Lisan praegused kommentaarid [nurksulgudesse]
Meenutuseks....
Gost 23670-79 ÜLDNÕUDED vorstitoodete toorainesisaldusele:
Vorstitoode. Kõrgem sort.
Kõrgema sordi veiseliha 46%
Poolrasvane sealiha 45% [Liha kokku 91% sellest 46% kõrgema sordi liha ja 45% 1 sordi liha]
Vesi 3%
Kanamunad 3%
Sool 2%
Naatriumnitrit 0,005%
Toidufosfaat 0,3%
Peenpipar 0,08%
Muskaatpähkel 0,06%
Vorstitoode. 1 sort.
1 sordi veiseliha 45%
Poolrasvane sealiha 35% [Liha kokku 80%, kõik 1 sordi liha]
Vesi 7%
Valgupreparaat 2%
Kanamunad 2%
Kartulitärklis 2%
Sool 2,5%
Naatriumnitrit 0,005%
Toidufosfaat 0,3%
Peenpipar 0,07%
Must pipar 0,1%
Küüslauk, värske 0,1%
Vorstitoode 2 sort.
1 sordi veiseliha 40%
Poolrasvane sealiha 10% [Liha kokku 50%, kõik 1 sordi liha]
Valgu-rasva emulsioon 20%
Vesi 8%
Sojapreparaadi vesilahus 16%
Kanamunad 2%
Sool 2,5%
Naatriumnitrit 0,005%
Toidufosfaat 0,3%
Peenpipar punane 0,07%
Must pipar 0,1%
Küüslauk, värske 0,1%
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... er#p494551
ANNO 2020...
Poolsuitsuvorstid
Rakvere poolsuitsuvorst
Koostisosad
sealiha (76%), [MIS sordi liha??]
seapekk, [Kui palju ?]
tärklis, [Kui palju ?]
vadakupulber (sh piim), [Kui palju ?]
toiduveri, [Kui palju ? Milleks?]
taimsed kiud, [Kui palju ? Milleks?]
suhkur,
sool,
lõhna- ja maitseained (sh suitsuaroom, sinep, seller, soja), [Suitsuaroom? Milleks? Soja?]
stabilisaatorid: E450, E452,
happesuse regulaatorid: E451, E575
pärmiekstrakt, [Milleks?]
antioksüdant: E316,
toiduvärv: E120, [Milleks??]
säilitusaine: E250.
https://rakverelk.ee/toode/rakvere-poolsuitsuvorst/
Poolsuitsuvorst Täpi, NÕO LIHAVÜRST
Koostis
Sealiha (54%), [Milline sort?]
veiseliha (22%), [Milline sort?]
sea süda, [Milleks?]
seakamar, [Milleks???]
nisujahu, [Kui palju?]
sool,
lõhna-ja maitseained, maitsetaimed, vürtsid,
happesuse regulator (trifosfaat),
stabilisaator (difosfaat),
maltodekstriin, [Maltodekstriin??? Milleks???]
glükoos, [Milleks???]
lõhna-ja maitsetugevdaja (naatriumvesinikglutamaat),
antioksüdant (naatriumisoaskorbaat),
seavalk,
toiduvärv (karmiin), [Milleks?]
säilitusaine (naatriumnitrit).
https://www.selver.ee/poolsuitsuvorst-t ... urst-135-g
Poolsuitsuvorst Tõmmu WÕRO
Koostisosad
sealiha 17% [Milline sort?]
kanalihamass 38%, [Ei kommenteeri]
seapekk, [Kui palju?]
vesi, [Kui palju?]
tärklis, [Kui palju?]
vadakuvalk, [Milleks? Kui palju?]
soja, [Milleks? Kui palju?]
maitse taimede ja vürtside segu sh sinep,
stabilisaatorid E450,E451,
glükoos, [Milleks? Kui palju?]
antioksüdant E301,
lihavalk,
dekstroos, [Milleks? Kui palju?]
verepulber, [Milleks? Kui palju?]
sool,
suhkur,
lõhna-ja maitsetugevdaja E621,
happesuse regulaator E575,
lõhna-ja maitseained,
toiduvärv E120, [Milleks?]
säilitusaine E250
https://www.prismamarket.ee/entry/pools ... 0562003144
Võtmesõnadeks: Toiduvärv (sest sitast tehtud asi ei näe enam söögikõlbulik välja), suitsupreparaat (sest suitsuahju pole vorstil enam asja ja kui ongi, siis korraks ainult), maltodekstriin-tärklis-nisujahu-soja-verepulber-veri-taimsed kiud-vadakupulber (täiteaineks liha asemel ja vee sidumiseks), lihabalk-seavalk-valgupreparaat-vadakuvalk (sest tooraine on nii sitt, et valku on selles vähe või olematul hulgal), seasüda-seakamar-jne (odav toore liha aseaineks ja täiteks), lõhna- ja maitsetugevdaja (sest lisaks olematule väljanägemisele poleks muidu ka mingit maitset)....
Täissuitsuvorstid.
Moskva täissuitsuvorst Rannarootsi
Koostisosad:
veiseliha (48%), [Mis sordi liha?]
sealiha (30%), [Mis sordi liha?]
seapekk,
sool,
lõssipulber (sh LAKTOOS), [Miks mitte piim ega piimapulber?]
SOJAVALK, [Milleks?]
glükoos, [Milleks?]
vürtsid,
stabilisaator (difosfaat),
antioksüdant (askorbiinhape (L-)),
lõhna- ja maitsetugevdaja (naatriumvesinikglutamaat),
lõhna- ja maitseained,
hemoglobiin, [Milleks?]
säilitusaine (naatriumnitrit)
https://rannarootsi.ee/tooted/suitsuvor ... uitsuvorst
Moskva täissuitsuvorst. Maks ja Moorits
"Ehtsa lepapuuga suitsutatud, klassikaline sea- ja veiselihast täissuitsuvorst"
Koostisosad:
sealiha (45%), [Millise sordi liha?]
veiseliha (34%), [Millise sordi liha?]
seapekk, [Kui palju?]
sool,
tärklis, [Milleks? Kui palju?]
sealihavalk, [Milleks?]
stabilisaatorid E450, E451;
dekstroos, [Milleks? kui palju?]
vürtside ja maitsetaimede segu (sh sinep),
happesuse regulaator E575,
pärmiekstrakt, [Milleks?]
antioksüdant E316,
lõhna- ja maitseained,
hemoglobiin, [Milleks?]
toiduvärv E160c, [Milleks?]
säilitusaine E250
http://maksjamoorits.ee/products/moskva ... orst-240g/
*****
Ja siis paar asja, kus koostis on enam-vähem "klassikaline", kuid jällegi - millise sordi liha on kasutatud, seda me ei tea !
EHE täissuitsuvorst. Rannarootsi.
Koostisosad:
sealiha (100 g toote valmistamiseks on kasutatud 155 g sealiha),
sool,
vürtsid,
säilitusaine (naatriumnitrit)
[Normaalsed koostisosad !]
https://rannarootsi.ee/tooted/suitsuvor ... uitsuvorst
Täissuitsuvorst Saaremaa, SAAREMAA LT
Koostis:
Veiseliha,
sealiha,
(100 g toote valmistamiseks on kasutatud veiseliha 78 g, sealiha 35,5 g.)
seapekk,
sool,
vürtsid (sh sinep),
maitsetaimed,
dekstroos, [MILLEKS KRT!?]
stabilisaatorid: E450, E451, E452;
happesuse regulaator: E575;
antioksüdandid: E316, E330;
lõhna- ja maitseained,
lõhna- ja maitsetugevdaja: E621, [Milleks??? Viitab sellele, et toore on madalaimast klassist]
säilitusaine: E250.
https://www.selver.ee/taissuitsuvorst-s ... a-lt-220-g
ma rohkem ei viitsi...
