Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
vanahalb
Liige
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vanahalb »

AMvA kirjutas: 06 Juul, 2023 7:59

See on täiesti selge, sest Liviko ostab Ameerikast sisse kõige odavamat piiritust ja siis tembib seda erinevateks viinadeks. Mispärast Laua Viin pidavat parem olema (pole ise proovinud), ei oska öelda.
Ma pole ise eriline tarbija kuid olen mitme inimese käest varemalt kuulnud et kui just peab midagi Liviko toodangust ostma siis Laua viin. Mingi teooria järgi seda ei tehta stabiilselt madala kvaliteediga USA maisipiiritusest (laibapiiritus - kvaliteediklass milles hoitakse anatoomikumides igasuguseid organisme).
Juhtub ka täiesti kvaliteetset toorainet kuid seda peab kõigepealt kontrollima .
Ennevanasti oli veel Volganaya mida Liviko müüs ka USA -sse ja proovis ikka marki hoida.

Nüüd ei tea , võib-olla on ratsionaliseeritud ja tööviljakust tõstetud ja kõik tuleb samast londist.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Moe 1889 on maitse küll, hea maitse.
Ilmselt on viga neelamistehnikas, kui oled harjutanud sellist rotilaiba-kõrvalmaitsega viina viskama, siis neel oskab klõmaga maitsenäsadest eemale juhtida :)

Aga kahjuks olla Moes keegi kõva tegija lahkunud ja peale seda kvaliteet kukkus, viimane kord ei olnud üldse nii puhas maitse kui aasta tagasi.
ahto42
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ahto42 »

Ei ole eriti alko sõber, aga praeguseks meie lettidelt kadunud ja ja agressorriigist(vist) pärinev "tsarskaaja Solotaja" on väga mahe, Eesti omageda ei anna võrrelda.
Üllatas ka Handsa 50 kangusega, pmst pealevõtukat pole vaja.
Gruusia tsatsa on sellega võrreldes päris jube jook.

Üks huvitav seik ka.
Sattusin mina 24H Prismasse Tartus kella 00 paiku. Saba lookles alkovabajookide riiulitest mööda. Vaatan niisama ringi ja pilk peatub alkovabajookide letil hinnal ca 28€, uhkem korgiga pudel ka. No kurat, mis asi maksab alkovabaletis üle 20€, lähemalt uurised selgus, et tegu pmst alkoholivava viinaga, valmistatud destileerimise jääkidest vms

Kunagi "how it's made" saates näitas, et viski pudeleid nö kuivatatakse/pestakse viinaga, et ei mingeid vee jääke ei oleks
Kasutaja avatar
alo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alo »

ahto42 kirjutas: 12 Juul, 2023 17:03 Gruusia tsatsa on sellega võrreldes päris jube jook.
Tšatšal ja tšatšal on vahe sees. Olen saanud väga mõnusat ja mahedat kodukraami aga hiljuti ühel laadal ostsin uhke etiketiga pudeli, kus sees atsetoonine samakas selle kõige halvemas mõttes.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wolfgang »

Arvestades, et tšatša on viinamarja jääkidest aetud samakas, on selle kvaliteedi puhul meistri käsi määrava tähtsusega. Ja kuna see on samakas siis mujal, kui 2000+ m üle merepinna sellest tabelit ette juua ei soovita. Mägedes pole pohmakat seal võib eksperimenteerida, parafraseerides ühte tuntud anekdooti.
Mul on praegu kapis see "Handsa". Vähemalt mu variant on 63,8% etanooli(kui seda nii võib nimetada) vesilahus. Täielik solk mu meelest.
Rüübetest kirjutades, peab mainima, et sain viimasel kokkutulekul meeldiva üllatuse maitstes "Rüübe" mingit metsateemalist viina. Ausõna ma mõtlesin, et pitsi on vett valatud. Väidetavalt ei olnud. Peab kontrollima.
ahto42
Liige
Kontakt:

alo kirjutas: 13 Juul, 2023 13:22
ahto42 kirjutas: 12 Juul, 2023 17:03 Gruusia tsatsa on sellega võrreldes päris jube jook.
Tšatšal ja tšatšal on vahe sees. Olen saanud väga mõnusat ja mahedat kodukraami aga hiljuti ühel laadal ostsin uhke etiketiga pudeli, kus sees atsetoonine samakas selle kõige halvemas mõttes.
Mäletan jah, et kodukraam oli mahedam.
ahto42
Liige
Kontakt:

wolfgang kirjutas: 13 Juul, 2023 14:24 Arvestades, et tšatša on viinamarja jääkidest aetud samakas, on selle kvaliteedi puhul meistri käsi määrava tähtsusega. Ja kuna see on samakas siis mujal, kui 2000+ m üle merepinna sellest tabelit ette juua ei soovita. Mägedes pole pohmakat seal võib eksperimenteerida, parafraseerides ühte tuntud anekdooti.
Mul on praegu kapis see "Handsa". Vähemalt mu variant on 63,8% etanooli(kui seda nii võib nimetada) vesilahus. Täielik solk mu meelest.
Rüübetest kirjutades, peab mainima, et sain viimasel kokkutulekul meeldiva üllatuse maitstes "Rüübe" mingit metsateemalist viina. Ausõna ma mõtlesin, et pitsi on vett valatud. Väidetavalt ei olnud. Peab kontrollima.
Seda 63 kangust ei ole proovinud, aga see 50 volli oli küll täitsa ok, Ega ta maotäide ei ole muidugi.
Pilt
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Sattusin mina 24H Prismasse Tartus kella 00 paiku. Saba lookles alkovabajookide riiulitest mööda. Vaatan niisama ringi ja pilk peatub alkovabajookide letil hinnal ca 28€, uhkem korgiga pudel ka. No kurat, mis asi maksab alkovabaletis üle 20€, lähemalt uurised selgus, et tegu pmst alkoholivava viinaga, valmistatud destileerimise jääkidest vms
Valmieras taheti pooleliitrise alkovaba džinni eest lausa 35 raha...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
ahto42
Liige
Kontakt:

Lemet kirjutas: 13 Juul, 2023 20:03
Valmieras taheti pooleliitrise alkovaba džinni eest lausa 35 raha...
Sama, nagu nagu alkoaktsiis mõjutab alkovaba õlle hinda.
teeline35
Liige
Kontakt:

Nutt ja hala

Postitus Postitas teeline35 »

Natuke teisel teemal;
https://www.err.ee/1609075022/paasteame ... leid-roogi
Päästeameti bukletti "Imemaitsvate roogade retseptid" jagab asutus avalikel üritustel nagu Arvamusfestival. Seal jäi üllitis näppu inimestele, keda pani imestama nii retseptide keerukus kui ka Eesti mõistes eksklusiivsed koostisained, nagu chapati ja foccacia saiad või parmesani juust (kilohind Rimis 37-43 eurot), mida paljudel ei pruugi alati kodustes varudes leiduda.

Kurioosseks muudab raamatu asjaolu, et elektrikatkestuste puhul tuleks roogasid valmistada lõkkel või matkapliidil, mis eeldab nii privaatse õueruumi kui ka lõkkel kasutatavate nõude olemasolu. Rahvaloenduse andmetel elab Eestis eramajades aga vaid 27,5 protsenti elanikest.
mnjah! :wall:
Kuusik ei nõustu kriitikaga, et raamatu retseptid on kallite koostisainete valiku tõttu mõeldud eelkõige kõrgema sissetulekuga linnainimestele. Eraldi retseptiraamatut väikse või keskmise sissetulekuga inimestele päästeametil pole kavas üllitada.

"Päästeamet seisab hea selle eest, et teadmised jõuaksid iga eestimaalaseni. Nimetatud raamatus on valik retsepte, mille hulgast leiab vast igaüks endale sobiva. Ja kui sobivat retsepti ei õnnestu leida, tasub kasutada oma teadmisi või fantaasiat," sõnas Kuusik.
Ametnikud ei saagi aru, et midagi valesti on! Elatakse "elevandiluust tornis" omas kapslis ja kokkupuude reaalse maailmaga praktiliselt puudub. Äkki peaks ametnikele kehtestama oma ametikohal ka mingi ajalise limiidi nagu näiteks kaitseväe juhatajal või presidendil? Riigis on ju tööjõu puudus, eriti just lihtsate madalapalgaliste ametite puhul. Oleks parem võimalus tutvuda lihtsate inimeste elu-oluga!
Kõige põnevam just soovitus kasutada matkapliite. Soovitus iseenesest õige, aga korteris suurema kokkamise puhul just tuleohutust ei tõsta.
(Üli)koolitamata,aga lugeda kirjutada mõistan.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Nutt ja hala

Postitus Postitas Kriku »

"Rahval pole leiba?"
"Aga söögu siis kooke!"
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Nutt ja hala

Postitus Postitas Some »

Gaasi- või piirituspriimuseid kannataks korteris kasutada küll. Rõdul saaks ka miskit puidul toimivat matkapliiti kasutada. Ja paljudel on olemas lihtne UFO-grill, millega saab vabas õhus rahulikult suvalist toitu praadida-keeta. Õueala on ju ka korterelamutel olemas. Ehk siis lahendused on olemas ja nagu Ukraina sõda näitab saadakse häda korral ka täielikus põrgus hakkama.
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

Some kirjutas: 25 Aug, 2023 10:31 Gaasi- või piirituspriimuseid kannataks korteris kasutada küll. Rõdul saaks ka miskit puidul toimivat matkapliiti kasutada. ...
Selline väike kokkupakitav ja kergesti puhastatav pliit võiks betoondžunglis, kus küttematerjali saadavus on piiratud, olla üks parimaid lahendusi näiteks rõdul kasutamiseks, sest selle õhukanalite konstruktsiooni järgi võiks saada selles põletada isegi kabenuppe, raamatulehti ja kapijalgu.
https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... 047170%21A
Pilt
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Mul endal on mitmeid eri kütustel matkapliite, rämpsuga põletamiseks selline:
https://www.aliexpress.com/item/1005004126444913.html

Väga kompaktne, voldid kokku ja kotike on väiksem kui esmaabikarp. Vajadust kasutada siiani pole olnud, pikema elektrikatkestuse puhul on õuegrilliga asjad aetud saadud.
aksel90
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas aksel90 »

teeline35 kirjutas: 25 Aug, 2023 10:13 Natuke teisel teemal;
https://www.err.ee/1609075022/paasteame ... leid-roogi
"Päästeamet seisab hea selle eest, et teadmised jõuaksid iga eestimaalaseni. Nimetatud raamatus on valik retsepte, mille hulgast leiab vast igaüks endale sobiva. Ja kui sobivat retsepti ei õnnestu leida, tasub kasutada oma teadmisi või fantaasiat," sõnas Kuusik.
A
Selle retseptiraamatu saab veebist ka kätte: https://www.rescue.ee/files/2022-03/pa- ... ab7846f344
Täitsa toredad retseptid ja vähemalt neid lugedes tekkinud ettekujutuse põhjal tundub, et toidud võiksid tõesti ka imemaitsvad olla, selles mõttes raamatu pealkiri ei valeta. Iseasi, kas just kriisiajaks sobilikud, pigem nõus err-i kriitikaga.

Komponendid on ses mõttes adekvaatsed, et värsket vähe, peamiselt konservid ja kuivaained, aga karta on, et pigem seda tüüpi, mis väga paljude eesti inimeste igapäevasesse toidusedelisse ei kuulu, st neid ei pruugi köögikapis või sahvris olemas olla ja tuleks minna (kriisi ajal) kauplusse hankima - konservoad, konservpaprika, marineeritud teod või sinikarbid, kalapallikonservid, wasabi mädarõigas, tursamaksakonserv, kookosrasv, tsiiaseemned. Ehk siis paljud peavadki Kuusiku soovitatud fantaasiat kasutama, võtma retseptis soovitatud lihakonservi, tooma keldrist kartulit ja muid juurikaid ja tegema matkapliidil näiteks ühepajatoitu.

Eks selliste retseptidega ongi see häda, et millise kriisi jaoks need mõeldud on. On ikka oluline vahe, kas umbes sellise kriisi, nagu möödunud koroonaaeg (see esimene paar kuud ehk välja arvata), et natuke on ebamugav, aga poest saab kõike osta ja tarneahelad ei ole kokku kukkunud või hoopis sellise, et saad tugineda ainult sellele, mis on sul keldris ja kappides. Selge see, mingist piirist edasi muutuks selline raamat mõttetuks või isegi vastuvõetamatuks, raske on kujutada ette raamatut a la "Imemaitsvad toidud sõjalise blokaadi puhuks", sellises olukorras on nälg ise väga hea kokk ja söögiks läheb kõik, mis hamba all ei karju.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist