Alaealiste ja segaste kuritegevus (peamiselt Eestis)

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
parkija
Liige
Kontakt:

Re: Alaealiste ja segaste kuritegevus

Postitus Postitas parkija »

Tere.
Kuidas Valklas asuva erihooldekodu sujuv sulgemine ( novembris algab ja märtsis 2021 lõppeb ) kuritegevust võiks mõjutada , osa sealseid hoolealuseid on kaunis "rahutud" , ehk peavad olema ühiskonnast isoleeritud ?
Kasutaja avatar
paadikapten
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas paadikapten »

Kriku kirjutas:Viru maakohtu kohtunik: alaealine ei ülbitsenud, kui teatas, et teda ei huvita, milline karistus talle määratakse.
Merit Bobrõšev, Viru maakohtu kohtunik
See päev ei erinenud kuigivõrd minu tavapärasest tööpäevast. Kui siis ehk sellepoolest, et kohtusaalis viibis kohtualusena alaealine. Heitsin noorele paharetile kriitilise ja pisut noomiva pilgu, et alustada sellega, milleks kogunenud olime. Ühel hetkel pärisin temalt tulevikuplaanide kohta. Sain ebamugava, kurva ja soovimatu, kuid üllatust mitte pakkuva vastuse – tulevikuplaane pole. Pole mitte üksnes tulevikuplaane, vaid pole ka eesmärke, unistusi, soove. Lihtsalt polegi midagi.

Tuleb meelde mingi telesaade, kus tehti intervjuu mingi Tallinna noortekamba liidriga, kes tookord kinni istus. Too tunnistas, et kavatseb oma valitud elustiili jätkata. Tõsi küll, avalikult esinedes esitas ta tingimuse - proovib end muuta, kui saab linnalt tasuta korteri. Kuid jutus oli selge vihje - "mina olen pätt ja jään selleks, teie võite tala imeda". Vist oli juhtinud mingit punti, kes röövimisi toime pani.
Vaatame siis, mis siin toimub...
Saarmas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Saarmas »

parkija kirjutas:Tere.
Kuidas Valklas asuva erihooldekodu sujuv sulgemine ( novembris algab ja märtsis 2021 lõppeb ) kuritegevust võiks mõjutada , osa sealseid hoolealuseid on kaunis "rahutud" , ehk peavad olema ühiskonnast isoleeritud ?
Valklasse paigutatakse hooldusele inimesi ainult kohtumääruse alusel kuni 1 aastaks (kui tervislik seisund seda tingib, siis pikendatakse 1 aasta kaupa). Kui Valkla erihooldekodu suletakse, siis paigutatakse need inimesed lihtsalt teistesse erihooldekodudesse, kes samuti kohtumääruse alusel osutatavat ööpäevaringset erihooldusteenust pakuvad. Hooldekodu sulgemine seda ei mõjuta, kas inimene jätkab tahtevastasel hooldusel või mitte.
alax
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alax »

„Läksime Mäkki“: politsei püüdis kinni Porschega üle 200 km/h kimanud 13aastase, autos oli veel kaks last
No vähemalt oli tatikas kaine :lol:.
Olevat see kutt olnud, kes siiliga jalgpalli mängis.
Osalenud Eesti piirivalve ülesehitamisel. Raadioside. NLiidu sõjaväes 40. tankidiviisi 75.motolaskurpolgus Gussevis 1970-1972. Lasketiiru elektrik. 50a. metsas ja soodes jooksnud.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Dr.Sci
Liige

Postitus Postitas Dr.Sci »

Kogu teksti küll ei näe aga:
https://lounapostimees.postimees.ee/710 ... -kate-labi
Veneetsia arhitektuuribiennali Valga eelnäitus «Plats! Väärikas kahanemine. Kaheksa linna» pidi avatuks jääma kaheks nädalaks. Selle tarbeks paigaldati Valga keskväljakul asuva hoone seinale keskväljakuid tutvustavad infotahvlid. Pühapäeva õhtul aga lõhkus näituse noortekamp. Lõhutud näitusest sotsiaalmeediasse video postitanud valgalane Heiki Veider kirjeldas, et sattus pahateole peale veidi pärast kella 20. Tema kirjelduse järgi olid lõhkujateks teismelised eestlastest tüdrukud. «Nad olid plakatid sõna otseses mõttes pudiks murdnud. See ikka võttis aega. Mingi osa oli pillutud mulle aeda. Ilmselt on veel kuuri katusel ka tükke.»
Kasutaja avatar
Siki
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Siki »

alax
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alax »

Purjus mees seiskas Nõmme kandis rongiliikluse. Pärast kahte ja poolt tundi veeti mees minema
Uskumatu. Politsei lubas veel kommentaare anda, siiani vaikus. Paluks kõigil unustada see seik??
Kümme meest seiskaksid terve Eesti raudteeliikluse.
Osalenud Eesti piirivalve ülesehitamisel. Raadioside. NLiidu sõjaväes 40. tankidiviisi 75.motolaskurpolgus Gussevis 1970-1972. Lasketiiru elektrik. 50a. metsas ja soodes jooksnud.
ElrikThunderson
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ElrikThunderson »

https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=91661383

Elron kaalub tegelasele vähemalt arve esitamist selle jama pärast.
alax
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alax »

Siiani pole kuulnud jõuametkondade selgitusi, et miks sai üks purjus sell 2,5 tundi rongiliiklust blokeerida. Ja miks läks tema rööbastelt koristamisega pooltundi? Kas ei osatud või kardeti purjus inimese juttu, et mul on pomm? Tasereid pole? Oleks midagi sellist Narva jaamas juhtunud, siis oleksid paar vene baabat selle tegelase paari minutiga sealt minema peksnud.
Tuleb meelde ühe politseitegelase jutt, kes lähiminevikus vastas küsimusele, et mida teete kui kohtate Eestis rohemehikesi? Vastus oli, kontrollime dokumente!
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

«See on menetlus nende inimeste aitamiseks!»
Krister Kivi, "Arteri" toimetaja
Harju maakohtu kohtunik Merit Helm ütleb, et on üles kasvanud vaimuhaiglates üle Eesti. Järgnev paus on kandev, kuid seda on ka selgitus: «Mu isa on psühhiaater ja ema kliiniline psühholoog. Seetõttu olen ma elanud Jämejalas, olen elanud Iru hooldekodus, olen elanud Seewaldi kõrval. Psüühikahäiretega inimesed ja nende mured olid mulle tuttavad juba enne seda, kui minust sai kohtunik.»

Igal aastal otsustakse Harju maakohtus umbes 800 inimese kinnisesse raviasutusse saatmine: psühhiaatrilise abi seadus sätestab nimelt, et isiku tahtest olenematu ravi haigla psühhiaatriaosakonnas võib kesta üle 48 tunni ainult kohtu loal. «Ma tean, et see arv on suur,» nõustub kohtunik Helm, kelle ette sundravijuhtumid Harju maakohtus sageli jõuavad. Kogu Eesti peale on selliseid kohtumenetlusi aastas umbes 2000, kuid kuna Tartu maakohus teeb sundravi pikendamise kohta üldjuhul eraldi määrusi ja Harju maakohtus on tava teha kõike ühe määrusega, peab Helm realistlikuks, et Eestis saadetakse aastas tahtevastasele ravile umbes 1500 inimest.

«Tegelikult on mitu korda suurem nende inimeste arv, kes mingit tüüpi psühhiaatrilist abi vajavad,» on kohtunik kindel. Kõik juhtumid ei jõua ka kohtusse: «Kui inimene saab ise aru, et ta vajab abi, ja on nõus haiglasse jääma, siis ega keegi ei kutsu kohtunikku.» Just nimelt ei kutsu: kui haiglast on taotlus tahtest olenematu ravi kohaldamiseks tehtud, läheb kohtunik patsiendi juurde ise kohale, mitte vastupidi. Seda tehakse, et vältida patsiendi solgutamist, kuid ka stigma tõttu, mis psüühikahäireid Eestis jätkuvalt ümbritseb. Helmi sõnul on patsiendiga kohtuma minek olnud kohtunikel tavaks juba aastaid, sest tahetakse, et protsess oleks patsiendile võimalikult vähetraumeeriv. Üksnes koroonakriisi tipp­ajal kevadel kasutati vahel asjaolude hindamiseks ka videosilda.

«Kui inimene on katatooniline ning täiesti endasse kapseldunud, siis muudele küsimustele ta enamasti ei vasta, kuid kui kutsun teda nimepidi, siis oma nime kuuldes ta tavaliselt ikka korraks tõstab silmad ja vaatab mulle otsa,» kirjeldab kohtunik vaatepilti, mis haiglas ees oodata võib. «Mõnikord on inimene jälle nii uimane, et silmadki ei püsi lahti, aga arst selgitab, et tuli sisse täiesti märatsevana, aga nüüd aeti üles keset sügavat und.» Võimaluse korral võtab kohtunik väidete kontrollimiseks ühendust ka hospitaliseeritu lähedastega. «Võib juhtuda, et inimene ütleb, et tal on neli last ja et ta elab Lasnamäel, aga selgub, et ta ei ela Lasnamäel ning lapsi pole tal ka ühtegi.» On olnud juhtumeid, kus kodustega rääkides selgub, et patsiendi hirmud on sellised, et ta magab igal ööl, kirves voodi kõrval. On olnud juhtumeid, kus teistel pereliikmetel on hirm ning ema-isa end lapse eest igal ööl oma tuppa lukustavad.

Kui pärin, kas psüühikahäiretega inimesed kipuvad sageli olema üksikud või elama vanematega veel täiskasvanueaski, ohkab Merit Helm kuuldavalt. «Kui on luululine häire või skisofreenia, siis paljud on minu kogemuse põhjal üksikud, aga ma ei saa öelda, et kõik. Depressiivsetel võib olla kaaslane kõrval, kes nende pärast muretseb, kuid ei pruugi. Bipolaarsed või maniakaalsed inimesed leiavad jällegi suhteliselt kergesti kaaslase, aga väga vähesed ütlevad, et on viis või enam aastat koos olnud.»

Ravi õigustatus

Esialgse õiguskaitse kohaldamise taotluse läbivaatamisel – just nimelt sellist nime tahtevastasele ravile paigutamine kannab – viibib tavaliselt juures ka riigi määratud esindaja, kellelt kohtunik psühhiaatri kõrval samuti arvamust küsib. «Advokaat peab ütlema, kas tema oma isikliku kogemuse põhjal toetab ravile jätmist. Ta peab aitama kujundada seisukohta, mida otsustaks inimene ise, kui ta oleks täie mõistuse juures. Ei ole nii, et kohus paneb oma kummitempli alla ja ütleb: «Jah, palun!» See on väga sisuline menetlus.»

Samas nendib Helm, et kui patsient ise pole sundravile paigutamisega rahul, peab advokaat määruse vaidlustama ka siis, kui leiab, et inimese huvides oleks jääda ravile. See viib ka küsimuseni: millisest hetkest on tahtevastase ravi kohaldamine õigustatud? Riigikohus on leidnud, et vaimse häire iseloom ja sügavus peab olema selline, et see õigustab vabaduse võtmist. Riigikohus on meenutanud võimalust, et haigla töötajad või puudutatud isiku lähedased võivad puudutatud isikuga manipuleerida, mistõttu kohus peab hindama ravi õigustatust ka siis, kui isik ise sellele vastu pole. «Aga mina küsin vastu: miks te arvate, et see on haigla huvi inimest ravile jätta?» pärib Helm. «Psühhiaatrias on ravijärjekorrad samasugused nagu mujal, kui abi ei saada erakorraliselt, tuleb seda võib-olla oodata kolm-neli kuud. Miks peaks haigla tahtma täita kohta, mida ootab juba ammu keegi teine? Neid otsuseid ei tehta kergekäeliselt. Ma olen küll selgitanud patsientidele, kes arvavad, et «tulevad võib-olla homme», et ega neid kohti niimoodi võtta ei ole.»

Ta nendib, et patsiendid ise pole ravist alati huvitatud ning mida haritum on inimene, seda paremini ta kohtuniku ära räägib. «Minu praktikas oli näiteks üks haritud daam, kes oli parkinud oma auto nii, et ei mäletanud enam, kus see on. Ta selgitas seda sellega, et te ei kujuta ettegi, milline töökoormus mul on. Siis lukustas ta end tundideks oma kabinetti, aga põhjendas seda sellega, et peab ju ometi kusagil lõunatama. Iga sigaretikoni sulges ta eraldi kilekotti ja kirjutas selle juurde kuupäeva ja kellaaja, aga ütles, et muidu nad hakkavad ju haisema. Mõtlesin, et äkki see on tõesti vaid pisut kummaline käitumine, kuid siis selgus poja jutust, et ema on talle korduvalt teinud segaseid telefonikõnesid võõrastelt telefonidelt ja lühikese ajaga kodus kaheksa korda ukselukku vahetanud.»

Kust läheb piir?

Võtan jutuks kolmandagi riigikohtu lahendi, milles nenditakse, et tahtevastasele ravile saadetava poolt endale või teistele ohtlikkuse tuvastamine küll ei eelda, et inimene oleks juba jõudnud kellegi elu või tervist kahjustada, kuid samas peab kohtutel olema konkreetsete asjaolude põhjal piisavalt alust arvata, et inimene võib lähitulevikus seda pigem kindlasti kui tõenäoliselt teha. Maakohtunik leiab, et inimese ohtlikkus endale võib seisneda ka selles, et psüühikahäirega inimene provotseerib endavastast vägivalda. «Maniakaalsetel või bipolaarsetel inimestel on ju vaja kogu aeg uut stimulatsiooni. Ma tean küll neid maniakaalseid, kes on hullude hematoomidega jõudnud haiglasse, sest on, vabandust, kusagil lihtsalt peksa saanud. Nende hulgas on ka väga palju liiklusrikkujaid – eriti omane on neile autoga kihutamine.»

Tõsi, Helm möönab, et aastate jooksul on teda rünnanud vaid üks raske vaimse alaarenguga umbes sajakilone tütarlaps, kelle puhul tuli otsustada Valkla hooldekodusse paigutamine. «Keset väga sõbralikku vestlust tõusis ta püsti, pani endale jalga minu kingad ja hakkas mind jalgadega peksma, õnneks ema suutis teda ohjeldada ja ta tuppa kinni panna.» Väga haruldane olevat ka advokaadi ründamine: «Enamasti need inimesed saavad aru, et esindaja on seal nende jaoks.»

Samas rõhutab Helm, et kuigi ta ei ole veel näinud haiglas inimest, kellel ei oleks psüühikahäiret üldse märgata, on ta otsustanud ka vastupidiselt psühhiaatrite ettepanekule ja lubanud patsiendi koju. «Näiteks oli üks neiu, kellel mingi psüühikahäire selgelt oli – ta nagu nägi asju, mida meie ei näe, pani kaarte, põletas küünlaid ja pobises midagi omaette –, aga midagi ohtlikku sellest ju ei juhtunud.» Pärin, et kas sellisel juhul ei võiks in corpore viia ravile ka «Selgeltnägijate tuleproovis» osalejaid. Helm vastab napilt: «Olen mõelnud selle peale, et kust see piir läheb.» Sageli vaagimist on – mida teha siis, kui mitme väikse lapse ema jätab kodustele kirja «Tuli mõte sõita Lõuna-Ameerikasse» ning kaob vähimagi eelhoiatuseta, hävitades ka oma telefoni?

Merit Helm nendib, et kaalutlusotsuse tegemisel on abiks aastatega tekkiv tunnetus. Ta püüab alati mõelda ka sellele, kuidas toimiks ta siis, kui patsiendiks oleks tema enda lähedane, abi vajav ema, isa. Või parim sõbranna. Kas inimene on sellises seisundis, et julgeks ta siin ja kohe haiglast tänavale lubada.
Mudakoon
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Mudakoon »

Leidsin oma meilikastist justiitsministeeriumi reklaami "Ära jää minevikku kinni". Jutt käib siis sellest , et anda eksinutele uus võimalus , võtta tööle jne. Millegipärast on mul "karvane" tunne , et need soojad soovid käivad vaid erasektori suunale.
Riigiametid , kus teostatakse taustakontrolli , ei taha ju isegi 20 aasta taguse "moosivargusega" vms. vahelejäänud inimesi väga enda ridadesse ( väheste eranditega).
See kes peale korralikku kaklust veel rusikatega vehib ,on tõenäoliselt võitja.....
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Ringkonnakohus lühendas Malle Kobina kohe täitmisele pööratavat karistust 6 kuuni: https://www.err.ee/1207471/ringkonnakoh ... taks-vangi

4 aastat jäi tingimisi viieaastase katseajaga.
Dr.Sci
Liige

Postitus Postitas Dr.Sci »

Kriku kirjutas:Ringkonnakohus lühendas Malle Kobina kohe täitmisele pööratavat karistust 6 kuuni: https://www.err.ee/1207471/ringkonnakoh ... taks-vangi

4 aastat jäi tingimisi viieaastase katseajaga.
Heategu saab ikka karistatud. MOTT (need kes pole ise lapsi täiskasvanuks kasvatunud, võiks mitte kommenteerida)
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Et siis kes tegi head ja sai karistada ? Kas kohtunik kes karistuse lühemaks tegi sai lisakaristuse oma headuse eest ?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline