stupiduser kirjutas: ↑30 Okt, 2023 21:05
Fucs kirjutas: ↑22 Okt, 2023 13:00
Maailu Hautatud sealiha 98% hind ca 8,29€ / KG (Sealihatükid 51,5%, mehaaniliselt eraldatud kanaliha 8,5%, E250, E535, sojavalk, E451, E450, E452, E331, paksendajad (E407,E407a, E508, E415), antioksüdant E316, dekstroos)
Ma ei tahaks juuksekarva lõhki ajada aga millega see "98%" peaks seotud olema?
98% on sisu ja 2% on plekki (konservikarp)
Walter2 kirjutas: ↑31 Okt, 2023 9:21
TALUPOEG TALUJA kirjutas: ↑31 Okt, 2023 8:31
Hommik. Ma ikka imestan jätkuvalt, et vanasti sai tehtud konserve ja kõike muud head-paremat purki-karpi ilma et mingeid E-aineid sisse sai lisatud. Kas see on tahtlik inimkonna mürgitamine? Viimsepäevakonserve süües ilmselt kõigil täitsa savi, nagunii kärvaksime, aga hetkel nagu paistab, et meil on veel vaja edasi elada.
Lisati ka vene ajal toiduvärve ja säilitusaineid, neid ainult ei tähistatud E-ga pakendil.
Selles suhtes on see "Maailu Hautatud sealiha 98%" hea näide, et toob ilmekalt esile "keemiatööstuse võidukäigu toiduainetetööstuses"...
E250 - Naatriumnitrit (seda on läbi aegade lihatoodetele lisatud kuna annab muidu "hallile lihale" roosakama värvi ja tema põhiomadus on see, et võimaldab lihal pikemalt säilida sest pärsib ohtlike bakterite kasvu). Nitritit väiksemas koguses, sisaldab liha ka ise juba looduslikult.
Nitritite sisaldus ei saa lihatoodetes olla kunagi null, kuna lihas esineb nitriteid ka looduslikult. Küll on teadlaste poolt välja toodud, et kui toode sisaldab naatriumnitrit (NaNO2) alla 10 mg/kg võib väita, et toote valmistamisel ei ole kasutatud nitriteid
E316 - Naatriumisoaskorbaat (Antioksüdant. Tagab toote värvi ja stabiilsuse ning hoiab ära toote rääsumise)
E331 - Naatriumtsitraat (Happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator)
E407 - Rafineeritud karrageen ja tema naatriumi-, kaaliumi-, ja ammooniumisoolad, k.a. furtsellaraan. (Paksendaja, želeeriv aine, stabilisaator)
E407a - Poolrafineeritud karrageen ehk töödeldud "Euchema" merevetikad (paksendaja)
E415 - Ksantaankummi (polüsahhariit, polümeer, paksendaja, stabilisaator, tselluloosi derivaat)
E450 - Difosfaat (Emulgaator, stabilisaator, happesuse regulaator, kergitusaine, sekvestrant, veesiduja)
E451 - Trifosfaat (happesuse regulaator, sekvestrant. Sekvestrandid on ained, mis seovad toidus metalliioonid keemilisse kompleksi)
E452 - Polüfosfaat (Emulgaator, stabilisaator, sekvestrant, veesiduja)
E508 - Kaaliumkloriid (tardaine)
E535 - Naatrium heksatsüanoferraat (Paakumisvastane/koorikuliseks kuivamise vastane aine)
Dektroos ehk glükoos (magusaine, E- märgistust ei oma)
Alates E407 on kõik E lisaained suunatud/lisatud selleks, et siduda sojavalku koos veega (90% sojavalgust lahustub vees ning on pms ainus valk mis vees üldse nii suures osas lahustub) ja kogu see mass koospüsivaks muuta. Ja sojavalk täidab puuduoleva liha või lihamassi osa. Kuna sealiha on 51,5% ja mehaaniliselt eraldatud kanaliha 8,5% (kokku 60%), siis tõenäoliselt ca 30...35% on lisatud vee ja soja lahust/emulsiooni, mis tuleb kuidagi (nt vetikatega, ksantaankummi jne) ära stabiliseerida ja paksuks muuta ning koos lihaga ühtseks massiks segada.
Kuid kõik mis sinna sisse on topitud, vastab piirnormidele ja nõuetele.
Kuna lisaainete piirnormid toote või tooraine teatud kaalu kohta on ära määratud (
EU/EÜ määruses nr 1333/2008 II lisa E osas; alates LK.55) siis tuleb vahel enne piirnorm ette, kui sisu paksuks läheb, vett siduma hakkab, vastuvõetav maitse tekib või koos püsima nõustub. Siis tuleb vajalikust/piisavast kogusest puudu jäävate lisaainete vajadus asendada mõne teise analoogse või enam-vähem analoogsega jälgides samal ajal, et need ei kuuluks samasse "gruppi" (ei oleks n.ö. "liidetavad"). Vahel tuleb kasutada erinevaid sama "grupi" E-sid, sest erinevad koostisosad paksenevad/värvuvad/stabiliseeruvad jne igaüks eraldi paremini mõne erineva lisaainega. Ja vahel on koostisesse lisataval toormel juba enne lisamist "omad E-ained sees", mis tuleb samuti pakendil ära näidata. Nii võib mõni koostise nimekiri üsna pikaks ja E-ainete rikkaks kujuneda.
Meil kunagi olid omad E-ainete piirnormid
https://www.riigiteataja.ee/aktilisa/00 ... /lisa2.pdf#
Et EU teiste riikidega nõuded ühtlustada, muutusid need 2013 kehtetuks ja mindi üle EU/EÜ standarditele.
https://www.riigiteataja.ee/akt/905492?leiaKehtiv
E-ainete kasutamist (EÜ määrustes kehtestatud piirnormidele vastavust) kontrollib meil Põllumajandus- ja toiduamet.
2022 kontrolli aruanne
2022. aastal võttis PTA 72 proovi toidu lisaainete ning lõhna- ja maitseainete kontrolliks. Nõuetele mittevastavaid tulemusi tuvastati kolm: kahel juhul sisaldas tuunikala liiga suures koguses askorbiinhapet ja askorbaate ning ühel juhul tuvastati lubamatu bensoehappe ja bensoaatide kasutamine granaatõunamahlas.
Ettevõtete juures tehtava plaanilise kontrolli käigus uuriti lisaainete [LA] kasutamist 91 ja lõhna- ning maitseainete [LMA] kasutamist 17 korral. Rikkumisi tuvastati vastavalt 13 ja kahel korral. Rikkumised olid seotud värvaine erütrosiin kasutamisega toidulisandites, kus selle kasutamine ei olnud lubatud, samuti lisaainete märgistuse ja säilivusega. Lõhna- ja maitseainete puhul tuvastati puudusi korrektses märgistuses.
Nõuetele vastasid 95.8% kontrollitud lisaainetest.
Ühest küljest on tarvis tõsta käitlejate, sh e-poodide teadlikkust lisaainete kasutamise tingimustest, sealhulgas lisatavate koguste ja lubatud tootekategooriate valdkonnas. On näha, et teatud lisaainete kasutamises esineb küllaldaselt rikkumisi, mis võib tuleneda muutunud kasutamise piirangutest ja käitlejate teadmatusest.
Samuti on oluline LA ja LMA analüüsimiseks vajalike meetodite välja arendamine, et hõlmata järelevalvesse ka sellised LA ja LMA ühendid, millele tänasega analüüsimise võimekus puudub.
https://pta.agri.ee/media/7800/download
Arvestades meie kaupluskettides müüdava tootesordimendi suurust ja laia valikut on 72 tooteproovi aastas IMHO muidugi natuke "lahja võitu".
Suurim ERROR pädevaks kontrollimiseks tuleb aga sellest, et PTA-l puudub võimekus terve rea LA ja LMA analüüsimiseks üldse.