Ei ole õige. Need laiali lennanud kepsud, mida mina näinud olen, on kõik laiali lennanud tõmbele. Kas siis kolvi kinni jäämisest silindrisse või siis ülearusest kolvikiirusest - purunemine on analoogne videos nähtavaga. Olen näinud ühte kepsu, mis on saanud kannatada survest (klapid läksid pähe ka klapitaldrik jäi kolvi ja plokikaane vahele. Tulemuseks oli vaevumärgatav kepsu keerdumine ümber pikitelje (kepsu silmad ei olnud enam ühel teljel).Madis Reivik kirjutas: ↑08 Juul, 2023 11:25 Loomkatse oli show mitte tehnika.
M5 sikutati enne 12 tonnini ja siis läks mõõteahel katki
Nii et selle käigus sai ta vigastada
Seega uus katse oleks tulnud teha uue kepsuga.
Tõmbetugevus ei ütle anyway suurt midagi, kuna kepsud töötavad valdavalt survele ja seal on olulisem väsimustugevus (tõmme-surve) vahelduvad pidevalt.
Olen kuulnud lugusid, kus inimesed on sõitnud autoga vette ja vesi sattus silindrisse, kepsud läksid kergelt välku meenutavalt kõveraks, aga ei murdunud. Ise näinud pole.
Mossel andsid järgi ainult kepsupoldid, need aga saab alati tugevamate vastu vahetada (ARP näiteks). BMW kepsudel kasutatakse stetch-polte, mis on ühekordse kasutusega, õige momendini pingutades venib polt õigesse pikkusesse.
Vaatasin praegu netist, ka F1 mootorid kasutavad kepsupolte. Kõik mootoriehituse raamatud räägivad, et poldid tuleks asendada tikkpoltide ja mutritega, miks see hea on, ei oska seletada. Kui näiteks ostad ARP plokikaanepoldid, siis saad sa tikkpoldid ja mutrid. Mosse mootoris on muidu kõik kriitilised poltühendused tehtud tikkpoltide ja mutritega nagu raamatus. Plokikaas, kollektorid, väntvõlli raamlaagrid, kepsud, kõik.