NSVLi võrdlus ei päde. Me olime vanglas ja tahtsime välja.
Kunagi jalgapalli EMi ajal olin Barcelonas ja küsisin Kolumbuse kuju liftipoisilt, et kes võidab Veremaa-Hispaania mängu. Ma ise pakkusin, et sõprus. Tuli kiire vastus, et Veremaa.
Viimase mäsu ajal olin ka Barcelonas ja peab tõdema, et nad olid täiesti lollakad. Peksid oma linna segi. Prügikasti kustutama läinud kohvikuomanik peksti oimetuks. Tõenäoliselt olid märatsejad hoopis mujalt tulnud ja ei omanud mingit poliitilist agendat aga poliitikud väitsid, et see on rahva tuline poolehoid eraldumisele.
Võtku eeskuju šotlastest. Hispaania organiseerib kõigi soovijate poolt kontrollitava ametliku referendumi ja jääb nii nagu otsustatakse. Järgmist võib korraldada alles 50 aasta pärast. Praegu tehti nii, et Pudgemont korraldas enda kontrollitud referendumi, millel osales 43% hääleõiguslikest valijatest, kellest 90% hääletasid lahkulöömise poolt. OK, aga kvoorumit ju koos polnud. See oleks sama, kui REF teeks referendumi Veremaaga liitumise poolt ja hääletamas käiksid ainult REFi valijad ja siis tehakse sellest lõplikud järeldused. Muide, selle ettepaneku tegija on praegu vist justiitsminister.
Kanadas Quebecki osariigis oli sama suundumus, läheme ära. Oleme rikkad ja saame ise hakkama. Tehti referendum, napilt võitis JÄÄME ning praegu on asi maha rahunenud.