Vaevalt. Peaasi, et endal mugav on.
Ussisõnad 2023
-
- Liige
- Kontakt:
Re: Reservõppused ja lisaõppekogunemised
Minu jaoks on see saabaste mugavuse jutt alati olnud naljakas. Ja uskuge, ma olen neid kandnud lapsest saati metsakonnas või tehases töötades. Ainukesed mugavad saapad on need mis seisavad nurgas.
Aga kui keegi tahab oma pruunide saabastega õppekogunemisel osaleda, siis ma soovitan need saapad kaasa võtta. Ma ei tea miks peaks keegi keelama ... kui need saapad ikka saapa mõõdu välja annavad.

Aga kui keegi tahab oma pruunide saabastega õppekogunemisel osaleda, siis ma soovitan need saapad kaasa võtta. Ma ei tea miks peaks keegi keelama ... kui need saapad ikka saapa mõõdu välja annavad.
Enda jala järgi sissekantud saapad on ikka paremad
Kunagi sattusid saapad jalga, mis hakkasid suure varba peale suruma (murdekoht sattus kuidagi nii) ja no väga ebamugav oli ringi patseerida. Aga sai hakkama.

Kunagi sattusid saapad jalga, mis hakkasid suure varba peale suruma (murdekoht sattus kuidagi nii) ja no väga ebamugav oli ringi patseerida. Aga sai hakkama.
Kindral Herem võib siin kirjutada mida ta iganes soovib kuid EKJ väliõppustel on igasugu pagunitega tõpraid nähtud, peamiselt SP raisakotkad, kes norivad nii saabaste kui kinnaste üle ja ülemine nööp peab kinni olema, muidu kukub universum kokku. Näiteks kästakse saapad mustaks viksida või korralikud tumedad veekindlad nahkkindad ametliku kootud ja hargneva rämpsu vastu vahetada. SKJs on ka määratlus, et ei ole majoriturvaline ehk ei vasta 100% määrustikule. Väliõppustel ei mäleta, et oleks kontrollimisega palju vaeva nähtud, ise ei kasuta aastaid M05 saapaid, sest omahankinta on parem ja siiani pole keegi kuuldekaugusel suvatsenud näkku karata. Soovitan igasugu vormikandmise eeskirjade kontrollijatele viisakalt kulpi lüüa, sest nad ise ka ei saa aru, kuidas nad tegelikult moraali laostavad ja seejärel nõuda viivitamatult mediväkki, sest jalad on uute saabaste sees puruks ja käed vettinud kinnaste sees villis või selg seljakotiga maratonist täiesti haige. Ülejäänud kordusõppus möödub siis kergendatud teenistusega ja las raisakotkad koos eeskirjade kontrollijatega isekeskis klaarivad, kus kohast täiendust leida. See pole enam võitleja probleem.
Ussisõnade infokirjas on mul igatahes kirjas:
Infopäeval käies jäi sama jutt meelde, et isiklikud saapad on lubatud ja ei pea mustad olema.Mugavusvarustus (ei ole kohustuslik), mis lihtsustab välitingimustes viibimist (s.h ööbimist):
Isiklikud saapad, mis taluvad välitingimustes viibimist (nt matkasaapad)
-
- Liige
- Kontakt:
Ei tea kuidas mõni meist pidevalt mingite lollakate otsa satub ja siis terve elu nendest pääsemise teooriaid jagama peab. Aga no sitt päev, kellele kurdad ... militaar.netile näiteks! 

Üks kord näiteks kui värske nooremleitnant hakkas undama, et minu kingad ei ole määrustikujärgsed, vaid tuleb kindlasti väe saabastes edasi longata, siis kurtsin pataljoni kaptenipagunitega arstile, et jalad on ribadeks ja variant on tossudes edasi või mediväkk. Meditsiinikapten selgitas nooremleitnantihärrale populaarteaduslikult oma nägemust meedikutega suhtlemisest välitingimustes ja olin tossudes edasi.
Sellest on erinevaid teooriaid, miks teatud ametikohale või auastmele jõudnud võitlejad hakkavad tõbrastuma, kuid valdavalt olevat see seotud kaugusega väliüksustest. Ehk mingil hetkel määrustikust saabki jumala sõna, mida tuleb alati 100% jälgida, sest unustatakse ära need ajad, kui veel ise põllul oldi koos sellest tulenevaga ja oluline oli, et asjad toimiks. Välismaal on näha, et Eesti ja Soome on veel leebed juhtumid, sest iga kindral ja vanemveebel alustas kunagi noorsõdurina. Jänkidel ja brittidel on ohvitserid tavaliselt härrasrahvas, kellele akadeemia alguses mingi lühike SBK moodi tegevus korraldatud. Kaadriarmeega suurriikides pidi eriti näha olema, et ohvitser on jumal, sest on käinud ülikoolis ja reakoosseis on lihtsalt alglima ning allohvitserid siis võimlevad seal kusagil jumalate ja alglima vahel.
Nagu austatud KVJ teab, on Soome MVJ ja kogu kindralite porukkal ajaloo algusest kombeks ilmutada ennast põllu peal ilma eelhoiatuseta, et näha, mis tegelikult toimub ja osaleda mõne üksuse tegevuses enda soovitud ametikohal, et n.ö. eeskujuga juhtida. Nii ei saa ei kaader ega reserv ennast liiga lõdvaks lasta ehk gonahtada, sest igal hetkel võib põõsast ennast ilmutada kindralstaap ning kui midagi on väga halvasti, saab kaader noomida. Seda tehakse Eestis ka minu teada?
Sellest on erinevaid teooriaid, miks teatud ametikohale või auastmele jõudnud võitlejad hakkavad tõbrastuma, kuid valdavalt olevat see seotud kaugusega väliüksustest. Ehk mingil hetkel määrustikust saabki jumala sõna, mida tuleb alati 100% jälgida, sest unustatakse ära need ajad, kui veel ise põllul oldi koos sellest tulenevaga ja oluline oli, et asjad toimiks. Välismaal on näha, et Eesti ja Soome on veel leebed juhtumid, sest iga kindral ja vanemveebel alustas kunagi noorsõdurina. Jänkidel ja brittidel on ohvitserid tavaliselt härrasrahvas, kellele akadeemia alguses mingi lühike SBK moodi tegevus korraldatud. Kaadriarmeega suurriikides pidi eriti näha olema, et ohvitser on jumal, sest on käinud ülikoolis ja reakoosseis on lihtsalt alglima ning allohvitserid siis võimlevad seal kusagil jumalate ja alglima vahel.
Nagu austatud KVJ teab, on Soome MVJ ja kogu kindralite porukkal ajaloo algusest kombeks ilmutada ennast põllu peal ilma eelhoiatuseta, et näha, mis tegelikult toimub ja osaleda mõne üksuse tegevuses enda soovitud ametikohal, et n.ö. eeskujuga juhtida. Nii ei saa ei kaader ega reserv ennast liiga lõdvaks lasta ehk gonahtada, sest igal hetkel võib põõsast ennast ilmutada kindralstaap ning kui midagi on väga halvasti, saab kaader noomida. Seda tehakse Eestis ka minu teada?
Minu kaitseliidus oldud 33 aasta jooksul on õppustel ainult ühel korral väike probleem olnud kui mul ühel wintercampil olid jalas tallutatud vildid. Algul tegi leitnant suured silmad, pärast põhjuse seletamist, et mõni päev enne õppustele tulekut said paar varvast külma ja on nii paistes, et saapasse ega vildiga kummikusse ei mahu, oli asi selge. Saabaste koha pealt olen juba aastaid kasutanud pruuni värvi Meindle ja pole kellelgi mingit ütlemist olnud.
- Juhani Putkinen
- Liige
- Kontakt:
Kõik ei saa ilmselt aru sellest, et korralik jalats on üks kõige tähtsamadest sõduri varustusest.
Kui sõduril on jalad korras, siis pole midagi häda, aga kui köndimine on väga valus, siis sõjapidamisest ei tule midagi välja.
Ussisõnadel vaevalt on väga külm - seega kuival ilmal tava nööritatud hästi sissekantud poolsaabas on väga mugav ja hea. Kui see saabas on ka väga korralikult hooldatud, siis väike niiskus pole probleem. Kui aga on vihmane või valmiks väga märg mets, siis oleks juba vaja korralikud kummikud - ja kuivi sokke on vaja pidevalt vahetada, et jalad säilivad korras.
Talvepakastel ja vahelduvate ilmadega (vahepeal märg pluskraadites, vahepeal pakane) on aga vaja vildiga kummikud. Nahast poolsaapasdega on sada häda. Kui neid kasutada, siis on juba vaja palju suuremad kui suvel ja vaja kasutada ka pakse villaseid sokke. Sokke on nagu nii vaja vahetada päris tihti, et nad on kuivad.
See pole kirjateadus, vaid isiklik kõgemus lugematuteld õppustelt, harjutustelt ja matkadelt. Kui jalad on soojad, siis on koik korras, kui jalad külmetavad, see on jama.
Kui sõduril on jalad korras, siis pole midagi häda, aga kui köndimine on väga valus, siis sõjapidamisest ei tule midagi välja.
Ussisõnadel vaevalt on väga külm - seega kuival ilmal tava nööritatud hästi sissekantud poolsaabas on väga mugav ja hea. Kui see saabas on ka väga korralikult hooldatud, siis väike niiskus pole probleem. Kui aga on vihmane või valmiks väga märg mets, siis oleks juba vaja korralikud kummikud - ja kuivi sokke on vaja pidevalt vahetada, et jalad säilivad korras.
Talvepakastel ja vahelduvate ilmadega (vahepeal märg pluskraadites, vahepeal pakane) on aga vaja vildiga kummikud. Nahast poolsaapasdega on sada häda. Kui neid kasutada, siis on juba vaja palju suuremad kui suvel ja vaja kasutada ka pakse villaseid sokke. Sokke on nagu nii vaja vahetada päris tihti, et nad on kuivad.
See pole kirjateadus, vaid isiklik kõgemus lugematuteld õppustelt, harjutustelt ja matkadelt. Kui jalad on soojad, siis on koik korras, kui jalad külmetavad, see on jama.
Minu rühmaülem ütles et pole tähtis mis sõduril jalas on peamine et kohale jõuab.
keegi teab kas Ussisõnade ajal ollakse koguaeg metsas või mingi aeg kasarmus+metsas?
Ei viitsi ka igast kola kaasa võtta mida vaja pole, kui kasarmus saab riideid pesta siis ei võtaks mingi 10 särki kaasa.
Kuulsin et antakse 1 särk ja 1 paar sokke.
Ei viitsi ka igast kola kaasa võtta mida vaja pole, kui kasarmus saab riideid pesta siis ei võtaks mingi 10 särki kaasa.
Kuulsin et antakse 1 särk ja 1 paar sokke.
Eks homme saame teada
Isiklikult võtan 5x särke kaasa 

Tavaline puuvillane T-särk on metsas käimise mõtte täielik igand. KV sooja pesu ülemine ots (iseasi, kas antakse) on päris mõnus. Enamasti kasutanud Crafti sooja pesu pika varrukaga särki, kannatab ka 10 päeva järjest kanda. Füsioloogia inimestel erinev, kes higistab rohkem, nii ei saa.
Kui on probleem, tõmba lõuga
- Juhani Putkinen
- Liige
- Kontakt:
Kordan veelgi - kuivi sokke on vaja vahetada ja niisked näiteks seljakoti peale kuivama.
Tänud, head uued väljendid kasutusele võtmiseks

professional retard
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist