kraal kirjutas: ↑10 Veebr, 2023 14:17
...
Ma julgen arvata, et lugesid ikka kogu teksti läbi ja said aru ka mis ta kirjutas. Ta ju põhjendas väga lihtsalt miks.
Pealegi tuumaenergeetika ei välista põlevkivi energeetikat.
Põhjendas, kuidas. Mitte miks. Kui tuumajaam ehitatakse, on põlevkivivõimsusi vaja hoida vbl. konserveerituna varus parimal juhul. Kommertsalustel põlevkivielekter siis enam turule ei pääse. Nii, et tuumaenergia oluline osakaal igal juhul välistab põlevkivielektrijaama toimimise turualustel. Põlevkivi ümber töötamine on hoopis teine teema. Iseasi, kui perspektiivikas see on. Põlevkivi ei erine selles suhtes väga olulisel määral näiteks pruunsöest.
...
kraal kirjutas: ↑10 Veebr, 2023 14:17
Kilo Tango kirjutas: ↑10 Veebr, 2023 11:23No vähemalt on ta nii palju aus, et ütleb, et ta ei oska vastata kuna ta on põlevkivitehnoloogia professor, mitte kliimateadlane. ...
Võib olla võib olla mitte. See on sinu hinnang. Nagu on teada, siis maa ajaloos on olnud periood(de) kus co2 sisaldus õhus olnud palju suurem kui praegu.
Pealegi palju suuremad kliima soojendajad on veeaur ja metaan.
Pole üldsegi palju aega tagasi kui Eestis laiusid laialehiselised metsad ja okaspuid ei olnud ning Setomaal elasid kilpkonnad ja sääsed levitasid malaariat.
Hakkab jälle seesama jora pihta. Miks ma pean kogu aeg inimestele ütlema, et sedalaadi argumendid ei ole asjakohased. Esiteks selle pärast, et kui CO2 tase oli kõrgem, oli ka Maa keskmine temperatuur kõrgem. Teiseks selle pärast, et ka metaan on kasvuhoonegaas ja ka selle lekkimise vastu atmosfääri tuleb loomulikult võidelda. Kolmandaks selle pärast, et see ei puutu praegu üldse asjasse, kuna kogu planeet oli siis teistsugune (s.h. oli teistsugune kogu planeedi albeedo).
Mine vaidle kliimateadlastega, kui sa nii tark oled! Miks sa siin Militaar.net-is oma tarkust välja elad? Saad äkki Nobeli preemiagi. Ma isiklikult tunnen paari atmosfäärifüüsikut ja tean, et nad on pragmaatilised ja uudishimulikud inimesed, kes hetkel enam valdkonnas ei tööta. Kui neil oleks mingigi põhjus arvata, et inimtekkeline kliimamuutus on muinasjutt, nad ütleksid seda mulle, kuna neid ei seo igapäevaste kliimauuringutega enam mitte miski. KÕIK atmosfäärifüüsikud (üksikute eranditega kogu maailma peale) on praeguste kliimamudelite alusel tehtavate arvutuste täpsuses üsna veendunud, kuna need on leidnud eksperimentaalset kinnitust mitmel korral ja mitmel moel.