Kapten Trumm kirjutas: ↑30 Okt, 2024 16:19
Varro Vooglaid: Ma võin mürki võtta, et fosforiidi kaevandamisest ei saa eesti rahvas sentigi
Vanglaplaneet
5.62K subscribers
Subscribe
Vooglaid lubas mingis youtube kanalil nimega "vanglaplaneet", mille mulle esilehel ette viskas "mürki võtta", et fosforiidi kaevandamisest ei saa "eesti rahvas mitte midagi". Minuteada meil on Ida-Virus paar valda, kes tänu põlevkivi kaevandamisest laekuvale ressursitasule elavad päris normaalselt, ilma selleta oleksid nad vist Rõuge valla taolised.
No põlevkivi pannakse kinni ja jäävad need kohalikud sinna lagastatud maale elama ja minevikku taga nutma.
Pm on Varrol õigus... praegu prognoositud varude väärtus millest maha võtta kaevandaja kulud ja kasum jätab suht vähe järele, keskkonnatasudest kohalik vald jah võidab, palju sellest jõuab aga inimese taskusse? Lähebki saasta tasandamiseks, ja riigieelarvesse kukub ka natuke, aga ka see raisatakse ära.
Siinkohal veel lisaks parafraseerides põhiseadust (§ 1. Eesti on iseseisev ja sõltumatu demokraatlik vabariik, kus kõrgeima riigivõimu kandja on rahvas), et Eesti riik ei võrdu eesti rahvaga, Eesti riik on bürokraatlik moodustis mis seisab eesti rahva õlgadel, rahvas on oluline vaid valimisperioodil ja jumal tänatud et praktiliselt iga aasta on miskid valimised.
Muide, PS § 5. ütleb:
Eesti loodusvarad ja loodusressursid on rahvuslik rikkus, mida tuleb kasutada säästlikult.
Siinkohal mainiks et fosforiidi maha parseldamine selleks et keegi mujal maakeral toitu paremini kasvatada (ja täis kõhuga sigida) saaks samas kui meie põllumajajandustoetused on EL keskmistest madalamad ei kõla väga säästliku lähenemise moodi.
Et kui kaevandame fosforiiti ja toodame sellest väetist siis vaid oma põllumajanduse vajaduste mahus, nagu me (minu ja Trummi koduvallas) oleme vastu võtnud põhimõttelise lähenemise et kruus ja liiv saavad kaevandamisloa vaid mahus mis on vajalik valla teede korrashoiuks, aga mitte suurehitiste nagu RB toetuseks.