Sellega ma olen nõus, et see on argument - palun aga viidet sellele uuringule.
Demograafia
Re: Demograafia
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Samal teemal hiljutisest "Eesti Ekspressist". Majanduslikud põhjused ei ole üheski vanusegrupis kõige olulisemad (akf Kilo Tango muidugi teab, et on, aga nad sunnikud luiskavad selle kohta).
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1201 ... eks-rohkem
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
Ja edasi?
Samas saab teha selge järelduse - majanduslikud tegurid ei ole vähetähtsad. MOTT.
Nii? Ja edasi? Kas sulle ei tundu, et sedalaadi väitlemine sarnaneb pigem egotripile, kui tõe otsimisele? Kui meil on olemas postulaat, et rahvastiku kahanemine on probleem mis IMHO on vaieldamatu tõsiasi), siis meil on valida, kas me selle probleemiga tegeleme, või ignoreerime seda. Ma ei saa väita, et minu poolt pakutu (rahvusliku jätkusuutlikkuse maks(ud) raha ümber jagamiseks lastetutelt lapsevanematele) on ainuvõimalik meetod probleemi lahendamiseks, kuid seda tuleks vähemasti kaaluda. Sinu väited, et "ma ei ole selles veendunud" ei aita kuidagivõrd edasi probleemi lahendamisel. Küll aga aitavad kõditada isiklikku ego.
Ma tegelikult ootaks, et kusagil ülikoolis vms. institutsioonis, mis on märksa kvalifitseeritum, kui milneti foorum, tehakse põhjalikud uuringud nende põhjuste kohta, kavandatakse meetmed ja riigi tasandil hakatakse selle tulemiga midagi ka peale. Mitte ei tegeleta selliste "Seederil tuli idee" tüüpi pseudolahendustega. Ja pikas perspektiivis on iga eksperiment (ka negatiivse tulemusega) parem, kui laissez faire. Selle pärast, et negatiivse tulemiga eksperimendi järel me teame, mis ei tööta.
Mina käsitlen hetkeolukorda (laste saamine on kodanikule majanduslikult kahjulik) turumoonutusena. Riigi roll on turumoonutuste üle järelvalvet teha ja vajadusel (kui moonutus on liiga suure mõjuga) sekkuda regulatiivselt.
- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
Põhjused:Kriku kirjutas: ↑26 Mai, 2023 14:23 Samal teemal hiljutisest "Eesti Ekspressist". Majanduslikud põhjused ei ole üheski vanusegrupis kõige olulisemad (akf Kilo Tango muidugi teab, et on, aga nad sunnikud luiskavad selle kohta).
põhjused.jpg
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1201 ... eks-rohkem
1. Olen hõuvatud muude oluliste tegevusteg (õpingud töö)
2. Mul on majanduslikult keeruline toime tulla
3. Mul ei ole sobivat töökohta
4. Mul pole sobivat eluaset
5. Ebakindlus tuleviku suhtes
...on kõik majanduslikud põhjused. Kui sa need kokku paned, saad tulemuseks, et majandus on tegelikult väga oluline komponent. Lisaks võib oletada, et ka "partner ei soovi" ja "muu teie jaoks oluline põhjus" on tegelikult mugavuspõhjendused, mille varju peidetakse tegelikult majandusliku heaolu taotlus (kasvõi partneri poolt). Lisaks tuleb osata graafikut lugeda kontekstipõhiselt. Kõrgemates vanusegruppides ongi enamasti majanduslikud põhjused tagaplaanil (see on loomulik). Need, kellel nooremana oli majandus põhjuseks on nüüd kas kimpus mingi muu hädaga või on lapsed saanud. Ehk siis järgi jäänud kodanikel ongi suure tõenäosusega sobiva partneri puudus probleemiks. Ka ootuspärane.
Kuna me räägime esmase lapse sünni probleemist, siis me räägime vanusegruppidest 20-24, 25-29 ja 30-34. Seal on aga eelpoolnimetet majanduslikud põhjused liidetuna kõige olulisemad. MOTT.
Kriku, ma olen sinus pettunud...
Ei, seda ei olnud tarvis tõestada, sest vastupidist pole mitte keegi väitnud.Kilo Tango kirjutas: ↑26 Mai, 2023 14:32Samas saab teha selge järelduse - majanduslikud tegurid ei ole vähetähtsad. MOTT.
Kui ka ei peaks õnnestuma tegeleda põhjusega, võib ometi olla võimalik tegeleda tagajärgede leevendamisega.Kilo Tango kirjutas: ↑26 Mai, 2023 14:32Kui meil on olemas postulaat, et rahvastiku kahanemine on probleem mis IMHO on vaieldamatu tõsiasi), siis meil on valida, kas me selle probleemiga tegeleme, või ignoreerime seda.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
Kas üks välistab teist? Kuidas sa näiteks pehmendad Kaitseväes kroonilise kaadrinappuse probleemi? Hooldusõded kroonilise nappuse probleemi? Õpetajate, ehitajate jms...
Inimeste nappusest tekib terve hulk probleeme, mida ei saa lihtsalt "leevendada".
Meelevaldne tõlgendus. Õpingud ja töö tähendavad paljudele ka eneseteostust. Need võivad tähendada ka võimalikult kõrge elustandardi prioritiseerimist - mis on hoopis midagi muud, kui lapse saamist takistavad majanduslikud põhjused. "Sobiv eluase" võib samuti tähendada eluaset, kus igal lapsel on oma tuba, lisaks kummalgi vanemal kabinet või midagi taolist. "Ebakindlus tuleviku suhtes" ei pruugi samuti tähendada majanduslikku ebakindlust.Kilo Tango kirjutas: ↑26 Mai, 2023 14:41Põhjused:
...on kõik majanduslikud põhjused.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Ei, miks peaks? Kestliku kahanemise stsenaariumiga tuleb igal juhul tegeleda.
Kui on vähem lapsi, siis on vähem õpetajaid ja ehitajaid ka vaja...Kilo Tango kirjutas: ↑26 Mai, 2023 14:44Õpetajate, ehitajate jms...
Inimeste nappusest tekib terve hulk probleeme, mida ei saa lihtsalt "leevendada".
Nõus - seda praegust sibelemist ma pidasingi silmas ülalmainitud huupi lahmimise all.Kilo Tango kirjutas: ↑26 Mai, 2023 14:32Ma tegelikult ootaks, et kusagil ülikoolis vms. institutsioonis, mis on märksa kvalifitseeritum, kui milneti foorum, tehakse põhjalikud uuringud nende põhjuste kohta, kavandatakse meetmed ja riigi tasandil hakatakse selle tulemiga midagi ka peale. Mitte ei tegeleta selliste "Seederil tuli idee" tüüpi pseudolahendustega.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
No ei ole. Kust otsast need sinu toodud faktorid ei ole majanduslikud?Kriku kirjutas: ↑26 Mai, 2023 14:51Meelevaldne tõlgendus. Õpingud ja töö tähendavad paljudele ka eneseteostust. Need võivad tähendada ka võimalikult kõrge elustandardi prioritiseerimist - mis on hoopis midagi muud, kui lapse saamist takistavad majanduslikud põhjused. "Sobiv eluase" võib samuti tähendada eluaset, kus igal lapsel on oma tuba, lisaks kummalgi vanemal kabinet või midagi taolist. "Ebakindlus tuleviku suhtes" ei pruugi samuti tähendada majanduslikku ebakindlust.Kilo Tango kirjutas: ↑26 Mai, 2023 14:41Põhjused:
...on kõik majanduslikud põhjused.
1. "Võimalikult kõrge elustandardi prioritiseerimine" - kui see ei ole majanduslik põhjendus, mis siis veel on?
2. "Sobiv eluase" - puhtalt majanduslik teema.
3. "Ebakindlus tuleviku suhtes" - Eesti kontekstis on põhjust olla üsna veendunud, et tegemist on valdavalt majandusliku ebakindlusega.
Ma toon sulle veel tsitaate sellest sinu viidatud artiklist:
- sic! Ilmne näide sellest, et kultuuriline survestamine ei töötahullumeelne oleks sünnitada selleks, et eestlasi oleks rohkem
- see "hoolin hullult kliimast" on suht kunstlik argument, mis ei saa olla tegelik põhjus. Niisiis ikkagi majandus. Saati, et seda nimetati esimesena.„In this economy?“ ja „In this climate?“ küsivad noored.
- majandus„Mitte et neil on tingimata vaja peeneid hobisid ja asju, aga sul peab olema võimalus temaga kodus istuda, kui ta on haige. Et saad lubada endale kvaliteetaega, sest aeg on raha. Me teenime mõlemad elukaaslasega üle Eesti keskmise, aga ma ei kujuta ette, et meil oleks aega ja raha lapsega tegeleda või vahepeal lapsehoidja palgata.“
- majandusTeda hirmutab mõte sellest, kui palju lapsekasvatamine maksma läheb
- majanduselab praegu Austraalias, töötab farmis ja naudib elu täiel rinnal. „Tunnen end koduselt. Inimesed võtavad sind siin nagu oma pereliiget. Austraalia on hea kombo Eesti sügavmõttelisusest ja heast palgast.
- sõnasõnalt seesama põhjus, millest ma olen kogu aeg rääkinud.Lapsevanematel läheb pärast tööd kogu energia laste peale. Need, kel lapsi pole, saavad pärast kodus oma peas tööprobleeme edasi lahendada. Lastega inimesed konkureerivad nendega, kel lapsi pole, ja lapsevanemad on justkui eos kaotanud. Nad ei saa sama kiiresti karjääriredelil edasi liikuda. Lastetutel on selleks energiat rohkem.
... jne ...
Lisaks on seal artiklis veel üks graafik, mida ma praegu siia postitada ei saa, kuid mis näitab, et majanduslik heaolu paranemine või stabiliseerumine (28%) on teisel kohal (pärast sobiva partneri leidmist ~39%) põhjustes, mis võiksid panna last tahtma.
Sa päriselt ei tee vahet võimalikult kõrgel elustandardil ja majanduslikul suutlikkusel last või lapsi üles kasvatada?Kilo Tango kirjutas: ↑26 Mai, 2023 15:12No ei ole. Kust otsast need sinu toodud faktorid ei ole majanduslikud?
1. "Võimalikult kõrge elustandardi prioritiseerimine" - kui see ei ole majanduslik põhjendus, mis siis veel on?
Ei ole nõus.Kilo Tango kirjutas: ↑26 Mai, 2023 15:123. "Ebakindlus tuleviku suhtes" - Eesti kontekstis on põhjust olla üsna veendunud, et tegemist on valdavalt majandusliku ebakindlusega.
Hea näide valikulisest tõlgendamisest.Kilo Tango kirjutas: ↑26 Mai, 2023 15:12- see "hoolin hullult kliimast" on suht kunstlik argument, mis ei saa olla tegelik põhjus.„In this economy?“ ja „In this climate?“ küsivad noored.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
Sa päriselt arvad, et probleem on majanduslikus võimekuses last üles kasvatada? Majandusagendid teevad majanduslikke valikuid ja maksudega saab neid suunata. Sisu ei ole ju selles, et kodanikud arvavad, et "tänu lapsele lõpetan ma kuuse all", vaid selles, et kodaniku jaoks on lapse mitte saamine majanduslikult lõhikeses ja keskmises perspektiivis kasulikum. Seesama DINKI vs. lapsevanema probleem, millest nii kenasti rääkis see startupis töötav tütarlaps selles Ekspressi artiklis. Sellise ebavõrdsusega peabki tegelema. Mitte hüpoteetilise "kuuse alla jäämise" probleemiga, mis on tänapäeva Eestis marginaalne mure.Kriku kirjutas: ↑26 Mai, 2023 15:20Sa päriselt ei tee vahet võimalikult kõrgel elustandardil ja majanduslikul suutlikkusel last või lapsi üles kasvatada?Kilo Tango kirjutas: ↑26 Mai, 2023 15:12No ei ole. Kust otsast need sinu toodud faktorid ei ole majanduslikud?
Sa vaatad majanduslikke põhjuseid liiga kitsalt. Veelkord - jutt on majandusagentide VALIKUTE mõjutamisest. Jutt on ALTERNATIIVKULUST stiilis "laps või uus diivan".
Ei ole sinu mittenõustumisega nõus. Ei ole sisuline väitlusstiil.Kriku kirjutas: ↑26 Mai, 2023 15:20Ei ole nõus.Kilo Tango kirjutas: ↑26 Mai, 2023 15:123. "Ebakindlus tuleviku suhtes" - Eesti kontekstis on põhjust olla üsna veendunud, et tegemist on valdavalt majandusliku ebakindlusega.
Ei ole, kui sa vähegi kaasa mõtled, mitte ei edvista jälle.Kriku kirjutas: ↑26 Mai, 2023 15:20Hea näide valikulisest tõlgendamisest.Kilo Tango kirjutas: ↑26 Mai, 2023 15:12- see "hoolin hullult kliimast" on suht kunstlik argument, mis ei saa olla tegelik põhjus.„In this economy?“ ja „In this climate?“ küsivad noored.
Viimati muutis Kilo Tango, 26 Mai, 2023 15:57, muudetud 1 kord kokku.
-
- Liige
- Kontakt:
Pakuks et kliima on üldiselt pigem nende argument kes tegelikult lapsi eriti ei tahagi aga soovivad anda poliitkorrektsemat vastust kui "eelistan mugavamat elu nautida".Kilo Tango kirjutas: ↑26 Mai, 2023 15:12- see "hoolin hullult kliimast" on suht kunstlik argument, mis ei saa olla tegelik põhjus. Niisiis ikkagi majandus. Saati, et seda nimetati esimesena.„In this economy?“ ja „In this climate?“ küsivad noored.
Muidugi ei ole. "Eesti Ekspressis" avaldatud andmed ei näitagi, et peamised põhjused lapsi mitte saada oleksid majanduslikud. See, kui keegi näiteks arvab, et igal lapsel peab tingimata oma tuba olema, on puhtal kujul kultuuriline põhjus. Kui minu vanemad oleksid nii arvanud, ei oleks mind ega minu õde mitte kunagi sündinud. Seni, kuni me ei tea, milles seisneb vastaja jaoks "sobiv elukoht", ei saa otsustada ka selle üle, kas see põhjusena on kultuuriline või majanduslik.Kilo Tango kirjutas: ↑26 Mai, 2023 15:40Sa päriselt arvad, et probleem on majanduslikus võimekuses last üles kasvatada?Kriku kirjutas: ↑26 Mai, 2023 15:20Sa päriselt ei tee vahet võimalikult kõrgel elustandardil ja majanduslikul suutlikkusel last või lapsi üles kasvatada?Kilo Tango kirjutas: ↑26 Mai, 2023 15:12No ei ole. Kust otsast need sinu toodud faktorid ei ole majanduslikud?
Selleks, et kodanikule oleks lapse saamine majanduslikult lühikeses perspektiivis kasulikum, peaks lastetusmaks (või toetus lapse kasvatamise eest) ikka rämedalt suur olema - ning sellega demotiveeritaks jällegi kõiki neid, kes arvavad, et enne laste saamist tuleb juba mingid asjad ära muretseda (nende arust sobiv elukoht näiteks). Pika perspektiiviga on ses mõttes parem (laste eest maksed pensionisambasse vms), aga see eeldab jällegi kodanikku, kes eelistab pikka perspektiivi (ehk nn. edasilükatud tasu probleem).Kilo Tango kirjutas: ↑26 Mai, 2023 15:40Majandusagendid teevad majanduslikke valikuid ja maksudega saab neid suunata. Sisu ei ole ju selles, et kodanikud arvavad, et "tänu lapsele lõpetan ma kuuse all", vaid selles, et kodaniku jaoks on lapse mitte saamine majanduslikult lõhikeses ja keskmises perspektiivis kasulikum.
Kui aga kodanik räägib, et tahab pärast lapse saamist samas mahus edasi tegeleda "enesearendamise" ja oma hobidega, ning laste saamiseks peaks tal olema võimalus palgata lapsehoidja, siis see kodanik lihtsalt ei taha lapse kasvatamisega tegeleda. Talle on "enesearendamine" ja hobid tähtsamad kui oma lapse üles kasvatamine. Samamoodi ei ole mõtet rääkida "majanduslikest põhjustest" nende puhul, kes laste saamise eeldusena sonivad finantssõltumatusest või muust sellisest.
Kui tahad sisulisemat väitlust, väldi palun argumente stiilis "on põhjust olla üsna veendunud".Kilo Tango kirjutas: ↑26 Mai, 2023 15:40Ei ole sinu mittenõustumisega nõus. Ei ole sisuline väitlusstiil.Kriku kirjutas: ↑26 Mai, 2023 15:20Ei ole nõus.Kilo Tango kirjutas: ↑26 Mai, 2023 15:123. "Ebakindlus tuleviku suhtes" - Eesti kontekstis on põhjust olla üsna veendunud, et tegemist on valdavalt majandusliku ebakindlusega.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Sobiva elukoha saab peaaegu kindlasti osta, seega majanduslik. Teoreetiliselt võid 4 lapsega 2-toalises korteris ka eldada ja sõna kultuur asendaksin pigem sõnaga elatustase, mis ongi meil praegu palju kõrgem kui näiteks tsaari aja lõpus, kus tõesti lastel oma tuba ei olnud.See, kui keegi näiteks arvab, et igal lapsel peab tingimata oma tuba olema, on puhtal kujul kultuuriline põhjus. Kui minu vanemad oleksid nii arvanud, ei oleks mind ega minu õde mitte kunagi sündinud. Seni, kuni me ei tea, milles seisneb vastaja jaoks "sobiv elukoht", ei saa otsustada ka selle üle, kas see põhjusena on kultuuriline või majanduslik
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
Sorry, et korra sekkun.
Majanduslikud probleemid ...
Paljudel lastetutel või üksiku lapsega peredel on lemmikloomad, kellele kulutatakse sama palju (või isegi rohkem) kui lapsele.
Olen näinud, mis summad lähevad koera toidule ja hooldustarvikute, ravimitest rääkimata. Viimaseid, erinevalt laste omadest, ei hüvitata ...
Majanduslikud probleemid ...
Paljudel lastetutel või üksiku lapsega peredel on lemmikloomad, kellele kulutatakse sama palju (või isegi rohkem) kui lapsele.
Olen näinud, mis summad lähevad koera toidule ja hooldustarvikute, ravimitest rääkimata. Viimaseid, erinevalt laste omadest, ei hüvitata ...

Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist