1. Sa ei tea kuidas gaasi ostetakse aga muudkui polemiseerid. Sa ei valda teemat. Lepi sellega - kõigest ei peagi teadma/aru saama. Pole mõtet müra genereerida.Peeter kirjutas: ↑12 Juul, 2022 10:19 Pealkauba just tuli uudis, et Norraga on sõlmitud mingi lepe, et gaas on (olevat) olemas. Hmm, aga hindadest millistega ja millal tegelikult see gaas olemas on pole juttugi..... St: Kes on kauba omanik, millal, kelle poolt ja millistel tingimustel määratakse kauba hind.
...
Siia tuleb teha ääremärkus Juku-Kõverkaela stiilis aastal 2013 elektribörsi õigustamisel: "Aga miks te räägite, et hind tõuseb? Äkki hoopis langeb?".... (no ei ole mina selle aja jooksul näinud, et mulle esitatud elektriarve väheneks, iga laksuga ikka suuremaks ja suuremaks, ok see talv oli riigi poolt orgunnitud erand).
2. Elektri hind on odavnenud ka pärast börsi tulekut (2013). Minu "võtmed kätte" börsipaketi elektri hind:
2013 - 0,1359
2014 - 0,1257
2015 - 0,1189
2016 - 0,1163
2017 - 0,1212
2018 - 0,1341
Hilisemaid aastaid pole kohe võtta - peaksin arveid kokku lööma.
Millel "4x kallim" väide põhineb?Madis Reivik kirjutas: ↑12 Juul, 2022 15:15 Kas tead ka mis hinnaga see gaas tuli ? 4x kallim kui eelmine aasta. Kas 2TWh mis saabub novembris on ikka kogu hooaja varu ? Võimalik et ongi, kuna sellise hinnaga seda keegi ei osta
2TWh ei peagi olema kogu hooaja varu - gaasi oli juba enne ka olemas. Lisaks on meil peale EG veel gaasimüüjaid (allikas, tabel 29). Aastane kogutarbimine jääb alla 5TWh ja on langevas trendis (sama allikas, joonis 17). Seega on EG osakaal ~2,5TWh - selle pealt võiks väita, et EG on oma aastase mahu enamvähem ära ostnud.