mingi maksuauk kuidas raha ise kulutada ja riigile mingeid makse mitte maksta. Kogenud töölised ja natuke rohkem teenivad spetsialistid on mugav sihtgrupp. Raha palju pole ja üldjuhul ka endal tarkus puudub kuidas maksudest kõrvale hiilida. Toetan pigem palga suurendamist lihttööde eest. Tänapäeval on ülekvalifitseeritud tööjõudu palju. Suurele osale nendest niikuinii nende enesehinnangule vastavat tööd ja palka pakkuda pole. Lihtsam siis lihtsaid töid tegevatele inimestele motiveerimavat töötasu maksta. Seda enam, et neist paljusid lihttöid pole niipeagi lootust tõhusalt automatiseerida!
(Üli)koolitamata,aga lugeda kirjutada mõistan.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

teeline35 kirjutas:Tõsi ta on omalgi aastaid tagasi välismaal juhus, et palgapäeval palk väiksem oli kui tavaliselt. Tormasin õiglust jalule seadma kuna töötunde sugugi vähem polnud kui tavaliselt. Mulle siis seletatigi kontoris, et ületunde sai palju tehtud ja palgasumma läks järgmisse maksustamisastmesse.
Sellest ma ei saa aru - mingi astmeni ulatuvat tulu maksustatakse ju ikka selle astme järgi, mitte ei väänata kogu tulule kõrgeimat võimalikku maksumäära?
teeline35
Liige
Kontakt:

Sellest ma ei saa aru - mingi astmeni ulatuvat tulu maksustatakse ju ikka selle astme järgi, mitte ei väänata kogu tulule kõrgeimat võimalikku maksumäära?
Selles see konks ongi. Jõuad järgmisele maksuastmele ja sinu kohta kehtivad sellele kõrgemale maksuastmele maksud. Minu arusaamist see praegune kehtiv maksuseadus ka mingist maksuastmest alates on kogu teenitav tulu maksustatav ja mingit maksuvaba tulu ei eksisteeri. Sellised soodustused ja kingitused on üks jesuiidi temp tavaliselt. Näiliselt küll saad midagi, aga tegelikkuses võetakse sul teise käega see raha ja natuke rohkemgi ära! Ainuke võimalus neist soodustustest ja kingitustest kasu saada on põhimõtteliselt tööle mitte minna ning ka mitte mingit vara omada. Teed seadused omale hästi selgeks ja käid siis vastavates ametites kätt väristamas. Minu teada ka paljud välismaal tööl käijad kasutavad selliseid nippe.
.
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

teeline35 kirjutas:
Selles see konks ongi. Jõuad järgmisele maksuastmele ja sinu kohta kehtivad sellele kõrgemale maksuastmele maksud. Minu arusaamist see praegune kehtiv maksuseadus ka mingist maksuastmest alates on kogu teenitav tulu maksustatav ja mingit maksuvaba tulu ei eksisteeri. Sellised soodustused ja kingitused on üks jesuiidi temp tavaliselt. Näiliselt küll saad midagi, aga tegelikkuses võetakse sul teise käega see raha ja natuke rohkemgi ära! Ainuke võimalus neist soodustustest ja kingitustest kasu saada on põhimõtteliselt tööle mitte minna ning ka mitte mingit vara omada. Teed seadused omale hästi selgeks ja käid siis vastavates ametites kätt väristamas. Minu teada ka paljud välismaal tööl käijad kasutavad selliseid nippe.
.
No ei ole see nii. Suuremat tulumaksu maksad juba teatud summat ületava osa pealt. Mitte kogu summalt.

Tabel 2017 a. kohta
Income tax table, state income tax on earned income only, for 2017
(In addition to the rates below, municipal and church taxes and the health insurance contribution will be collected at 18-26 %)

Earned income, euro | Tax at the lower limit, euro | Tax rate for amounts exceeding the lower limit, %

16,900 to 25,300 | 8 | 6.25

25,300 to 41 200 5 | 33.00 | 17.50

41 200 to 73,100 | 3,315.50 | 21.50

over 73,100 | 10,174.00 | 31.50
https://www.nordisketax.net/main.asp?ur ... ng/i07.asp

Juhiks veel tähelepanu, et esimene ja teine tulp on eurodes, kolmas protsent summast, mis ületab vahemiku alumise piiri.

Kohalikud maksud ja kirikumaksud ja kõik muud maksud mis palgast lähevad on juba proportsionaalsed.
teeline35
Liige
Kontakt:

Ei oska Soome asjade kohta öelda minul juhtus see 2005-2006 aastal Iirimaal, aga umbes samal ajal nad muutsid oma maksusüsteemi ja kas maksuastmeid jäi vähemaks või kaotati päris ära ei mäleta enam.
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Iiri maksusüsteem on veidi teisiti üles ehitatud, aga sinu puhul võisid mängida ilmselt järgmised asjaolud
1. kohaloleku perioodi pikkus
183 days or more in Ireland during a tax year, or
an aggregate of 280 days in the current and preceding tax year
2. tax credits
A taxpayer's tax liability is reduced by the amount of his tax credits, which replaced tax-free allowances in 2001.[10] Tax credits are not refundable in the event that they exceed the amount of tax due, but may be carried forward within a year.[10]
A wide range of tax credits are available. A few are awarded automatically, while others must be claimed by taxpayers.
võõrtöölise elu ei peagi meelakkumine olema...
teeline35
Liige
Kontakt:

See oli kuidagi töötatud tundidega seotud. Oleks ma mingi arvu tunde nädalas rohkem töödanud oleks nädala palk olnud suurem kui tavapärane. Mul tuli nädalapalk ainult natuke üle järgmise maksuastme ja sellepärast maks oli suurem. Muidu poleks aru saanud, aga lihtsalt tol korral jäi raha vähem kätte kui oleks paar ületundi vähem olnud.Edaspidi jälgisin hoolikalt nädala tunde mida tegin ja rohkem sellist asja ei juhtunud. Eks meiesugused võõrtöölised ületundidest ja säästu elamisest elasid. :D
Läheb teemast välja. Sellegipoolest ei poolda paljude maksuastmetega segast maksusüsteemi. Suuremate tulude pealt absoluutarvudes on see 20% ka suur summa. Peaks lootma, et ei viitsita raha peitmisega jännata. 30%, 40%, 50% ja üle maksumäära puhul on stiimul raha peita suurem.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist