Arkadi Popov olukorrast rindel:
Võite täna öelda, et oleme viirusepuhangu kulminatsioonist üle ja meile terendab eriolukorra lõpp?
Ma ei taha seda veel prognoosida. Võib-olla olen nädala pärast targem. Täna võin ainult loota. Olen sõitnud läbi kõik maakonnad, ainult Hiiumaale pole veel jõudnud, aga mul on sealsest olukorrast hea ettekujutus. Üle Eesti on olukord üsnagi rahulik. Ainuke reaalne kriisikoht on praegu Saaremaa. Mujal on initsiatiiv meie käes – meil on olemas kindel plaan, mida ellu viime. Meil on väga tublid inimesed – kõik meedikud –, kellega koos seda teeme. Mul on hea tagala ja hea tunne. See, et hospitaliseerimise kõver ei roni väga üles ja intensiivravis ei ole väga palju inimesi, annab lootust, et äkki tõepoolest meil veab.
[...]
Kas võite kinnitada, et musta stsenaariumi, kus haiglad on üle ujutatud ja arstid peavad otsustama, kes jääb ellu, Eestis praeguse seisuga enam ei tule?
Praegu kindlasti mitte. Üldpilt on selline, et meie reserv on äärmiselt suur. Võin seda väga kindlalt öelda, kuna sõitsin kõik haiglad läbi ja mul on igast haiglast operatiivandmed – tean, mis võimed meil on. Need võimed on suurepärased. Mis juhtub edasi, näitab aeg. Praegu ei pea arstid tegema raskeid valikuid ja see on väga hea.
Nõuanne ka:
Kas selliseid juhtumeid võib veel tulla, kus perearst lohutab kodus olevat haiget, et püsige kodus ja ärge muretsege, võtke antibiootikume, ja inimene surebki vaikselt ära?
Vastupidi, me ütleme iga kord, millal peab kutsuma kiirabi – siis, kui te vähegi tunnete õhupuudust. Kui on vähegi hingamisel raskust. Iga inimene peab olema tundlik oma enesetunde suhtes. Väga hästi toimib kahe minuti test: COVID-19 positiivse proovi saanud inimene peab kodustes tingimustes kaks minutit ringi liikuma ja kui ta tunneb, et tavalises rütmis liikumine tekitab hingeldust, on see esimene tunnus, et kõik ei ole korras ja tuleb kohe helistada 112. Ma soovitan seda praegu ametlikult. Tuleb iseenda peal katsetada, kas saate tavapärase koormusega hakkama või mitte. Sellest on tõesti kasu. Ka perearstid helistavad haigetele ja jälgivad, kas haige hingeldab rääkides, kas ta saab öelda terve lause korraga ilma hingeldamata. Kuna haigus on ohtlik ja potentsiaalselt surmav, siis peame olema valvsad.
https://epl.delfi.ee/lp/suur-intervjuu- ... d=89565421