Järgmise etapina peaks vaktsiinivastastele (pean silmas vabatahtlikke keeldujaid, mitte neid kel tõesti mingi terviseviga on) panema ka reisimiskeelu või mingi tingimusliku loa, et kui toob sealt reisilt midagi kaasa, mis olnuks vaktsineerimisega välditav, siis maksab ravikulud ja mingi 2 ringi edasi nakatunute ravikulud omast taskust kinni. Tahaks kohe näha, palju sellistel tingimustel soovijaid oleks, kui jutt on Tai reisist koroona-ajastulSee on muidugi keeruline debatt, kuid minu põhimõte oleks selline, et kui indiviidi tehtud valikud hakkavad märkimisväärselt kahjustama ka teiste isikute õigusi (ja õigus elule on kindlasti üks olulisematest), siis on aeg riigil sekkuda. Samale järeldusele on mitmetes kohtades nende vaktsiinivastaste õiguste osas jõutud. Tähendab, vaktsiinivastasel on õigus oma valikule, kuid selle tagajärg on see, et nad eraldatakse ühiskonnast (nt. koolis käimise keeld).

Koroona-ajastul muutub see täiesti eluliseks teemaks. Mina küll ei taha, et mingi "päikesekallistaja" loivab mingeid kolmanda maailma urkaid pidi ja toob tagasi tulles ühte-teist kaasa, võttes mulle ja minu lähedastele riske, milleks tal minu nõusolek puudub.
Üldiselt selle vaktsiinivastase palaganiga võiks vähe resoluutsemalt käituda, kui vastunäidustused puuduvad, siis kehtiva vaktsineerimiskava järgi lapsed vaktsineeritakse ära vanemate käest küsimata nagu minu kooliajal see käis ja kui juhtub mingi probleem sellest, siis riik vastutab lihtsalt. Enamik neid vaktsiine tehakse siiski imiku- või lapseeas, mitte täisealisena. Seejuures ohtlik jamps nagu lastehalvatus, leetrid ja difteeria ja päikesekallistajad kaevaku kuhu tahavad