Sonda RB, Pahkla "mäed"

Väeosadest, nende ajaloost ja traditsioonidest. Nii Eestist kui välismaalt.
Vasta
abeek
Uudistaja
Kontakt:

Sonda RB, Pahkla "mäed"

Postitus Postitas abeek »

Teen kah küsimusi juurde:
Sonda RB. B=59°21'47'',L=26°53'32'' on ringi keskpunkt. Veidi erinev eelkirjeldatuist. Vene ajal räägiti, et selle tõttu ei tohtinud käia uue tuhamäe otsas (Kiviõlis nimelt 2 tuhamäge), aga mingit valvet peale "mäemuti" küll kohata polnud võimalik. Sealt ka väidetavalt Saksa LV kodanik Rust lähedalt möödus suunaga Moskvale. Kusjuures Sondas peatusid vist kõik Moskva rongid, ja mitte liiklustingmuste seisukohast mu meelest.
Plekist peibutisraketid olid B=59°23'2'',L=27°3'47'' Lüganuse kõrval võpsikus. Lagunesid olümpiamängudekd ära, kui õieti mäletan. Mujal pole näinud, kuigi metsaistutuste käigus sai koolipoisina suht palju ringi liigutud. Baasi enda kõrval on meelde jäänud mingi väljak, kus oli LAZ bussi kere. Tõenäoselt kah nato mehi ja naisi õigelt teelt kõrvale viimas.
Kusjuures parimaid peibutisrakette olen näinud Rapla ja Raikküla vahel teeveeres. (Eelmisel aastal läksid kaduma kahjuks) Olid teised betoonist valatud ja pikkuse-läbimõõdu suhe ca 2:1. Kenasti hunnikus ja teekaitse tsoonis päris peenra ääres. Pikkust oli neil 2 3 m ja neid pontsakaid rakette oli nii mõnus vaadata ja mõelda "NSVL" valmisolekule selliste betoonijunnidega, mida teeveeres nagu palke hoitakse, tõenäolisele vastasele hävitav löök anda. No oma 10 a olid vähemalt. Ega teist keegi trofeedeks võtnud?
Kes oskaks seletada, milleks Pahklas sellised kõrged "mäed" (2 tk)ette nähtud olid. Oma 10-15 m kõrged ja tippu oleks ehk GAZ66 suutnud seismagi jääda. Mida PVO kavatses sinna ajada. Ega ometi õhusõidukit raketti ennast.
Jälgin huviga teemat ja süstematiseeritud info tekkel annan Teilegi sellest teada.

AB
Kasutaja avatar
nublu
Liige
Kontakt:

Re: Sonda RB, Pahkla "mäed"

Postitus Postitas nublu »

abeek kirjutas: Kusjuures Sondas peatusid vist kõik Moskva rongid, ja mitte liiklustingmuste seisukohast mu meelest.
Nõuka aja asju hinnates tuleks arvesse võtta seda kohutavat konservatiivsust mis sinna sisse oli kirjutatud.

Ma pole elu sees sondas ringi kolanud. Aga Sonda jaamas olen oma väga varases nooruses olnud küll. Seal oli vanasti ümberistumine kitsarööpmelisele. Ja sai seal ümber istutud. Siis kui kitsarööpmeline käis.

Kui enam ei käinud - kiirrongi peatus oli ajast maas.

Ja Moskvasse jõudis see kohale aastal 1986.

Võib-olla....
maradör
Liige
Kontakt:

Pahkla mäed

Postitus Postitas maradör »

Pahkla mäed kaks tk. olid mõeldud radaritele ja nende kandajatele.
need olid vajalikud rakettide S-200 juhtimiseks.
Olen ise oma sõiduautoga sinna otsa sõitnud ja polnud suurt häda midagi. Sidur nati kärssas aga probleemi küll polnud. Arvan et sinna saadi ka muud sõiduvahendid ülesse mis radareitele mõeldud.
stennadi
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas stennadi »

Kas oskab mõni targem mees öelda mis aastatel Pahkla objekt raketibaasina töötas. ja millal rajati.
Roamless
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Roamless »

Huvitav, samasugused mäed olid Neeme küla juures mere ääres, kaks mäge, kuhu sai kenasti autoga peale sõita. All oli veel väike vahihoone vms. ja 100m sprindirada, kenasti tähistatud. Teisel poole poolsaart on piirivalve kool. Sinna mägede juurde sai kui tuletornist, päevamärgist, mööda sõita.
Hetkel on sinna rajatud uus elurajoon ja mäed peaks olema laiali tassitud.
Milleks need mäed mõeldud, kas siis mingi piirivalve liikuvradar vms?
Sealkandis minu teada ei olnud raketibaase või oli?
Unforeseen consequences
maradör
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas maradör »

Neeme külas oli eraldi nii radaribaas kui ka raketibaas ja lisaks neile ka loomulikult piirivalve. Need kaks mäge mida sa mõtled olid radarbaasi või sideväeosa radrimäed, ühel mäel oli suvel veel pool mäge alles kuid nüüd vist on kõik maatasa. Raketibaasist aga pole enam midagi järel. Selle endisel territooriumil on ehitatud välja uue elurajooni kommunikatsioonid ning metsa ääres on veel näha vanu paneele hunnikus seismas. Kõik hooned ja rajatised on lammutatud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline