EV energia ja julgeolek

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
parkija
Liige
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas parkija »

Soomlased leidsid lekkiva kütusevarda Olkiluoto 1 üles , ilmselt tuleb peatselt võrku .

ERR uudisteporaalis pikem usutlus hr. Arvi Hamburg iga , tasub lugeda , kahjuks midagi rõõmustavat ta ei prognoosi .
2korda2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 2korda2 »

Peeter kirjutas: 15 Juul, 2022 11:06 Ja-jaa, keskendumine mingitele väiksematele või osalistele teemadele või detailidele ja mingis ei-te-millal episoodilises ajaaknas. Selle asja nimi on demagoogia. Kuhu vastus jäi põhiküsimusele? Põhiküsimus: Kas "kõiketeadjal" on siis infot kes, millal ja millistel tingimustel sellele tulevikus laekuvale gaasile hinna määrab?
Sina olid see, kes väitis elektri hinna kogu börsi ajaloo väitel ainult tõusnud olevat. Tänaseks on meil elektribörsi olnud alla 10 aasta ja sellest esimesed 5 aastat elektri hind ei tõusnud. Ehk ENAMUSE börsi ajaloo jooksul ei ole elektri hind isegi nominaalis tõusnud. Hale mees, kes valega vahele jäämisel hakkab semantikast (episoodiline ajaaken) rääkima, selmet oma viga tunnistada.

Nüüd mis puudutab EG gaasiostu lepingu tingimusi, siis täpseid tingimusi mina ei tea. Ei saagi teada. Neid ei saa teada ka suvaline Madis või Peeter. Ja seda ma tean just oma varasema töö tõttu. Seetõttu ma ka teadsin, et suvaline foorumlane ei saa teada, et hind on aastaga just 4 korda kallinenud.
Ma pole kordagi eitanud, et gaas on kallinenud - ma kütan ise maja gaasiga, mul on börsipakett ja näen selgelt, kuidas börsi hind liigub. See aga ei ütle mulle seda, millise hinnaga hangib gaasi kohaliku turu üks suurimaid tegijaid. Suured garanteeritud hankemahud pikalt ette - selliste lepingute hinnatasemed küll jälgivad börsihinda aga ei kopeeri seda.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Siia titaanide heitluse vahele niisugune fakt:
Aina suureneva huvi tõttu päikesepaneelide vastu arvutas Elektrilevi välja, et kui elektrivõrku investeerida 300 miljonit eurot, saaks iga majapidamine endale kuni 15kilovatise päikesepargi mõistliku liitumistasuga püsti panna.
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/12002 ... otma-panna

Vabandan, kui on juba olnud. Minu jaoks on uudis, et see võimekus on nii konkreetse ühekordse hinnasildiga varustatud - ja et see hind ei olegi tegelikult nii hirmus kõrge. Näiteks tasuta ühistransport on suurusjärgus 60 M aastas.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Suht arulage soovitus EE-lt, kuna ühtegi energeetikaprobleemi see ei lahenda. Päike paistab reeglina kõige rohkem siis, kui elektrit kõige vähem tarvis.
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

2korda2 kirjutas: 13 Juul, 2022 15:50 ... 2. Elektri hind on odavnenud ka pärast börsi tulekut (2013). Minu "võtmed kätte" börsipaketi elektri hind:
2013 - 0,1359
2014 - 0,1257
2015 - 0,1189
2016 - 0,1163
2017 - 0,1212
2018 - 0,1341
Hilisemaid aastaid pole kohe võtta - peaksin arveid kokku lööma.
Kõigepealt peaks nende toodud numbrite tausta täpsustama.
Ilma numbrite sisu lahtiseletamata on need ainult "ilusad numbrid".
Kas see on:
*) Ainult elektri hind ilma lisanduvate maksudeta? (Võrgutasu + muud maksud)
*) Kas see on ajatariifse (öö/päev) keskmine hind?
*) Kas see on tunnipõhise arvestuse ja ajastatud tarbimisega tunnipõhise energiaarvestusega, ühe konkreetse tarbimiskoha arvestuslikult keskmine hind?
*) Jne. sest variante on veel mitmeid.

(Ka minul õnnestus oma majas, "juhitava tarbimisega" saavutada odavamate hindadega ööelektri tarbimise osakaaluks üle 90% kogu elektritarbimisest ja saavutada keskmisest oluliselt odavam keskmine hind aga kuna need numbrid kehtiks ühe konkreetse objekti kohta, siis nende avaldamine kellelegi võrdlemiseks on mõttetu.
Kusjuures Soome korterielaniku (reaalne lepingujärgne) elektri kWh hind oli sellel ajal 2x väiksem kui minul, vaatamata meedias avaldatud väidetele, et Soomes on elektri hind kõrgem kui Eestis.)
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
OLAVI
Liige
Kontakt:

Kriku kirjutas: 16 Juul, 2022 7:13 Siia titaanide heitluse vahele niisugune fakt:
Aina suureneva huvi tõttu päikesepaneelide vastu arvutas Elektrilevi välja, et kui elektrivõrku investeerida 300 miljonit eurot, saaks iga majapidamine endale kuni 15kilovatise päikesepargi mõistliku liitumistasuga püsti panna.

Vabandan, kui on juba olnud. Minu jaoks on uudis, et see võimekus on nii konkreetse ühekordse hinnasildiga varustatud - ja et see hind ei olegi tegelikult nii hirmus kõrge. Näiteks tasuta ühistransport on suurusjärgus 60 M aastas.
See on tavaline eeltöö võrgutasude tõstmise põhjuste "mahamüümiseks" valijatele.
Kui plaanis on 300mil, 5 aasta jooksul ja on teada riigi aastane kogutarbimine, siis saab arvutada planeeritava võrgutasu tõstmise määra kWh kohta.

Lisaks tulevikku planeeritava elektriautode laadimisvõimsuse suurenemise kompenseerimiseks on ka vajalikud võrguparendustööd.
kraal
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kraal »

Kilo Tango kirjutas: 15 Juul, 2022 8:22 See on selle pärast nii, et Soomes on terv ehulk kivisöejaamasid, mis on kinni läinud ja nende asemel on tuul ja päike. Ei maksa unustada, et tuumaenergia osakaal oli Soomes näiteks 2021 ainult 35%. Ja soomlased on aasta lõikes defitsiidis (toetudes Rootsile ja Norrale).
Faktiline täpsustus. Norrast läheb vähe elektrit. Põhiline kust Soome elekter liigub onn Rootsi ja Venemaa ja ka meilt liigub vahest sinna.
Info leitav Fingridi kodulehelt.
https://www.fingrid.fi/en/electricity-m ... nsmission/
kraal
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kraal »

Kriku kirjutas: 16 Juul, 2022 7:13 Siia titaanide heitluse vahele niisugune fakt:

See on investeering jaotusvõrku. Kulusid tekib ka põhivõrgus ja ka muidugi elektri tootmisel jne jne.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ruger »

Saksamaal pole tuumaelektrijaamade edasiseks käigushoidmiseks muud vaja kui otsust.
GERMAN NUCLEAR OPERATOR: WE CAN KEEP RUNNING, ONLY NEED "OK"

News clip has emerged showing that Chancellor Scholz and Economy Minister Habeck have been falsely claiming that nuclear plants cannot operate because of staffing and lack of fuel.

They only need political permission.
https://twitter.com/energybants/status/ ... 3300543499
https://twitter.com/simonwakter/status/ ... 0783034370
The German testing, inspection and certification organisation TÜV says it's both possible to continue operating the last 3 plants AND to restart the 3 plants that closed only 6 months ago.
https://twitter.com/simonwakter/status/ ... 0429987841
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Turist 47
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Turist 47 »

Otsus tuumajaamad tööle jätta on "vaikimisi" tehtud.

Lisaks toob Saksamaa kõik 16 töökorras fossiilkütustel töötavad elektrijaamad tagasi võrku.
Laupäeval ütles kantsler Olaf Scholz, et Berliini otsus uuesti kasutusele võtta nafta- ja söeküttel töötavad elektrijaamad on ajutine lahendus ning valitsus peab kinni oma kohustustest kliimaeesmärkide osas.
(https://www.dw.com/en/germanys-scholz-s ... a-62498429)

Scholz pikem jutt kokkuvõetuna ühte lausesse, nii nagu aru sain. -
--" Võitluses kliimakriisiga, peame tegema erilisi jõupingutusi ja me kindlasti ka pingutame, aga teeme seda pärast energiakriisiga toimetulekut".

Kantsler isegi väitis, et ka Saksamaal tuleb talv ja sellisel juhul olevat vaja teha reaalseid ettevalmistusi..

Lisatud.
18.07 .
"Saksamaa kantsler Olaf Scholz välistas tuumajaamade taasaktiveerimise, väites, et see ei lahenda Saksamaa energiavajadusi."
( :scratch: )
Viimati muutis Turist 47, 17 Juul, 2022 23:40, muudetud 1 kord kokku.
2korda2
Liige
Kontakt:

OLAVI kirjutas: 16 Juul, 2022 12:06 Kõigepealt peaks nende toodud numbrite tausta täpsustama.
Ilma numbrite sisu lahtiseletamata on need ainult "ilusad numbrid".
Terve perioodi kehtis sama ampritasuta EE börsipakett milles keskmistati öö ja päeva hinnad eraldi. See, mille kliente on/oli väga palju - tõenäoliselt isegi enim kasutatud pakett. Tarbimine kogu perioodil jämedalt 50:50 (aasta sees kõigub pisut aga aasta kokkuvõttes on alati jäänud 47-53 vahemikku). Nagu juba kirjutasin, sisaldab see KÕIKI kaasnevaid makse, aktsiise, võrgutasusid jne. Eramu. Tarbimine langevas trendis aga see ei muuda kWh hinda vastavas paketis/tarbimiskohas: 4500 ->3500 kWh/a.

Aga no kui mind ei usuta, siis on alati võimalik endal andmed kokku panna. Börsihindade ajaloo saab siit (konkreetse lingi all on 2014 aasta andmed, huviline suudab ise ka muu vajaliku ette manada).
Selle pealt on elektri börsihinna keskmised liikunud sedasi ( €/MWh, ümardatud kahe komakohani):
2013 (börs tekkis poole aasta pealt): 44,50
2014: 37,61
2015: 31,03
2016: 32,83
2017: 33,20
2018: 47,06
2019: 45,85
2020: 33,69
2021: 86,72
2022 (aasta algusest kuni 18.07 lõpuni): 146,13

Selle järgi võib öelda, et inflatsiooni arvestades ületati börsi esimese aasta elektri hind alles aastal 2021. Kuidas muud elektri hinna komponendid on ajas muutunud, jääb nüüd esialgse väite välja käinu tõendada.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Aasta keskmise asemel tuleks kasutada aasta kaalutud keskmist - see annab kodutarbijale parema info.

Ega eelmine aasta läks ju koledaks alles sügisel. Muidu pole vigagi aasta keskmisel ;)

Aga palun räägi nüüd gaasihindadest ka tarka siseinfot, ootame.
2korda2
Liige
Kontakt:

Ma juba esitasin kaalutud keskmise - konkreetselt oma arvete pealt. See ei sobinud. Esitan nüüd puhtad börsihinnad - jälle ei sobi. Ei oska mina teie tarbimise kõikumist prognoosida, võiksite ise ka vähe vaeva näha oma väidetele tõendite toomisel.
Minu gaasi kulu ja hind (jälle "all in") on liikunud nii:
gaasi_lõpphind.PNG
gaasi_lõpphind.PNG (11.55 KiB) Vaadatud 600 korda
Siin on aga asi keerulisem:
1. olen perioodi jooksul kahel korral gaasimüüjat vahetanud;
2. võrgutasud sõltuvad kohalikust võrguettevõttest ja võivad erineda märkimisväärselt.
3. kWh hinna olen saanud kasutades koefitsienti 9,3 - ehk igast m3 saan kasulikult kätte 9,3kWh. m3 energiasisaldus on suurem aga katla kasutegur ei võimalda kõike kätte saada.

Siseinfot minult ei saa. Kuigi NDA sõlmimisest on juba mitu aastat ei ole mul mitte mingisugust huvi testida kui pikalt ja rangelt selle täitmisse suhtutakse.
OLAVI
Liige
Kontakt:

2korda2 kirjutas: 17 Juul, 2022 19:22 ... Aga no kui mind ei usuta, siis on alati võimalik endal andmed kokku panna. Börsihindade ajaloo saab siit (konkreetse lingi all on 2014 aasta andmed, huviline suudab ise ka muu vajaliku ette manada).
Selle pealt on elektri börsihinna keskmised liikunud sedasi ( €/MWh, ümardatud kahe komakohani):
2013 (börs tekkis poole aasta pealt): 44,50
2014: 37,61
2015: 31,03
2016: 32,83
2017: 33,20
2018: 47,06
2019: 45,85
2020: 33,69
2021: 86,72
2022 (aasta algusest kuni 18.07 lõpuni): 146,13
.....
Usume ikka, kui on teada numbrite päritolu kuigi me ei tea, et kuidas nad neid numbreid on arvutanud. Numbritega saab mitmesugust maagiat teha.

Võtsin võrguettevõtte ja elektrimüüja lehelt ka kolme viimase aasta enda tarbimise andmed näituseks, lihtsalt võrdluseks ametliku statistikaga.
Olen tunnipõhisel börsihinnaga elektrihinna arvestusega juba aastaid ja kallimatel tundidel on põhitarbimine väljas ning tarbin kütmiseks ainult öösel ning eranditult ainult odavatel tundidel, kasutan energiasalvestit kütmiseks ja päeviti kasutan omatoodetud elektrit .
2020 aastal kogutarbimine 4450kWh, millest ööelekter 61% ja keskmine 38,8eur/MWh.
2021 aastal kogutarbimine 5890kWh, millest ööelekter 66% ja keskmine 102,9eur/MWh.
2022 aastal kogutarbimine 2470kWh, millest ööelekter 77% ja keskmine 142,2eur/MWh.
Ööpäeva jaotus on võetud võrguettevõtja lehelt ja öelektri sisse on võrguettevõte arvestanud ka laupäeva ja pühapäeva kogutarbimise.
See on ainult elektri hind käibemaksuga, ilma võrgutasuta.

Mulle isiklikult tundub vaadates öö ja päeva tunnihindade erinevust, et tavaline elektrikasutaja kes hommikusel ja õhtusel tipptunnil elektripliidil oma suppi keedab, ei saa kuidagi oma elektriarvel selliseid eeltoodud keskmisi hindu näha.

Tunnihind täna ja homme, kus saab tunnihinna kõikumisi võrrelda: https://elektrihind.ee/borsihind/
OLAVI
Liige
Kontakt:

Madis Reivik kirjutas: 17 Juul, 2022 20:34 Aasta keskmise asemel tuleks kasutada aasta kaalutud keskmist - see annab kodutarbijale parema info. ...
Võrguettevõtja poolt kaalutud, võrguettevõtte kaaluga, saadud tulemus on alati müüja poole kallutatud.
Maja võidab alati.
Leidub ka elektrimüüjaid, kes lihtlabaselt petavad klienti.
Mul omal oli üks tarbimiskoht, kus voolumõõtja näit oli reaalselt 0kWh aga arvetel hakkasid ühel kuul äkki kWh numbrid jooksma.
Kui otsekorraldusega maksad ja mitu aadressi ka on, siis kohe ei märkagi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist