Tere jälle. Et asjad foorumi mingi tehnilise probleem korral jäädavalt kaduma ei läheks, siis võtsin ette ja käisin üle kogu oma ÕT-teemalised tehnilised postitused. Lõin eraldi kausta, kontrollisin üle ja kopeerisin puudu oleva materiali ära. Eks see toimus ka pere poolsel korduval tungival soovitamisel, sest ka neid üllatas, millises mahus, sõnastuses, ulatuses ja milliste lugejate reaktsioonidega ma antud teemat olen arendanud. Aga sellega seoses sain ka ülevaate ja võimaluse tehtud kirjatükkide põhjal kokkuvõtet teha.
Ütleksin, et vaatamata eelnevatele kah tehnilistele postitustele peaksin ma selle just tehnilise ÕT-ülevaate alguseks just seda hetke:
viewtopic.php?p=832375#p832375 Enne seda juba pikka aega oli foorumis näha, et ÕT kui tervikliku relvaliigi erinevate alldistsipliinide asjus võtavad siin sõna ja veavad juttu inimesed, kes mingilgi ÕT-teemal justkui asjadest midagi teades üritavad selgitada
"mis on mis ja miks mis on mis ja kuidas see on mis", aga kes eksivad samas selle sama ÕT-temaatika teise distsipliini justkui elementaarteadmisteski. Ja ma teadsin, et see puudu olev teadmiste osa siin foorumis on mahukas. Ja lõpuks jõudsin selleni, et
"kild-siit-kild-sealt" stiilis vastamine ja kommenteerimine ei ole lahenduseks, vaid vaja on põhjalikku loengusarja niisugusel kujul, et kaasa mõtelda sooviv huviline lugeja saaks esmase komplektsema distsipliinideülese ÕT-temaatika pildi ette. Et kui värvikalt öelda, siis
pehhoota-meeste demblialbumites olevad ZRK-de taustal tehtud poseerimispildid tuleb mul nüüd nende demblialbumi piltide lehitsejatele sisustada tehniliste võimekuste ja taktikaliste teadmiste tutvustamise ja selgitamisega .
Juba NA-st tulles sain ma aru, et ma olen tõenäoliselt ainsa eestlasena saanud väga erilise ja spetsiifilise nii tehnilise, kui taktikalise kui jne väljaõppe ja praktika ja kokkupuute sellise tehnika käitlemiseks. Paljusid neid materiale, millega tegelesin nii operaatoriõppel kui ka remrotas, käsitleti raketivägede sõjakoolides ÕT-tehniliste alade ohvitseriõppes ja mida ka kõik raketiväe ohvitserid ei valdanud. Ja ma veelkord rõhutan, et ma ei soovi tähtsustada sellega enda persiooni üle: ikka mitmed meist ja ka siin kirjutanuist on saanud mingi ameti erilisema väljaõppe, või muu erilisema kogemuse vmt NA-st. Nii ka mina, lihtsalt juhus ja saatus oli selline, et ma sinna trehvasin. Oleks minu asemel sellele kohale sattunud keegi teine, siis võib-olla kirjutaks hoopis tema neid ridu siia, aga võib-olla ka seda ta hoopis mitte ei teeks, vaid jätakski need teemad kuskile ajalootolmu riiulitele...
Ka mina ei uskunud, et minul kunagi üldse võiks tekkida tunne/soov/vajadus/etc, et mul üldse tekkib põhjus sellist ÕT-teemat siin aktiivses sõjalises situatsioonis käsitleda ja sellise tehnika käsitlemist lahingoludes selgitada. Miskipärast arvasin ma, et peale üksikute episoodide kuskil maailmas nende militaarsete instrumentide aktiivset sihipärast kasutamist minu silmad enam ei näe, vähemalt mitte Euroopas ehk siis Eestile lähedal. Et need süsteemid ongi seoses nii inimkonna ja maailma arengu, aegade ja arusaamade ja mille kõige muu edenemise tõttu vajunud aegade taha ära ajalooriiulitele tolmu alla. Mälestustekilluna külma sõja ja kurat seda teab veel millistest aegadest. Et ei ole mingit põhjust seda käsitleda. Seda enam, et meie riigis pealekauba puudub nii selline relvainstrument kui ka sellega seoses spetsiifiline
know-how. Ja ei paista ka tulemas olema (see oli siis). Et kellele ma seda räägin? Kellel peaks seda vaja olema? Kas ja kes üldse sooviks sellist kursust kuulata? Milleks? Küsimusi rohkem kui vastuseid. Ise hoidsin ikka silma peal ja aegajalt lugesin uuemaid materiale juurde. Noh, ikkagi nagu minu jaoks teada-tuntud teema ju. Seda enam, et tehnika oli ju lahingrivis edasi, kuigi arvasin, et ammu juba uued ja vingemad asjad. Aga militaartehnika elukaar ja areng on hoopis teise pikkusega... Ja seda nii siin, kui ka sealpool rindejooni. Igaühel on võimalus ise võrrelda ju nii S-300-400 üheltpoolt ja MIM-104 teiselt poolt saamislugude ja konstrueerimise ja upgrademise aastaarve.
Aga näe, selgus, et on siiski vaja sellist kursust. Et selgitada
mis on miks, ja mis on kuidas jne. Selle aja jooksul veebruari lõpust alates olen teinud umbes 60 tehnilist postitust ja nende juurde komplekteerinud ca 60 erinevat fotot ÕT-süsteemidest ja seadmetest ilmestamaks postitustes selgitatut. Seda siis kirjeldamaks laia spektrit ÕT kui relvaliigi erinevaid dsitsipliine: relvaliigi struktuuri, ülesehitust, tehnilist võimekust, kasutamist, käsitlemist, nii tugevaid külgi, kui ka puudusi, nii teooriat, kui praktikat, nii tugiteenuseid, kui ka isikkooseisu. Ja selle käigus mõtlema ka välja tehnilist sõnavara, sest sellealast spetsiifilist terminoloogiat eesti keeles just väga nagu polekski- pole tehnikat, pole
know-how-d, pole ka terminoloogiat. Niipalju, kui vaja üldülevaategi saamiseks. Mingi publikatsiooni või artikli jaoks oleks mõnes postituseski lehekülgi juba paras ports, tähemärke üldse kokku ei hakka lugemagi. Jah, loomulikult on ka teemades kordusi, mis tuleks üle redigeerida, aga samas olen ka küllalt käinud asjadest üle pelgalt sellise teema olemasolust teavitamise ja lühitutvustamisena ilma asjasse sügavuti ronimata. Sest see poleks lugejaid enam huvitanud, ja sellist tagasisidet ma ka juba sain.
See kõik olekski jäänud ka minu poolt ajalukku, kui poleks ka laiadele massidele selgunud, et see tehnika on tegelikult siiamaani rivis ja loetakse ka siin-meie-pool-seda-rinnet militaarekspertide poolt tõsiseltvõetavaks lahing-instrumendiks nii Ukraina kui venepoolelt, nii tehnilise taseme, kui ka tehniliste baasteadmiste elik know-how osas. Lihtsalt selgus, et nende samade tehniliste teadmistega ja instrumentidega ja väljaõppega sõditakse täiesti tõsiseltvõetava ja arvestatava tulemusega veel ka praegu.
See kõik oleks jäänud olemata siin, aga siis leidsin, et peaksin ikkagi üritama oma teadmisi laiemalt selgitada ja edasi anda. Et lugejad saaksid aru mis, kuidas ja miks seal Ukrainas ÕT-rindel toimub.
Ja siis kirjutasingi need read:
Tundub, et pean siia tegema ühe postituse koos ühe ZRK pildiga, kus kirjeldan kuidas kompleks struktuurselt üles on ehitatud ja milliste osade ja etappidena ta toimib. Ja millised protseduurid on. Siis saaks paljudel asjad selgemaks. (Kaasa arvatud ka ajakirjanikud
). Ka juba mul praegu keelel olevad (vastu)laused ja täiendused Trummi vahepealsetele postitustele oleksid siis tehniliselt paremini mõistetavad.
Aga ma arvan, et see tuleb pikk postitus....
Ja tuligi, hoopis postituste seeria tuli. Ja olen vastanud ka küsimustele. Praegu paistab, et neid küsimusi kah enam ei ole.
Läks see seeria nüüd asja ette, või jäi see pelgalt minu enda kapriisiks ja tühja-tuult-tallates kulutatud ajaks, eks sellele annavad hinnangu juba ajalugu ja lugejad. Ja tagasi vaadates neile kirjatükkidele just sellele viimase lause valguses panen siia pildi Jaroslav Hašeki järelsõnaga oma Šveiki esimesele osale: