Fucs kirjutas: ↑27 Mai, 2023 13:40
Ehk, et lähiajal lähevad Kremli suunal asjad huvitavaks. Igal juhul huvitavamaks, kui seni.
Internet on vastavaid videosid juba mitu päeva täis, aga kuna paljud ei saa vene keelest aru, siis lühike ülevaade toimuvast.
17.02.2023. Kohe näha, et vanad sõbrad...
Ettevõtja Jevgeni Prigožin külastas haiglas Akhmati salga komandöri Apti Alaudinovit. Võitleja rääkis, kuidas ja millega teda mürgitada üritati. Lisaks lubas ta aidata Wagneri PMC-d laskemoonaga. Prigožini pressiteenistuse telegrammi kanal teatas, et ärimees külastas haiglat 16. veebruaril Wagneri PMC ja Ahmati pataljoni võitlejate palvel. Prigožin ja Alaudinov leppisid kokku, et eriüksus varustab “muusikuid” oma reservidest miinidega ja aitab hiljem igal võimalikul viisil.
https://news.rambler.ru/army/50234871-p ... alis-ubit/
Asi läks "hapuks" Bahmutis, kui Prigožin lubas oma PMC-ga rindelt minema minna kohe pärast Bahmuti ära võtmist mai alguses.
Pikemalt kirjutasin sellest juba siin:
Fucs kirjutas: ↑10 Mai, 2023 17:47
Sellest viimasest Progožini jauramisest... tegelikult see pole täna enam viimane, aga no las olla....
Lähiaja eellugu oli see, et Prigožin ja Kadõrov "panid leivad ühte kappi" ning asusid koos kritiseerima VF peastaapi ja kaitseministrit ning kaitseministeeriumi. No seal olid erinevad asjad ja teemad.....
....Tšetšeenia juht Ramzan Kadõrov kohtus Wagneri PMC asutaja Jevgeni Prigožiniga...
....Siis tõmbas Prigožin kiunu üles, et tema läheb koos Wagnerlastega rindelt minema, kui moona ja varustust ei saa...
Kadõrov astus alguses n.ö. "Prigožini kaitseks välja" ja pöördus Šoigu poole....
Edasi 06.05.2023...
Tšetšeenia juht Ramzan Kadõrov salvestas video, milles ta nõudis oma ultimaatumis erasõjaväeettevõtte (PMC) "Wagner" asutaja Jevgeni Prigožinilt Bahmuti lähedal kaitsele jäämist seni, kuni PMC võitlejad asendatakse Tšetšeenia võitlejatega. "Zhenja, ma mõtlen, kuni me jõuame positsioonidele, kuni me kõik positsioonid välja vahetame, olete teie kaitses. Ja kui me ründama hakkame, alles siis otsustame, kuhu te järgmisena lähete. ... Oled mulle alati öelnud, et elad meeste reeglite järgi. Seetõttu ütlen ma sulle meeste kontseptsioonide järgi: sa pead tegema seda, seda ja seda. Inimesed võtavad sinuga ühendust ja selgitavad sulle," hoiatas Kadõrov.
Lisaks ütles Tšetšeenia juht, et Jevgeni Prigožin jättis tema võitlejatele rinde kõige raskemad lõigud: "Ta võttis ise sisse hea koha, mis oli talle endale mugav. Ülejäänud... rasked kohad, sinna peame meie minema. See on viimane lahing." Samas kritiseeris ta Prigožini väidet, et Ukraina linna Popasna vallutasid "wagnerilased": "Sa ütlesid, et võtsite Popasna. Ma teatan sulle ametlikult: me kõik osalesime Popasnas. Olime kõik seal ja meie salgad võtsid Popasna ja muud kohad, mis sulle tundusid ebamugavad... vajasid vennalikku õlga, pöördusid vendade tšetšeenide poole. "Olen solvunud, et minu vend (Prigožin) niimoodi käitub," kurvastas Kadõrov.
https://www.dw.com/ru/kadyrov-ultimativ ... a-65541484
15.05.2023 hakkas ringlema info, et Prigožin tahtis vastutasuks UKR vägede väljaviimise eest Bahmutist anda Ukraina poolele andmed VF vägede paiknemise jms kohta.
https://www.washingtonpost.com/national ... TnV1y3yG1Q
31.05.2023
31. mail teatas Tšetšeenia juht Ramzan Kadõrov, et Tšetšeenia üksused said korralduse asuda ümber Maryinski suunale DNR-s. Ülesandeks seati "teatud paljude asulate kontrollimine", ütles Kadõrov nende asulate nimesid täpsustamata. Hiljem selgus, et Venemaa president Vladimir Putin helistas sel päeval Ahmati erivägede ülemale Apti Alaudinovile. Alaudinovi sõnul andis riigipea mõista, et tal on tšetšeeni võitlejatele "väga suured lootused", sest Maryinski suund on "väga oluline sektor".
Pärast Kadõrovi postitust küsiti Prigožinilt, kas Akhmati väed on võimelised vabastama kogu DNR territooriumi. "Ma ei saa kommenteerida, kus Ahmatovlased asuvad, ma ei ole nendesse üksikasjadesse süvenenud, kõik üksused hoiavad selliseid andmeid saladuses. <...> Mis puudutab teatud asulate vabastamist, siis ma arvan, et neil on selleks muidugi jõudu. Nende ülesanne ei ole kogu DNR-i vabastada. Ja Kadõrov minu arusaamist mööda sellest ka ei rääkinud. Nad tegelevad teatud valdkondadega seal, kus nad tegutsevad, ”ütles Wagneri PMC asutaja.
https://www.business-gazeta.ru/article/595967
01.06.2023
Tšetšeenia juhi Ramzan Kadõrovi kaaskond kritiseeris Wagneri PMC juhti Jevgeni Prigožinit. Kritiseerisid Kadõrovi sugulane, riigiduuma saadik Adam Delimhanov, Tšetšeenia parlamendi esimees Magomed Daudov ja Ahmati eriüksuste komandör Apti Alaudinov.
Delimhanov süüdistas Wagneri PMC omanikku laskemoona puudumisega seotud probleemidega liialdamises ning vihjas ka Prigožini isiklikule vastutusele Bahmuti lähistel tekkinud suurte kaotuste eest. Veel kuu aega tagasi rääkis ta aga vastupidist.
Sellise reaktsiooni põhjuseks oli Prigožini kommentaar tšetšeeni üksuste ümberpaigutamise kohta. Delimhanov oli nördinud, et PMC omanik tema sõnul "ei saa aru, mida" kadõrovlased teevad. Ta nimetas Prigožinit "blogijaks, kes karjub probleemidest kogu maailmale", samal ajal kui Venemaa kaitseministeerium aitas väidetavalt pidevalt tema palgasõdureid.
"Me kõik teame, kui palju inimesi pandi 7-8 kuuga Bahmuti suunas magama, sina olid juht. Kaitseministeerium toetas sind need 7-8 kuud, me kõik kes siin oleme teame seda. Sulle anti rohkem kui sai keegi teine ja vaatamata sellele oli sul nii palju ohvreid. Lõpetage jutustamine," ütles Delimhanov.
Veel mai alguses tunnistas ta PMC "Wagner" probleeme laskemoona puudumisega - siis ütles ta, et Prigožin võib tema poole abi saamiseks pöörduda.
Ärimehe kommentaari järel võttis sõna ka Tšetšeenia juhi abi, Ahmati eriüksuste ülem Apti Alaudinov. Samuti nentis ta, et väidetavalt olid Prigožinil kõik vahendid, mida Ahmati eriüksuslastel ei olnud.
Tšetšeenia parlamendi esimees Magomed Daudov ütles, et kui Prigožin "samas vaimus jätkab, ei tule sellest midagi head". Samuti kutsus ta ERK juhi isiklikult kohtuma. Jevgeni Prigožin pole seda veel kommenteerinud.
- Mai alguses pakkusid Ameerika Sõjauuringute Instituudi analüütikud, et Kadõrov toetab Prigožinit konfliktis Venemaa kaitseministeeriumiga, soovides taastada tema mõjuvõimu Kremlis. Varem väitsid analüütikud, et Tšetšeenia juht kartis kaotada presidendi poolehoidu, kuna tšetšeeni üksuste võitlusedu Ukraina-vastases sõjas pole õnnestunud.
- Samas väljendas ISW, et Prigožin ja Kadõrov suudavad ka edaspidi dikteerida kaitseministeeriumi tingimusi, riskimata suhteid Putiniga kahjustada. Lisaks reageerib Groznõi närviliselt kõikidele kahtlustele oma üksuste tõhususe kohta vaenutegevuse käigus, mida väljendavad teised sõjas osalejad Vene poolel.
- Prigožin teeb nüüd, pärast seda, kui ta teatas Bahmuti vallutamisest ja positsioonide üleviimisest linnas Venemaa kaitseministeeriumi kontrolli alla, tiiru mööda riiki, mille käigus kritiseerib muu hulgas ministeeriumi juhtkonda ja VF armee kaitset.
https://www.svoboda.org/a/okruzhenie-ka ... 38679.html
Delimanov siis täpsemalt ütles Prigožinile:
Loomulikult, Ženja, sa ei saa aru ja sa ei tohikski aru saada, millega me tegeleme. Kui sulle jääb midagi arusaamatuks, võid igal ajal ühendust võtta, märkida aja ja koha ning me selgitame sulle, millest sa aru ei saa <...> Sinust on juba saanud blogija ja sa kisad ja karjud tervele maailmale, et sul on ainult probleemid, et sul pole laskemoona ja muud. <...> "Kui palju kaitseministeerium teid selle seitsme kuu jooksul toetas – me kõik teame seda <…> Teile anti rohkem kui kellelegi teisele ja sellest hoolimata nii palju ohvreid, nii palju hukkunuid" <...> Kui meil oli kõigist raskustest hoolimata raske, siis koos kaitseministeeriumi, rahvuskaardi, DNR sõjameeste, kõigi üksustega lahendasime oma probleemi koos, kui kogu maailm karjus, et "seda on võimatu lahendada." Me ei rääkinud raskustest, probleemidest, et meil on millestki puudu. Nii et lõpeta rääkimine, röökimine ja karjumine. Ütle koht, kus me kohtume, nagu Ramzan Akhmatovitš ütles, ja me lahendame kõik küsimused näost näkku.
Daudov omakorda ütles Prigožinile:
«Ka meie võitlejatel oli probleeme, kuid see ei tähenda, et sõdalane peaks selle peale hakkama kisendama. Oma avaldustes vihjad alati, et kedagi tuleks kõige eest maha lasta. Selliste sõnade eest Teise maailmasõja ajal oleks sellised kohe seina äärde pandud. Mulle pole selge, mida sa taga ajad. Ära unusta, Ženja, tänu kellele on sul erasõjaväekompanii, lennukid, helikopterid, 50 000 sõdurit.
Sellele vastas PMC "Wagner" komandör ja "ristiisa" Dmitri Utkin:
Pöördun Tšetšeenia parlamendi esimehe Magomed Daudovi poole. Me olemegi juba kolmandas maailmasõjas. Ja praeguste sündmustega seoses olen täiesti nõus - teatud kodanikud tulebki seina äärde panna selle häbi eest, mis meil on. Kust selline familiaarsus? Kes andis teile õiguse Prigožini poole pöörduda "Ženja" ja "sina"? Lennukeid, helikoptereid, MLRS-e me isiklikult teie käest ei saanud. Oleme alati valmis rääkima nagu "mees mehega". Pealegi tunneme üksteist juba Tšetšeenia esimesest ja teisest sõjast saadik
Edasi võttis sõna järgmine VF kangelane, PMC "Wagner" komandör kutsungiga "Zombi":
PMC "Wagner" ei ole andnud SVO ajal vaenlasele ära ühtki asulakohta. Ja sa üritad meid milleski süüdistada? Solvangud meie juhi (Prigožini) aadressil puudutavad meid kõiki ja neid võetakse isikliku solvanguna. Oleme valmis kaitsma oma au, väärikust ja õiglust! Oleme valmis seda kaitsma, nagu alati, relvad käes ja viimse veretilgani, aga kas ka teie olete valmis?
Järgmisena võttis sõna VF kangelane ja "Wagner" komandör kutsungiga "Vari":
"Jah, meil on probleeme, millest Jevgeni Viktorovitš ei karda rääkida. Samal ajal kui "Akhmat" neist ja oma kaotustest vaikib. Tean "Akhmati" tööd omast käest, töötasime koos erinevates suundades. Kuid võin kindlalt öelda: esirinnas on alati olnud Wagneri PMC võitlejad.
...ja lõpuks lisas Prigožin veel ka ise vastuseks:
...Mis puudutab vajadust kehtestada surmanuhtlus ja karistada kaitseministeeriumi kõrgemaid ametnikke sõdurite surma põhjustanud vigade ja muude sõjalise kaitse probleemide eest, siis see on minu arvamus, jään sellele ka edaspidi kindlaks. Mis puudutab minu asukohta, siis kõik selles arutelus osalejad on hästi kursis minu asukohaga, sealhulgas minu kinniste eritelefonidega ja neil on võimalus minuga alati otse ühendust võtta.
*
Jakovina räägib, et on moodustunud või moodustumas Kremlis uus "jõukeskus" eesotsas Prigožiniga kuhu kuuluvad võimalik, et ka vennad Kovaltšukid ja Kirienko (all on toodud ka viited eraldi artiklitele nendel teemadel). Prigožin on moodustanud "oma klanni" / on praegu heades suhetes Igor Setšiniga (Rosneft) ja Aleksei Djuminiga (ex VF KAMIN asetäitja ja Tuula kuberner, keda Prigožin Putini asemele üritab orgunnida).
https://www.youtube.com/watch?v=oNVK_1onO1s
Jakovina räägib seal muuhulgas ka umbestäpselt samadest arengutest, mis mulle kogu seda kino vaadates tundub, et toimub.
Võtan lühidalt oma arvamuse kokku:
* Põhimõtteliselt on Putini endine alluv ja käsilane Prigožin väljunud Putini kontrolli alt. Viimaste sündmuste käivitajaks oli Bahmut ja seal peetavad lahingud.
* Putini "plaan" või osa plaanist oli pärast "kontrolli alt ära libisema hakkamist" ilmselt see, et UKR lööb enamuse Wagnerlastest Bahmuti rindel kasti ja Prigožin jääb ilma oma "armeest" mis enam ei allu Putinile ja oleks suur oht.
* Prigožin jagas matsu ära + nägi, et UKR üksused võivad nad Bahmutis ümber piirata. Sestap seadis omale kiireks eesmärgiks oma Wagnerlased sealt kiiremas korras välja viia ja säästa oma "eraarmee". Kuna VF PS seda ei toetanud/võimaldanud tuli Prigožini poolt ultimaatum, et ta viib ise oma PMC Bahmutist välja kindlaks kuupäevaks.
* Küsimus VF PS poolt Wagnerlastele laskemoona väidetavalt mittetarnimine pikemat aega tekitab minus kaks kahtlust ja ma ei tea kumb neist on õige: a) tegelikult ei antudkineile moona just seepärast, et Putin tahtis neist vabaneda või b) Prigožin nägi ette, et asjad lähevad hapuks ja tuleb vbl hakata "kodusõda" pidama VF regulaaridega, kui Putin otsustab Wagnerlased likvideerida ja alustas varakult oma PMC laskemoonavarude soetamist tuleviku tarbeks.
* Kuna VF PS langes Putini "tööriistakstist", millega Prigožinit hirmutada ja mõjutada (midagi tegema sundida) välja, kuna Prigožin lasi kõrge kaarega VF peastaabi ja kindralite suunas, siis jäi Putinil veel võimalus üritada "Prigožinit mõjutada ja hirmutada" läbi Kadõrovi, mis ka nüüd n.ö. aset leidis.
* Aga Prigožin lasi nüüd ka "kadõrovlased" n.ö. "üle" ja näitas, et ta ei karda ka seda Putini vahenit/jõudu.
* Edasi läheb nüüd veelgi huvitavamaks, sest Putin ei saa lasta Wagnerlastel ja Prigožinil oma (Putini vastast, nüüd juba avalikku) liini edasi ajada ja peab midagi ette võtma kontrolli alt väljunud isepäise eraarmeega ning kuidagi sellele vastuhakule reageerima.
* Erinevatel hinnangutel on Prigožini käsutuses endiselt umbes 30 000 -40 000-50 000 meest. See on umbes 10 brigaadi kes on muuhulgas relvastatud ka raskerelvadega (Mark Milley hinnangul märtsis oli Ukrainas 6 tuhat professionaalset sõjaväelist + umbes 20-30 tuhat värvatut ja Prigožini enda jutu järgi tahtis ta kokku ajada Ukrainasse mai kuu keskpaigaks ca 30 000 meest... samas olid ka pidevalt suured kaotused, seega täpset ja usaldusväärset arvu avalikest allikatest praegu ei leia). Ja see on tõsine väljakutse Putinile.
Украинский институт будущего подготовил прогноз, возможен ли тактический союз между Игорем Сечиным и Евгением Пригожиным
https://www.dsnews.ua/politics/vzayemni ... 023-476033
"За ним стоит Кириенко, за Кириенко Ковальчуки"
https://www.svoboda.org/a/za-nim-stoit- ... 14263.html