Nutt ja hala

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Nutt ja hala

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Minu kaitsetahet ei ole "see lollakas valitsus" kuidagi vääranud, pean tunnistama. See püsib valitsuse kiuste vist.
Eelmisel aastal veetsin 12-st kuust 1 kuu õppustel ja õppekogunemistel, sel aastal tuleb seda juba 1,5 kuud.
Iisraeli tase on eeskujuks vist.

Mulle nt autohuvilisena ei meeldi automaks, mis piirab minu võimalusi huvitavaid autosid osta ja omada. Seepeale ma ilmselt kasutan kõiki seaduslikke võimalusi seda mitte maksta, aga Eestit vihkama ma seetõttu ei hakka. Ma lihsalt leian, et autohuviliste surnuks maksustamine pole eesmärgipärane, kui need autod sõidavad ehk 500 km aastas.

Teisalt, majandusasjade jagajana mõistan ka seda, et keegi peab selle siesta ja manjaana lõpetamisega seotud ebapopulaarsed liigutused ära tegema, sest vastasel juhul istuvad varsti Stenbockis mingid IMF-i emissarid, kellelt tuleb iga pastapliiatsi ostuks luba küsimas käia (Kreekal juhus nii).

Laenuralli oli tore ehk 5a tagasi, tänaseks on negatiivsed intressid möödanik ja koormus eelarvele kasvab nagu pärm.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

OLAVI kirjutas: 10 Okt, 2024 10:06 ...

Minul isiklikult on vähemalt 3 tuttavat meesterahvast valinud vabasurma, sest lähedased ei saanud aru inimese valu suurusest.
Inimesed ise leidsid, et "Parem on õudne lõpp, kui lõputa õudus".
(Lahkamisel ei leitud selliseid (lihtsalt ravimatuid) tervisehädasid, mis oleks nende edasist elu takistanud, ehk tunnistati füüsiliselt terveks.)

Eestis valib vabasurma 1 naise kohta 3 meest.
Tuleb õppida märkama, mitte "nuga haavas keerama" ütlemisega: "Harju ära, ela edasi".

Teemakohane vestlus tänasesl, Ülemaailmse vaimse tervise päeva Vikerhommikus:
https://vikerraadio.err.ee/1609486223/m ... otsige-abi
Teema asjakohane. Ka mul pani sõber eelmisel aastal paela kaela.
Samas on selle teemaga alti keeruline. Seesama Merike Sisask jäi oma abikaasa aitamisel hätta: https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1203 ... -vabasurma
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Enesetapule kalduv inimene pidi selles faasis, kui ta on selle tee juba otsustanud, muutuma elavamaks ja rõõmsamaks (kuivõrd ta on leidnud enda jaoks lahenduse) ja see eksitab kõrvalseisjaid - tundub, et osaline on deprekast üle saanud ja kõik on jälle korras. Õõvastav on see, et kui vaid kõrvalseisjad teaksid, mis "lahendus" osalise tuju on parandanud.

Räägiti ERR-s ühes temaatilises vestlussaates.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Merike Sisask kirjutas:Ma praegu mõtlen, et kuidas saab nii olla, et inimene ei anna välja ühtegi signaali, et tal on halb või paha. Peale vaikimise. See on väga iseloomulik tema põlvkonnale, eriti viiskümmend pluss meestele. Nad on läbi teinud Nõukogude armee, emotsioonid on maha surutud, sest neile öeldi „lõuad pidada, edasi teenida“.
Ma arvan, et see on pigem rahvuslik karakter kui Nõukogude Armee.
vilhelm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vilhelm »

Marvin kirjutas: 09 Okt, 2024 13:35 Kaitsetahe ei peaks sõltuma sellest, kes parajasti võimul on - sest Eesti ise on väärtus, mitte üks või teine poliitiline klikk või ametnike kamp. Eesti peale solvuda ei saa ja ei tohi. Ja üleüldse on solvumine emotsioon, mille sisse kinni jäämine on mõttetu ajaraisk.
Kahe käega allkiri sellele. Eesti ja Eesti riik on suurem kui valla- või linnavalitsus või keskvalitsus.

Suurim paradoks näib olevat selles, et Eestis ei ole inimesed mitte kunagi nii hästi elanud kui tänapäeval.

Samas tundub, et rahulolematute osakaal ei ole kunagi suurem olnud. Aga see, et nii tundub, võib olla ka illusioon (massikommunikatsioonist ja sotsiaalmeediast tulenev).
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

vilhelm kirjutas: 10 Okt, 2024 13:12 ... Aga see, et nii tundub, võib olla ka illusioon (massikommunikatsioonist ja sotsiaalmeediast tulenev).
Osalt on see illusioon. Osalt see, et IQ normaaljaotuse vasakul poolel paiknevad kodanikud pääsevad rohkem püünele ja saavad oma häält rohkem kuuldavaks teha. Osalt see, et Venemaa ilmselgelt püüab leida kõiki vahendeid, et võimendada kõiki erisusi. Ja küll siin juba leidub kaasa aitajaid.

Aga sellesse, et praegu on rahulolematute osakaal suurem, kui iial varem ... sellisel rahulolematusel lihtsalt puuduvad sümptomid. Leheveergudel toimuv ei ole veel päris elu.
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

vilhelm kirjutas: 10 Okt, 2024 13:12 Samas tundub, et rahulolematute osakaal ei ole kunagi suurem olnud. Aga see, et nii tundub, võib olla ka illusioon (massikommunikatsioonist ja sotsiaalmeediast tulenev).
Sel on lihtne seletus - rahulolematud annavad oma meeleoludest kõva häälega igal pool märku. Need kes rahul on häält tavaliselt ei tee ja riiki ei kiida. Ilmselt jälle rahvuslik eripära.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

vilhelm kirjutas: 10 Okt, 2024 13:12
Marvin kirjutas: 09 Okt, 2024 13:35 Kaitsetahe ei peaks sõltuma sellest, kes parajasti võimul on - sest Eesti ise on väärtus, mitte üks või teine poliitiline klikk või ametnike kamp. Eesti peale solvuda ei saa ja ei tohi. Ja üleüldse on solvumine emotsioon, mille sisse kinni jäämine on mõttetu ajaraisk.
Kahe käega allkiri sellele. Eesti ja Eesti riik on suurem kui valla- või linnavalitsus või keskvalitsus.
Suurim paradoks näib olevat selles, et Eestis ei ole inimesed mitte kunagi nii hästi elanud kui tänapäeval.
Samas tundub, et rahulolematute osakaal ei ole kunagi suurem olnud. Aga see, et nii tundub, võib olla ka illusioon (massikommunikatsioonist ja sotsiaalmeediast tulenev).
Praegu on poliitiliselt ja ühiskondlikult lahe olla "alternatiivmees". Kes ei usu meditsiini, vaktsineerimist ja seda, et Biden pole reptiloid.
Selline liikumine elatubki inimeste rahulolematusest ja vingumise soovidest.

Eriti lahe oli see difteeria lugu Lätis - vanemad jätavad lapse vaktsineerimata ja siis süüdistavad arste, miks need ei päästnud. Saame ka siin varsti sellist jama näha. Alternatiivmehed seda ei usu, et paljud vaktsiinvälditavad haigused ongi surmavad või vigaseks tegevad ja ainus toimiv viis neid vältida ongi vaktsineerida.

Aga positiivset kah - vaksivastased said taaskord vastu nina. Ringkonnakohus tunnistas valitsuse piirangud õiguspärasteks (Mustamäe spa kaebus). Huvitav, kas alternatiivmees Vooglaid õhkab ka nüüd oma facebookis, et taaskord õiglus võitis`? :D
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Minu vend läks vabasurma. Ma tol hetkel loobusin avalikust elust - juhtida valda, kui peregagi äpardused. Ja teine, lubasin endale et mina nii ei tee. Ise saad vaevast vabaks, aga jääjatele küsimus aastakümneteks.
Ma ei osanud märgata.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

vilhelm kirjutas: 10 Okt, 2024 13:12

Psühholoogia ja inimeste psüühika on keeruline. Samuti on väga erinevad erinevate inimeste nn väärtushinnangud ja motivatsioonid.
Kui kodumaad armastama ja väärtustama maast madalast ei õpetata ehk inimese motivatsioone ei suunata ja lastakse kasvada ning areneda omasoodu, siis me saame teatud produkti. Ja selle produkti väärtushinnangud ning motivatsioon midagi teha või mitte teha võib teiste jaoks ootamatult kujuneda arusaamatuks ja mõistetamatuks. Kui produktile riigi elukorraldus ei meeldi või ei sobi ja ühiskonna ühe osa väätushinnangud ei kattu tema väärtushinnangutega (erinev oluliseks peetavate asjade/teemade nimekiri ja pingerida), siis ta võib hakata senise elukorralduse kaitsmise asemel igatsema ja toetama muid elukorraldusi ja kodumaa millegi-kellegi eest kaitsmine kui selline pole seejuures enam oluline (kodumaa jääb talle alles ka siis kui nt võõrriik selle okupeerib ja seal teistsuguse elukorralduse kehtestab - meil kõigil oli ENSV ajal ju kodumaa alles ainult, et okupatsiooni all). Kui see võõrvõim kehtestab sellise elukorralduse, mis ühtib produkti väärtushinnangutega (erinev oluliseks peetavate asjade/teemade nimekiri ja pingerida) rohkem kui eelmine võim, siis produkt on rahul ja võib isegi aidata kaasa, et see muutus saabuks. Muidugi ei meeldi neile ka valitsus ja valitsev seltskond ja kui selle muutmiseks valimas käimisest ei piisa (kui produkt üldse valimas käib), siis kiire lahendus oleks produkti jaoks ükskõik mis sorti riigi pööramine kas ise koos teiste produktidega või võõrvõimu abil.

Näiteks Varro & Co ? Vesterinen ? jne

Meil on lisaks see probleem, et ajaloolise paratamatusena on meil suur hulk kodanikke, keda oma kodumaad armastama ja väärtustama õpetati maast madalast ühe teise riigikorra ajal. See seltskond õnneks jaguneb laias laastus kaheks. Üks osa nendest n.ö. "ihales" ka selle teise riigikorra ajal seda õiget Eesti Vabariiki, sest neid õpetati salaja seda tegema (jällegi maast madalast). Aga teine osa ei ihalenud, sest nende jaoks oligi see toonane üks ja ainus ja õige kodumaa koos kõigi oma lisadega. Nüüd nad armastavad seda teise riigi korra ajal moodustatud riiki jätkuvalt ja ihalevad tagasi. Ja alati isegi mitte mitte päris seda mis oli, aga selle ajas edasi arenenud kaasaegsemat uusversiooni.

Ja siis on meil teine hulk kodanikke kes jagunevad ülal kirjeldatud produktideks ja nendeks, keda maast madalast on õpetatud armastama just seda kodumaad ja elulaadi, mis meil on ja kellele maast madalast on õpetatud just neid väärtushinnanguid, mis meil ühiskonnas prevalveerivad.

Ja nende seltskondade vahel on veel halltoonid, natuke üht ja natuke teist...

Isiklik arvamus. :mrgreen:
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Kui keegi võtab omalt elu, siis see on oluliselt kauem kui foorumis ilkumine. Süütundest päris priiks vist ei saagi.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Kapten Trumm kirjutas: 10 Okt, 2024 9:33
Extra für Vanahalb: et sinu kadakaeestlaslikud Eesti maha tegemised ja Soome kiitmised saavad ka edaspidi minult taolist tähelepanu. Sama sama suuga sööd ka või? Sa pole kunagi selgitanud, et miks sa selles Soome überheas maksusüsteemis siis urakat teed (Soomes OÜtamine) ja endale labidamehe palka maksad, kui kõik nii tore on?
Selline tähelepanu teeb ainult rõõmu sest siis tuled võib-olla sellest Eesti mullist välja ja näed et maailmas on ka teisi majandusmudeleid. Mu kirjutised pole mitte mahategemine vaid konstruktiivne kriitika. Ma toon võrdlusmomendi kuskilt mujalt. Hetkel Soomest sest see on samuti Euroliidus ja eesmärk on näidata et saab ka teistmoodi.

Omateada olen küll enda töötegemise valikut siin kuskil selgitanud. No aga topelt ei kärise. See "uraka tegemine" on uuskeeles "freelancer." Nn OÜ-tamine käib sellele lisaks. Väga lühidalt kokkuvõttes annab ettevõtjana tegutsemine suurema vabaduse oma aega ja rahavooge planeerida. Kui on huvi siis lähen tööle, kui eriti nagu ei viitsi siis las traktor töötab, tema on rauast. Tahan maksan omale labidamehe palka. Kui puudu tuleb siis teeks mõne aja vahepeal presidendi palgaga. Aga sellega on seotud igasugused riskid. Palgatöölisel neid riske pole kuid ta on palju rohkem sõltuv.

Eraldi selle OÜ-tamise kohta. Eesti meedia ja maksuameti suunamüdistajad üritavad sellest mingit kolli teha. See jutt on jama ja nende ponnistustele pole vaja tähelepanu pöörata. Kui "OÜ-tamine" oleks keelatud oleks seda ka seaduseraamatus mainitud. Mitmel pool kuhu olen juhtunud on see täiesti enesestmõistetav tegevus. Neis riikides kus palgatöölistel on suured sotsiaalhüved on see lihtsalt ettevõtja tasu riski eest.

Labidamehe palgast ma kirjutasin ju just eelmises postituses! Iga väga hull on asi lugemisoskusega. Sellepärast maksan et rohkem pole vaja. Saadsaaru? Võib-olla valmistun juba pensionipõlve piskuga läbiajamiseks, võib-olla löön parasjagu vanaonu pärandust laiaks. Krt seda teab.
Steve Jobs maksis endale üldse 1-dollarilist aastapalka. Ta oli muidugi kordades kõvem mees ka. Või no ütle siis üks põhjus et miks ma peaks omale 4000 EUR kuupalka maksma?
Turist 47
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Turist 47 »

....ütle siis üks põhjus et miks ma peaks omale 4000 EUR kuupalka maksma?
Ehk - "Naabrist parem".... ( :) ).

Jep. "Klassikaline OÜ-tamine" on pigem enda võimaluste ja vahendite optimaalne kasutamine.
Effektiivsus kombineerituna parimate võimalike lahendustega.
See ei tohiks küll olla taunitav tegevus, ammugi mitte kriminaalne tegevus või umbes nii.
Ja palk - "nii vähe kui võimalik / nii palju kui (häda)vajalik", peaks ka olema OK ? ( :scratch: )

Lihtsalt kribasin. Kõnetas. Ei muud.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Fucs kirjutas: 10 Okt, 2024 18:43
Meil on lisaks see probleem, et ajaloolise paratamatusena on meil suur hulk kodanikke, keda oma kodumaad armastama ja väärtustama õpetati maast madalast ühe teise riigikorra ajal. See seltskond õnneks jaguneb laias laastus kaheks. Üks osa nendest n.ö. "ihales" ka selle teise riigikorra ajal seda õiget Eesti Vabariiki, sest neid õpetati salaja seda tegema (jällegi maast madalast). Aga teine osa ei ihalenud, sest nende jaoks oligi see toonane üks ja ainus ja õige kodumaa koos kõigi oma lisadega.
Millist riigiteooriat üldse tänapäeva Eesti koolis õpetatakse ehk misasi riik on? Enda kooliajast, ühiskonnaõpetuse taolistest tundidest, mäletan paari-kolme käsitlust . Üks oli riik kui sunniaparaat, siis oli veel midagi ja eraldi on meelde jäänud ühiskondliku kokkuleppe teooria kus üksikisik annab ära osa oma vabadustest et riik saaks vastutasuks ta eest hoolt kanda. See sobis mu mõttemaailmaga siis kõige paremini sest äärmuslikumatel juhtudel poleks seda riiki niiväga vajagi.

Mitteametlikult ei õpetatud seda õiget Eesti Vabariiki ihalema sest 1980-ndate algupoole oli see ikka utoopia. Õpetati et riigid tulevad ja lähevad, rahvus peab jääma. See tähendas siis keelt ja kultuuri.
1980-ndate lõpus kui sõjaväest juba tagasi olin on üks seik meelde jäänud. Mingine (nõukogude -)riigi vastane jutt oli pooleli ja tulevane ämm kes ka kuulis küsis imestunult et kas me siis tõesti riiki ei karda? Ma küsisin et midaaaa? Praegult koputan sõrmenukiga köögilaua nurgale ja see monstrum kukub külili! Ämm siis seletas pikalt et tema jaoks oli riik ikka selles vanuses midagi suurt ja võimast ja hirmuäratavat. Ta oli teise põlvkonna inimene , peale II MS sündinud ja natuke ka Stalini aega näinud.

Ma teengi riigil ja rahvusel selget vahet ning riigi roll on üsna ähmane. Pole kunagi mingit abi selliselt institutsioonilt saanud. Pole muidugi küsinud ka. Ei oskagi midagi tahta.
Eks me kõik oleme pärit lapsepõlvest.

Loomulikult ei saa siinjuures jätta Kapten Trummi torkimata :) Need nn "kalevipojad" keda ta nii hirmsasti sõimab on tegelikkuses päris kõvad patrioodid. Tehakse 3-4 päeva tööd ja sõidetakse nädala lõpuks Eestisse pere juurde. Ma olen mõnelt ikka küsinud et kuidas ta viitsib. Tööd on Soomes elupäevade lõpuni, kas pole lihtsam siis pere siia tuua? Vastus on enamasti et ei ole. See tähendab et lapsed tuleb soome lasteaeda ja kooli panna ja neist saavad soomlased. Kah õige.
Mul endal pole vahet sest sellises vanuses rahvus enam ei muutu ja lapsed on juba suured. Eesti keelt räägivad küll ja kaerajaani oskavad vist samuti.
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

Turist 47 kirjutas: 10 Okt, 2024 22:01 ...
Jep. "Klassikaline OÜ-tamine" on pigem enda võimaluste ja vahendite optimaalne kasutamine.
Effektiivsus kombineerituna parimate võimalike lahendustega.
See ei tohiks küll olla taunitav tegevus, ammugi mitte kriminaalne tegevus või umbes nii. ...
... aga koolitatakse absoluutse vastutustundeta autojuhte.

Ostetakse firma rahaga ja firma nimele uhke kallis (sõidu)auto, sest käibeka saab ju tagasi.
Tangitakse, laetakse akut firma kaardiga, sest selle saab kulusse kanda ja käibeka saab tagasi.
Kindlustus ja kasko on firma nimel ja makstakse firma rahadest, sest nii peab ja käibeka saab tagasi.
Hooldused ja remondid makstakse firma rahadest ja käibeka saab tagasi.

Kui nüüd sellise autoga tehakse avarii, siis kindlustuse "koefitsent tõuseb" firmal, kui auto omanikul ja juhile endale märki külge ei jää.

Eriti groteskne on kui firma autoga sõitjad kiitlevad, et "kui odav on e-autoga sõita", jättes mainimata soetuskulu, omamiskulud ja jääkväärtuse.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline