Kapten Trumm kirjutas: ↑25 Okt, 2022 10:56
Mina ei ole neid "lahendusi" miskipärast näinud, kuigi puutun selliste asjadega keskmisest inimesest sagedamini kokku.
Küll nägin äsja ca 2600 eurose letihinnaga elektristarteriga genekat 7 kW, kus toores ja bensukraan käisid endiselt käsitsi.
Loomulikult saab (vähemalt teoorias) kõike teha, ainult kui töökindlust taha ajada, siis tasub põlveotsas tehtust eemale hoida ja osta ikkagi tehasest tulev automatiseeritav diiselgenekas.
Kapten Trumm kirjutas: ↑25 Okt, 2022 10:56
Mina ei ole neid "lahendusi" miskipärast näinud, kuigi puutun selliste asjadega keskmisest inimesest sagedamini kokku.
Küll nägin äsja ca 2600 eurose letihinnaga elektristarteriga genekat 7 kW, kus toores ja bensukraan käisid endiselt käsitsi.
Loomulikult saab (vähemalt teoorias) kõike teha, ainult kui töökindlust taha ajada, siis tasub põlveotsas tehtust eemale hoida ja osta ikkagi tehasest tulev automatiseeritav diiselgenekas.
Mina olen ka väikeste genekatega rohkem kokkupuutunud kui tavaline inimene ja klientide tellimisel otsinud väikseid isekäivituvaid generaatoreid.
Need on olemas aga kuna meie turg on nii väike, siis suurtel tootjatel meiega asja ei ole.
Öeldakse, et pöörduge põhjamaade (Skandinaavia, Kanada) edasimüüjate poole, sest sinna oleme põhjaversioone teinud.
Ka kui diiselgenekas ise ei käivitu, siis pärast kolmandat katset jääb inimest ootama, ega see ka ise oma kütusetorusid ei õhuta või akut ei vaheta.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Ma sain eile õhtul pisut harjutada elektrita olemist (põhjus). Ahju peal 2 taskulampi + tikud + küünlad. Sai kiirelt kätte. Oleks samal hetkel üleval korrusel olnud, oleks käsikaudu ikka alla jõudnud. Mobla olin ära pannud ja täpset asukohta ei mäletanud (üldjuhul on see köögilaual) - leidsin alles pärast valguse tekitamist. 2-3 minutit pärast elektri kadumist oli kraanist ~5 liitrit joogivett varuks lastud - see sai lisaks sahvris ootavale pudeldatud veele. Vedasin puud ahju juurde valmis, et enne magama minekut igaks juhuks ahju kütta. Selleni siiski ei jõudnud - 20 minutiga oli elekter tagasi.
Eelnenud nädalavahetusel põdrajahil kaasas käinud akupank ei olnud oma kindlasse kohta tagasi jõudnud ja ei leidnud seda kohe üles.
15 aasta jooksul oli see nüüd kolmas kord, kui elekter hoiatamata ära käis. Kõigil kolmel korral probleemiks olnud alajaamad, viimane neist kõige väiksem.
Kokkuvõte - pmst kõik toimis. Paar ööpäeva ilma olla ei oleks probleem: lisaks akupangale on majas 2 laptopi, millest saaks moblasid laadida; süüa oleme regulaarselt teinud ka suure malmpotiga suures ahjus. Pikema perioodi korral sõltub temperatuurist - siis tuleb hakata piirama köetavat osa majast, samuti võib veega probleeme tekkida.
2korda2 kirjutas: ↑31 Okt, 2022 11:11
Ma sain eile õhtul pisut harjutada elektrita olemist (põhjus).
Ootamatuste puhul on hea kui eelnevalt on harjutatud pimedas asjadega toimetulekut, külma veega pesemist, ilma paberita asjal käimist - nii öösel metsas kui teatud tegevusi ka pimedas kodus. Omanduvad võtted ning säästab ka el.energiat.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
2korda2 kirjutas: ↑31 Okt, 2022 11:11
Ma sain eile õhtul pisut harjutada elektrita olemist (põhjus). Ahju peal 2 taskulampi + tikud + küünlad. Sai kiirelt kätte. Oleks samal hetkel üleval korrusel olnud, oleks käsikaudu ikka alla jõudnud. Mobla olin ära pannud ja täpset asukohta ei mäletanud (üldjuhul on see köögilaual) - leidsin alles pärast valguse tekitamist.
Pane endale majja (nt trepikotta, kus on suur kukkumise risk) 1-2 akuga avariiväljapääsu valgustit, mis hakkavad põlema siis, kui vool kaob.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Mul eramus pole mingeid avariiväljapääsu silte tarvis. Olulised asjad (eelkõige valgus) on ka käsikaudu lihtsalt leitavad. 15 aasta jooksul kolm katkestust räägivad enda eest - elektrivarustus on pigem väga heal tasemel ja selliseid lisakulutusi pole mõtet teha.
Voolukatkestuse korral eramus vast külm kohe kallale ei tule , enamasti on vähemalt puudega köetav pliit ja mingi puudetagavara olemas , ilmselt ka tikud ja taskulamp ning mõni küünal kindla koha peal et kergesti leitavad . Veega on veidi keerulisem , paljudel uuema aja eramutel pole oma kaevu , on veevärk ja kanalisatsioon ning kui need voolukatkestuse tulemusel ära vajuvad / ei toimi siis jah , sittuda saab vast kuskil ikka , olgu või heki taga , mingi joogivee tagavara on ka olemas aga pesemisega läheb vett palju , see on kõige kriitilisem , kellel oma kaev , see vast saab ka pesemise tarvis vee kaevust kätte .
Kuigi mul on hoovis lisaks ühisveevärgile ka puurkaev, siis oma maja ehitamist
ei suutnud ma ette kujutada (mingi sisemine ürgne tõmme) kuhugi mujale,
kui veekogu lähedusse. Eks seal ole ka mingid lõhjused, miks asulad just
säärastesse kohtadesse rajati. Elan jõe ääres - joogi- (läbi keetes) ja pesuvett ning toitu kala näol saab aastaringselt Kuigi jah, lühemate katkestuste jaoks on mul
garaažis 4 tk 5 liitrist veekanistrit. Säilivad suht kaua ja maksid täpselt 2 eurot kokku.
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
See pinnavesi , see eeldab elukohta veekogu lähedal , mul on mereni 1,5 km aga veeni ei pääse , kõik on teed ja rajad on tõkestatud , on võimalus üldkasutatavasse randa minna , sinna on 3 km , aga vesi on praegusel ajal märg , külm ja meres pole erinevalt järvedest ja jõgedest kala ka .
parkija kirjutas: ↑31 Okt, 2022 22:28See pinnavesi , see eeldab elukohta veekogu lähedal , mul on mereni 1,5 km aga veeni ei pääse , kõik on teed ja rajad on tõkestatud , on võimalus üldkasutatavasse randa minna , sinna on 3 km , aga vesi on praegusel ajal märg , külm ja meres pole erinevalt järvedest ja jõgedest kala ka .
Jutt kisub täitsa rappa. Enda pinnaveega pesemiseks on vaja minimaalselt tiiki või suuremat kraavi. Olukorras, milles vool on ära ning ära jääbki, ei ole veekogudeni viivatel keelumärkidel vähimatki tähtsust.
Ma olen isegi mõelnud selle elektrikatkestuse "ohu" peale. Ja eristan enda jaoks mitu erinevat taset:
1)Vool käib ära lühemate perioodide (tunnid, mõni päev) kaupa
2)Vool kaob paariks nädalaks
3)Vool kaob pikemaks perioodiks (kuu, mitmed kuud, veel pikem aeg
See "preppimise" tase ongi ilmselt just sellest skaalast sõltuv. Lisaks taustast - kus ja kuidas elatakse ning milline on valmistuse võimekus, näiteks finantsiliselt.
Selleks viimaseks, kolmandaks variandiks, ennast preppida on väga raske ja kulukas + valdav osa elanikest seda ei tee kindlasti. Seega, kui sul tuled põlevad ja teistel mitte, nädalate kaupa, on keegi varsti sul ukse taga ja tekib uutmoodi probleem.
Ise elan korteris, aga mul on variandiks maakodu, kuhu pakku minna. Sooja saab pliidi ja ahjuga, vett saab salvkaevust kasvõi nööriga ämbriga, kakida saab kuivkäimlas või kasvõi põllu äärde.
Mis saab aga nendest korteri inimestest, kel seda varianti pole? Kaua see ühistu generaator töötab? Mõned päevad, jah. Aga üle nädala? Imho, väga kahtlane, ka natuke läbimõeldud lahenduse puhul. Ja ka siis tekib sama probleem, et need kellel sooja ja valgust pole, suunduvad ikka sinna, kus seda on. Aga see tähendab ka ilmselt lühemat varude kestvust nende poolt, kes valmistusid.
Nagu ülevalpool öeldud, korteri inimesena, ma generaatorit ostma ei hakka. Kaalun aga hoopis tellida endale 12v-220V inverter, puhta siinusega. Sest mõnes mõttes on ju generaator paljudel olemas, auto või traktori kapoti all. Isegi kui maakodus olla häda korral ja elada üsna lihtsalt, siis vast mingit osa elektroonikast, tööriistadest, valgustusest tahaks kasutada. 12V akusid on nagunii mitmel masinal peal ning neid saab nende samade masinate peal laadida ka, kuniks vähemalt kütust jagub.
Lisavariandiks oleks väike päikesepaneeli süsteem, mis suudaks norm ilma puhul ka mingil määral 12v akut tagasi laadida.
Ja boonuseks see, et kui generaator üldiselt ikkagi seisab tühja, siis inverterit saab kasutada ka muidu, kalal, matkal vms.
Päikesepaneelide kallima süsteemi intall maakodusse on välistatud, sest need ahvaleks vargaid liialt ja igapäev ma seal ei käi.
Aga kas mõnesaja euroga võiks saada komplekti, millega saaks hea ilmaga 12V akut laadida?
Autoga akupanga laandimine on kütuseraiskamine ja automootori asjata kulutamine. Võta parem mingi pisike invertergeneraator. Need ei ole nii üle mõistuse kallid. https://www.ecoflow.com/us/river-2-port ... er-station laadimiseks sobib 1kw generaator küll.
Omades ülejäänud minnalaskjate seltskonnas paremat ettevalmistust hädaolukorraks, on mõttekas omada pere peale ka paar poolautomaatrelva, koos rahuldava laskeoskuse ja moonavaruga. Lihtsalt omades midagi, mida teistel pole, üritatakse seda sinult jõuga ära võtta, paar auku keres vähendab soovijate indu märkimisväärselt.
Kuuajalise elektrita oleku puhul tekivad erilise kahtluseta tohutud põgenike hordid linnast maale, kes protsessi käigus üritavad end "ise varustada" sellega, millest neil puudus on, sh röövimise, sissemurdmise jne abil.
Vett kraanist näiteks Tallinna linnas vaevalt sellisel juhul olema hakkab - lihtsalt siis hakkavad sitajõed mööda tänavaid voolama, kui ülepumplad enam ei pumpa. Ja paneelmajades hakkavad ülemised korrused uputama alumisi, kui majast enam ära ei lähe.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Benjy kirjutas: ↑01 Nov, 2022 11:19
Autoga akupanga laandimine on kütuseraiskamine ja automootori asjata kulutamine. Võta parem mingi pisike invertergeneraator. Need ei ole nii üle mõistuse kallid. https://www.ecoflow.com/us/river-2-port ... er-station laadimiseks sobib 1kw generaator küll.
Tõsi ta on, aga siis on veel üks väike mootor juures, mida passida, et toimiks. Kütusega laeks aga ainult siis, kui ngu hädavajadus on. Maal on aga olemas näiteks T-25, millele pane või lisa genekas peale, kui soov on. Või tood neidsamu soojuse jaoks vajalikke puid koju ja aku peal laeb samal ajal.
Tühikäigul on 25 üsna ökonoomne ikka.
Aga see väiksemat sorti päikesepaneeli variant ikka painab mind ka. Ei oska valida ainult.