Kolhoosisüsteemi ajal elu (ja regionaalpoliitika) maal täiesti toimis, mis täna eriti ei toimi. Valel majanduslikul alusel, aga toimis.Kõiksugused toodangunumbrid, eralehmapidamise nüansid jms on muidugi toredad, aga kas teema pealkiri pole mitte "Kas N Liidus oli ka midagi head?" Ma ei tahaks hästi uskuda et kolhoosikord, olgu siis näidiskolhoosis või pärapõhja omas, just hea asi oli.
Seal, kus mina lapsena olin, oli elust keev asula, palju lapsi ja melu käis poole ööni. Meil oli seal päris kõva kardiklubi, kartidega sõideti maanteel hilja õhtul, kui autosid polnud. Olin seal viimati pikemalt 2 aastat tagasi, kortermajades põles õhtul tuli iga neljandas korteris. Mõned üksikud inimesed liiguvad ringi, pool asulat on täitsa pimendatud vist elektri säästuks. Vald on ehitatud kergliiklusteid, uue koolimaja jne, aga elu seal taastunud pole.
Kõik asisemad tööinimesed on jalga lasknud, kohapeal hingitseb mingi minimaalne ettevõtlus ja elujõuliseks on osutunud 2 seafarmi, mis pakuvad tööd nii 20-le.