Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Che Latino
Liige
Postitusi: 650
Liitunud: 23 Veebr, 2015 0:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Che Latino »

Natuke salatiretseptijuttu:
Hapukapsas, magusad viinamarjad, roheline sibul, päevalille õli, roheline pipar, tiba suhkrut (kui viinamarju rohkem panna, siis pole vast vaja)
Neli esimest on olulised!
Manused
007.JPG
Ühtelugu räägin ühte lugu...
zkaff
Liige
Postitusi: 138
Liitunud: 24 Veebr, 2011 18:30
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas zkaff »

GOST vorstist nüüd ka juustuga versioon. Liha veelgi vähem, mis ka loomulik, kuna sisaldab juustu ikkagi.
Ons keegi neid GOSTe ka proovinud? Ise ausalt ei julge.

https://rannarootsi.ee/tooted/suitsuvor ... uustuvorst
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5552
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Manurhin »

zkaff kirjutas:GOST vorstist nüüd ka juustuga versioon. Liha veelgi vähem, mis ka loomulik, kuna sisaldab juustu ikkagi.
Ons keegi neid GOSTe ka proovinud? Ise ausalt ei julge.

https://rannarootsi.ee/tooted/suitsuvor ... uustuvorst
Koostisosad:
sealiha (27%), vesi, kanalihamass, JUUST (8,5%), seakamar, seapekk, kartulitärklis, söögisool, SOJAVALK, lõhna- ja maitseained, stabilisaatorid (polü- ja difosfaat), vürtsid, antioksüdant (askorbiinhape (L-)), granuleeritud puljong (sh hüdrolüüsitud taimne valk, rapsiõli), happesuse regulaator (trifosfaat), hemoglobiin, dekstroos, säilitusaine (naatriumnitrit)
Ehh, ja mina, rumal, otsisin seda toidupoest... Koostise järgi otsustades peaks hoopis keemiatarvete kauplusest küsima :lol:.
On ehk kellelgi kuskilt võtta andmeid, mida see päris õige nõukaaegne juustuvorst sisaldas? Esmaspäevane partii ehk küll n.ö. plaaniväliselt natuke rotilihamassi, aga kindlasti mitte kamarat, soja ega muud taolist jura.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42809
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Akf Fucs on neid nõukogudeaegseid retsepte siia mitu tükki postitanud.
Jaanus2
Liige
Postitusi: 4565
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Jaanus2 »

Juustuvorst oli mäletamist mööda suht. hiline leiutis, perestroikaaegne. Läänes tundus innovaatiline, seal ei olnud keegi selle peale tulnud, et vorstis liha ja piimasaadus kokku panna.
mutionu
Liige
Postitusi: 1468
Liitunud: 08 Nov, 2005 15:52
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas mutionu »

Jaanus2 kirjutas:Juustuvorst oli mäletamist mööda suht. hiline leiutis, perestroikaaegne. Läänes tundus innovaatiline, seal ei olnud keegi selle peale tulnud, et vorstis liha ja piimasaadus kokku panna.
Kas ta ikka natuke varasem polnud?
Millegipärast on tunne, et seda sai ka aastatel ca 84 - 86, loomulikult harva.
Walter2
Liige
Postitusi: 4845
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Perigiali
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Walter2 »

Nii mõnigi keemiaprodukt läks ka toodangusse - konkreetselt salpeeter mis tegi liha punasemaks ja parandas maitset.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Walter2 kirjutas:Nii mõnigi keemiaprodukt läks ka toodangusse - konkreetselt salpeeter mis tegi liha punasemaks ja parandas maitset.
Liha teeb punaseks naatriumnitrit, mis ütlasi on säitusaine. Need nitritid ja sorbaadid olidki ainuke keemia, mida vanasti vorsti või liha sisse pandi.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AndresTy
Liige
Postitusi: 1396
Liitunud: 07 Mär, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas AndresTy »

Ka salpeetrit ehk kaaliumnitraati (E252) kasutatakse toitudele lisamisele samal eesmärgil. https://en.wikipedia.org/wiki/Potassium ... processing Aga suuremalt jaolt on jah tänapäeval mindud üle naatriumnitritile (E250). https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_ni ... eservative
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
Kasutaja avatar
Hydrazine
Liige
Postitusi: 1182
Liitunud: 17 Mär, 2008 11:12
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Hydrazine »

Nõuka aja lõpus oli hea veel see, et osati nalja teha, et miks poes peldikupaberit ei ole... sest kogu toodang läheb viinerite siisse... et neidki ei olnud poes aga niipalju kui oligi saada siis nad maitsesid küll nagu sitt mis sitt, hea, et sisse ei astunud... tehti vist soolikatest, liigestestest jms ülejäägi kraamist ja kui grammid ei tulnud kokku siis pandi sitapaberit ka hulka...
AMvA
Liige
Postitusi: 5119
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas AMvA »

Hydrazine kirjutas:Nõuka aja lõpus oli hea veel see, et osati nalja teha, et miks poes peldikupaberit ei ole... sest kogu toodang läheb viinerite siisse... et neidki ei olnud poes aga niipalju kui oligi saada siis nad maitsesid küll nagu sitt mis sitt, hea, et sisse ei astunud... tehti vist soolikatest, liigestestest jms ülejäägi kraamist ja kui grammid ei tulnud kokku siis pandi sitapaberit ka hulka...
Nõukaajal oli olemas selline asi nagu Piimaviiner, see oli täiesti söödav kraam.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Nõuka aja lõpus oli hea veel see, et osati nalja teha, et miks poes peldikupaberit ei ole... sest kogu toodang läheb viinerite siisse.
Üks endine Rakvere tehnoloog natuke ülevalpool võib kirjutada, kuidas WC paberi viineritesse segamise komme toodi meie lihatööstusesse sisse erastamise järel välismaa omanike poolt. Ehk see liigse keemia ja madalakvaliteedilise tooraine kasutamise süüdistus ENSV ajal on küll kaunis asjatu, sellised toredad asjad tekkisid ikka tunduvalt hiljem.

Et tänane vorst on siledam ja maitsvam kui toonane, tuleb rohkem keemiatööstuse arengust kui sellest, et täna kuidagi paremat liha sinna vorsti sisse pannakse. Keemia just lubab toota visuaalselt siledat toodangut madalakvaliteedilisest toorainest ja taoline toodang ei ole inimesele just kasulik.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 10218
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Kilo Tango »

Kapten Trumm kirjutas:...Ehk see liigse keemia ja madalakvaliteedilise tooraine kasutamise süüdistus ENSV ajal on küll kaunis asjatu, sellised toredad asjad tekkisid ikka tunduvalt hiljem.
...
Fafafa. Mis kuradi pärast need nõukaaegsed lihatooted siis maitsesid nii halvasti ja mille kuradi pärast liikusid rahva seas kuulujutud lihakombinaatides vuravatest rottidest? KGB levitas neid jutte sinu arvates või?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Põhjuseks ei olnud rämpsliha kasutamine toodangus või liigne keemia.
Põhjuseid on siin palju, alates sellest, et 1980ndate tehnoloogia võimalused olid natuke tagasihoidlikumad kui on täna, ehituskunst, arusaamad sanitaariast jne jne jne olid teistsugused.

Liha kasutuse osas aga - kui uurida retseptuuri, siis pigem kasutati toona kõrgema kvaliteediga liha kui kasutatakse täna.

Ma töötasin provintsi leivatehases 1994 suvel, juba Eesti ajal. Tehas oli seest "nagu vanasti", lihtsalt selle vahega, et pätsid pandi isekleepuvasse kilesse.
Tehases jooksid ringi kassid. Miks? Et ei oleks rotte. Kassid magasid ka leiva konteinerites, selg vastu sooja pätsi. Olen seganud ka tainast - no mitte midagi keemilist sinna tünni ei läinud. Sai oli muidugi ka selline hallikas, mitte särav-valge nagu täna.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16611
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Fucs »

Mis kuradi pärast need nõukaaegsed lihatooted siis maitsesid nii halvasti ja mille kuradi pärast liikusid rahva seas kuulujutud lihakombinaatides vuravatest rottidest
Mulle maitsesid väga nt viinerid (eriti naturaalsooles), sealihasardellid, loomalihasardellid, keeduvorstid "Doktori", "Laste", "Lemmik", "Moskva", "Keeduvorst juustuga" "Lihaleib"...
Ei maitsenud odav maksavorst (nn "koera rõõm"), "Stepivorst", "Kevadine", "Otdelnaja", "Külavorst" jpt
Neutraalseks jätsid "Raiesink", "Teevorst", "Maksavorst" (see kallim) jpt

Ehk, et maitse asi ja maitse üle ei vaielda 8)

Aga rotid olid jah lihakombinaatides tavaline nähe. Isegi Rakvere uues kombinaadis tuli ette, kuigi sinna paigaldasime ehituse ajal ka spetsiaalsed ultraheli rotipeletid iga sissepääsu kõrvale.....

AGA Rakvere vanas lihakas olid nt osadel vorstitsehhide ruumidel lausa MULDPÕRANDAD ! ja üleüldse sisse astudes võis infarkti saada, sest kõik nägi lihtsalt niivõrd jube välja :mrgreen:

*

Sitapaberi vms pasa vorsti panemise jutt on aga niivõrd haige BS et seda ma enam ei viitsi kommenteerida. Mäletamist mööda oli sellest pikemalt ja põhjalikumalt juttu juba viimsepäeva toiduteemas kunagi...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline