Relvaseadus

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
vtl
Liige
Kontakt:

O:AK 7.62x39 salved

Postitus Postitas vtl »

affa kirjutas:Vahendan ostusoovi AK 7.62x39 salvede osas. Sobivad, st. luba lubab soetada kuni 20 mahutavusega salvesid. Huvitavad ka väiksemad, sh. jahipidamiseks sobivad max. 2 padrunit mahutavad salved. Pakkumised privasse.

Kui see AK on arvel vintpüssina, siis on kaks varianti - "tavalise" loaga tohib soetada kuni 10 padrunit mahutavaid salvesid, aga kui relvaloal on märge A-klassi relvaga sportimine, siis tohib soetada suuremaid - 20, 30, 40... kuni minupärast 70-se trumlini välja.

Kui see AK on aga arvel püstolina (raud lühem kui 300mm, üldpikkus väiksem kui 600mm), siis on tavaloaga lubatud küll kuni 20 padrunit mahutavad salved, aga laskemoonaga võib olla keerulisem olukord. Nimelt peaks 7.62x39 kaliiber püstolimoonana minema eriohtlikkusega laskemoona alla (st. läbistab mingi klassi kerge kuulivesti) ja selle kasutamine püstolis võib olla keelatud.
Disklaimer: See eriohtlikkusega laskemoona info on mul hetkel ametlikult kinnitamata ja 100% õigust ei saa garanteerida.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
DIIO
Uudistaja
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas DIIO »

VTL kirjutas:

1) turvalisuse tagamise otstarbel registreeritud tulirelv on ainus, mida sa võid igapäevaselt kaasas kanda ja mis on sul (loodetavasti) käepärast, kui SHTF.

... vaidlen pisut vastu. Üksi seadus ei keela jahirelva igapäevaselt kaasas kanda. Äkki plaanid peale tööd parte lasta. (Loomulikult lubade ja muude tingimuste täitmisel.) Lihtsalt jahirelval ei tohi sul (kaasas kandmisel) salv olla relvaga ühendatud.
vtl
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vtl »

DIIO kirjutas:VTL kirjutas:

1) turvalisuse tagamise otstarbel registreeritud tulirelv on ainus, mida sa võid igapäevaselt kaasas kanda ja mis on sul (loodetavasti) käepärast, kui SHTF.

... vaidlen pisut vastu. Üksi seadus ei keela jahirelva igapäevaselt kaasas kanda. Äkki plaanid peale tööd parte lasta. (Loomulikult lubade ja muude tingimuste täitmisel.) Lihtsalt jahirelval ei tohi sul (kaasas kandmisel) salv olla relvaga ühendatud.

Ma kirjutasin sellest kümmekond postitust ülevalpool.
See, mida Sina kirjeldad, on sisuliselt jahirelva EDASITOIMETAMINE ilma vahepealse kasutamise eesmärgita. Kui Sa suudad ära tõestada, et sa tõepoolest lähed iga päev peale tööd otse parte laskma, siis lase käia. Aga väga raske on põhjendada jahirelvaga jalutamist näiteks öises linnas, eriti kui ei ole pardihooaeg.
DIIO
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas DIIO »

...öises linnas jahirelva kaasaskandmise põhjendus!? TAHTSIN ja kandsin, sest see pole keelatud. Keelatud on sellise TAHTMISE käigus salve ühendamine relvaga.
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

DIIO kirjutas:...öises linnas jahirelva kaasaskandmise põhjendus!? TAHTSIN ja kandsin, sest see pole keelatud. Keelatud on sellise TAHTMISE käigus salve ühendamine relvaga.

Head vaidlemist ja protsessimist oma relvaloa tagasisaamisel.
professional retard
vtl
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vtl »

DIIO kirjutas:...öises linnas jahirelva kaasaskandmise põhjendus!? TAHTSIN ja kandsin, sest see pole keelatud.

Juhin tähelepanu ühele sõnale RelvS §54 lg (1) Relva ja laskemoona edasitoimetamise all mõistetakse käesolevas seaduses relva ja laskemoona endaga kaasaskandmist nende ühest kohast teise toimetamise vajaduse korral ilma relva vahepealse kasutamise eesmärgita. Milline on Sinu vajadus? Lihtsalt "tahtsid, sest see polnud keelatud"?

DIIO kirjutas:Keelatud on sellise TAHTMISE käigus salve ühendamine relvaga.

Keelatud pole mitte ainult "salve ühendamine relvaga", vaid RelvS §55 lg (2) Edasitoimetatav relv peab olema tühjaks laetud ja lahti võetud või pakitud viisil, mis ei võimalda relva kohest kasutuselevõttu.

Siinkohal ei ole tähtis see, kas sa loed Relvaseadusest välja otsese (jahirelva öises linnas kandmise) keelu või mitte. Relva(loa) usaldamine inimesele tähendab üldiselt seda, et selle inimese motiivid ja relvakäsitlemise eesmärgid on selged, läbipaistvad ja teiste kaaskodanike suhtes ohutud.
Ma ei tahaks siin kellelegi mingeid silte panna, aga pärast ühte Lihula lähistel toimunud tragöödiat vaatan ma nende inimeste peale, kes võtavad oma sport- või jahipüssi(d) selga või autosse ja lähevad seejärel öösel linna peale ringi kondama, "sest nad tahavad", oluliselt skeptilisema pilguga.
PS. Ärme nüüd palun tõmba siia võrdusmärki turvalisuse tagamiseks registreeritud püstoli või revolvri kandmisega.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Mis selle vaidluse mõte on? Vaidlus vaidluse pärast?

DIIO kirjutas:mis on sul (loodetavasti) käepärast, kui SHTF.
Kui jahipüss on kotis ja salv pole ühendatud, siis suuremas jaos SHTF olukordades pole sellest enesekaitseks midagi kasu.
affa
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas affa »

Ma saan Relvaseadusest niimoodi aru, et jahipidamise otstarbeks saab relva registreerida jahitunnistuse olemasolul ja laskespordi otstarbeks laskespordiorganisatsiooni liikmelisust tõestades. Enese ja vara kaitse kasutusotstarbelise relva registreerimiseks piisab taotleja sooviavaldusest. Relval võib olla rohkem kui üks kasutusotstarve. Mis segab enese ja vara kaitse kasutusotstarvet taotlemast?
Assaad
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas Assaad »

marie kirjutas: ...
Seega kui Sa ainult iseendale valmistad imeriista ja kinnitad nõudmistele vastavalt, siis ma ei näe probleemi.
...

Tööstusspionaaž on bindossidel tasemel - ma siin mõne reaga paar nädalat tagasi kirjeldasin ja natuke mõtlesin kodus juurde ka ja nendel juba imeriist kopeeritud: https://www.wittmachine.net/sme-sound-mitigation-equipment-slimline.html
Imevad ja kiidavad teadsa...

Kogu see värk on ennast relvaseadusest kaunis kaugele imend, moo poolest võib mõistliku koha pealt amputeerida ja siirdada sobivama koha peale.
vtl
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vtl »

Assaad kirjutas:...ma siin mõne reaga paar nädalat tagasi kirjeldasin ja natuke mõtlesin kodus juurde ka ja nendel juba imeriist kopeeritud:

Suudmekompensaator ja sellele pealetõmmatav toru nullivad üksteist. Esimese eesmärk on suunata püssirohugaaside reaktiivjõud kõrvale või üles. Pealetõmmatav toru suunab need gaasid tagasi. Samas ka summutav efekt on marginaalne, kuna kambreid kus gaasid jahtuks ja/või rõhk väheneks, on vähe.
Aga noh, keegi ei saa keelata disainimast, müümast ja ostmast kõikvõimalikke vidinaid, mida reklaamitakse.
Dr.Sci
Liige

Postitus Postitas Dr.Sci »

affa kirjutas:Ma saan Relvaseadusest niimoodi aru, et jahipidamise otstarbeks saab relva registreerida jahitunnistuse olemasolul ja laskespordi otstarbeks laskespordiorganisatsiooni liikmelisust tõestades. Enese ja vara kaitse kasutusotstarbelise relva registreerimiseks piisab taotleja sooviavaldusest. Relval võib olla rohkem kui üks kasutusotstarve. Mis segab enese ja vara kaitse kasutusotstarvet taotlemast?
Ma küsin teistpidi - mis kasu mul sellest kui ma oma jahi ja spordipüssidele taotlen enese vara ja kaitse otstarbe? Kodus hoiad ikka relvakapis, kaasas kannad varjatult (nõuetekohaselt relvakotis, sumps ja salv küljest eemaldatud)
Assaad
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas Assaad »

vtl kirjutas:
Assaad kirjutas:...ma siin mõne reaga paar nädalat tagasi kirjeldasin ja natuke mõtlesin kodus juurde ka ja nendel juba imeriist kopeeritud:

Suudmekompensaator ja sellele pealetõmmatav toru nullivad üksteist. Esimese eesmärk on suunata püssirohugaaside reaktiivjõud kõrvale või üles. Pealetõmmatav toru suunab need gaasid tagasi. Samas ka summutav efekt on marginaalne, kuna kambreid kus gaasid jahtuks ja/või rõhk väheneks, on vähe.
Aga noh, keegi ei saa keelata disainimast, müümast ja ostmast kõikvõimalikke vidinaid, mida reklaamitakse.

Sa oled proovinud ja suudmeleeki piisavalt ei vähendanud? Mis kaliiber ja kui pikk raud?
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Satakas »

Märkasin, et siin on aastatetagused postitused vedrunugade kohta. Lühidalt, relvaseaduse kohaselt on need legaalsed kui tera pikkus jääb alla 85mm ja tera pole kahepoolselt teritatud.

Huvitav on aga, et minu teada ei müü Eestis keegi sellesse klassifikatsiooni mahtuvaid nuge. Minul isiklikult on aga just OTF (Out The Front) tüüpi nugadega mingi isiklik side, mis pani mind asja uurima.

Mäletan oma esimesi OTF'e üheksakümnendate algusest, mil mõned üksikud Eestisse jõudsid. Paraku olid kõik peale ühe Rummu Tootmiskoondises toodetu, mis minuni jõudsid, totaalsed sitahädad, mille terad logisesid lausa cm piires ning mis ei kannatanud mitte vähimatki jõulisemat kasutust. Põmst oli tegu teatributafooridega.

Palju aastaid hiljem avastasin aga, et OTF tehnoloogia on uskumatult edasi arenenud. Noad on kvaliteetsed, ei logise. Isegi kui nuga vasaraga läbi "2x4" prussi taguda ja välja tirida, töötab see laitmatult edasi jne.

Juhuslikult avastatud "torture test" videod panid mind asja sügavamalt uurima, mille tulemusel jõudsin parimate tootjateni.

Laias laastus on neid kolm (oh, muidugi on neid rohkem aga kolm eristuvad suuremast pildist). USA's baseeruv Microtech, Hiinas baseeruv Vespa ning... ee... mingi Hiina vabrik, mis toodab Microtechi koopiaid (tundub, et MT outsorces tootmist nende juurde ning hiljem lõpetas selle, sest nende tooted kopeerivad paljusid MT vanemaid mudeleid praktiliselt üksühele ning ka kvaliteet on ligilähedane).

N.ö brändinoad on kallid. Microtechi puhul võib arvestada vähemalt 250-300$ väljaminekuga, kusjuures tippmudelid maksavad üle 500$.

Vespa noad on samuti 200-300$ ringis aga raskuspunkt paistab jäävat 150-200 juurde.

MT koopiad on aga see-eest 60-70$ piires. See tundub olevat just niisugune hind, mida võiks küsida vabrik, mis varem MT nuge ametlikult tootis ning hiljem välja lõigati. Taolise noa tootmine maksakski Hiinas umbes sellist hinda kui arvestada juurde ka kasum. Seega on alust arvata, et kasutatakse vanemaid MT jooniseid ja tehnoloogiaid.

Nagu öeldud, on mul OTF nugadega lihtsalt isiklik side. Seega hakkasin otsima võimalusi omalegi tellimiseks. EU's on nendega kas puhta kusine või nii-ja-naa. Mõned liikmesriigid on need totaalselt bänninud (nt UK, kus seda viie-kuuekümnendate Hollywoodi filmide põhjal enneolematult ohtlikuks mõrvarelvaks peetakse, ehkki mitte mingi praktiline kaalutlus ei näita, et OTF või muu vedrunuga oleks praktilises maailmas mingilgi määral ohtlikum kui "assisted-opening" või tavaline nuga. aa...jajah, UK's on igaks juhuks isegi lusika kandmine keelatud...no muidugi...). Mõned osaliselt. Võibolla ongi hea, et UK pole enam EU liige?

Eestis on lubatud ühepoolselt teritatud kuni 85mm tera, Soomes, kus elan, on kummaline kahvel: keelatud on tootmine, müümine, importimine, kandmine. Omamine on lubatud (tähendab - pole keelatud). Õiguspraktika rakendamise jälgimine ütleb, et kui just ise probleeme ei otsi ning politseipoolne kontrollimine pole seotud terariistadega, vaadatakse läbi maksimaalselt harali sõrmede ehk, kui pole põhjust torkida, et torgita.

Siiski, OTF'e kuskil, ei müüda. EU's. Proovisin otsida. Mobiliseerisin oma peaaegu igas liikmesriigis resideeruva sõpradearmee - olge nüüd meheks, tsekkige oma seadusi, leidke võimalus ning kui sebime noa, ma maksan kinni kogu teie vaeva! Tulutu üritus! Peast ei mäleta, mis liikmesriigid tehniliselt lubasid aga reaalselt polnud võimalik osta mitte kuskil! Otsijad oletasid, et ilmselt pelgavad võimalikud maaletoojad tollipoolseid seaduseväänamisi.

OK! Aga seadus on selline huvitav asi, et kui sellest läbi murda ei anna, annab sellest ringiga mööda minna. Niisiis keskendusin Soome impordi, tootmis ja müügikeelule.

Tähendab - OTF'i impordikeeld ei kehti noa käepideme ega tera suhtes eraldi. Niisiis, kontakteerusin MT'ga ning küsisin, kas nad oleks nõus oma nuge kahes osas saatma. Et küllap ma jupid ise kokku panen. MT küll vastas aga keeldus. Mingi "poliitika" ja pealegi see, et nende kruvid on hästi erilised, mistõttu nad ei soovi kruvikeerajaid saata, sest siis kliendid hakkavad ise nuge hooldama ja rikuvad garantiitingimusi jne. Nad ei suutnud eriti aru saada pointist, et ma ei soovigi mingit garantiid vaid lihtsalt head nuga ning et ma olen nõus selle eest ka maksma. Noh, sinnapaika see jäigi.

Mis muud kui asusin nende endist Hiina koostööpartnerit jahtima. Muidugi, oleks võinud Vespa poole vaadata aga... mm... kuigi neile antud hinnangud on ülihead, ei meeldi mulle Vespa disain. Muud mitte midagi.

See-eest sain kontakti MT Hiina koopiate valmistajaga, kes oli usinalt nõus oma kaupa jupikaupa postitama. Kinnitas isegi, et nad saadavadki EU'sse juppideks võetud nuge, mis pidavat edukalt tollist läbi minema aga neile polnud probleemiks ka minu erisoov saata tera ja käepide eraldi.

Niisiis tellisingi MT UTX-85 klooni. Puht igaks juhuks käepide sõbra aadressile ja tera enda aadressile. Ei läinud kuudki kui võisin vidina kokku monteerida.

WOW!

Kvaliteet on lihtsalt uskumatu! Põmst kõik on CNC's lõigatud ja sobitub uskumatult hästi. Teral puudub praktiliselt igasugune lõtk. Mingi minimaalne muidugi on aga see on vältimatu, sest muidu asi lihtsalt ei toimiks. Hambad ristis proovisin ka 2x4 testi. Noh, et mingi 70$ nuga poleks väga suur kaotus rikkuda. KURADIMA VASTU PIDAS!

Küsisin hiinlaselt, et kas ka Eestisse postitab, sest mu jõnglased, kes Eestis elavad, muutusid kahtlaselt uudishimulikuks. Ütles, et hetkel mitte aga kui väga vaja, võivad kaaluda.

Lühidalt, ostke! Fantastiliselt äge asi!
affa
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas affa »

Õiguskantsleri kontorist on täna väljutatud seisukoht, et laskesporti tohib harrastada ainult sporditulirelvaga(ei ole küsimus pikast salvest ega moonakogusest) ja et kuna Relvaseaduses on vastav piirang kirjas, siis see ei ole ka Põhiseaduse vastane vaba eneseteostuse piiramine. Muude isiklike relvade käsitsemist soovitatakse harjutada tiirus, lähima sellise asukohta soovitati küsida PPA-st.

Täiendus:Kui kellegil satub olema lähiminevikust fakti muu kui sporditulirelvaga laskespordi harrastamise kohta, võiks piisava suurusega munade olemasolul politseisse avalduse kirjutada(Harrastasin jahi/enesekaitse relvaga laskesporti, palun mind karistada.).

Täiendus vol.2:Õiguskantsleri vastus on märgitud asutusesiseseks kasutamiseks juurdepääsupiiranguga 75 aastaks. Millised piirangud see seab vastuse saajale dokumendi sisu avaldamise osas?
Viimati muutis affa, 04 Mai, 2022 17:54, muudetud 2 korda kokku.
alfa hotel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alfa hotel »

affa kirjutas:Õiguskantsleri kontorist on täna väljutatud seisukoht, et laskesporti tohib harrastada ainult sporditulirelvaga. Muude isiklike relvade käsitsemist soovitatakse harjutada tiirus, lähima sellise asukohta soovitati küsida PPA-st.

Aga kus siis seda va laskesporti harrastada kui mitte tiirus (laskepaigas)?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist