Suured koerad ja väiksed koerad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Re: Suured koerad ja väiksed koerad

Postitus Postitas Kilo Tango »

Kapten Trumm kirjutas: 29 Aug, 2023 9:23 Kas mitte nõuka ajal polnud nii, et see miilitsal olnud "hundikoer" oli tegelikult Ida-Euroopa lambakoer (saksa lambakoera alaliik, mis aretati NSVL-s siinsete olude tõttu) oli hiigelsuur. Kui vaadata tänaseid saksa lambakoeri, siis on need pigem väiksemad. Ehk siis miilitsal luges mulje, mida koer jättis. Umbes samadel kaalutlustel võis ka olla dobermanni ja rotveileri tarvitamine Lääne-Saksamaal.
Võimalik. Ka on võimalik see, et saksa lambakoera tõug on ära solgitud.
Vrdl Hitleri Blondie:
Pilt

vs. moodne näitusevõitja (maailmameister):

Pilt

Isiklikult leian, et sellised kodanikud, kes leiavad, et "suurendame kena koera esimest otsa ja vähendame tagumist, mille tagajärjel tekkinud uskumatust värdjas loome iluideaali" sunnivad nõudma avaliku ihunuhtluse taastamist Raekoja platsil.
Viimati muutis Kilo Tango, 29 Aug, 2023 10:59, muudetud 1 kord kokku.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Dobermann on minuteada ilma aluskarvata ja kardab hirmsasti külma. Saksamaal ta saab ilmselt aastaringi õues olla, Eestis pigem mitte ja teispool Uurali mägesid ammugi mitte.
Nõuka miilitsakoerad või need mida laagrites kasutati võisid ka tunduda suured aga kui paks karv maha võtta siis mitte enam niiväga suured.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Üks selle "ida-euroopa lambakoera" aretuse suund olevatki olnud paksem karvkate, tulemaks toime NSVL kliimaoludega, mis sisemaal on küllalt karmid (talvel -40 pole eriline ime).

Dobermann kardab jah külma, jalutamas käivad kah, kasukas seljas. Seevastu rotveiler niiväga külma ei karda (ega ka kuuma, välja arvatud see, et mustad koerad kipuvad päikese käes üle kuumenema). Praegu annab juba dobermanni kuskilt otsida, hetke moe koer on ülekaaluline labrador.
Viimati muutis Kapten Trumm, 29 Aug, 2023 11:10, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wolfgang »

Ida-euroopakad olid reaalselt ka suured. Oluliselt suuremad, kui saksakad. Ühel mu sõbral oli kunagi selline. Need väitsid väga üheselt, et tõupuhas ida-eurooplane. kusjuures nukral kombel peeti seda tüüpi korteris vaid kaks korda päevas viidi jalutama, mis lõppes sellega, et trepist alla kõndides murdis peni omal selgroo ja pandi magama. Tollal arvati, et põhjuseks võis olla, et ei saand väljas liikuda piisavalt, mistõttu pold lihast, et tugiaparaati paigas hoida.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Ma mäletan ka neid endisaegseid piirivalve ja miilitsa koeri, et tänased saksa lambakoerad on nagu väiksed koerad nende kõrval. Mäletate filmi "Piirivalvekoer Alõi"?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wolfgang »

Ja mu suur sõber oli Narva-Jõesuu piirivalve kordonist toodud saksakas. Äkki mingi aastal 1981 või 1982 see sealt toodi. Rumba. Tegemist oli väljapraagitud isendiga, kuna kartis pauku. Aga midagi muud küll mitte. Värava peal rippunud silt "kuri koer" oli, võõraste vaates, enam, kui asjakohane. Selgelt ei olnud tegemist tänapäevase "perse maas" isendiga, aga oli enamvähem sama suur, kui tänapäevased.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Pilt

Hiigelmõõtu "Komissar Rex" paistab olevat ka ida-eurooplane, mitte sakslane.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Oh, aegu ammuseid :D

Mul peres ja suguvõsas olnud kaks idaeuroopa lambakoera ja kaks endist teenistuskoera, üks teenistuskoertest oli idaeuroopa lambakoer ja teine hundikoera ja hundi segu. Üks idaeurooplane oli tavaline, ilma paberiteta. Kõik täiesti erineva iseloomu, "tarkuse", probleemide ja käitumisega.

Isa töötas 70-ndate alguses miilitsas ja tõi sealt koju "välja praagitud" idaeurooplasest väljaõpetatud isase teenistuskoera.
Oli väga tark ja hea iseloomuga loom, aga ei kannatanud silmoatsas alkojoobes isikuid. Alko lõhn ajas koera täiesti pöördesse ja nii mõnigi piduline sai pureda kui keti ulatusse läks. Ja millegi pärast haukus tigedalt alati vormis isikute peale :shock:
Haukus, kuigi mitte nii tigedalt, ka isa peale, kui see vormis oli. Oli rohkem nagu segaduses, et "miks sul see krdi vorm küll seljas on!?" :lol:
Meil majas elas üks naismilitsionäär, kes käis maja kõrval asuvas lihakombinaadis vahetustega väravavalves. Kui see vormis tuli, läks koer pööraseks. Võttis vormi ära, oli koer ta suurim sõber. No ja eks isal käisid ka tööjuurest vahel vormis mehed külas või järel ja koer hullus nendest alati.

Võibolla oligi see põhjuseks, miks ta välja praagiti, ei tea, olin liiga väike veel siis, et kõike teada.
Nimeks oli koeral Muhtar.
1973.jpg
Pildil olen mina ja miilitsakoer Muhtar ja ma olen koerale pähe pannud isa miilitsavormi furaška :D

Ma ei tea kes talle oli õpetanud seda, aga kui ta toas oli, siis ei lasknud kellelgi mütsiga/peakattega tuppa siseneda. Kui oli mingi peakate peas, siis läks nagu välk hüppas püsti ja kiskus peakatte maha. Võõrastega oli vahel probleeme aga omad inimesed teadsid ja võtsid enne tuppa tulekut alati mütsi maha. Õues koer seda ei teinud. Vana-vanaema kiitis, et tark koer - tunneb vanu kombeid.

Kasside ja muude koduloomade vastu ta absoluutselt huvi ei tundnud. Meil olid õue peal nii kassid kui küülikud. Isegi lehm oli. Täiesti tühi koht tema jaoks.

Kuuletus kõikide tüüpkäskluste peale. Istu, lama, püsti, rooma, hüppa, söö, võta, valva, too ära, otsi jne. Võõrastelt sööki vastu ei võtnud. Sööma hakkas käskluse või loa peale ja lasi ka pererahval kui vaja toitu eest ära võtta. Ülejääk kui jäi, jäi söögikaussi ja sealt võisid siis küla kassid rahulikult seda süüa ilma, et koeral silm ka pilkunud oleks. Talle oli õpetatud ka trikk, et midagi söödavat pannakse koonu peale. Ja siis ta istus see kraam nina peal ja enne ei võtnud, kui anti käsklus. Tõmbas siis kiire liigutusega koonu alt ära ja toidupalake maandus otse lõugade vahel. isal meeldis teiste ees sellega eputada, et vaadake, kui sõnakuulelik koer ja siis vahel lasi koeral ilmatuma aja niiviisi istuda, toidupalake koonu peal... na ja siis ta muidugi alati ka ema käest sai, et mida sa kiusad ja piinad koera.

Kuigi nimi oli venepärane siis välja õpetatud oli ta eestikeelseid käske täitma.
Meeldis kelku vedada ja suuremate lastega koos joosta ning mängida. Väga väikeseid (1-4) nagu pelgas ja hoidus justkui hirmuga ja segaduses eemale.
Suri vanadusse.

Teine endine emane teenistuskoer oli 70-ndate lõpus ja 80-ndate alguses maal tädi juures. Donna. See oli saadud kohalikust piirivalvekordonist ja samuti "välja praagitud", kuna oli ühest kõrvast kurt ja kartis püssipauku. Taheti magama panna, aga onu, kellel olid head suhted ja tutvused piirikate ülemuste seas, kauples endale ja taris koju ära. Selle eest sai muidugi tädilt ja vanatädilt sõimata, et milleks seda kuramuse võõrast poolhunti veel majja vaja on.

Koera ema oli olnud mingit sorti hundikoer ning samuti teenistuskoer ja isa pesuehtne metsik võsavillem. Piirikate endi info. Neil oli kolm sellist ühe pesakonna poolhunti seal teenistuses.
Samuti tark ja välja õpetatud koer oli. Ainult, et kuuletus venekeelsetele käsklustele. Suguvõsa mehed üritasid talle ka eesti keelseid käsklusi aastate jooksul õpetada, osad võttis ajapikku omaks, osasid mitte. Ületas n.ö. "plangusarnaseid" kõrgemaid takistusi nagu muuseas. Noh näiteks plankaeda, maast omajagu kõrgel asuvat terrassi ja rõdupiiret, laudas lahtrite vaheseinu ja väravaid jms.

Lapsi hoidis. Need võisid temaga midaiganes teha. Aga võõraid täiskasvanuid ei sallinud, läks tigedaks ja ligi ei lasknud.
Kui söögi ette panid siis hakkas kohe sööma kui peremees/perenaine käe kausi küljest lahti lasi. Nii kaua kui kaussi hoidsid, ei söönud. Toitu ega toidukaussi enam pärast seda puutuda ei tohtinud enne, kui toit otsas. Läks tigedaks.
Tal oli komme kõigile tervituseks alati käppa anda. Istus parem käpp üleval alati kui sinna läksime või keegi tuli. Kui sellest välja ei teinud hakkas niuksuma ja käpaga üles alla sahmima. Enne rahule ei jäänud, kui keegi läks ja teda käpast teretas :D ja käpad olid tal sellised tõsiselt suured nagu karul... Urises, lõrises, niutsus ja ulgus aga ei haukunud. Ma ei mäleta, et oleksin kordagi teda haukumas kuulnud.

Tal oli komme alati pea viltu vaadata ja kuulatada. Võibolla seepärast, et oli ühest kõrvast kurt.
Aga just sedasi pea viltu kõrvad kikkis istudes ja sulle ainiti otsa vaadates ta mulle meelde on jäänudki. Ja see tema pilk oli ka midagi erilist. Teiste "hundikoertega" ma pole sellist "sügavat" pilku kunagi enam kohanud.

Tal oli ka üks halb viga. Murdis linde. Kanu, parte ja hanesid. Kui lahti pääses oli kohe kodulindude kallal. Ja murdis valimatult ning vihaga üksteise järel kõik kes ette sattusid. Korra olid tal ka kutsikad ja ta ei lasknud mitte kedagi neile ligi. Oli täielik probleem.
Vanemas eas muutus tõrksaks, tahtis rahu ja ei lubanud eriti kedagi enam lähedale lasta. Noh nt lapsi silitama. Hakkas vaikselt urisema ja näitas kihvu.
Suri vähki.

No ja siis oli mul endal siin maal aastaid tagasi (kuni 2009) kutsikast peast üks paberiteta "idaeurooplane". Chappy nimeks. Võimalik, et segavereline. Kutsika ema igatahes oli idaeurooplane. Hästi kõrge jalaga ja suur sale koer ja hästi heleda karvaga. Tumedat oli ainult natukene turjal. Mul siin praegu kahjuks fotot ei ole. No see sai ka tavakäsklustest aru ja kuulas sõna. Ma ise tegelesin kutsikast peale temaga ja said paljud elementaarsed asjad selgeks õpitud. Ta ise tahtis õppida ja talle meeldis see protsess. Oli kõikidega väga sõbralik. Võõraste peale haukus tigedalt, kui mõni selline ilma pererahvata õuele sattus. Kui võõras tuli koos mõne pereliikmega, siis liputas saba, nuusutas üle ja võttis kohe omaks.

Toitu võis vajadusel eest ka ära võtta, vahtis ainult rumala näoga, et mis siis nüüd ja miks küll?
Peitis ja mattis salaja konte ja muud toidukraami. Kui ta nägi, et keegi vaatab, siis jooksis oma kondi või muu ülejäägiga ühest õue servast teise edasi-tagasi nagu "sitahäda" (sic!) ja ei saanud peita, sest keegi näeb. Keerasid selja või läksid nurga taha, siis läks kiirelt mõnda oma kohta ja mattis tavaari maha, ninaga muld peale. Toidukauss oli alati tühi, kõik mis üle jäi, peitis ära. Ma siis käisin vahel, kui mõni lihatükk või kont kusagilt otsapidi välja paistis, näitasin näpuga ja küsisin, et mis see on? Siis tegi tõsiselt lolli näo ette ja vaatas sulle otsa, et millest jutt? Aga kui siis ära läksid, kaevas kiirelt üles ja peitis uude kohta. :lol:

Oli elu lõpuni selline "lapsemeelne" justkui kutsikas. Ka vanast peast tahtis pidevalt nagu kutsikas mängida.
Kartis kohutavalt pauku ja äikest. Tundis äikese tulekut pikalt ette ja muutus rahutuks juba ammu enne, kui äike kohale jõudis. Tema järgi vaatasime alati, kas tuleb äike või ei tule ja kordagi ei pannud mööda.

Äikesega (tulekuga ja eemalt kostes) hakkas valimatult kõike hammastega lammutama (kuut, lauavirn, hooned) ja oli suuteline suuremat ja raskemat sorti soojustatud topeltseintega koerakuudi äikesega ketiotsas minema vedama. Tuli kuut metallvaiadega maa külge ankurdada. Vedasime siis teda tuppa või kusagile mujale kõrvalhoonesse, aga ta lammutas seal valimatult edasi ja ei tahtnud ka kuidagi ühtegi hoonesse äikesega sisse minna. Ei aidanud ka näiteks muusika, raadio või TV kõvasti mängima panemine (et ta ei kuuleks väljas toimuvat). See oli tõsine probleem. Paar aastat oli tema kuudi kõrval mul suur lauavirn. Ta siis kaevas selle alla endale koopa kuhu ta alati äikesega lõpuks puges, kui oli omajagu juba lammutanud ja äike kohale jõudnud. Lauavirna likvideerides kaevasin maasse totaalse augu ja panin sinna ühe vana 200L metallvaadi ning ajasin mulla peale. Seal ta siis peitis ennast kui müristas ja mina istusin vihma käes augukõrval nagu lapsehoidja :D

Alates ca 12 eluaastast ei kuulnud enam hästi. Pidi kõvema häälega hüüdma ja asjatama, et ta kuuleks.
Korra käisid meil siis murdvargad või varas. Meid ei olnud kodus, koer ilmselt magas kuudis ca 20m majast eemal ja alguses ei kuulnud midagi.
Vennad lõhkusid ära köögi akna raamid ja ronisid sisse. Ühe poole aknaruut kukkus katkisest raamist välja ja lendas kildudeks, kui oli lahti kistud. Ilmselt selle kolina peale siis lõpuks ärkas ka koer üles ja kukkus tigedalt haukuma, sest sissemurdja porised saapajäljed läksid köögi akna all köögilaualt otse kööki, seal korra seisatusid ja siis olid pikad sammud maja teises küljes oleva toa akna juurde, see kisti lahti ja hüpati teisel pool maja uuesti välja. Midagi ei olnud võetud. Arvata võib, et koer hirmutas ära :D

Oli tõeline pereliige. Suri viis kuud enne 15 aasta vanuseks saamist vähki.
Peale selle koera me enam endale koduloomi pole võtnud.
moscito
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas moscito »

Kui juttu tuli trikkidest, siis meie koer valib enda mänguasjakastist ühe vanema asja. Läheb noorema poja tuppa, paneb selle vaibale ja võtab asemele vahetuskauba millega läheb oma asemele mängima. Koer ise on Welsh Corgi (ema) ja Belgia lambakoera segu.
ahto42
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ahto42 »

Katsumus
Screenshot_20230819_111948_Facebook (1).jpg
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Ma pigem pakuks, et foksterjer, mitte corky oleks see, kellele orav postkastis rahu ei anna.
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

Küsimus spetsialistidele - mis segu too olla võiks?
Minu sõber, päästetud idiootide käest Lõuna-Eestis. 4-aastane, detsembris saab 5. Emane. 30 kilo.
Ise olen "eesti hundina" teda liigitanud, kuigi kõrvad lontis, aga mõjub inimestele piisavalt arusaadavalt tõu osas.
Tema järeltulija on ka mul kodus - musta värvi, sama suur, aga lihaselisem. Kuuldavasti laika olnud isaks - saba ka rõngas, ise süsimust energiapomm.
Manused
received_643607453073635.jpeg
professional retard
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Mulle pandi hommikul 1 septembril 1979 kutsikas voodisse. Ja mine siis kooli, 1 klassi? See oli ka puhtatõuline teenistuskoera kutsikas. Vahepeal on olnud ka muid, aga koer saab ikka üle poole oma geenidega. Praegu mul Rosin - pikakarvaline sakslane. Paberitega. Vanemad medalitega pärjatud. 500 Eur maksis kutsikas Daugavpilsis- toodi Eesti piirile sama raha eest- Covid. Eestis taheti krantsi eest pea sama raha, puhtatõulise eest 1200.-
Pabistasin veidi, et emane ja äkki kutsikad. Aga naabruses koeri pole. Mulle koer on turvatunde jaoks, ilmselt paljudele on see luksus.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Ma enda Rosinaga pean plaani, et osta Trumpilt Mehhiko piiri joonised. Ikka ta poeb kusagilt läbi, teeb nägusid abikaasa rajakaamerate ees ja siis 10 - 15 minutit hiljem maandub värava ees. Rajakaamerast. Ilves on käinud 2 korda, mäger elab seal. Rebane, kitsed ja jänes on püsikliendid. Metssiga ja põtra pole veel olnud.
Kasutaja avatar
Health
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Health »

mongol kirjutas: 01 Sept, 2023 23:25 Küsimus spetsialistidele - mis segu too olla võiks?
Minu sõber, päästetud idiootide käest Lõuna-Eestis. 4-aastane, detsembris saab 5. Emane. 30 kilo.
Ise olen "eesti hundina" teda liigitanud, kuigi kõrvad lontis, aga mõjub inimestele piisavalt arusaadavalt tõu osas.
Tema järeltulija on ka mul kodus - musta värvi, sama suur, aga lihaselisem. Kuuldavasti laika olnud isaks - saba ka rõngas, ise süsimust energiapomm.
Päris pead ei julge anda aga tundub just näolt hästi sarnane kaukaaslase ning hundi seguga, kelle vanemad võtsid siis kui päris pisike olin. Karv on muidugi kõvasti tumedam aga see võib olla isast tulenevalt. Ise panustaksin et kui isaks peaks mingi laika olema siis emaks võiks olla mingi karjakoer.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bretschneider ja 1 külaline