Hanked EKV
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Re: Hanked EKV
Mürsutehas tuleb Eestisse teha, küll toodang ära kulub. Kui Ukraina võidab, siis küll nad pärast ära maksavad, kui ei võida, siis on ka igavikuline probleem meie jaoks (järgmine sõda tuleb meil).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
-
- Liige
- Kontakt:
Täna on sõja 635 päev. Kui päevas väidetavalt kulub 50 000 mürsku, siis teeb see kuluks suurusjärgu 31,8 miljonit mürsku. Ilmselt nõustute, et see number pole enam realistlik. Võimalik, et oli mingeid päevi kui kulu võis olla 50 000 kõigi mürske laskvate süsteemide peale kokku, kuid need on ikka pigem erandid.
Rindejoone pikkus Ukrainas on täna suurusjärk 1200 km. 50 000 koguse puhul on igas päevas rindekilomeetri kohta 42 mürsku. See oleks iga jooksva 24 meetri tagant iga päev plahvatus. See, et lastakse, lastakse palju ja kulu on suur – ilmselt kõik õige, kuid kogumahud vist ikka kümnetesse miljonitesse mürskudesse ei küüni.
Paar täpsustust:
- K9 liikursuurtükke ostame me ikka 36 tk, mitte 24. Lisaks veel 12 tk, kus täpse margi osas valikut pole veel tehtud.
- mis on lasukomplekti hind selgub hanke käigus, senimaani 8000 eurot tükist me kildu ei ole ostnud. Tavaliste kildmürskude osas mingit neljakordset hinnamuutust ei ole olnud. See on infomüra.
- Sellega, et enamiku riikide laovarud võiksid olla oluliselt suuremad olen nõus.
- Vaikselt asi liigub, nt Taani taastab laskemoonatootmist https://euro-sd.com/2023/10/news/34517/ ... roduction/
- Sarnaseid arenguid on veel, võiks muidugi kiiremini.
- Kui tulevad riikide tellimused, siis tekivad ka tootmisvõimekused. Eesti moonahanke sajad miljonit vast ikka mingit kiirendust annavad.
Rindejoone pikkus Ukrainas on täna suurusjärk 1200 km. 50 000 koguse puhul on igas päevas rindekilomeetri kohta 42 mürsku. See oleks iga jooksva 24 meetri tagant iga päev plahvatus. See, et lastakse, lastakse palju ja kulu on suur – ilmselt kõik õige, kuid kogumahud vist ikka kümnetesse miljonitesse mürskudesse ei küüni.
Paar täpsustust:
- K9 liikursuurtükke ostame me ikka 36 tk, mitte 24. Lisaks veel 12 tk, kus täpse margi osas valikut pole veel tehtud.
- mis on lasukomplekti hind selgub hanke käigus, senimaani 8000 eurot tükist me kildu ei ole ostnud. Tavaliste kildmürskude osas mingit neljakordset hinnamuutust ei ole olnud. See on infomüra.
- Sellega, et enamiku riikide laovarud võiksid olla oluliselt suuremad olen nõus.
- Vaikselt asi liigub, nt Taani taastab laskemoonatootmist https://euro-sd.com/2023/10/news/34517/ ... roduction/
- Sarnaseid arenguid on veel, võiks muidugi kiiremini.
- Kui tulevad riikide tellimused, siis tekivad ka tootmisvõimekused. Eesti moonahanke sajad miljonit vast ikka mingit kiirendust annavad.
-
- Liige
- Kontakt:
- kusjuures Euroopa üks suurim kui mitte kõige suurem hetkel ... mis on päris hirmus muidugi.Täna hommikul kuulutas ERR "suurimat moonahanget". Kui täpsustati, et jutt on esiti 25 000 155 mürsust, pidin peaaegu kohvi kurku tõmbama (idanaaber kulutas veel mõni aeg tagasi UKR-s 50 000 mürsku päevas).
Strateegiline sõdur juba 50 000 päevas kohta rehkenduse tegi. Olen väga nõus.
Kõnealuse hanke hinda kergitab kindlasti TT moon. Või noh tegelikult on otsustatud teatud summa moonale panna ja hiljem näeb kui palju ja mida selle eest täpselt saab. Mingid rehkendused muidugi on juba olemas.
Aga kui keegi arvab, et 155 moona tootmine Eesti tasub ära, siis võiks ta ju tehase püsti panna. Mina kardan, et Eestil pole piisavalt raha ega mahtu seda ainult enda kuluga ärtatasuvaks teha.
- Juhani Putkinen
- Liige
- Kontakt:
Ainult Eesti tarbimise jaoks Eestisse ei tasu mürsutehast asutada.
Aga kes teeks tellimusi tehaselt mida tegelikult ei ole olemas?
Sama dilemma on ka mujal. Uued tootmisliinid maksavad hirmsasti, peaks saama pikaajalisi tellimusi - näiteks 100 000 mürsku aastas 10 aastale. Kes teeks tellimusi ja kes tehaseid?
Aga kes teeks tellimusi tehaselt mida tegelikult ei ole olemas?
Sama dilemma on ka mujal. Uued tootmisliinid maksavad hirmsasti, peaks saama pikaajalisi tellimusi - näiteks 100 000 mürsku aastas 10 aastale. Kes teeks tellimusi ja kes tehaseid?
Pevkur "Esimeses stuudios" pakkus tõusuks 2-3 tuhande pealt 4-5 tuhande peale ehk siis tõusuks kõigest ligi kaks korda.strateegiline sõdur kirjutas: ↑21 Nov, 2023 15:20 - mis on lasukomplekti hind selgub hanke käigus, senimaani 8000 eurot tükist me kildu ei ole ostnud. Tavaliste kildmürskude osas mingit neljakordset hinnamuutust ei ole olnud. See on infomüra.
War isn't a 100-meter dash, it's a marathon. Baseless optimism is a form of self-deception.
Link ka sellele, millest jutt on:
https://www.err.ee/1609170814/eesti-kor ... mursuhanke
Minu jaoks on huvitav, et me plaanime M69-aid jälle kasutama hakata.
https://www.err.ee/1609170814/eesti-kor ... mursuhanke
Minu jaoks on huvitav, et me plaanime M69-aid jälle kasutama hakata.
-
- Liige
- Kontakt:
Ma arvan, et M69 on eksitus. Mina ka ei tea sellest moonast midagi. Isegi sõpradele hankimisest ei tea midagi.
Eelpool viidatud artiklist jäi mulle silma;
Mingite nippidega ehk õnnestub järjekorras ettepoole saada, aga kuidas tagada, et kui suurtele riikidele olukorra tõsidus kohale jõuab ning riigist välja minevatele relvastuse ja moona tarnetele pidur peale tõmmatakse? Oma laskemoona tehased kuluks ära!Eesti loodab kuni kaheaastasest järjekorrast mööda saada
Konkursi maksumusest on veel keerulisem ennustada seda, millal mürsud Eestisse jõuavad. "Ma väga loodan, et see tähtaeg saab olema üsna kiire," sõnas Hanno Pevkur, "ehkki relvatootjatega tehtud intervjuud annavad optimismiks vähem põhjust."
Riik loodab, et ettevõtjad hakkavad laskemoona tootma
"Üldine jutt, mida pakkujad täna räägivad, on see, et nende tootmisliinid on järgmiseks pooleteiseks kuni kaheks aastaks planeeritud ehk siis tellimused on ees ja järgmised poolteist-kaks aastat ei pruugi tõenäoliselt midagi saada," rääkis Lipp.

(Üli)koolitamata,aga lugeda kirjutada mõistan.
ERR uudisvoos Eesti suurt laskemoonahanget lugedes jäi silma suvine uudis, kui vähesed olid suvel suurte EL ja NATO riikide tegelikud laskemoonavarud https://www.err.ee/1609042946/saksamaal ... tukimursku ehk siis Hansudel pidanuks olema vähemalt NATO nõutud 30 päevase sõjategevuse varu 155 mm mürske ehk 230 000 lasku, kuid oli 20000. Kui ma nüüd õigesti arvestasin, siis sakslased planeerisid sõja korral umbes 7500 lasku ööpäevas kulutada ja reaalselt oleks neil paugud kolmandal päeval otsa lõppenud. Kui nüüd Eesti saab enda kolmele kurjale brigaadile kahe nädala varu hangitud, siis on see ju vägev. Loodetavasti mingil hetkel ostetakse ülejäänud kahe nädala varu.
Ma saan aru, et tantsin järgneva küsimusega jenkat konnasilmadel, aga mis sellest plaanist on saanud, et Eesti ostab Soomest 155 mm mürskusid ja siis annab osa selle hanke 25000 lasust tagasi, kui need ükskord valmis saavad? Kohalikud kahurväelased ja logistikud väidavad, et Soomel on natuke rohkem kui kahe nädala varu ladudes alles ja sealt saadetakse pidevalt Ukrainasse, äkki jäetakse järgmisest rongitäiest osa ka Eestisse? Kui ma õigesti mäletan, siis kantmeetrisse mahub paarkümmend 155 mm lasku, nii et Eesti vajadus oleks tuhat kanti.
Ma saan aru, et tantsin järgneva küsimusega jenkat konnasilmadel, aga mis sellest plaanist on saanud, et Eesti ostab Soomest 155 mm mürskusid ja siis annab osa selle hanke 25000 lasust tagasi, kui need ükskord valmis saavad? Kohalikud kahurväelased ja logistikud väidavad, et Soomel on natuke rohkem kui kahe nädala varu ladudes alles ja sealt saadetakse pidevalt Ukrainasse, äkki jäetakse järgmisest rongitäiest osa ka Eestisse? Kui ma õigesti mäletan, siis kantmeetrisse mahub paarkümmend 155 mm lasku, nii et Eesti vajadus oleks tuhat kanti.
-
- Liige
- Kontakt:
- loodetavasti on meil ikka mingi varu olemas enne kõnealust hanget.Loodetavasti mingil hetkel ostetakse ülejäänud kahe nädala varu.

Meelis Oidsalu mainis saates Julgeolek täna oma jutu sees, et toimub veel arutelu kas me oma laskemoona varud täis ostame NATO poolt kehtestatud miinimum määras. Ehk siis need kogused selle raha juures ei küündi veel nõutud varudeni.Martin Herem kirjutas: ↑23 Nov, 2023 19:40- loodetavasti on meil ikka mingi varu olemas enne kõnealust hanget.Loodetavasti mingil hetkel ostetakse ülejäänud kahe nädala varu.![]()
Arvestades praegust olukorda, kus NATO suurriigid. k.a. USA on suutnud aasta jooksul Ukrainale lubatud 1 miljonist suurtükimürsust suutnud anda kolmandiku, siis on NATO piiririikidele eluliselt oluline koguda nii palju laskemoona kui vähegi võimalik, sest sõja korral Venemaaga hakatakse tulistama Baltikumis, Soomes ja Norras. Või kujutab keegi kaine peaga ette, et Venemaa teeb mingi vägeva dessandi näiteks Taani või Hollandisse? Samal ajal siis liitlased arutavad kohvitassi taga konjakit libistades, kuidas ja mis üksustega aidata ja võibolla mõni tehas käima panna relvasüsteemide moderniseerimiseks või isegi uute tootmiseks või äkki laskemoona tootma hakata? Soome slängis jagatakse isased panomeesteks ja puhemeesteks ja praegune Ukraina sõda on näidanud, et Euroopa poliitikud on peamiselt need süsinikdioksiidi tekitajad 

Puhas oletus. Ostetav ja juba olemasolev on iseasjad.
Igasugune korrektne info laskemoona osas on riigisaladus ja sellele juurdepääs on teadmisvajaduse põhine. Oidsalu ilmselt sellesse gruppi ei kuulu. Aega tema KaMin ajast on piisavalt möödes, selleks et muuta tema võimalikud eelmised teadmised oletusteks.
Kui mõni, kellega ta seda arutas, oli vastava teadmisega (isiklikult kahtlen!), siis sellest Oidsalule rääkides rikkus ta seadust!
Isegi mina oma pikaajalise teenistuse jooksul ei teadnud seda, vaid võisin (ainult oma sisemuses) oletada...
Ei ole mõtet seda teemat foorumis "pendeldajatele ja kohvipaksu harrastajatele" tasemel arutada.
Ainuke kindel asi on see, lähtudes ukrainlaste kogemusest, et misiganes kogus ka ei ole, siis ikkagi oleks ALATI veel rohkem vaja!

Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
- Juhani Putkinen
- Liige
- Kontakt:
Suurtükivägi on lahinguvälja Jumal. K9 on hea liikursuurtükk ja nendele on vaja nii odavat lolli moona ja ka väga kallist tarka moona.
Isiklikult mind ikka huvitab rohkem, et millal Kaitseliidu malevate ladudesse saadakse korralikud kogused külgmiine M14 ja suundkildmiine M21. Need on odavad ja tõhusad relvad Maakaitse jaoks. Maakaitse ei saa unistatagi Eesti suurtükiväe tuletoetusest.
Isiklikult mind ikka huvitab rohkem, et millal Kaitseliidu malevate ladudesse saadakse korralikud kogused külgmiine M14 ja suundkildmiine M21. Need on odavad ja tõhusad relvad Maakaitse jaoks. Maakaitse ei saa unistatagi Eesti suurtükiväe tuletoetusest.
Kuna viimane hange on avalikult rahva lauale löödud siis on riigisaladusest rääkimine suht mõtetu. Kas meil vahepeal midagi on hangitud nii et meedias lokku pole löödud? Minu jaoks jäi kõrva kriipima just see, et alles peetakse aru kas miinimum norm sisse osta. Oidsalu teab, et peetakse alles aru?mart2 kirjutas: ↑29 Nov, 2023 18:52Puhas oletus. Ostetav ja juba olemasolev on iseasjad.
Igasugune korrektne info laskemoona osas on riigisaladus ja sellele juurdepääs on teadmisvajaduse põhine. Oidsalu ilmselt sellesse gruppi ei kuulu. Aega tema KaMin ajast on piisavalt möödes, selleks et muuta tema võimalikud eelmised teadmised oletusteks.
Kui mõni, kellega ta seda arutas, oli vastava teadmisega (isiklikult kahtlen!), siis sellest Oidsalule rääkides rikkus ta seadust!
Isegi mina oma pikaajalise teenistuse jooksul ei teadnud seda, vaid võisin (ainult oma sisemuses) oletada...
Ei ole mõtet seda teemat foorumis "pendeldajatele ja kohvipaksu harrastajatele" tasemel arutada.
Ainuke kindel asi on see, lähtudes ukrainlaste kogemusest, et misiganes kogus ka ei ole, siis ikkagi oleks ALATI veel rohkem vaja!![]()
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline