Peeter kirjutas: ↑21 Dets, 2022 11:25
Kapten Trumm kirjutas: ↑21 Dets, 2022 9:55
....
Sest kui tahtsid ikka tunduvalt võimsamat autot, siis läksid sa vastuollu NSVL ajast pärit nõuetega (mis olid mõeldud kasutamiseks stiilis, et 2101 peale ei pandaks taeva pärast Volga mootorit, vaid maksimum 2106 oma) ja siis oligi
ainuke legaalne võimalus vormistada see isevalmistatuna, kuna nendel polnud võimsus kuidagi piiratud.
Päris nii see nüüd NSVL-i ajal küll ei olnud. Ümberehituse kohta olid konkreetsed juhendid mida ja kuidas oli lubatud muuta. Nt vaz 01-st 07-ni mis ja kuidas, 08-09 eraldi teema aga 07-st 08-09-t teha ei olnud lubatud , mosse 401-st 407-ni ja siis omakorda 408-st 412-ks või siis isegi 427-ks-433-ks jne. Ja siis seal vahel süsteem kuidas 407-st 408-ks saada. Lõpus lisandus ka võimalus 412-baasilt 2141-ks. Ja GAZ-i puhul 20-st Pobist 21 tegemine ja siis 21-st 24 tegemine. Olid tabelid mis ja kuidas oli üldse lubatud, kuidas ja mismoodi keegi konkreetselt loa selleks ja seejärel paberid korda saab, see oli hoopis iseasi.
Päris ise valmistatuna olid aga omakorda piirangud milliseid jõuallikaid ja/või agregaate üldse võis iseehitaja sõiduauto valmistamisel kasutada. Mäletan kuidas mingi aeg oli eestikeelse raamatu tabelis kirjas iseehitaja maksimumiks sapaka käigukast. Ja sigulli mootorit ei võinud kindlasti iseehitaja migil ajal üldsegi paigaldada. Ammugi siis see jutt, et tegid omale nt volga 24 mootoriga mingi änksa-vinge-võimsa masina. See lihtsalt ei olnud (tänavaliikluseks) lubatud. Mõeldamatu oli, et
mingi keegi saab loa teha ise auto, millele ei saa järgi isegi KGB-Volgad, rääkimata miilitsa siksidest ja soolo-Uraalidest. See oli siis jutt nõuka-ajast. Selle perioodi lõpul tegin mina ise ärandatud 2108 passi alusel üle mootori ja komplektkere vahetuse 2109. Läbisin seejärel ümberehitusekspertiisi ja sain arvele. St mul oli ainult omandiõigust tõestav dokument alles, ei numbrit ei ämbrit, nagu tookord oli kõnekäänuks, sebisin kere ja sebisin mootori, komplekteerisin, esitasin ümberehituseks nõutavad dokumendid, esitasin sõiduki ekspertiisiks ja sain arvele.
See et isevalmistatul polnud võimsus piiratud, puudutab ikka EV perioodi.
Muidu poleks ju need Cobra Kit-carid võimalikudki, sest nende erivõimsus ületab kõik viisakad piirid. Või BMW V12 mootoriga Pobeda. 300 hobujõudu Pobeda keres, iga tõsisem KGB mees oleks seda unes nähes püksi teinud. Ümberehitusena oleksid need BMW mootoriga Pobedad-Volgad olnud uhkelt üle lubatud lisavõimsuse (kas mitte +15% polnud).
NSVL ajal eksisteeris selline määrus, mis piiras omavalmistatud autol ära erivõimsuse 50 hobujõuga täismassi ühe tonni kohta. Ehk siis selle järgi ei saanudki seeriatoodangust (ega ka "kolmetäheliste" organite autodest) midagi kiiremat ehitada. Ladad-Mossed olidki täismassiga 1400-1500 kg ja võimsusega 64-80 hobujõudu.
Mul vedeleb kuskil selleteemaline raamat
https://www.ebay.com/itm/313447768387
Enne Mosse 2141 tulekut (ja selle agregaatide müüki ilmumist) piiras nõuka iseehitajate rõõmu suuresti keskmootoriga sportautole kohustuslik Sapaka käigukast ringi pööratud peaülekandega). Kergetel vormelitel polnud see haprus niisuur probleem, kuid ega see sapaka 40 hobujõu jaoks mõeldud käigukast neid 2106 mootoreid ei kannatanud kah. Seal raamatus on hulgi NSVL parimaid eksemplare tutvustatud ja mootorite lagi on seal Volga 95 hj mootor. Mingeid 53 või taevas hoidku, Tsaika mootoriga autosid vähemalt toona polnud.
Ma ise arvan, et need käepärastest materjalidest raamiga ja klaasplastist keredega samodelkinid polnud tehase kandekerega autodest kuigivõrd kergemad, pigem ikka raskemad.
Eriti karmid organid omasid peale Tsaika mootoriga Volgade veel Ladade eriversioone, alates "supervõimsast" 1,5 mootoriga 21011-st kuni vankelmootoriga 2108-ni, mis arendas kiirust 190 kmh ja kiirendas 0-100 9 sekundiga. Võrreldes tavapärase 69 hj ja 20 sekki kiirendava Ladaga võis see sõit olla kui reaktiivhävitajal. Kohalik KGB, kel eriti spioone taga ajada ei tulnud, olevat eelistanud taolisele eksootikale üsna tavapäraseid, "jämedama" mootoriga Ladasid. Kas mitte see levinuim "eriversioon" polnudki "organitele" mõeldud 210115, mis oli tavaline 21011, millel oli 2103 mootor ja organitele vajalik varustus pardal. Minu vanaisal oli 2103, olen sellega omajagu ka sõitnud, ei ütle, et mingi eriti kiire masin oli.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.