Vaenlast tuleb tunda ja tema keelt osata

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Re: Integratsioon ja Eesti venekeelsed

Postitus Postitas Smith »

Ka riigiametites võib vaja olla, et töötaja oskaks võõrkeeli (s.h. vene keelt). Välisluureameti või KaPo juhtivtöötajad ei saa mossitada hommikukohvi kõrvale, et kuramuse venelased ei räägi riigi keeles.... põhiseadus, keeleseadus.....
Need ongi erandid ja see ongi arusaadav. Enamus riigireestujatelt ei peaks siiski vene keele oskust eeldama. Ei õpetajad, arstid, reapolitseinikud, päästjad ega ametnikud jne. Praegu see kahjuks nii on ja see on kindlasti üks põhjustest, miks venelased eesti keelt selgeks saada ei taha. Helistades muudkui vajuta number kaks ja saadki vene keeles rääkida, maksuametis tuledeklarit küsida jne.

Loomulikult Läti kombel erasektoriga jaurata on võitlus tuuleveskitega, äri on äri ja küll ettevõtjad tee leiavad.
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
2korda2
Liige
Kontakt:

Integratsioon ja Eesti venekeelsed

Postitus Postitas 2korda2 »

Smith kirjutas: 20 Dets, 2023 22:14
Kas me peaks relvainstruktoriks saada ihalejale, kes pauku kardab, samamoodi kaasa tundma? Käeliselt saamatu viiuldaja?
Päris vinged võrdlused. Ma räägin eesti, soome ja inglise keelt, ning kui ma oleks politseinik, siis võrleksid sa mind käeliselt saamatu viiuldajaga ?
Eraldi sulle veelkord: otsiti mitte politseinikku, vaid uurijat ja mitte niisama uurijat, vaid Ida-Virumaale. Sina, sõltumata oma muudest teadmistest ja isikuomadustest, konkreetse töökoha peale olulise keele oskamatuse tõttu ei sobi ja selle töökoha kontekstis oleks sinu võrdlemine käeliselt saamatu viiuldajaga omal kohal.
Mitte keegi mitte kuskil pole nõudnud kõigilt PPA töötajatelt vene keele oskust. Samamoodi on loogiline, et Narva EMO vastuvõtu õde peab oskama vene keelt aga see nõue ei laiene automaatselt kõigile õdedele üle Eesti.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Integratsioon ja Eesti venekeelsed

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Mis see juurprobleem on? Et PPA-sse kandideerivad lumehelbekesed enam koolis vene keelt ei õpi või? Praktiliselt mõeldes on vene keel Eestis siiski vajalikum oskus kui prantsuse või saksa keel.
Mitte keegi mitte kuskil pole nõudnud kõigilt PPA töötajatelt vene keele oskust.
Kõigil ilmselt polegi vaja, aga need, kes "klientidega" kokku puutuvad (kellest 2/3 on venekeelsed siiski) ei saa see päris vabatahtlik siiski olla (vähemalt mitte nii, et idavirus peab oskama, mujal ei pea). Julgen arvata, et politsei töö efektiivsus langeb tunduvalt.
Viimati muutis Kapten Trumm, 22 Dets, 2023 10:53, muudetud 2 korda kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Vene-Ukraina sõda: Venemaa kaotused

Postitus Postitas Fucs »

Peeter kirjutas: 18 Apr, 2024 9:19Nüüd täna neid siinseid postitusi lugedes tundub, et inimesed kas pole üldsegi lugenud, või siis pole loetud asjadest aru saanud.
Või ilguvad lihtsalt niisama.
Nende viimaste jaoks panen siia ekstra valiku tsitaate sellest artiklist, sest arvan, et ka seda artiklit pole paljud lugenud. Panen juba lihtsalt ka selle pärast, et mul on samad mõtted (ja justkui ka samad kogemused venelastest), aga mul on ka tunne, et uus põlvkond neid mõtteid enam eriti ei biidi.
Toots kasvas üles Kohtla-Nõmme keskusest mõne kilomeetri kaugusel Kohtla jaamas raudteelaste keskel. Siin oli venelasi palju rohkem, eestlasi „mõned säilinud“ ja venelastega tänavatel mängides, rääkides ja kakeldes sai Toots selgeks ka vene keele. Detailideni.
Sellest on kujunenud üks Tootsi kõige olulisemaid tööriistu. „Ta tunneb venelasi läbi ja lõhki,“ ütleb Margo Palloson. „Ja tema vene keel on täiuslik.“ Keele nüansid on vene keeles Tootsi sõnul niivõrd rikkalikud, et vahel võib õigest sõnast oleneda tervete läbirääkimiste – või inimeste lõhkumise käekäik. Seda enam, et tema õppis selgeks mitte Dostojevski, vaid tänavate vene keele ja tänast Venemaad juhivadki platnoid. Toots toob korduvalt näiteid, kuidas Vladimir Putin kasutab pättide fraase ning kuidas selle põhjal on võimalik teha kaugeleulatuvaid järeldusi Putini ja tema lakeide mõttemaailma kohta.
Ta tunneb venelasi läbi ja lõhki. Teab, kuidas nad mõtlevad. Mida nad tahavad. Ta lihtsalt kasutab seda nende vastu.
1989. aastal võetigi Toots sõjaväkke ning viidi tänase Ukraina aladele. Seal oli ta järgmised paar aastat ja tõusis vanemseersandiks, mis oli kõrgeim auaste, kuhu tõusta sai. Kui ma küsin Tootsilt, kui palju Vene sõjaväes olemine teda hiljem on aidanud, ütleb ta kiirelt: „Väga palju.“ Need venelased polnud enam kodused Kohtla jaama venelased.
„Sa pead mõistma Vene kultuuri, ajalugu ja keelt, sest ainult siis, kui sa saad neist aru, ei alahinda sa neid,“ ütleb Toots. Üleolekul ei ole vastuluures kohta. Jah, venelased panevad pange. Lähevad emotsionaalseks. Ajavad jama. „Kõik valetavad kõigile, see on Venemaa eripära,“ ütleb Toots ja tsiteerib venelaste kõnekäändu „Kui ei peta, siis ei ela“. Kuid see ei tähenda, et venelaste suhtes saaks olla kõrk ning arvata, et meie suudame kõike. Sa pead teda tundma, temast aru saama ja olema võimeline ükskõik mis olukorras temaga läbi rääkima – sest „kui sa lähed ootusega, et nad on samasugused kui sina, saad petta“.
„Ma ei ole ekspert, aga mul on kogemus,“ ütleb ta. „Selles valdkonnas ongi kogemus suurim ekspertiis, kõik muu on ainult jutt.“
„Asendamatuid ei ole,“ lausub ta meie viimasel kohtumisel. Saadakse hakkama ka ilma temata – ja seda usuvad ka kõik teised. Legend läheb, kuid meeskond jääb. Pealegi muutuvad ajad ka vastuluures. Tehnoloogia on teinud määratu arengu. Küber. Massandmete töötlemine. Kuid „inimmaterjaliga töötamine“ jääb alati. „Ma ei tea, kuidas uus põlvkond oskab kohaneda vanade nippidega, mida venelane kasutab,“ ütleb Andres Anvelt. „Nad võiksid teda ülekuulamiste juurde kutsuda,“ lausub Kaimo Kuusk. Inimeste lõhkumine oli ju see, mis tegi Tootsist Tootsi – ja vajadus selle järele ei kao kunagi.

Kui ma küsin, mida ta oma järeltulijale soovitab, mõtleb Toots hetke ja ütleb siis naeratades: „Soovitan seda, mida Toots soovitas, kui Kiir tahtis minna mõisavalitsejaks: kõige parem soovituskiri on mees ise.“

https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1202 ... ukse-kinni

P.S. Kopeerin selle postituse ka ÕT-teemasse.
Peeter kirjutas:Nende viimaste jaoks panen siia ekstra valiku tsitaate sellest artiklist, sest arvan, et ka seda artiklit pole paljud lugenud. Panen juba lihtsalt ka selle pärast, et mul on samad mõtted (ja justkui ka samad kogemused venelastest), aga mul on ka tunne, et uus põlvkond neid mõtteid enam eriti ei biidi.
+10
AndresTy
Liige
Kontakt:

Vene-Ukraina sõda: Venemaa kaotused

Postitus Postitas AndresTy »

Peeter kirjutas: 18 Apr, 2024 9:19Nende viimaste jaoks panen siia ekstra valiku tsitaate sellest artiklist, sest arvan, et ka seda artiklit pole paljud lugenud. Panen juba lihtsalt ka selle pärast, et mul on samad mõtted (ja justkui ka samad kogemused venelastest), aga mul on ka tunne, et uus põlvkond neid mõtteid enam eriti ei biidi.
Mina saan Peetri avaldusest sedasi aru, et venelasega suheldes tuleb hoolega saba liputada, muidu pole õige biit....
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
Peeter
Liige
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda: Venemaa kaotused

Postitus Postitas Peeter »

AndresTy kirjutas: 19 Apr, 2024 8:21
Peeter kirjutas: 18 Apr, 2024 9:19Nende viimaste jaoks panen siia ekstra valiku tsitaate sellest artiklist, sest arvan, et ka seda artiklit pole paljud lugenud. Panen juba lihtsalt ka selle pärast, et mul on samad mõtted (ja justkui ka samad kogemused venelastest), aga mul on ka tunne, et uus põlvkond neid mõtteid enam eriti ei biidi.
Mina saan Peetri avaldusest sedasi aru, et venelasega suheldes tuleb hoolega saba liputada, muidu pole õige biit....
Tohohh? Kas sa tõesti kavatsed nimetada Aleksander Tootsi venelaste ees sabaliputajaks? Kas vaenlase tundmine tähendab tema ees saba liputamist?

See on ikka väga rumal jutt siin praegu.

P.S Soovitan Krikul tungivalt selline teema areng siin ära blokkida ja vajadusel need mõlemad nii AndresTy kui minu vastus-postitus lihtsalt ära kustutada.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Vaenlast tuleb tunda ja tema keelt osata

Postitus Postitas Kriku »

Rumal muidugi, aga selle kõige jaoks on meil oma teema olemas. Hiljuti siin veel keegi ei saanud aru, milleks küll uurijale vene keel.
AndresTy
Liige
Kontakt:

Re: Vene-Ukraina sõda: Venemaa kaotused

Peeter kirjutas: 19 Apr, 2024 9:37
AndresTy kirjutas: 19 Apr, 2024 8:21 Mina saan Peetri avaldusest sedasi aru, et venelasega suheldes tuleb hoolega saba liputada, muidu pole õige biit....
Tohohh? Kas sa tõesti kavatsed nimetada Aleksander Tootsi venelaste ees sabaliputajaks? Kas vaenlase tundmine tähendab tema ees saba liputamist?

See on ikka väga rumal jutt siin praegu.

P.S Soovitan Krikul tungivalt selline teema areng siin ära blokkida ja vajadusel need mõlemad nii AndresTy kui minu vastus-postitus lihtsalt ära kustutada.
Ei, kindlasti ei pea ma Tootsi sabaliputajaks. Lihtsalt serveerida seda, mida Toots räägib, nagu ainuõigeks käitumismismustriks venelastega suhtlemisel...nomaeitea. Tegemist on ju ilmselgelt kirjeldusega, kuidas tuleb venelastega suhelda olles ise sundsituatsioonis - nõrgemas positsioonis. Tunda vene keele nüansse, rääkida nendega vene keeles, laskuda (tõusta) suhtlemisel nende tasemele, mängida nende reeglite järgi. See, kuidas sa oled sunnitud vene keskkonnas (vene kroonus) käituma on ellujäämise küsimus. Vabal inimesel pole sellist sundust kukil ja puudub vajadus selliselt silmakirjatseda.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Selleks, et vaenlast mõjutada, ei pea "saba liputama", küll aga peab teda tundma.
See tähendab, et oskama ka tema moodi mõelda ja tegutseda ning reageerida.
Ükski lisaoskus ei tee vabast mehest orja ega sabaliputajat, kuid annab lisavõimalusi ellujäämiseks.

Kõik need kolm oskust koos nendest tulenevate võimalustega on hakanud meie ühiskonnas hääbuma, millele viitas selgelt akf Peeter.
Selle protsessi mõju on selgelt näha lääneilma rahva käitumises Ukraina sõjas ... :crying:
AndresTy kirjutas: 19 Apr, 2024 10:07 ... Tegemist on ju ilmselgelt kirjeldusega, kuidas tuleb venelastega suhelda olles ise sundsituatsioonis - nõrgemas positsioonis. Tunda vene keele nüansse, rääkida nendega vene keeles, laskuda (tõusta) suhtlemisel nende tasemele, mängida nende reeglite järgi. See, kuidas sa oled sunnitud vene keskkonnas (vene kroonus) käituma on ellujäämise küsimus. Vabal inimesel pole sellist sundust kukil ja puudub vajadus selliselt silmakirjatseda.
Selleks, et efektiivselt teha vaenlase heidutust, eksitamist ja petteoperatsioone on vaja teda tunda, kuid akf AndresTy peab seda vabale inimesele ebavajalikuks "silmakirjatsemiseks"?
Ju me elamegi vist eri maailmades... :dont_know:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Peeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Peeter »

Ja siis imestad/imestatakse avalikult (nagu uuele põlvkonnale praegu omane), et nad on moraalselt täiesti löödud ja šokeeritud kuidas küll venelased karjana saavad nüüd niimoodi käituda jne, et nad siiani kõikseaeg arvanud et see tavaline venemaa venelane on täiesti normulks inimene, ja kuidas nad küll nüüd sellisteks jätisteks on osutunud jne. Hiljuti meil siin üks näitleja jälle oma suures intervjus kirjutas sellist asja, kuidas ta täiesti totaalselt on šokeeritud.

Ärge siis osake vaenlase keelt ja ärge siis taibake vaenlase käitumist ja olge veel teiste suhtes üleolevad kah. Aga ärge siis ka totaalselt šokeeruge, kui mingi teada-tuntud vanas stiilis orki riugas ja sigadus jälle avalikuks saab. Ja me ei räägi siin veel sõjakavalustest ja ammugi mitte veel sõjakuritegudest.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Tegemist on ju ilmselgelt kirjeldusega, kuidas tuleb venelastega suhelda olles ise sundsituatsioonis - nõrgemas positsioonis. Tunda vene keele nüansse, rääkida nendega vene keeles, laskuda (tõusta) suhtlemisel nende tasemele, mängida nende reeglite järgi. See, kuidas sa oled sunnitud vene keskkonnas (vene kroonus) käituma on ellujäämise küsimus. Vabal inimesel pole sellist sundust kukil ja puudub vajadus selliselt silmakirjatseda.
Siin on nüüd mitu nüanssi. Esiteks sõltub kõik situatsioonist. Teiseks oleneb palju sellest mida soovitakse saavutada (kuidas see ütlemine oligi- pole vahet, mis värvi kass on, kuni ta hiiri püüab). Ja kolmandaks ei maksa silmist lasta, et 1,3 miljonit ongi juba põhimõtteliselt 140st miljonist tunduvalt väiksem suurus. Ning vastavalt on positsioon nõrgem.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
AndresTy
Liige
Kontakt:

mart2 kirjutas: 19 Apr, 2024 10:29 Selleks, et efektiivselt teha vaenlase heidutust, eksitamist ja petteoperatsioone on vaja teda tunda, kuid akf AndresTy peab seda vabale inimesele ebavajalikuks "silmakirjatsemiseks"?
Ju me elamegi vist eri maailmades... :dont_know:
Oot-oot! Nüüd käib jutt küll aiast ja aiaaugust. Kust küll tuleb välja, et Peeter oma epistlis räägib vajadusest/olukorrast kus vaja venelast üle mängida - õpetlik epistel käib ju selle üle, et tänapäeva noorsugu - erinevalt Peetrist - on ikka täiesti rumal.

Müstifitseeritakse venelane mingiks ülimaks olendiks, et siis tähtsalt silmi pööritades seletada, kuidas ikka on ainuõige sellist olendit tõlgendada. Et biit oleks õige...
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

AndresTy kirjutas: 19 Apr, 2024 10:54 Müstifitseeritakse venelane mingiks ülimaks olendiks, et siis tähtsalt silmi pööritades seletada, kuidas ikka on ainuõige sellist olendit tõlgendada. Et biit oleks õige...
Huvitav, et mina risti vastupidiselt aru sain, et (p)russaka tôrjeks on kasulik (p)russaka käitumisharjumusi tunda. Mismoodi siin (p)russakas ülimaks olendiks on müstifitseeritud? Ülim olend on ikka see, kes (p)russakaid ohjeldada suudab.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
AndresTy
Liige
Kontakt:

Sho kirjutas: 19 Apr, 2024 11:19
AndresTy kirjutas: 19 Apr, 2024 10:54 Müstifitseeritakse venelane mingiks ülimaks olendiks, et siis tähtsalt silmi pööritades seletada, kuidas ikka on ainuõige sellist olendit tõlgendada. Et biit oleks õige...
Huvitav, et mina risti vastupidiselt aru sain, et (p)russaka tôrjeks on kasulik (p)russaka käitumisharjumusi tunda. Mismoodi siin (p)russakas ülimaks olendiks on müstifitseeritud? Ülim olend on ikka see, kes (p)russakaid ohjeldada suudab.
Jah, eeldusel, et kui kogu see kokkukeeratud spekulatsioon ikka on see "päris-päris" vene hing, mida kindlasti teada ja tunda tuleb ja kui seda kasutad, siis iga kord läheb hästi. Pigem oleks mina siin ettevaatlik - selliste must-valgete "mina tean, kuidas asi päriselt on" tegutsemisstsenaariumitega võib väga puusse panna.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Isegi kui sa tead ja tunned (p)russakate kombeid ja harjumusi, ei tähenda see, et nende tôrje iga kord hästi läheb.
Lihtsalt ônnestumise tôenäosus on suurem. Aga kui teadmisi üldse pole, siis vôtavad (p)russakad kiiresti vôimust.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bretschneider ja 3 külalist