Selleks, et tagada alusel olevate süsteemide pidevat tööd, on generaator niiehknaa vajalik. Aga jällegi, 10 kW suurusklassi generaator maksab ca 3000 eurot ja kaalub ca 150 kg. Ehk relvastuseta miljon maksvast ja 10 tonni kaaluva aluse puhul peenraha. Generaatori puhul on suurim tekkiv probleem see, kuidas tagada, et see metsikust raputamisest hoolimata töötaks.
Selleks, et Sa saaksid heitgaasid parda taha saata, pead Sa paigutama NSM-i ahtrisse. Aga ahtris on juba ühed toredad odavad päramootorid. Mitu tükki. Seega pead Sa tõstma konteineri natuke kõrgemale ja nihutama natuke taha poole. Sellega seoses liigub aluse raskuskese taha üles. Kui Sa väidad, et lasti paigutus alusel ei oma tähtsust, siis ma ei viitsi (ei taha) enam edasi selgitada.
Ma näen miskipärast, et sa pole lapsena neid sõitvaid laevamudeleid ehitanud ja nuputanud, kuidas "vajalik" ära mahuks. Ja et seejuures ümber ei läheks.
Ei ütle, et paigutus pole tähtis. Ütlen, et see on lahendatav. Kui sa oleks viitsinud seda 15 m patrullpaadi pilti vaadata, siis märkaksid, et seal on ahtri kõrgus selline, et pontoonid ulatuvad mootoritest kõrgemale. Järelikult pontoonide kohale saab asetada sellise plaadilaadse konstruktsiooni, mis väldib gaaside sattumist mootoritele ja pontoonidele, suunates need vette. Mootorid jäävad lihtsalt selle alla. Mootoritele pole tuult eriti vaja, sest neid jahutab merevesi läbi mootorijala. Natuke tuleb mõelda sellel teemal, et põlemisgaaside pahvakas ei satuks mootori sisselaskesse (päramootoril asub see enamasti mootorikapoti tagaosas ega välja ei sureks. Et ahter liiga raskeks ei muutu, tuleb seda üles kaaluda muu massi viimisega vööri suunas. Kütusepaagid (tonn-kaks), roolikamber, sama generaator jne. Kui diferent saab õige, siis ei oma tähtsust, kus raketid asuvad. Vööris või ahtris, lihtsalt diferent (st kaalujaotus) peab olema õige. Ei teuretiseeri niisama, olen praktiliselt ja edukalt sellist ümberpaigutamist ka teinud, küll mitte 15 m, vaid 5 m alusel. Nende ringitõstmine (ja kaaluarvutused) ei ole keerukas, hoopis keerukam praktiline probleem on tagada, kuidas taolised rasked asjad metsikult rappuvas laevas soovitud kohal ka püsivad. Ja rappumine on 50 sõlmega meeletu.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.