Ma arvan, et meie isud on ajas lihtsalt kasvanud ja kipume tihtilugu ära unustama, mis seisus Ukraina oli kui ta sõtta läks.Cesar kirjutas: ↑22 Nov, 2023 10:09 Enne sõja algust kirjutasin siia ka oma arvamuse kus kahtlesin nii Ukraina võimekuses pikaajaliselt vastu hakata ( eelkõige just selles osas et proovivad ise kiirelt leida poliitilist kokkulepet) ja veelgi rohkem kahtlesin Euroopa riikides soovis venemaale vastu astuda. Õnneks Ukraina osas eksisin, kahjuks aga Euroopa osas oli mul õigus. Siiamaani ei ole Euroopa suutnud selgeks teha mida ta tahab - kas olla venemaaga sõber või tõmmata see juhe seinast. Siin oma Eestiski pole need asjad selged, rääkimata siis kogu Euroopast.
Saksamaa oli tol hetkel nõus jagama labidaid ja magamiskotte...
Kujutan ette homeerilist naeru, kui tol hetkel oleks keegi öelnud, et Euroopast tuleb kõige moodsamaid liikursuurtükke, tanke, lahingulennukeid jne. Tõenäoliselt oleks sellele inimesele soovitatud ravi mõnes poolkinnises asutuses...
Jah Euroopa pole alati kõige kiirem reageerija (mäletame kasvõi COVIDi aegset maskide-kriisi), kuid kui masinavärk ükskord käima saadakse siis ollakse võimelised jätkusuutlikult tootma ka väga suuri koguseid moona ja tehnikat.
Ma isiklikult olen küll väga positiivselt üllatunud, et sellised riigid nagu Taani, Holland, Prantsusmaa, Saksamaa jne on niivõrd sügaval mängus sees.
Venemaa on sügavalt tänaseks kahjustanud oma sidemeid traditsiooniliste sõprade-äripartnerite seas. Lojaalseid sõpru on alles jäänud vaid käputäis, ja needki on äraostetud marionetid (nt Ungari).
Loomulikult on Euroopa huvi saada rahu oma kontinendile ning alustada Ukraina ülesehitusega. Sellest saaks positiivse tõuke kogu Euroopa majandus. Küsimus on lihtsalt hinnas, mida rahu nimel ollakse nõus maksma - millal ja missugune rahu oleks aktsepteeritav. Ja siin sõltub ikka täna väga palju Ukrainast endast - kui palju suudab ta lahinguväljal korda saata ning ennast reformida, et "välja teenida" uued ja suuremad abipaketid.
Ukraina ise peab tööle saama oma relva- ja moonatööstuse, et vähendada välissõltuvust.