Veelkord eesti keelest

Reeglid, arvamused, ettepanekud
A4
Liige
Kontakt:

Veelkord eesti keelest

Postitus Postitas A4 »

Mind, ja ma arvan, et mitte ainult mind, häirib see, kui kohutav on paljude kaasfoorumlaste eesti keele oskus. Mitte, et ma ise oma postitustes vigu ei teeks, aga mina alustan uut lauset suure tähega, ei eksi 5. klassis õpetatavate õigekirjareeglite vastu, jätan koma ja uue sõna vahele tühiku jne jne. Kõige ilgemad näevad aga välja meelega kirja pandud n-ö parasiit-sõnad, nagu näiteks "sellex", (selleks), sis (siis) jne.

Foorumit sodur.com lugedes silm seevastu lausa puhkeb ilusaid ja korrektselt vormistatud eestikeelseid lauseid lugedes (kuigi selles foorumis ei ole ka 1700 erinevat kasutajat).

Kaasfoorumlased - kuidas eesti keele solkimisele siin foorumis piir panna?
Kasutaja avatar
kala
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kala »

Piiri panna on raske, kunas sõnad nagu sellex ja sis on sisse kulunud, ehk seda siis tehakse automaatselt. Ja sellise asja eest karistamine oleks ka nüüd kahtlane.
A4
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas A4 »

Ma ei pidanudki silmas, et keelereeglite vastu eksinuid tuleks karistama hakata, pigem võiksid nad ise natukene hoolikamad olla ja võib-olla ka vabal ajal mõnest eesti keele töövihikust harjutusi teha.

Mis puudutab harjumust, siis kas inimesed loobuvad siis ka nt ametlikke dokumente, avaldusi jne kirjutades suurtest algustähtedest, komadest jne?

Seejuures, nagu ma ütlesin, on sodur.com suurepäraseks näiteks selle kohta, et saab ka paremini.
Karuke
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Karuke »

Niipalju kui mina tean ei nõuta tänapäeval enam väga rangelt õigekirjareeglitest kinnipidamist. Eriti mis puudutab kirjavahemärke, murde ja slängisõnade kasutamist jms sellist.
Slängi või ebatavalise lauseehituse kasutamine autori poolt võib olla ju taotluslik.
Ja milles küsimus :D :?:
Ma leian, et see on hea - kas või selleks, et nii annab inimene oma kasvatusest, haritusest, maailmapildist edasi väärtuslikku lisainformatsiooni mis muidu lugejal tabamata jääks.
:D
Mitte millal vaid miks?
KÕIK KARUKESTEST
canislupus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas canislupus »

Koos iseseisvumisega kadus tasapidi ka kirjakeele õpetus koolidest. Ma eeldan, et see ongi asja põhjus. Samaaegselt avanes meile ka õhtumaa kultuuri aken, millest õhkuvates viljastavates tingimustes enamus inimesi ihkab olla räppivad ning vigadega kirjutavad suusamütsidega neegrid, mitte aga need, kes nad tegelikult peaksid olema.
Ise hakkasin vigadega kirjutama siis, kui ingliskeelseid (ja just briti näitlejatega) filme hakkasin de Funesi loomingule lisaks tõlkima. (Igal inimesel oma hobi - kes värvib end siniseks ja jookseb vastu seina, kes on urbaniseerunud maainimene ning hommikuse lüpsi asemel - lehma linnas pidada ju ei saa - vana harjumuse kompensatsiooniks situtab pool kuus hommikul laste mänguväljakul koera, kes arvab, et sport suurtes kogustes on tervislik jne. Mina tõlgin oma hobiks.) Ning selle tulemusena hiiliski kuidagi märkamatult ligi komme kirjutada ning ka rääkida meeletult lohisevate ning pikkade lausetega.
Reigo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Reigo »

kui kohutav on paljude kaasfoorumlaste eesti keele oskus
Ausalt öeldes igasugustele "tangidele" võiks veel andestada, sest inimene lihtsalt eksib oma teadmatuses. Samas on aga tegelasi, kes täiesti teadlikult ja pidevalt "omapärast" kirjakeelt viljelevad - ilmselt, et vähemalt millegi poolest eriline silma paista. Üks silmipimestav näide on kasutaja "krizz", kes on otsustanud loobuda tühikust kirjavahemärgi ja sellele järgneva sõna vahel, mis tõepoolest teeb lugemise ebamugavamaks.
Kasutaja avatar
Takishi
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Takishi »

Ma hoidun konkreetsete nimede edastamist, aga viimastel aastatel on üldse noorte seas hakanud võimu võtma ükskõiksus grammatika ja õigekirja suhtes. Paanika jõuab kätte, kui vaja 12. klassi lõpukirjandit või üldse, põhikooli lõpueksameid sooritada, kus selgub, et tehakse kohati väga piinlikke vigu, ei suudeta ennast väljendada jne. Probleemiks pakutakse olevat vähest lugemust, kakskümmend aastat tagasi lugemisele kulunud aeg on tänapäeval asendunud tiheda arvutikasutamisega, kus valitseb omamoodi suhtlemiskultuur, peetakse maha tunniseid vestlusi oma kaaslastega, samal ajal suutes edastada vaid üksikuid lauseid. Arvuti läbi suhtlemisel puudub emotsioonide edastamine, kehakeel ja palju muud.

Lisaks veel ka suhtumine, käiakse muudes foorumites, kus ei peeta õigekirja mittemillekski ning arvatakse et nii ennast internetis väljendatakse, vigaselt - keegi nagunii ei hooli.

Mina isiklikult pooldan, kui kasutatakse sõnu 'sellex' jne.. kui et tuuakse julmalt sõnu inglise keelest üle ja neid targalt, muheledes, niheledes ja silma pilgutades võõrsõnade pähe oma jutu sisse põimitakse. Tülgastav..
Maximus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Maximus »

kala kirjutas:Piiri panna on raske, kunas sõnad nagu sellex ja sis on sisse kulunud, ehk seda siis tehakse automaatselt. Ja sellise asja eest karistamine oleks ka nüüd kahtlane.
Mis asi on siin raske?Ei kirjuta enam ja kõik.
Frundsberg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Frundsberg »

Olgem nüüd ikka veidi sallivamad 8). Foorumil on ju kasutajaid seinast seina - on noori inimesi, kel näpp klaviatuuril tippimiseks pole veel piisavalt kindel ja tulevad sisse vead. On vanemaid inimesi, kel tulevad vead ehk teistel põhjustel. On kõrgelt haritud ajaloolasi ja on häid foorumlasi, kes teenivad igapäevast leiba teistel aladel. Osadel foorumlastel on emakeeleks eesti keel. Osadel mõni teine...

Minu meelest on tähtsam vormist alati sisu. Ehk lühidalt öeldes - loen heal meelel alati ka postitust, kus mõni sõna pole päris õigesti kirjutatud, kus komasid pole üldse või on need vales kohas. Samas ei paku mulle mingit huvi grammatiliselt korrektne kirjatükk, mille ainus sisu on kas grammatika üle targutamine või veelgi halvemal juhul on tegemist täiesti sisutu postitusega.

Kerget nukrust tekitavad aga haukumised mõne inimese kallal, kes on meie foorumile sattunud piirkonnast kus eesti keele oskamist oleks veidi ennatlik loota - kui teema on asjalik või küsimus siiras, siis ei ole minu meelst küll õige hakata vastuse kirjutamise asemel esinema sõnavõttudega stiilis " a ma ei saa miskit aru, räägi eesti keeles või hoia suu kinni".
Kasutaja avatar
Marissa
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marissa »

Frundsberg kirjutas:Olgem nüüd ikka veidi sallivamad 8). Foorumil on ju kasutajaid seinast seina - on noori inimesi, kel näpp klaviatuuril tippimiseks pole veel piisavalt kindel ja tulevad sisse vead. On vanemaid inimesi, kel tulevad vead ehk teistel põhjustel.
Aga kas siis on tõesti nii raske tekst üle lugeda ja parandada? Selleks isegi olemas ju postituse eelvaade. Ja ma ei usu, et noortel sõnad stiilis "sellex", sis, ykskord jne. juhuslikult tulevad. Nad kirjutavad neid sõnu ka ilma arvutita niimoodi. Ja suures osas kasutusel noorte jututubades levinud keel. Mis puutub vanematesse inimestesse, siis nendel neid vigu nii palju ju polegi ja nende eesti keel enamasti korrektne. Natuke nigel on aga lugeda postitusi, kus pole kirjavahemärke... Mitte ei saa lause sisust aru, kuigi oma töö tõttu peaks sellealane karastus olema juba.
A4 kirjutas:Foorumit sodur.com lugedes silm seevastu lausa puhkeb ilusaid ja korrektselt vormistatud eestikeelseid lauseid lugedes (kuigi selles foorumis ei ole ka 1700 erinevat kasutajat).
Selles A4-l õigus. Selle foorumi liikmene olen ka ise pannud tähele, postitused korrektses eesti keeles. Aga samuti on jõudnud minuni ka läbi mitme sealse foorumlase info selle kohta, et moderaatorid parandavad vigased tekstid lihtsalt ära. Kuna seal liigub vähem rahvas ja postitusi ka vähem, on neil esialgu seda lihtsam teha ka.
Kes kontrollib olevikku, kontrollib minevikku. See kes kontrollib minevikku, kontrollib ka tulevikku.
Shiim
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Shiim »

Kui inimene siiski üritab õigekirjareegleid järgida, siis on vead vabandatavad.
Kui aga vigane kirjapilt või vormistus on silmnähtavalt taotluslikud, siis on asi kurjast. Tüüpiline näide oleks üks meie foorumi liige, kes kirjutab valdavalt ilma suure algustäheta, samuti puuduvad kirjavahemärgid (lause keskel mõni koma siiski vahel on, aga enamasti on sellisel juhul tühik ENNE koma). Lisaks kõigele jätab see kasutaja peale iga rida tühja rea. Kõik see kokku teeb kirjapildi lihtsalt rõvedaks :( Vahel suure pahameelega olen küll laused korda teinud, aga ega kõike siis ju ei jõua...
Kui kasutajale tema vigast kirjapilti mainiti, siis oli vastus "no problems ma enam ei postita kui ei sobi". Peale mõnekuulist vaheaega sai solvumine siiski läbi ja kasutaja ilmus uuesti meie sekka...

Ise pean oma vigade põhjuseks just nimelt internetis vohavat rämpskirjapilti - veel kooliajal võis harva minu kirjanditest vigu leida.
[url=http://www.hot.ee/emulaator][img]http://www.hot.ee/emulaator/toetan3.gif[/img][/url]
Summeri pirisemisel on metsavennal aega hüpata laskepessa ja oodata mis sünnib - kas tegemist on inimese, looma või linnuga, või hoopis UFO-ga kirsavoi saabastes, automaat kaelas. Viimasel juhul kohe tuli peale.
Oleg A
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Oleg A »

Ei ole siin ütelda selline rumalst nagu "kui sinu eesti keel ei ole nii puhas siis ei kirjuta siia foorumisse"... kuid samal ajal kellegil on huvitav informatsioon.

Kindlasti palju infot inglise ja vene keeles olemas on. Kuid NN keelekaitsjad ja patrioodid jälle hakkavad siin. Ja kui tõlkida ei saa nii puhtalt siis oleks ee info mitte avastanud siin foorumis
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Soobel »

Ei tule kordagi meelde, et keegi siin oleks mõnele Olegi-sugusele mitte-eestlasele vigase kirjapildi pärast kallale läinud. Vastu päid saavad ikka need, kes oma enese emakeelt kirjutada ei oska.
Ise olen vaid palunud, et keegi tõlgiks, kui ilmub totaalselt muukeelne postitus, millest ma aru ei saa.
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
Maximus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Maximus »

Muukeelsete kirjavead võib veel andestada, kuigi vahel loe mis tahad sealt välja.
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

Mulle aga tundub, et võitlus on juba kaotatud.... :(
Telekast teinekord veel kuuleb ilusat emakeelt, raadiokanalid, k.a Vikerraadio, on aga valdavalt hõivatud mikihiire keele & kultuuri kummardajate poolt.
Raadio-, teinekord ka telediktorid, väänavad oma keeled välja, et mõne gringo (teinekord sekka ka mõne kaasmaalase..) nime ameerikapäraselt hääldada.
Mille krdi pärast on seda vaja, oskab keegi selgitada :?:
TÕDEONAJATÜTAR
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline