Ussisõnad 2023

Vasta
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Re: Ussisõnad 2023

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

ShatApp kirjutas: 09 Okt, 2023 8:33 Õppisime varitsust ja kadett õpetab selliselt, et kui installaza lasu ära teed, siis pead tühja kesta kaasa võtma ning ka nöörid kokku kerima.
Väga hea, et ütlesid selle meile teadmiseks.

Varitsus on vaja teostada kibe kähku ja varitsuse asukohast on vaja tõmmata uttu otsekohe - ja mitte suure kambaga. Vaenlasel on droonid ja lahingukopterid.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

nmsi kirjutas: 09 Okt, 2023 8:50 Tartu formeering ja lahtiformeering oli samuti tasemel, kogu asjade kättesaamine , ärandmine 1h+ on imekspandav.
Tulevikus on vaja sooritada hajutatud formeerimine, nüüd oli suur kogus mehi formeerimispunktis ootamas Iskanderi pähe.
camouflage
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas camouflage »

sai Kirde ringkonnaga õppustel käidud ning mõned asjad olid väga positiivsed, mõned mitte nii väga. Varustus ja söök olid super, varustuse poolest häiris killuvest, mis reaalselt on selline, et kui telgis aasad lahti teed, siis seda kiiruga tagasi ei pane, vajab natuke palju sättimist. Esimesed päevad Rutja lennuväljal olid väga asjalikud, meditsiiniõpe, tõkked, miinid ja laskmine, hea meeldetuletus. Ameeriklaste varitsus oli muidugi selline, et päriselus seda ei korraldaks, kuna varitsejad saavad kardetavasti kiiremini surma kui varitsetavad, aga noh, ameeriklasi on palju ka... Mis oli üllatav - reameeste kvaliteet, pole kordagi nii motiveeritud ja teotahtelisi sõdureid näinud. Mis oli häiriv - jao- ja rühmaülemate kvaliteet, mis oli kehv (ise olin ka jaoülem). Osaliselt seetõttu, et paljud olid teenistuses 20 aastat tagasi, aga ka seetõttu, et valitud noored juhid, kes olid a'la 2 aastat tagasi teenistuses, olid mõnes tehnilises küsimuses võib-olla pädevamad, aga samas puudus neil absoluutselt oskus inimestega suhelda ning ma kahtlustan, et päris sõja puhul oleks nii mõnigi neist sõja esimene ohver - kuuliauk seljas... Millega pingutati üle - väliõppus, nimelt keegi arvas, et oleks äge "noorte aega" korraldada ehk mitu ööpäeva magamata on kindlasti sõjalises mõttes karastavad, aga kahtlustan, et järgmine kord enam nii palju kohale tulnud kutsealuseid ei pruugi olla... Selles mõttes ma saan aru, et valmistume sõjaks jne, aga tsiviilist tulnud inimestele peab seda turundama siiski kui meeldivat meelelahutust ja rutiinist väljatuleku võimalust, mitte mingit rämedat nu###i kuskil võsas. NB! Katkiseid jalgu oli, aga mitte palju, küll aga puuke oli ropult ning siin võiks kaitsevägi küll teha tasuta süste reservis olevatele isikutele. Üldse mind isiklikult natuke häirib see, et KV läbinutel on ainult kohustused, puuduvad aga hüved ja soodustused. Ma olen koos kordusõppustega 12 kuud oma elust ohverdanud ja, mis ma vastu olen saanud, seersandi pulgad? Tahaks relvaluba - õppustelt tulnuna pean minema tõestama, et ma olen psüühiliselt stabiilne ja heas vormis, samas 2 nädalat tagasi tulistasin automaadist...Ma muidu ei vingukski, aga selline tunne, et kõik teised ümberringi on kuidagi Kaitseväest ära viilinud (kaasa arvatud pea kõik meie kaitseministrid), kes käis ülikoolis, kellel jalad valutasid jne. Ma käisin ka ülikoolis, maksan makse, käin kordusõppustel ja nüüd kui sõjaks läheb, siis peaksin kogu seda šlangide kampa ka veel kaitsma (kellest pooled jooksevad rõõmsalt maratone ja teevad ironmani, aga millegipärast sõjaväe jaoks olid liiga haiged...). Ehk ikka see küsimus, mis ma vastu saan? Kindlasti keegi hakkab vabadusest ja võimalustest rääkima, aga siin ma vastaks, et kõigil teistel tüüpidel on ka vabadused ja võimalused, lihtsalt mul on lisaks veel kohustused, mida teistel ei ole...
slider
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas slider »

Millega pingutati üle - väliõppus
Lihtsalt huvi pärast, kuidas see magamatuse asi välja nägi? Kas pidevalt olukord peal, paari - 3h unepausid ja tagasi postile?
Inxs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Inxs »

camouflage kirjutas: 09 Okt, 2023 13:31 Ma muidu ei vingukski, aga selline tunne, et kõik teised ümberringi on kuidagi Kaitseväest ära viilinud (kaasa arvatud pea kõik meie kaitseministrid), kes käis ülikoolis, kellel jalad valutasid jne. Ma käisin ka ülikoolis, maksan makse, käin kordusõppustel ja nüüd kui sõjaks läheb, siis peaksin kogu seda šlangide kampa ka veel kaitsma (kellest pooled jooksevad rõõmsalt maratone ja teevad ironmani, aga millegipärast sõjaväe jaoks olid liiga haiged...)
Kui sa reservis oldud ajaga ei ole suutnud endale midagi kaitsmisväärset luua ei ole teiste üle vingumiseks põhjust. Püüa rohkem.
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vaoinas »

ShatApp kirjutas: 09 Okt, 2023 8:33 Nüüd asi mis häiris ennast kõige rohkem - osade kadettide õpetamisviis. Õppisime varitsust ja kadett õpetab selliselt, et kui installaza lasu ära teed, siis pead tühja kesta kaasa võtma ning ka nöörid kokku kerima. Äkki läheb hiljem vaja...nagu kellel seda aega on peale varitsuses paugu tegemist? Ning installaza ära vedamine - milleks? Kadett põhjendas - vastane saab muidu teada, millega sa teda lasid. Vastane teab nagunii mis relvad meil olemas on. Kas kadettidel oma peaga ei lubata mõelda või õpetatakse kõike by the book tegema?
Kadett selle peale vist eriti ei mõelnud, et kui sina varitsuses oma kraami kokku kohmitsed selmet kiirelt uttu tõmmata, siis vastane näeb lisaks sellele, millest teda tulistati ka seda, kes teda tulistas.
camouflage
Uudistaja
Kontakt:

kogu aeg oligi rotatsioon ehk magamist tuli kogu väliõppuse peale, mis oli pea kolm päeva u 3 tundi. Oleks 3 tunni kaupa magada saanud, poleks veel väga vigagi olnud. Ma saan aru, et selles on süüdi see, et osad rühmad olid alamehitatud ehk ei tekkinudki seda olukorda, kus üks jagu oleks reservis puhanud, aga no ega nüüd kohale tulnud kutsealused ka selles süüdi ei olnud. Otse tsiviilist tulles on selline magamatus väsitav ning ega ta inimeste omavahelistele suhetele ka liiga hästi ei mõju...
camouflage
Uudistaja
Kontakt:

Inxs kirjutas: 09 Okt, 2023 14:49
camouflage kirjutas: 09 Okt, 2023 13:31 Ma muidu ei vingukski, aga selline tunne, et kõik teised ümberringi on kuidagi Kaitseväest ära viilinud (kaasa arvatud pea kõik meie kaitseministrid), kes käis ülikoolis, kellel jalad valutasid jne. Ma käisin ka ülikoolis, maksan makse, käin kordusõppustel ja nüüd kui sõjaks läheb, siis peaksin kogu seda šlangide kampa ka veel kaitsma (kellest pooled jooksevad rõõmsalt maratone ja teevad ironmani, aga millegipärast sõjaväe jaoks olid liiga haiged...)
Kui sa reservis oldud ajaga ei ole suutnud endale midagi kaitsmisväärset luua ei ole teiste üle vingumiseks põhjust. Püüa rohkem.
Umbes sellist paukumist ma ootasingi :)) ma olen ikka üht-teist suutnud, aga miks ma kellegi teise (kes KV käia ei suvatsenud...äkki isegi sinu?) vara peaksin kaitsma?
Saturn
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Saturn »

camouflage kirjutas: 09 Okt, 2023 14:52 kogu aeg oligi rotatsioon ehk magamist tuli kogu väliõppuse peale, mis oli pea kolm päeva u 3 tundi. Oleks 3 tunni kaupa magada saanud, poleks veel väga vigagi olnud. Ma saan aru, et selles on süüdi see, et osad rühmad olid alamehitatud ehk ei tekkinudki seda olukorda, kus üks jagu oleks reservis puhanud, aga no ega nüüd kohale tulnud kutsealused ka selles süüdi ei olnud. Otse tsiviilist tulles on selline magamatus väsitav ning ega ta inimeste omavahelistele suhetele ka liiga hästi ei mõju...
Endal Ussisõnadel poste ja patrulle polnud. Ise arvasin, et see oli taotuslik, kuna päevad olid intensiivsed ja täis tunde, siis öösel lastakse magada, et järgmistel päevadel ka pea võtaks ja suudaks seda suurt kogust infot vastu võtta.

Ja Instalaza kohta, rõhutati meile, et peale lasku kohe kindlasti viskame selle tühja kesta maha ja läheme minema.
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vaoinas »

Meil jälle ikka mingi patrulli moodi asi oli, kus üks lahingpaar öösi tunni kaupa ette antud trajektooril käed taskus kooserdas, aga see näis olevat lihtsalt selleks, et midagi oleks. Parool oli ka, aga küsimusele mida teha, kui paroolile vale vaste tuleb, kehitasid kõik õlgu.

Meie rühma sattus ka mõni üliagar jaoülem, kes mehed kätte saades kohe tootma hakkas, saateks surematud sõnad: raske õppusel, kerge lahingus jms.
Ise sellele toimetamisele väga pihta ei saanud - tüübid on tsiviilist tulnud ja laigulise selga ajanud - nädala pärast lähevad jälle sama moodi tagasi -
mis kõva väljaõppe see "raske treening" ikka niiväga neile annab peale selle, et mõnel kaob isu järgmine kord kordusõppusele tulla.
Õnneks see üliagarus ja esmane entusiasm mõne päeva möödudes hajus ja edasi oli juba suht normaalne.
sg01
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas sg01 »

Inxs kirjutas: 09 Okt, 2023 14:49 Kui sa reservis oldud ajaga ei ole suutnud endale midagi kaitsmisväärset luua ei ole teiste üle vingumiseks põhjust. Püüa rohkem.
camouflage räägib tegelikult väga õiget juttu. Milleks taolistele isikutele siin riigis privileegid, kes mingeid kohustusi riigi ees ei oma? Hea näide on relvaload, milliseid jagatakse riigi poolt mittekodanikele. Taolised privileegid peaksid olema peaasjalikult saadaval ajateenistuse läbinud, sõjaaja ametikohta omavatele isikutele kes suvatsevad regulaarselt ka õppekogunemistel käia, mitte mingisugustele suvalistele vorstidele.
War isn't a 100-meter dash, it's a marathon. Baseless optimism is a form of self-deception.
Inxs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Inxs »

sg01 kirjutas: 09 Okt, 2023 15:32
Inxs kirjutas: 09 Okt, 2023 14:49 Kui sa reservis oldud ajaga ei ole suutnud endale midagi kaitsmisväärset luua ei ole teiste üle vingumiseks põhjust. Püüa rohkem.
camouflage räägib tegelikult väga õiget juttu. Milleks taolistele isikutele siin riigis privileegid, kes mingeid kohustusi riigi ees ei oma? Hea näide on relvaload, milliseid jagatakse riigi poolt mittekodanikele. Taolised privileegid peaksid olema peaasjalikult saadaval ajateenistuse läbinud, sõjaaja ametikohta omavatele isikutele kes suvatsevad regulaarselt ka õppekogunemistel käia, mitte mingisugustele suvalistele vorstidele.
Just, maailmas on niipalju ebõiglust
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Palun tungivalt teema juurde tagasi.
ShatApp
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas ShatApp »

Unustasin mainida, et varustus oli küll super. Mulle iseenesest vest meeldis, kiirelt klõpsu kinni panek vajas veidi harjutamist.

Lisaks majutuspaigad koolide näol hästi välja valitud ning kohaloleku näitamine õppuse raames toimis hästi. Kui saab katuse all magada kasvõi 2h peale sellist tormivihma, siis see annab ikka omajagu juurde.
manjabes
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas manjabes »

Vesti koha pealt - võrreldes omaaegsete rakmetega võiks miinuseks lugeda selle, et kogu raskus on õlgadel (vs puusadel, vanakooli rakmetega) ja see vähegi pikemad poisid väsitas mingi hetk ikkagi ära. Teoorias oleks saanud alumist serva ka kitsamaks tõmmata, aga igasugu taskud tulid varem vastu ja kogu raskus jäigi ikkagi õlagsdele. Samas, kuna ma muid veste pole proovinud siis ei välista et see ongi selle integreeritud vestinduse fundamentaalne häda mudelist sõltumata.
Viimati muutis manjabes, 09 Okt, 2023 19:49, muudetud 1 kord kokku.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 2 külalist