enne kolonnile järgi jõudmist lahkusime tsivilisatsioonist pealiku sõnade järgi, st et keerasime asfaldilt maha, ja kuni Amudarja jõe oruni pole miskit inimasustust, ja sinna on ligi paarsada versta, homme hommikupoole oleme seal, ja täna ööbime eikuskil keset kõnnumaad. frantzusile oli asi ikka veits segane, et pealiku topokaardil oli ju ikka mitu teed märgitud mis omavahel ristuvad? vot need teed olevat nn strateegilised teed ja neid ei olegi tsiviilkaartidel, ainult sõjaväel; piiratud ligipääsuga ka geoloogidele jms erijuhul. teed-ristmikud on tähistamata, ja kõnnumaal sa ei orienteeru ka kui sul kompassi ja sekstanti jms mudru kaasas pole, ei päeval ega öösel sest ümberringi lage väli! kui sõjavägi liikvel neil teedel siis esimene seltskond ongi eriti tarkade riistadega vennad kes panevad vajalikele ristmikele väikse viida numbriga üles, ja see number on sinu kaardil kirjas, teistest numbritest ei tohi välja teha vaid jätkasid oma suunda, ja kui ristmikul polnud miskit märki siis ikka oma suund, reageerima pidid ainult kindla numbriga viidale. ristmik on näitlikult öeldud, õigem oleks et teed lõikusid, ja kõik lõikumise kohad olid ikka nelja haruga! meil olevat isegi lihtne, ainult üks parempööre õige numbri suunda ja siis ilma pööreteta Amudarja jõe oruni välja ja seal on juba reguleerijad väljas sest kolonnid hakkavad jälle üksteist segama. kõnnumaal liiguvad eri väeosad erinevaid teid mööda, kes mis numbri järgi pole teada, teadsime ainult oma numbrit. ja meie ööbimise koht on ca 50km peale parempööret, ja seda mõõdab eelrühma prappor kes köögiga varem jugama pani lihtsalt spidomeetri järgi, jääb lihtsalt suvalises kohas teeäärde laagrisse nähtavalt et teised mööda ei kimaks, ja pluss-miinus mõni kilomeeter ei olnud üldse teema, lihtsalt oli suurusjärk paikka pandud mitte konkreetne koht, sest kõnnumaal miskit konkreetset kohta ei olnudki, 10km eemal oli täpselt samasugune kõnnumaa

. neid teid ei olnud keegi kunagi ehitanud, lihtsalt oli sõidetud, ka mingeid rööpaid ei olnud sest pinnas oli ikka väga kõva, aga vot oli näha et siin on sõidetud, jälg on ees. ühel ruutmeetril oli ehk üksik taime alge kasvamas aga sellest piisas et teha vahet kus tee läheb, tglt ikka väga lihtne oli õiget suunda hoida. ja kui jäidki roolitaga magama siis võisid mingi paarsada versta tukkuda enne kui millelegi pihta said

. igatahes kui trassilt kõnnumaale keerasime siis küsis pealik frantzusilt spidomeetri kilomeetri näitu ja pani selle kirja, arvestas veits ja käskis ette kanda kui oleme 60km liikunud, et siis jääb veel ca 10km pöörde kohani, et äkitselt me ei jõua kolonnile järgi ja kus see häbi ots kui pealik ära eksib õppustel

. ja kui ära eksid siis oledki eksinud, sest viitadel valelt poolt lähenedes miskeid numbreid kirjas ei olnud! jöudsime siis kolonnile järele, pime oli ka juba, pealik käskis ikka natukese kolonni kõrvale sõita et näha kas ikka terve kolonn on koos, äkitselt oleme hoopis kolonnist mahajäänud teh-abi brigaadi sabas? sõitsin siis kolonni kõrvale , aga 45 kraadise nurga alt kõnnumaale et vaateväli suurem oleks, ja kohe näha et kolonn ühtses rivis, pimedas ju kenasti näha tulede rivi. pealik maru uhke et kõik toimib ja käskis mul kolonni sappa tagasi ruleerida. ja siis ise mainib et kuradi hea oleks ikka kui frantzusil ka raadiojaam autos oleks

. ütlesin talle et on ju sahvris olemas, staabiülem ju isiklikult tõi selle pealiku juuresolekul, nn tagavarajaamaks

. krt, selle jutu peale käskis pealik mul jälle lõuad pidada ja edasi teenida ja kõrvalistesse asjadesse oma nina mitte toppida

. vahepeal kandsin ette et ca 15km parempöördeni, aga arvas et see pole oluline sest kolonn on koos ja staabiülem tunneb asja

. olin vait igaks juhuks, sest tegelikult oli pealik ikka suht äkiline, ikkagi kaukaasia veri, ja püstol oli ka ju vööl; kas see just laetud oli ei teadnud tol hetkel, igatahes pidasin paremaks hetkel madalat prohviili hoida igaks juhuks! alles hiljem peale õppuseid sain teada et tglt olid neil tühjad relvad, pide oli küll laetud aga mitte relvas vaid kabuuri sahtlis, aga laskemoon oli tegelikult õppustel kaasas, perimeetri valvel oli ka terav moon magazinis! käskis mul tagumise salongivalgustuse põlema panna, et temal vaja veits pabereid uurida õppuste kohta, ja mina ei tohi mitte teda segada selle tähtsa asja juures. willisesse olin jah teinud eraldi salongivalgustuse tagumisse salongi, tehasepoolt seda ju ei olnud, aga lüliti oli esipaneelis. ei tea mis papreid ta seal uuris, sisepeeglist seda ei näinud sest oma põlvede peal ta toimetas omaette, kas TARO kaardid või miski muu peenem teema, ei tea. loksun siis vaikselt kolonni sabas, ühest silmanurgast jälgin eesoleva auto tulesid, teisest spidomeetri kilomeetrinäitu ja kolmandast mis ümberringi toimub, et äkitselt mingi viit tee ääres? ja kurat oligi viit, jumal tänatud et pealik oli frantzusile kaarti näidanud ja asja selgitanud, isegi number oli meeles! ja kolonn paneb sujuvalt otse edasi...

. jäin suht äkiliselt seisma, pealik õnneks esiklaasi üle tagumise seljatoe ei lennanud

; tegin juhiukse lahti, faro-iskateli(pööratav prozektor) põlema ja suunasin viida peale, et kas äkitselt me ei peaks sellest ristmikust paremale pöörama

. oh-jah, siis tõmbas pealik sae käima; et nüüd kiirelt käik sisse ja zam-potehi auto ette et see seisma saada, et tal on ju raadiojaam ja saab ühenduse staabiülemaga. ikka suht agressiivselt sundisin zam-potehi auto teeäärde seisma, ikka nagu parimas ameerika filmis

. pealik läks ise põhutama raadiojaamaga, saingi rahulikult jälle suitsu teha! lõpuks tuleb pealik tagasi ja käseb samale ristmikule tagasi sõita ja willis ikka risti teele ette panna et keegi ei eksiks! et kas frantzus ikka teab kus see õige teeots oli, 3-4km oleme ju sealt juba mööda sõitnud? no mis ma ikka oskasin vastata, ikka pealiku oma sõnadega " et peab ikka päris loll olema kes sellele pihta ei saa", ja frantzus ikka päris loll ka ei ole nagu elu näitab! pealik oli päris närvis, aga ütles frantzusile väga viisakalt et see ei olevat minu teema NEID asju arutada

, tee mis kästud! krt, miski poolteist-kaks tundi läks jälle uneaega raisku selle pärast, ega see kolonnipööramine pole ju lihtne asi, iga auto juhile pead ju eraldi seletama mis ja milleks, põhimõtteliselt puust ette tegema ja punaseks värvima, see kontingent oli ikka väga nõrk just mõtlemise poole pealt, ja see kõik ju võtab aega! noh lõpuks sai see kolonn ikka ringi pööratud ja õige suund kätte juhatatud. kolonn õnneks õiges suunas liikumas, aga tajun et pealik on kuidagi närviline ja ebakindel, igatahes pikalt kolonni sabas loksuda ei saanud ja tuli jälle äkiline manööver teha et zam-poteh seisma sundida. raadiojaama ligi nad ei roninud, põhutasid õues aga teemat ei tea, igatahes kui pealik autosse istus siis tuli käsk kogu kolonnist mööda kihutada, et ta võtab nüüd juhtimise oma kätte kuni ööbimiskohani. ei hakanud frantzus ka miskeid küsimusi esitama, lihtsalt sõitsingi kolonnist mööda, suht nagu Pariis-Dakari ralli, ja see mulle sobis, hoidis pimedas meele erksana! ja ööbimiskohast ma ka kogemata mööda ei kimanud, ikka willisega köögini vastu ohvede lauda

.