Autotehnikateema
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Re: Autotehnikateema
Eks need uskumised pärinevad ajast, kui süüteküünlad olid veel suured ja plaatinast keskelektroodiga - ning neid võis vabahingavas mootoris tõesti 90 000 km takka vahetada (töömahukas jne). Ehk siis enamik ei teadnudki, et tuleb vahetada.
Just vaatasin netist, P2 põlvkonna Volvo V70 turbomootoril "soovitab" tootja neid vahetada 45 000 km (ehk 30 000 miili) tagant. Võin täie tõsidusega öelda, et tegemist on kõva overclaimiga, täiesti kvaliteetsed NGK või Boschi küünlad seal peal ei kära isegi 30 000 km. Ja seal on sellised tavapärased pisikesed-pisikesed küünlad, millel sädevahet sättida ei saa. Vahetusest annab märku ebameeldiv mootori vibratsioon (antud Volvo viiesilindriline mootor töötab korrasolevana nagu turbiin) ja halvem külmkäivitus. Süütepoolid seal maksavad muidu alates 60 eurot tükist (b-osa).
Turbomootori põlemiskambris toimuv on päris äge (kust muidu nt Skoda 1,4 mootoril 150 hobust tuleks) ja see kulutab ka rauda (eelkõige küünalde elektroode).
Margiti võib see hinnastamine muidugi erinev olla, aga autotootjad ise küünlaid ei tooda, vaid kasutavad samu NGK, Boschi ja Denso omasid. Antud P2 V70 küünalde hinnad ladu24-st minu püsikliendi hinnaga (ainult Bosch ja NGK) olid hetk tagasi vahemikus 8,05-11,36 eurot tükist plus saatmiskulu. Kellele see meelerahu annab, võib samu asju ka esinduse letist mitmekordse juurdehindlusega osta.
Just vaatasin netist, P2 põlvkonna Volvo V70 turbomootoril "soovitab" tootja neid vahetada 45 000 km (ehk 30 000 miili) tagant. Võin täie tõsidusega öelda, et tegemist on kõva overclaimiga, täiesti kvaliteetsed NGK või Boschi küünlad seal peal ei kära isegi 30 000 km. Ja seal on sellised tavapärased pisikesed-pisikesed küünlad, millel sädevahet sättida ei saa. Vahetusest annab märku ebameeldiv mootori vibratsioon (antud Volvo viiesilindriline mootor töötab korrasolevana nagu turbiin) ja halvem külmkäivitus. Süütepoolid seal maksavad muidu alates 60 eurot tükist (b-osa).
Turbomootori põlemiskambris toimuv on päris äge (kust muidu nt Skoda 1,4 mootoril 150 hobust tuleks) ja see kulutab ka rauda (eelkõige küünalde elektroode).
Margiti võib see hinnastamine muidugi erinev olla, aga autotootjad ise küünlaid ei tooda, vaid kasutavad samu NGK, Boschi ja Denso omasid. Antud P2 V70 küünalde hinnad ladu24-st minu püsikliendi hinnaga (ainult Bosch ja NGK) olid hetk tagasi vahemikus 8,05-11,36 eurot tükist plus saatmiskulu. Kellele see meelerahu annab, võib samu asju ka esinduse letist mitmekordse juurdehindlusega osta.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
volvol on üldiselt ette nähtud iriidiumküünlad (neil on muideks plaatina külgelektrood by default) ja need peaks vabalt see 45 000 km vastu pidama. üldiselt elektroodi vastupidavuse ja küünla keermeosa läbimõõdu vahel puudub seos.Kapten Trumm kirjutas: ↑16 Okt, 2023 10:07 Eks need uskumised pärinevad ajast, kui süüteküünlad olid veel suured ja plaatinast keskelektroodiga - ning neid võis vabahingavas mootoris tõesti 90 000 km takka vahetada (töömahukas jne). Ehk siis enamik ei teadnudki, et tuleb vahetada.
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Antud hinnaga küünlad ongi iriidumküünlad nagu sa kirjutad. Vähemalt mida ma seni ostnud olen.
On ikka suurusega seos, vanakooli küünaldel on ka elektroodid palju suuremad.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
iriidiumküünlal pole mingit pointi seda elektroodi suuremaks venitada ja keskelektroodi suurus määrab ka külgelektroodi suuruse. suurusest olulisem on materjal.Kapten Trumm kirjutas: ↑16 Okt, 2023 10:22 Antud hinnaga küünlad ongi iriidumküünlad nagu sa kirjutad. Vähemalt mida ma seni ostnud olen.
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Nendel Volvo küünaldel kulub ära just see imepeenike imemetallist keskelektroon, olen näinud selliseid, millel see teravik on samahea kui kadunud.

Külgelektrood on seal tavapärasest terasest ja see paistab püsivat paremini. Õigemini Volvol on seal 2 külgelektroodi na nende otsad on nõgusad, nende vahel on see peenike ime-elektrood.

Külgelektrood on seal tavapärasest terasest ja see paistab püsivat paremini. Õigemini Volvol on seal 2 külgelektroodi na nende otsad on nõgusad, nende vahel on see peenike ime-elektrood.
Aastaid tagasi Ford Transit Dohc igiliikur-bensukatel oli küünalde vahetusvälp 120K (plaatinad). Kuna originaalid olid päris kallid siis sai otsitud odavamat analoogi. Viimased kestsid 30...40K, kvaliteetse tootja plaatinad ca. 60K, samas originaal Motorcraft kestis ilusti vahetusvälba 120K ära. Plaatinal ja plaatinal on siiski ka vahe.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
No mul on varsti vahetus ees, eks ma siis lähen proovin, kas Info varuosaletist saab samasugused Boschi küünlad.
Motorcrafti asju saab muidu ka B-osana osta. Vähemalt vanasti Melasi Autotosad neid müüsid.
Motorcrafti asju saab muidu ka B-osana osta. Vähemalt vanasti Melasi Autotosad neid müüsid.
- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
Endal vahetus ees oli, siis labistasin natuke netis ringi. Boschi omadel ei olnud eriti hea repoutatsioon. Parema otsa omad ikka Champion, Denso, NGK.Kapten Trumm kirjutas: ↑16 Okt, 2023 12:44 No mul on varsti vahetus ees, eks ma siis lähen proovin, kas Info varuosaletist saab samasugused Boschi küünlad.
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Enda autodel olen üldiselt NGK-d kasutanud ja kui pole parasjagu saada olnud, siis vist korra on Bosch ka läinud.
Ei ole väga lõbus reisida särtsumasianga
https://www.youtube.com/watch?v=92w5doU68D8
- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
V.a. juhul, kui sa reisid Teslaga. Olen sarnast kurtmisvideot näinud ka Taycani omaniku vaatevinklist. Küll ei saa auto ja laadija omavahel üldse jutule, küll ei ole laadimisvool lubatu lähedalgi.ahto42 kirjutas: ↑16 Okt, 2023 15:45 Ei ole väga lõbus reisida särtsumasianga
Mul on selline mõttetu mikromootoriga masin, millel pole küll päris nii palju kilosid ja vatte välja pigistatud. Küünlad vahetatakse korralise hoolduse käigus ja vähegi uuemate autode puhul tundub kogu jutt olevat järjekordne klaviatuurist välja imetud teema.Kapten Trumm kirjutas: ↑16 Okt, 2023 9:46 Üks bensuauto ekspluatatsiooni nope.
Kui teil mootor kipub tühikäigul värisema (niiet roolist juba tunneb), siis tundke huvi, millal küünlaid viimati vahetasite. Eriti nendel moodsatel mikroturbo mootoritel, kus töömahu liitrist üle 100 hobujõu välja aetakse. Selline töö on süüteküünaldele üsna hävitav, küünlad aga on muutunud palju väiksemaks (ja erosiooniline tundlikumaks) kui vanasti.
Kui on probleem, tõmba lõuga
- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
Terve hulk teise ringi masinaid ei käi mingis korralises hoolduses. Käivad õlivahetuses ja töökojas siis, kui remonti vajavad.
Kui omanik ei tee korralist hooldust vaid ainult reageerib hädale, siis ei ole tehnika süüdi!Kilo Tango kirjutas: ↑16 Okt, 2023 22:18 ... Terve hulk teise ringi masinaid ei käi mingis korralises hoolduses. Käivad õlivahetuses ja töökojas siis, kui remonti vajavad.
Peeglike-peeglike seina peal ...
Just oli juttu ühe hoolduse meistriga, kes kes rääkis mõnda huvitavat asja -
- Näiteks tuli klient ja pahandas, et tema suht uus ja garantiiga autol "mingid" tuled juba pikemat aega põlevad-vilguvad ja üldse jama! Et ei tea, kas peaks uut saama? Liisingumasinaga oli sõidetud juba üle 40 tuhande km, kordagi hooldusest läbi asumata.
Hooldusraamatus esimene märge oleks pidanud olema 15.000 peal...

Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
Mis sa minuga õiendad. See on lihtsalt fakt, et nii on. Mina hooldan oma sõidukeid nii nagu vaja. Pealegi ma rääkisin teise ringi autodest. Mitte liisingus olevatest poest ostetud masinatest.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: mongol, ruger, TALUPOEG TALUJA ja 1 külaline