Demograafia

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Demograafia

Postitus Postitas Kapten Trumm »

https://www.madeformums.com/reviews/car ... back-seat/

Pole just mainstream autod meil (VW Passat, hall metallik, diisel, universaal, 10 aastat vana). Täiesti kontrollitav. 90% keskmisele inimesele kättesaamatud. Aga õnneks sinu nimekirjas sisaldus Skoda Fabia, lasterikaste perede päästeventiil :P

Aga poindist läksid sa mööda. Point oli selles, et 3 ja enama lapsega kasvavad igasugu vajadused hüppeliselt. 1-2 last on tõesti edukalt sõidutatavad Skoda Fabia tagaistmel. Koos vajaduste hüppelise kasvuga kasvab ka 1. jooksev elamiskulu 2. vähenevad ühe vanema tuluvõimalused, kui sul ikka üks laps tassib mingi viiruse koju, on kõik haiged ja see on a) naisele täiskohaga töö laatsaretis või b) pead palkama hoidja. Ja kui sa tahad kõige hullema aja hakkama saada tööl käimata, siis tulebki neid lapsi "ajastada" nii, et kui üks vanemahüvitis lõpeb, siis tuleb varsti uus.

Meil näiteks oli ühel hetkel vaja vaadata teine eluase juurde, sest 60 m2 kolmetoaline korter, eriti kui lapsed on eri soost, muutub segasumma suvilaks (ühes toas saavad olla ainult samasoolised lapsed). Kahe lapsega polnud isegi seda mõtet meil, sest kõik mahtus ilusti ära. Kaalusime ka 4-5 toalisse kolimist, kuid valik on olematu, kas hinnad kosmoses ja kui pärast üle jääb, siis seda üürida pole kellelegi. Loogiline on, et eluasemekulud kasvasid 3. ja 4. lapse tõttu kahekordseks.

Mulle lihtsalt (taas) tundub, et sa räägid asjust, millest sul endal tegelik ülevaade/kogemus puudub. Mäletan veel üsna hästi kolme lapse (kokku 5 inimesega) maalesõitu 200 km taha Honda Civicus, kus pakkimise viimane lõpp mahtus sisse ainult nii, et uksed-luugid tuli jõuga kinni panna ja suur koer istus põhimõtteliselt kaassõitja süles.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Smith »

Ega see isofixi puudumine samuti olukorda muuda: kolm hälli/tooli on vaja autosse paigutada, probleem jääb samaks. 7-kohalist autot võrdle sama klassis oleva ja sama aastaarvuga autoga. Tean omast kogemusest: kõigil minu kolmel lapsel peavad olema tool või häll ja autodega on pehmelt öeldes pahasti: võrreldava läbisõidu, väljalaske aasta ja varustusega auto on umbes kaks korda kallim kui praegune sedaan.

—-

Toon siia ka lastetoetuste tõusu eelnõu

https://www.riigikogu.ee/download/e3f95 ... c59cdfb751
2022. aasta märtsi seisuga on Eestis kokku ca 158 500 lapse- ja peretoetuseid saavat perekonda, kus kasvab kokku ligi 260 000 last. Esimeseja teise lapse toetuse (60 eurot) saajaid on kokku ca 237 000 last. Kolmandaja igajargmise lapse toetuse (100 eurot) saajaid on kokku ca 28 600 last. Kolme- kuni kuuelapselisi peresid, kes saavad lisaks 300 eurot lasterikka pere toetust on 23 000. Seitsme- ja enamalapselisi peresid, kes saavad lisaks 400 eurot lasterikka pere toetust on 126.

Sundimust möjutavate tegurite kaardistamiseks on tehtud mitmeid eri uuringuid nii Eestis kui välismaal ning köigist neist tuleb selgelt väljä pere majandusliku toimetulekuja perede slinnikavatsuste seos. Ka majandusliku ebakindluse suurenemisel kriiside ajal on otsene seos Eesti sundimusele. Perepoliitika rahalised otsetoetused vähendavad riski, et koos laste slinniga halveneb lapsevanemateja teiste laste majanduslik toimetulek ning kindlustavad Eestis suurema siindimuse.
Kusagil debatis viitas ka miski Isamaa poliitik meie ülikoolis
tehtud uuringule. Teab keegi täpsemalt midagi?
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Tegelt on enamikel 2 kinnitust sel lihtsal põhjusel, et kolm hälli/tooli sinna reaalselt ei mahugi. Ja muidugi vananevas Euroopas pole paljulapselised nii suur turg, et oleks mõtet kulutada.

Aga see isofix pole peamine. Minul pole ühtegi taolist tooli olnud, olid turvavööga pandavad. Sest said nad esimese lapsega soetatud ja siis, 2000ndate alul ei teatud sellest veel midagi.

Ja tuleb arvestada ka teemat "laste arv kui vaesusrisk", kukub töökoht ära või midagi, siis on iga raha ju abiks. Ja paljulapselist naist vaatab enamik tööandjaid kahtlevalt. Osa on üksikvanemad, kes ei saa alimente kätte jne. Ühesõnaga pilt on kaugelt kirjum, kui pelgalt 1-2 lapse "ebaõiglus" ja 3+ lapse "ülekuldamine".
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Imelik et ei suudeta ära teha alimentide riikliku süsteemi. Nt summani kuni 2000 euri tuleb raha riigilt ja hulkurnoku peab selle riigile tagasi maksma. See välistaks olukorra kus üksikema peaks kohtunike, haldurite ja täiturite vahel uitama, endal rahakotis tuul ja lapsed näljas.

Kujutage endale ette noort naist kellel on esimene laps, nt 2 aastane poiss. Isa kadunud ja alimente ei maksa. Ja oma vanemad ei aita. Õudus kuubis.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Ma oletan, et isikute arv, kes lapse saamise otsustamise ajal alimentidele mõtlevad, ei ole statistiliselt oluline.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Naised mõtlevad teistmoodi kui meie siin. Hoopis teistmoodi. Kalki ratsionaalsust jms on palju rohkem kui mehepojad seda karta oskavad.
Nii et iga turvatunnet tõstev liigutus on kindlasti abiks.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Minu arvates ei ole ratsionaalne saada lapsi kellegagi, kelle puhul on tõenäoline, et ta nende kasvatamises igapäevaselt ei osale. Sellised juhtumid kipuvad ikka kaalutlematult tekkima.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Ega meie aru ei ole siin oluline, statistika on Eestis päris kole. Ilma isata lapsi on kümneid tuhandeid.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Demograafia mõjutamiseks peaks meede mõjutama otsust laps saada.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Ma väidan et see meede mõjutaks.

Iseasi, kui palju.

Samas, üksikemade mured vajavad ka praegu lahendamist, neid ei tohiks maha kanda.
2korda2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 2korda2 »

Kapten Trumm kirjutas: 22 Veebr, 2023 15:20 Aga poindist läksid sa mööda. Point oli selles, et 3 ja enama lapsega kasvavad igasugu vajadused hüppeliselt. 1-2 last on tõesti edukalt sõidutatavad Skoda Fabia tagaistmel. Koos vajaduste hüppelise kasvuga kasvab ka 1. jooksev elamiskulu 2. vähenevad ühe vanema tuluvõimalused, kui sul ikka üks laps tassib mingi viiruse koju, on kõik haiged ja see on a) naisele täiskohaga töö laatsaretis või b) pead palkama hoidja. Ja kui sa tahad kõige hullema aja hakkama saada tööl käimata, siis tulebki neid lapsi "ajastada" nii, et kui üks vanemahüvitis lõpeb, siis tuleb varsti uus.

...
Mulle lihtsalt (taas) tundub, et sa räägid asjust, millest sul endal tegelik ülevaade/kogemus puudub.
Mina ei läinud poindist mööda vaid palusin sul oma väidet viitega varustada. Tulemus on nagu tavaliselt - sisutu sõnavaht.

Kogemused? Olen seda ka varem siin juba öelnud - mul on 3 last ja ma pole tutvusringkonnas sugugi ainuke kel 3 last. Just eile istusin sünnipäevalauas, kus peredes lapsi vastavalt 3, 3, 3 ja 2. Mitte ükski minu tutvusringkonna pere pole mitte kordagi väitnud, justkui just kolmanda lapsega kaasneks hüppeline kulude tõus. Küll mäletan ma selgelt aega kui esimesed lapsed sündisid ja milliseid ümberkorraldusi see peredes kaasa tõi:
1. tekkis vajadus päris elukoha järgi. Enam ei sobinud suvaline ühikatuba, ahiküttega korter kus sooja vett vaid pliidilt sai või omaette rendituba mõne vanainimese suuremas elamises.
2. tekkis vajadus(!) auto järele
3. igasugu erinevad esiklapsega kaasnevad kulud (lapsevoodist alustades ja -riietega lõpetades).
Juttu just kolmanda lapsega kaasnevast hüppelisest kulude kasvust saavad rääkida vaid inimesed, kes reaalselt pole oma pere eelarvet ega kulusid eales kokku löönud. Või on prioriteedid ikka väga mööda kui ikka ja jälle tullakse rääkima "väga palju kallimast" autost. Ma panin viite - 3 istmereaga sõidukeid saab alates 1000EUR. 5-6 aastaseid alates 13KEUR (sama vana "tüüpilise pereauto" Passati hinnad algavad 11KEUR juurest - vahe mitte 2 korda vaid 2KEUR).
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Ma panin viite - 3 istmereaga sõidukeid saab alates 1000EUR. 5-6 aastaseid alates 13KEUR (sama vana "tüüpilise pereauto" Passati hinnad algavad 11KEUR juurest - vahe mitte 2 korda vaid 2KEUR).
Kahe istmereaga sõidukeid saab alates 500 eurost.
Ära võrdle näppu sellesamusega. 5 aastat vana passati hinnad
hakkavad 13 000 eurost, 7-kohalise Sharani hinnad aga 24 000.- , ehk pea topelt. Võrdle ikka võrreldavaid asju.

Tore kui sina ei ole märganud kulude hüppelist kasvu,
aga vabariigi kodanike enamust esindav koalitsioon riigikogus on teisel arvamusel.
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
2korda2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 2korda2 »

Smith kirjutas: 22 Veebr, 2023 21:24 Ära võrdle näppu sellesamusega. 5 aastat vana passati hinnad
hakkavad 13 000 eurost, 7-kohalise Sharani hinnad aga 24 000.- , ehk pea topelt. Võrdle ikka võrreldavaid asju.
Kiirusta, 10 KEUR nagu maast leitud.
Üldiselt on see täpselt see prioriteetide küsimus, millele juba viitasin. Mina sain oma 5-liikmelise pere liikumised teha valdavalt Golfiga. Päästis see, et kaks esimest olid kolmanda sündimise ajaks juba ISOFIX-vabad. Eks ma olen kooner ka - ostes maksis tollal 3-aastane masin napilt üle 6 kuu palga, keskmise eestlase jaoks on nii tagasihoidliku masinaga liikumine vist mõeldamatu.
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Oh kui kuidas mulle meeldib lahmiv iroonia:
sõiduk pole ei 5 aastat vana ega 7-kohaline.
Istu, kaks.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

Smith kirjutas: 22 Veebr, 2023 21:24
Ma panin viite - 3 istmereaga sõidukeid saab alates 1000EUR. 5-6 aastaseid alates 13KEUR (sama vana "tüüpilise pereauto" Passati hinnad algavad 11KEUR juurest - vahe mitte 2 korda vaid 2KEUR).
Kahe istmereaga sõidukeid saab alates 500 eurost.
Ära võrdle näppu sellesamusega. 5 aastat vana passati hinnad
Tuleb arvestada asjaoluga, et sellele 500-1000€ maksvale autole pead KOHE vähemalt 3x samapalju raha sisse laduma, et see ülevaatuselt ka läbi läheks. Ja pole kindel, et sellestki veel piisab.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist