Üsna pretensioonikas toon ... mina pole kedagi meelitanud.
Ussisõnad pidi tooma 9500 määratud, varustatud ja õpetatud inimest juurde.
Õnnestus täielikult 7300.
Varustus on olemas 9500-le.
Arusaam, kuidas neid formeerida ja rakendada, on kogu 9500 jaoks.
2200 ei osalenud õppusel. Nemad või järgmised kelle välja valime, osalevad järgmise kolme aasta jooksul.
Kui täna oleks mobilisatsioon, siis me teame kus on puudu, kuhu saata jne. Ka vabatahtlikega oleks pilt üsna selge.
Aga tõesti, kõigist 36000st ei ole umbes 2200 käinud oma SA koosseisuga õppusel.
Teie sõnumitest võib järeldada, et kavatsete vähemalt osaliselt seda kiirreageerimisüksuste puudujääki korvama hakata nendest samadest kiirreageerimisüksustest välja liikuvate reservväelastega? Enne oli kõik puudu, nüüd on kõik üle – perpetum mobile?
Ma pole kindel, et saan küsimusest aru.
Kiireageerimisüksustesse ehk nendesse üksustesse mida me mobilisatsiooniga formeerime ja mille jaoks meil varustus olemas on, hakkab mõne aasta pärast kuuluma umbes 40 000 tegevväelast ja reservväelast. Hetkel on üksusi komplekteeritud 36000 mahus (selle sees on Ussisõnade miinus 2200).
Järgmistel aastatel loome veel üksusi juurde. Näiteks laevatõrje, suurtüki, mitmikraketiheitjate, varitseva õhuründemoona, luure ja õhutõrje üksused. Nendega kasvab KV SA struktuur umbes 40 000ni.
Igal üksusel on veel nn täiendusreserv. Ütleme "mõnisada reservväelast" iga üksuse kohta, kellele meil on piisavalt ressurssi hankida individuaalvarustus. Nemad formeeritakse eraldi. Neid saadetakse oma üksuste juurde siis, kui tekivad kaotused.
Kõik üksused peaksid formeerimisel saavutama siiski 100% komplekteerituse. Need inimesed, sh ülekate, tuleb määrata täna.
Kui DL4 viitsiks siin foorumis otsida, siis leiaks ta kindlasti sarnased selgitused varasematest aruteludest. Aga mul pole muisugi raske see kõik üle käia.
3. Päris ausalt - mul on kõik need kiirreageerimisüksused ja kuumad-, täiend- ja põhireservid segamini nagu puder ja kapsad. Intuitiivselt tunnetan, et on umbes 90 000 praeguse riigikorra ajal ajateenistuse läbinud reservväelast, kes on praegu põhjani läbi lüditud ja Te olete sealt saanud umbes 36 000 miinus Ussisõnadel puudu jäänud 2200 meest. Kas ma olen õigel teel?
Minu teada on Eesti Vabariigis ajateenistuse läbinuid siis kõvasti alla 90000. Palju ajateenistust alustanutest, ei ole seda piisava väljaõppega lõpetanud, vaid on vabastatud enne ajateenistuse lõppu.
Eesti Vabariigis ajateenistuse läbinute ja ka NL ajateenistuse läbinute hulgas on veel päris palju elavjõudu. Nii et lüdimist on veel küll.
Uusisõnade komplekteerimisel lähtusime järgmistest põhimõtetest. Esiteks määrasime ametikohtadele ligi 1500 vabatahtlikku. Siis määrasime elukohapõhiselt nii palju kui konkreetsest maakonnast leidsime. Ja siis täitsime puudujäägi suuremate omavalitsuste elanikega (Tallinn, Harju, Tartu). Nüüd läheb töö edasi.
Nii et te vist ei olnud päris õigel teel.
Seaduse või sellele viitamisega Te jagusid ei komplekteeri, kas olete uute kogemuste valguses plaaninud elektroonilise kutse dubleerimist nt.väljastusteatega tähtkirjaga? Kuidas näiteks Soomes on lahendatud õppekogunemistele kutsumine, või Iisraelis, Sveitsis?
Ma viitasin seadusele vaid näitamaks juriidilist seisu. Loomulikult seadus ei komplekteeri. Kutse liigub mitut kanalit mööda. Ka massimeedias. Kui inimene teab, et ta kuulub üksusesse nr 56 (on selle kohta saanud SA ametikoha teatise), siis võib ka ka lihtsalt massimeedia info põhjal tegutseda. Õppustele tuleb pidevalt reservväelasi, kes ei ole saanud ametlikku kutset, vaid saavad info mujalt. Lisaks sellele püüame jõuda inimesteni SMS ja emailiga. Tegelikult kasutavad ülemad ka helistamist ja sotsmeediat.
Soome ja Sveitsi tulemused on meiega sarnased ehk üsna võrdsed. Töötame inimesteni jõudmisega edasi.
Arstliku komisjoniga ei ole plaanis eraldi tegeleda. Milleks terveid inimesi jooksutada?
Õppuste ajal on kõikidel reservväelastel tervisekindlustus.