Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Osadel inimestel miskipärast ongi kolesteroolitase kõrge. Kuid enamikul see siiski kujuneb välja elustiilihaigusena.

Viskan siia üle kondi ka: kumba pidi käib - kas inimestel on 2 tüübi diabeet seepärast, et nad on paksud või nad on paksud seepärast, et neil on veresuhkru tase kõrgevõitu?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Postitusi: 5119
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas:Mis see ideaalne norm on? Need venivad pahatihti kõvasti ja tihti ei teatagi, mis tegelik seis on? Hommikune näpuotsavere suhkur, sama 1 tund peale lõunasööki? Ja see kõvasti üle normi kolesterool tegelikult on (HDL ja LDL soovitavalt)? Mis see "tervislik" (siin polnud mingit irooniat) menüü oleks?

Minul läks kolesterool normi (kõrgenemist põhjustab LDL enamasti) korda siis, kui ma loobusin jahust, suhkrust, piimast ja liigse suhkrusisaldusega maaviljadest. Suhkur läks muidugi ka korda.

Kui sa ütleksin nüüd, et sa kaalud 180 cm pikkuse juures 75 kg ja hommikune näpuotsavere suhkur on üle 5, siis ütleksin, et võta sealt 2 ühikut alla, näed ka kolesterooli langust.
Suhkur 5,1 (hommikul)
LDL 5,0 üldkolesterool 7,5

Tervislik menüü: null suhkrut, null muud magusat, null valget leiba, piimatoodetest madala suhkrusisaldusega asjad (maitsestamata jogurt, kodujuust, piima eriti ei joo), lihast kala ja kana, juur- ja köögivijad (kartulit suht vähe), tomatit, paprikat suvikõrvitsat jms. Tunnistan nõrkust juustu ja vinnutatud serrano singi vastu.
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Z03 »

Kirjutaksin siin pikemalt kolesterooli valemist ja üldkolesterooli ning HDL seosest, aga praegu puhkusel ja nutikaga jube tüütu trükkida. Ehk siis, kui kodus tagasi.

Ühte ma ütlen - on eestlaste toitumisharjumused, mis need on, aga sellist meeletut saiasöömist nagu Lõuna-Euroopas, meil õnneks ei toimu. Iga sõõgikorra juurde süüakse hunnik saiaviile, vähemalt 5-6 suurt viilu kausikese supi juurde, hommikusõõgiks laotakse taldrik kuhjas täis french toasti (muna-piima segusse kastetud sai, mis kuumas õlis frititud, Eestis nimetatakse seda toitu "vaesed rüütlid"). Nojah, ma ei ootagi musta rukkileiba, aga selline nisukultuur on päris üllatav. Muidu on toit siin väga hea ja tervislik - palju puu- ja köögivilju, liha, kala, kana hautatud, jogurtid, juust jms. Aga vat sellest saiasöömisest ma aru ei saa.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42808
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

See on neoliitikumist saadik nii. Nisu on Lähis-Ida ja sellest mõjutatud alade põhiline kultuur 10 000 aastat.
Benjy
Liige
Postitusi: 542
Liitunud: 03 Jaan, 2015 22:08
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Benjy »

Jah, vist on esimene kord inimkonna ajaloos sedasi, et kalorid on suhteliselt kergelt käes. Ainevahetuse suvise reziimi ülesanne on talveks varusid korjata ja mitte muretseda mismoodi energiat kokku hoida. Süsivesikud lähevad otse kasutusse ja rasvad kõhu peale. Suvi otsa sedasi elada on ok. Häda hakkab siis, kui ainevahetuses talve ei tule. Rakkudesse kuhjub ainevahetuse jääke ja need lähevad selle peale katki. Autofagosoom on organell, mis peaks rakus puhastust tegema, aga seda ei aktiveerita enne, kui ainevahetuses suvi läbi. https://biologywise.com/how-does-autoph ... ur-in-cell

Me oleme hakanud alles üsna hiljuti aru saama, et teravili on üsna uus toit ja head evolutsioonilist kohastumist 10000 aastaga ei teki. Meist põhja pool elavad rahvad taluvad moodsat toitu meist palju halvemini, neil on kohastumiseks veel vähem aega olnud. Antropoloogid on üsna veenvalt tõestanud, et meie esivanemad olid peamiselt lihatoidulised ja kohastumine uut moodi toiduga ei toimu kiirelt.

Õnneks hakkab ainevahetuse pusle vaikselt kokku minema ja vast jõuab uuem arusaam teadusest perearstini ka. Kindel on see, et meie arusaam asjadest on olnud äärmiselt naiivne ja liiga lihtsustatud. Me teeme toiduga eksperimente ja ei uuri nende eksperimentide mõju piisavalt. Näiteks võib tuua uued taimerasvad ja kõrge fruktoosisiseladusega siirupi. Ning kahjuks tomuvad muutused teaduses põlvkonna vahetusega, autoriteedi vastu ei hakata.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42808
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Benjy kirjutas:Antropoloogid on üsna veenvalt tõestanud, et meie esivanemad olid peamiselt lihatoidulised ja kohastumine uut moodi toiduga ei toimu kiirelt.
Tõesti või - ja mismoodi antropoloogid seda siis tõestasid?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Suhkur 5,1 (hommikul)
LDL 5,0 üldkolesterool 7,5
Tänaste arusaamadega on 5,1 suhkur justkui ok, aga....

Selle suhkru "normaalsusega" on viimase 20 aastaga toimunud teatud ohjade lõdvaks laskmine. Mäletan, et mul mõõdeti ca 20 aastasena (siis kehtisid veel vanakooli arusaamad) hommikul näpuotsast vist 5,6 ja siis hakkasid perearstil häiretuled põlema - järgnes kohene suhkru (eriti magusate kihisevate jookide - mäletan siis oli Linnuse kali uus ja mõnus toode, mida sai suvel kaanitud pudelite kaupa) keelamine ja üleminek suhkruasendajale. Kuna elasin siis veel vanemate juures, siis kodus jälgiti kah. Umbes kolme kuuga oli see hommikune suhkur saadud 3,0 kanti ja siis öeldi, et nüüd on selleks korraks ok.
Täna näiteks perearst ei liigutaks selle 5,1 peale kulmugi.

Kui sa oled kõhnem mees, siis see 5+ on tegelikult juba piiripealne, ma ise teeksin proovi ajada see hommikune suhkur 4-st allapoole ja vaataksin, mis siis kolesterool teeb. Aga võimalik, et sul ongi nii - ma kirjutasin, et "enamik inimesi". Tean inimest kellel on see üldkolesterool 10 ja siiani elus.
Tunnistan nõrkust juustu
Mul vanemate perearst (vanakooli) ütles, et on aja jooksul tähele pannud halva kolesterooli ja juustusöömise seost, kuna juustudesse kahjuks pannakse sisse neid keemiatööstuse saavutusi rasvade alal (halbasid õlisid) ja need pidid mängima kolesterooliga imelikke asju. Sestap see juustu mainimine ajas kõrvu kikitama küll.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Benjy kirjutas:Jah, vist on esimene kord inimkonna ajaloos sedasi, et kalorid on suhteliselt kergelt käes. Ainevahetuse suvise reziimi ülesanne on talveks varusid korjata ja mitte muretseda mismoodi energiat kokku hoida. Süsivesikud lähevad otse kasutusse ja rasvad kõhu peale. Suvi otsa sedasi elada on ok. Häda hakkab siis, kui ainevahetuses talve ei tule. Rakkudesse kuhjub ainevahetuse jääke ja need lähevad selle peale katki. Autofagosoom on organell, mis peaks rakus puhastust tegema, aga seda ei aktiveerita enne, kui ainevahetuses suvi läbi. https://biologywise.com/how-does-autoph ... ur-in-cell

Me oleme hakanud alles üsna hiljuti aru saama, et teravili on üsna uus toit ja head evolutsioonilist kohastumist 10000 aastaga ei teki. Meist põhja pool elavad rahvad taluvad moodsat toitu meist palju halvemini, neil on kohastumiseks veel vähem aega olnud. Antropoloogid on üsna veenvalt tõestanud, et meie esivanemad olid peamiselt lihatoidulised ja kohastumine uut moodi toiduga ei toimu kiirelt.

Õnneks hakkab ainevahetuse pusle vaikselt kokku minema ja vast jõuab uuem arusaam teadusest perearstini ka. Kindel on see, et meie arusaam asjadest on olnud äärmiselt naiivne ja liiga lihtsustatud. Me teeme toiduga eksperimente ja ei uuri nende eksperimentide mõju piisavalt. Näiteks võib tuua uued taimerasvad ja kõrge fruktoosisiseladusega siirupi. Ning kahjuks tomuvad muutused teaduses põlvkonna vahetusega, autoriteedi vastu ei hakata.
Ma ise arvan, et valge ilm (ka meie) oleme selle suure süsivesikupropaganda ja -söötmisega juba pöördumatut kahju inimestele teinud. Esmajärjekorras just insuliinitundetuse välja arendamisel, milles tuleb tänada just neid suuri veresuhkru hüppeid tekitavaid toiduaineid. Kui insuliinitundetus on mingis osas tekkinud, siis see naljalt tagasi pööratav pole - saab vaid süvenemist leevendada. Täielik inimlik traagika - inimene proovib sadat dieeti, jooksutab end trennis vigastusteni, aga see neetud rasv ei kao kuskile. Hea kui juurde ei tule.

Üks selline odav (ja suuresti toidutööstuse südametunnistusel asuv) trikk on "peidetud suhkur". Seda topitakse praktiliselt kõikjale, ka sinna, kus inimene ei oska seda kahtlustada. Mida rohkem "valmis" toit, seda rohkem seda on. Veelgi enam - seda suhkru lisamist on hakatud varjama ohtlike trikkidega - kasutades suhkrulaadseid aineid, mida ei pea suhkruna toote koosseisus deklareerima, igasugu glükoonisiirupeid ja maisisiirupeid. Kes õlut armastab, kodune ülesanne - leidke Eesti õlletootja, kes ei kasuta pruulimisel maisi- ja glükoosisiirupit.

Sellise suhkru laussöötmisega kaasneb keha ülemõistuse glükeemiline koormus, millele ei pea lihtsalt organid vastu. Lisaks on igasugu magus lihtsalt kätte saadav, odav ja pakutakse kõikjal. Siin kuskil mõni aeg tagasi oli jutuks - Tallinna lasteasutuste toitlustushankeid võitis üks Dussmani nimeline seltskond, kes oma odava menüü probleemi (kalorid ei anna välja) lahendas.....suhkru lisamisega. Otsige natuke, ka Eesti Ekspress kirjutas. Ja terviseamet laiutas käsi, sest suhkru sisaldus on....soovituslik :D

See on kõige tavalisem odavtoitlustuse trikk - odavatest ainetest toit kipub olema lurr ja ei anna välja kaloreid (sest kaloreid rohkelt andev liha, kala jne on kallis - mingid kondilihamassist tehtud pihvid on täielik "dieet") - siis maitse tugevdamiseks ja kalorite lisamiseks kallatakse sortsi suhkrut (odav) toidu sisse.

Ma oma kodus keelasin ära need magusad jogurtid, mida lapsed armastavad. 400 grammises topsis sisaldub suhkrut...teate kui palju? 50 grammi! 10 teelusikatäit. Ja üks 10 aastane keerab selle topsi keresse nagu niuhti.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Postitusi: 5119
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas:
Tunnistan nõrkust juustu
Mul vanemate perearst (vanakooli) ütles, et on aja jooksul tähele pannud halva kolesterooli ja juustusöömise seost, kuna juustudesse kahjuks pannakse sisse neid keemiatööstuse saavutusi rasvade alal (halbasid õlisid) ja need pidid mängima kolesterooliga imelikke asju. Sestap see juustu mainimine ajas kõrvu kikitama küll.
Vabanda väga, ma ei tea mis juustu sina sööd, aga minu söödavas juustus ei ole raudkindlalt MITTE MINGEID keemiatööstuse saavutusi. Kus sa sellsit umbluud üldse võtad?
herman30
Liige
Postitusi: 1435
Liitunud: 16 Apr, 2008 18:19
Asukoht: Soome
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas herman30 »

Need juustud mida mina söön sisaldab ainult piima, laap, soola. Mitte midagi muud. Juustud mis sisaldab öli on olemas aga mina neid ei puuduta.
Benjy
Liige
Postitusi: 542
Liitunud: 03 Jaan, 2015 22:08
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Benjy »

Kriku kirjutas:
Benjy kirjutas:Antropoloogid on üsna veenvalt tõestanud, et meie esivanemad olid peamiselt lihatoidulised ja kohastumine uut moodi toiduga ei toimu kiirelt.
Tõesti või - ja mismoodi antropoloogid seda siis tõestasid?
nitraatide sisaldus luudes, iseloomulik karnivooride luustikus.
Benjy
Liige
Postitusi: 542
Liitunud: 03 Jaan, 2015 22:08
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Benjy »

Kapten Trumm kirjutas:
Benjy kirjutas:Jah, vist on esimene kord inimkonna ajaloos sedasi, et kalorid on suhteliselt kergelt käes. Ainevahetuse suvise reziimi ülesanne on talveks varusid korjata ja mitte muretseda mismoodi energiat kokku hoida. Süsivesikud lähevad otse kasutusse ja rasvad kõhu peale. Suvi otsa sedasi elada on ok. Häda hakkab siis, kui ainevahetuses talve ei tule. Rakkudesse kuhjub ainevahetuse jääke ja need lähevad selle peale katki. Autofagosoom on organell, mis peaks rakus puhastust tegema, aga seda ei aktiveerita enne, kui ainevahetuses suvi läbi. https://biologywise.com/how-does-autoph ... ur-in-cell

Me oleme hakanud alles üsna hiljuti aru saama, et teravili on üsna uus toit ja head evolutsioonilist kohastumist 10000 aastaga ei teki. Meist põhja pool elavad rahvad taluvad moodsat toitu meist palju halvemini, neil on kohastumiseks veel vähem aega olnud. Antropoloogid on üsna veenvalt tõestanud, et meie esivanemad olid peamiselt lihatoidulised ja kohastumine uut moodi toiduga ei toimu kiirelt.

Õnneks hakkab ainevahetuse pusle vaikselt kokku minema ja vast jõuab uuem arusaam teadusest perearstini ka. Kindel on see, et meie arusaam asjadest on olnud äärmiselt naiivne ja liiga lihtsustatud. Me teeme toiduga eksperimente ja ei uuri nende eksperimentide mõju piisavalt. Näiteks võib tuua uued taimerasvad ja kõrge fruktoosisiseladusega siirupi. Ning kahjuks tomuvad muutused teaduses põlvkonna vahetusega, autoriteedi vastu ei hakata.
Ma ise arvan, et valge ilm (ka meie) oleme selle suure süsivesikupropaganda ja -söötmisega juba pöördumatut kahju inimestele teinud. Esmajärjekorras just insuliinitundetuse välja arendamisel, milles tuleb tänada just neid suuri veresuhkru hüppeid tekitavaid toiduaineid. Kui insuliinitundetus on mingis osas tekkinud, siis see naljalt tagasi pööratav pole - saab vaid süvenemist leevendada. Täielik inimlik traagika - inimene proovib sadat dieeti, jooksutab end trennis vigastusteni, aga see neetud rasv ei kao kuskile. Hea kui juurde ei tule.

Üks selline odav (ja suuresti toidutööstuse südametunnistusel asuv) trikk on "peidetud suhkur". Seda topitakse praktiliselt kõikjale, ka sinna, kus inimene ei oska seda kahtlustada. Mida rohkem "valmis" toit, seda rohkem seda on. Veelgi enam - seda suhkru lisamist on hakatud varjama ohtlike trikkidega - kasutades suhkrulaadseid aineid, mida ei pea suhkruna toote koosseisus deklareerima, igasugu glükoonisiirupeid ja maisisiirupeid. Kes õlut armastab, kodune ülesanne - leidke Eesti õlletootja, kes ei kasuta pruulimisel maisi- ja glükoosisiirupit.

Sellise suhkru laussöötmisega kaasneb keha ülemõistuse glükeemiline koormus, millele ei pea lihtsalt organid vastu. Lisaks on igasugu magus lihtsalt kätte saadav, odav ja pakutakse kõikjal. Siin kuskil mõni aeg tagasi oli jutuks - Tallinna lasteasutuste toitlustushankeid võitis üks Dussmani nimeline seltskond, kes oma odava menüü probleemi (kalorid ei anna välja) lahendas.....suhkru lisamisega. Otsige natuke, ka Eesti Ekspress kirjutas. Ja terviseamet laiutas käsi, sest suhkru sisaldus on....soovituslik :D

See on kõige tavalisem odavtoitlustuse trikk - odavatest ainetest toit kipub olema lurr ja ei anna välja kaloreid (sest kaloreid rohkelt andev liha, kala jne on kallis - mingid kondilihamassist tehtud pihvid on täielik "dieet") - siis maitse tugevdamiseks ja kalorite lisamiseks kallatakse sortsi suhkrut (odav) toidu sisse.

Ma oma kodus keelasin ära need magusad jogurtid, mida lapsed armastavad. 400 grammises topsis sisaldub suhkrut...teate kui palju? 50 grammi! 10 teelusikatäit. Ja üks 10 aastane keerab selle topsi keresse nagu niuhti.
Ära nüüd nii pessimistlikuks ka mine. Insuliiniresistentus on ilusti tagasi keeratav. Diabeediga on juba keerulisem, suurem osa saab insuliini süstimiseta juhul kui süsisvesikuid lisaks ei tarbita. Ja et selge oleks, kartul, makaronid ja riis on ka süsivesikud. Kõhunääre ei hävine kohe täielikult, niipalju insuliini ta siiski suudab toota, et katta dinovoglükogeneesiga toodetud glükoosi omandamine ajus. Aga see kõik on hästi individuaalne, oleneb kõhunäärme seisukorrast ning sellest kui kiiresti saab mõistlik arst sekkuda ja süsivesikute piiramist alustada. Osad jäävad metformiini tarbima ja väiksem osa peab minimaalselt insuliini lisaks süstima.

Laste söötmine riigihankega on traagika. Selles osas ei ole eriti sõnu. .
Benjy
Liige
Postitusi: 542
Liitunud: 03 Jaan, 2015 22:08
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Benjy »

Kapten Trumm kirjutas:
Suhkur 5,1 (hommikul)
LDL 5,0 üldkolesterool 7,5
Tänaste arusaamadega on 5,1 suhkur justkui ok, aga....

Selle suhkru "normaalsusega" on viimase 20 aastaga toimunud teatud ohjade lõdvaks laskmine. Mäletan, et mul mõõdeti ca 20 aastasena (siis kehtisid veel vanakooli arusaamad) hommikul näpuotsast vist 5,6 ja siis hakkasid perearstil häiretuled põlema - järgnes kohene suhkru (eriti magusate kihisevate jookide - mäletan siis oli Linnuse kali uus ja mõnus toode, mida sai suvel kaanitud pudelite kaupa) keelamine ja üleminek suhkruasendajale. Kuna elasin siis veel vanemate juures, siis kodus jälgiti kah. Umbes kolme kuuga oli see hommikune suhkur saadud 3,0 kanti ja siis öeldi, et nüüd on selleks korraks ok.
Täna näiteks perearst ei liigutaks selle 5,1 peale kulmugi.

Kui sa oled kõhnem mees, siis see 5+ on tegelikult juba piiripealne, ma ise teeksin proovi ajada see hommikune suhkur 4-st allapoole ja vaataksin, mis siis kolesterool teeb. Aga võimalik, et sul ongi nii - ma kirjutasin, et "enamik inimesi". Tean inimest kellel on see üldkolesterool 10 ja siiani elus.
Tunnistan nõrkust juustu
Mul vanemate perearst (vanakooli) ütles, et on aja jooksul tähele pannud halva kolesterooli ja juustusöömise seost, kuna juustudesse kahjuks pannakse sisse neid keemiatööstuse saavutusi rasvade alal (halbasid õlisid) ja need pidid mängima kolesterooliga imelikke asju. Sestap see juustu mainimine ajas kõrvu kikitama küll.
Ei ole olemas halba kolesterooli, on olemas katkine nö oksüdeerunud LDL. Selle saavutamiseks on vaja ikkagi süsivesikuid tarbida.

Eesti juustud on väga head, juhul kui need on tehtud eestis toodetud piimast. Minu arusaamise järgi on eesti veised siiski enamuses rohutoidulised ja seetõttu ei tarbi suures koguses omega 6 rasvhappeid. See rasvhapete suhe kandub edasi piima ja sealt edasi juustu. Keto puhul soovitatakse noorest juustust hoiduda suurema laktoosisisalduse tõttu ja piirduda pikemalt laagerdunud juustudega.

Viljatoidulised veised jäävad järjest tihemini suhkruhaigeks ja nende piim ei kõlba tarvitada. Maitse on jube. https://www.dailymail.co.uk/health/arti ... -cows.html

Ehk siis, meie loomad on ka järjest hullemini haiged. Ehk on nüüd käes see hetk, kus peaks pidurit tõmbama ja kogu toiduahela üle vaatama.
Mudakoon
Liige
Postitusi: 1044
Liitunud: 19 Mai, 2015 13:01
Asukoht: "Põhi ja lõuna"
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Mudakoon »

See kes peale korralikku kaklust veel rusikatega vehib ,on tõenäoliselt võitja.....
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42808
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Benjy kirjutas:
Kriku kirjutas:
Benjy kirjutas:Antropoloogid on üsna veenvalt tõestanud, et meie esivanemad olid peamiselt lihatoidulised ja kohastumine uut moodi toiduga ei toimu kiirelt.
Tõesti või - ja mismoodi antropoloogid seda siis tõestasid?
nitraatide sisaldus luudes, iseloomulik karnivooride luustikus.
Viide, palun?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist