Rasketehnika legendid.

Kõiksugu militaarsuunitlusega väljakaevamised ja nendega seonduv.
Vasta
andrus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas andrus »

MadMan, äkki vaatad minu postitusi siinsel foorumil saksa soomusmasinatest ja siis mõtled natuke, kas tasus hakata ajama jama stugidest minu küsimuse peale JgPz IV/70 kohta ? Samas on tore, et viitsisid minu vana postituse feldgrau foorumilt üles otsida, paistab et ma ei näinud vaeva ilmaasjata.

kloss, nalja tehes ära unusta vastavaid emotsioonipildikesi lisada, muidu jääb sinust mitte naljamehe, vaid tohmani mulje. Mulle tundus, et saarlased tahavad esiidioodi kohta mandrimeeste käest endale rabada, stebeli patarei teema all üks tegelane väitis tõsimeeli, et patarei ei lasknudki ühtegi pauku.

lõpuks sisu ka postitusele - saksa soomusmasinatüüpide otsijale mõned näpunäited:

küsimus on, mis tüüpi masinad võitlesid Eestis 1944.a.?

1. leida axis history/feldgrau/missing lynx/panzer-archiv foorumilt antud tüüpi masinate üksustele andmise nimekirjad. Need on olemas enamus masinatele, välja arvatud StuG III/Panzer IV/jalaväesoomukid (liiga palju andmeid, keegi ei viitsi neid sisse toksida). Sealt saab ka kuupäeva (kuupäevasid on tegelikult 2 - kuna määrati antud üksusele masinad ja kuna rong tegelikult välja sõitis). Nüüd kui mõni vastav üksus Eestis sõdis ja masinate eraldamise kuupäev on varasem, siis tõusta püsti ja hüüda BINGO! (tegelikult tuleks teha teiste allikatega ristkontroll ;) )

2. kui antud masinaid Eestis sõdivatele üksustele ei eraldatud - leida võimalikud kokkupuutepunktid üksuste vahel, mis Eestis sõdisid ja üksuste vahel, millele eraldati masinaid. Kui masinatega üksus äkitselt lahkus teisele sõjateatrile või tagalasse, siis on võimalus, et ta andis oma masinad teistele lähikonnas olevatele üksustele üle (Eestis näiteks Feldherrnhalle andis oma PzIV ja marderid 12.tankidiviisile, V./Grossdeutschland/Kampfgruppe Böhrendt/Führerbegleitbattalion flakid/Pz IV/jalaväesoomukid armeegrupile Narwa). Edasi samuti ristkontroll teiste allikatega.

3. Küsida minu käest. Mul on olemas armeegrupi Narwa soomustehnika detailne jaotus veebruar-september 1944.a. Muudel juhtudel ei saa kahjuks primaarsete allikatega aidata :)
plekkpea
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas plekkpea »

Andrus, tänan asjaliku info eest.
Huvitun maisest rasketehnikast.
Kasutaja avatar
MadMan
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MadMan »

202 ründesuurtükkide brigaadi kohta on nimetatud foorumites ja üldse netis infot minimaalselt. 1944 toodeti StuG-e ja Jagdpanzer-eid kõigis eri versioonides - arvestades Sturmartillerie mitmekülgset rolli sõjatandril võidi neid relvastada millega iganes. StuG IV ja JgPz IV esimese versiooni erinevus oli ainult pealisehituse kujus, JgPz IV/70 eristus juba oma pika toruga.

Nimekiri 202. brigaadi Rüütliristi kavaleridest

Amling Fritz 11/12/42
16.01.1916
Preußisch Holland
Wachtmeister
Geschütz-Führer
3./Stu.Gesch.Abt. 202

Schramm Richard 23/12/42
08.07.1913
Langburkersdorf b.Neustadt
Oberwachtmeister
Zugführer
1./Stu.Gesch.Abt. 202

Buhr Martin 11/09/43
03.04.1913
Marienhafe
Major
Kommandeur
Stu.Gesch.Abt. 202

Scharf Heinz 17/08/44
22.04.1920
Lichtenstein
Wachtmeister
Geschütz-Führer
3./Stu.Gesch.Brig. 202

Höper Ahrend 26/11/44
26.11.1920
Heringsdorf
Leutnant der Reserve
Zugführer
1./Stu.Gesch.Brig. 202

Brandt Gerhard 12/12/44
02.09.1919
Holzminden
Oberleutnant
Chef
1./Stu.Gesch.Brig. 202
Viimati muutis MadMan, 13 Veebr, 2007 15:50, muudetud 1 kord kokku.
Vihkad Eestit? Vali Reformierakond.
andrus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas andrus »

teeks siis väikese kokkuvõtte "diskussioonist":

MadMan: Saaremaal olid ka JgPz IV/70
mina: ohoh ?! Mis üksused, allikad?
MadMan: pikk jutt Stugidest
mina: mind ei huvita Stugid, tean isegi, et olid Saaremaal, soovin infot JgPzIV/70 kohta
MadMan: Midagi konkreetsemat ka tuleb kui BS, andrus?
MadMan kirjutas:1944 toodeti StuG-e ja Jagdpanzer-eid kõigis eri versioonides - arvestades Sturmartillerie mitmekülgset rolli sõjatandril võidi neid relvastada millega iganes. StuG IV ja JgPz IV esimese versiooni erinevus oli ainult pealisehituse kujus, JgPz IV/70 eristus juba oma pika toruga.
ja eksid - JgPz oli ette nähtud hoopis teise väeliigi jaoks kui suurtükivägi - Schnelle Truppen/Panzertruppen, väline sarnasus ei mängi siin mingit rolli.
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Vastseliina kandis sattunud jälle venelaste soomuskolonn ebatäpselt kaardilt talveteed mööda müristades mädasse orgu, kuhu esimene tank kõrvuni sisse vajus. Siis üritas järgmine üle sissevajunud soomuki üle sõita, aga vajus omakorda sisse. Peale seda jooksid venelased ümbruskonna taludesse ja sealt naastes pildusid mädaauku ka kõik kokkukorjatud potid , pajad, pannid, samovarid ja parmupillid. See ei olevat siiski aidanud. Minu vanaisa sai 44-45 Võru vanglas istudes kaasvangilt kaerakile nahale joonistatud plaani kohast, kuhu tema ämma keedupott, mis olla olnud ka pulmakingituseks, olla uputatud. Häda aga selles, et seal vedeleb otsas kolm T-34-ja. Kas keegi saaks aidata perekondliku reliikvia kättesaamisel?
Kasutaja avatar
ktamm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ktamm »

Issandissand, lähme ruttu!!!!!!
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Noormees, aga kas teil on ämmapoti kaevamise litsents olemas?
plekkpea
Liige
Kontakt:

Keeruga küsimusele keeruga vastus: ilma loata ei saa midagi enam teha, leiad massinad tulevad ka vastava volitusega mehed asja ajama. Pott ka ju seaduste järgi riigi oma. :D
motofassist
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas motofassist »

Andke Tõrsi muusemile teada!
Muidugi lobajutuga pole vaja tülitada. :wink:
Kasutaja avatar
desert eagle
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas desert eagle »

Või et Tõrsi muuseumile.Ausalt öeldes ei näe põhjust sinna eksponaate viia,kui keset õue vedeleb 1.maailmasõja aegne puust kahuri eelikvanker,mis vihma ja lume käes sõnaotseses mõttes mädaneb siis ei näe küll mingit põhjust sinna veel asju mädanema viia.Olgu parem need tankid seal sooaugus edasi.
vdreving
Liige

Postitus Postitas vdreving »

Eks selle rasketehnikaga on nii,et igas järves ,soos ja juba ka linaleoaugus on vähemalt üks tank või lahjemal juhul lennuk. Sellised infid tuleks alati detailselt lahti mõtestada:Vaadata vägede liikumist ja sündmusi mingil ajavahemikul.Alles siis tasub otsima minna. Muidugi võin kinnitada,et meie kenal kodumaal siiski ühte - teist veel peidus on. Mõnede asjadega paraku on aga nii,et neid ei saa päris hästi ka tänapäevaste võimaluste juures kätte. Kes väga edevaks läheb ja seaduses tühja auku ei leia,sellel ei soovitaks väga tanki leidmisega kära tekitada.Kindel mats,et võetakse ära ja heal juhul mingi leiutasu antakse,kui sedagi. Kui leitud asjandus on käegakatsutavalt olemas ja seda ise kätte ei saa võib ju riigiga diili teha.Asja aga ei soovita ette võtta inimestel,kellel puuduvad head nõustajad. Selline siis minu isiklik vaatenurk.
tudeng
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas tudeng »

Mina olen kuulnud uhelt Sillamae jahimehelt et Ida-Virumaal, Orust louna suunas Korgesoos on Tiiger , tema nagi et mingid kutit on selle koha ara maskeerinud
Roco
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Roco »

ma olen näind raamatutes pilte mis olevat tehtud saaremaal
saksa sdkfz 10/4 või 5
sdkfz 250/251
ja ameerika päritolu M-3 kerge tank

teab keegi äkki rohkem?
Kasutaja avatar
ktamm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ktamm »

tudeng kirjutas:Mina olen kuulnud uhelt Sillamae jahimehelt et Ida-Virumaal, Orust louna suunas Korgesoos on Tiiger , tema nagi et mingid kutit on selle koha ara maskeerinud
Kõrgesoo on küll Orult idasuunas, kuid Orult lõunas ka kõrge soo. Kas me selle jahimehe veel kuidagi üles leiame? Võib PS.
plekkpea
Liige
Kontakt:

tudeng kirjutas: on Tiiger , tema nagi et mingid kutit on selle koha ara maskeerinud
seda osa olen ka kuulnud ,kuid kohast pole aimugi. Ehk Andrus oskab öelda kuidas oli seis Tiigritega ? Palju tuli, palju jäi maha ja palju minema viidi? Teadupärast Tiigrit ühes tükis maha ei jäetud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist