Toom, Kaljulaid ja Kõlvart on mures demokraatia pärast? Ärge ajage naerma - nad muretsevad vaid oma naha pärast, kirjutab kolumnist Ivan Makarov.
https://arvamus.postimees.ee/6546404/iv ... age-naerma
Filmi «Muumia» vastik väike tegelane sattub surmava koletise ette ja palvetab eri usundite jumalate poole, et ainult ellu jääda. Mees on läbinisti võlts, kuid just sellisena sobibki elluäratatud muumiale orjaks. Kui veel mõni nädal tagasi oleks öeldud, et Yana Toom ja Mihhail Kõlvart kaitsevad liberaalseid väärtusi, siis oleks see hoopis «Kreisiraadio» taassünd. Kas Muammar Gaddafi oli äkki kah liberaal?
Kõlvarti, Toomi ja ka Kaljulaidi «liberalismi» allikaks on kabuhirm. Vene valijate pettumus võib viia selleni, et Toom põrub ELi valimistel ja Keskerakond kaotab järgmistel kohalikel valimistel niigi üle noatera omandatud ainuvõimu pealinnas, mis oleks igipõlise toiduahela lõpp. Ilmekad olid TTV hilisõhtused lühiuudised emakeelepäeval, kui diktor ründas pikalt Jüri Ratast. Sest TTV on kõigepealt pealinna peremeeste organ.
Samal õhtul toimus ka mitu teleduelli: ETVs ei lasknud saatejuht niigi vagasel Janek Mäggil lõpetada mitte ühtegi mõtet, samas kui Taavi Rõivas sai pidada pikki vihaseid monolooge. TV3 saates «Kolmeraudne» ründas külalisi võõrustanud Mihkel Raud Priit Sibulat raevukamalt kui Jürgen Ligi, nad olid nagu riiklik süüdistaja ja prokurör kahekesi kohtualuse kallal. Saalis ootas kangelasele kohast erikohtlemist ka loodava koalitsiooni tuline vastane Raimond Kaljulaid. Milline poliitiline ülekaal! Kui see kreenis saade oleks laev, upuks see isegi lombis.
Näib, et ei meedia ega aastakümneid võimu nautinud poliitikud olnud demokraatiaks valmis. Meie liberaalid on näidanud üles äärmist sallimatust nende tõenäoliselt sadade tuhandete Eesti elanike suhtes, kelle õigust osaleda demokraatlikus protsessis ja riigijuhtimises nimetatakse kohe fašismiks. Poleks kunagi uskunud, et erudeeritud poliitikud Jürgen Ligi ja Taavi Rõivas unustavad järsku ära, mis on ülekantud tähendus, ja hakkavad sotside kombel haarama õlekõrrest «Hitler – veerevad pead – jõhkrad avaldused», samas kui Ligi ise on läinud ajalukku väljenditega «ära kaaguta, naine», «sisserändaja poeg» ja «Sester on idioot». Ja kolleeg Mart Ummelas hüüab «Keskmeedia punktis», kui TTV reporterit Reformierakonna valimispeole ei lastud: «See on fašism!»
Härrased, võtke rahusteid või siis astuge Putini pressiteenistusse. Härra Ligi, kui ma ütlen, et teil pea lõikab, ei taha ma öelda, et te hakite oma laubaga kapsast või inimesi. Härra Rõivas, kui ma ütlen, et te olete lahtise peaga, ei tähenda see, et teie peaga on midagi lahti või saite külmkappide vahel lahtise koljumurru.
Mõelda vaid, 2019. aasta märtsis tehakse number sellest, kui tõmmatakse paralleele Nõukogude Liidu ja Euroopa Liidu vahele, samas kui NSVLi eesmärk oli «uue ajaloolise inimkoosluse moodustamine» rahvaste vägivaldse ümberasustamise teel, ja tänapäeva ELi ideoloogid kasutavad nende endi utsitatud («Wir schaffen das...») rännet Aafrikast Euroopa rahvusriikide õõnestamiseks. Meil lauldakse Youtube’is juba aastaid iroonilist «Mu aadress on Euroopa Liit» viisil «Mu aadress on NSV Liit». Mis siis nüüd teha – kas keelame ära? Aga äkki ongi juba keelatud – raadios seda ju ei mängita?
Vene valijatega on kõik keeruline. Reformierakonnal ei tasu etendada venekeelsete kaitsjaid, nood ei ole selle partei valijaskond, ja seda veel pehmelt öeldes. Kui räägitakse Jüri Ratase võimuihast, siis ei tasu unustada, et valimised võitnud Kaja Kallas eitas peaministri igasugust kompetentsi. Kas see oli mingi eriti tark ja liberaalne poliitilise külgelöömise vorm? Kallas tahtis olla sadist, aga Ratas ei osutunud masohhistiks. Ja kas Mart Helmele kogu selle hüsteeria ajal helistanud Kaja Kallase isal oli selleks kümme miljonit põhjust?
Hea, kui muumia tagasitulek jääks ära.