Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
vanahalb
Liige
Postitusi: 3430
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Sealiha söömise tabu

Postitus Postitas vanahalb »

OLAVI kirjutas: 03 Nov, 2024 23:36
Kes on söönud kõrberahva "endale valmistatud liha" (mitte turistile), see peaks saama aru rahvusliku liha kuumtöötlemise regionaalsest erinevusest.

Kas mõnele tuleb põhikooli tarkus üllatusena, et kuumus tapab pisikesed pahalased?
Mis vahet seal on kas kuumus tapab pahalasi või mitte kui lauakombed on nagu keskajal. Ma olen söönud lahkumisõhtul "kõrberahva enda valmistatud liha" mida ei tehtud turistide jaoks. See oli jällegi neist kanadest tehtud ja kiideti et täiesti värsked, alles jooksid siinsamas õue peal ringi. Suur potitäis leent kus need surnukehad ulpisid ja iga mägede poeg ajas oma roojase kämbla sinna sisse, murdis palukese ja rapsas pärast käe rokastesse haaremipükstesse puhtamaks. Aitäh et elusse jäeti. Üks mees viidi küll Eestisse jõudes otse lennukilt haiglasse tilgutite alla.

Sellised keelud midagi mitte süüa või vastupidi , just süüa on religioossed. Iseasi et kas nii tõsiusklikke tavainimeste seas tänapäeval enam leidub.
See nimekiri on juutidele. Moslemite oma peaks midagi analoogset olema.

Puhtad ja roojased loomad
1 Ja Issand rääkis Moosese ja Aaroniga, öeldes neile:
2 Rääkige Iisraeli lastega ja öelge: Need on loomad, keda te võite süüa kõigist loomadest maa peal:
3 Iga looma, kellel on sõrad, täielikult lõhestatud sõrad, ja kes mäletseb mälu, võite süüa.
4 Ometi ärge sööge neist, kes mäletsevad mälu või kellel on lõhestatud sõrad: kaamelit, sest ta mäletseb küll mälu, aga tal ei ole sõrgu - ta olgu teile roojane;
5 Kaljumäkra, sest ta mäletseb küll mälu, aga tal ei ole sõrgu - ta olgu teile roojane;
6 Jänest, sest ta mäletseb küll mälu, aga tal ei ole sõrgu - ta olgu teile roojane;
7 Siga, sest tal on küll sõrad, täielikult lõhestatud sõrad, aga ta ei mäletse mälu - ta olgu teile roojane!
8 Nende liha ärge sööge ja nende korjuseid ärge puudutage, need olgu teile roojased!
9 Kõigist vees elavaist võite süüa neid: kõiki neid vees, niihästi meres kui jõgedes, kellel on uimed ja soomused, võite süüa.
10 Aga meres ja jõgedes kõik, kellest vesi kihab, kõik elavad hinged vees, kellel ei ole uimi ja soomuseid, olgu teile jälgid!
11 Jah, need olgu teile jälgid, nende liha ärge sööge ja nende raibe olgu teile jälk!
12 Kõik need vees, kellel ei ole uimi ja soomuseid, olgu teile jälgid!
13 Ja lindudest olgu teile jälgid need, neid ärge sööge, need on jälgid: kotkas, lambakotkas, must raisakotkas,
14 Harksabakull, raudkull oma liikidega,
15 Kõik kaarnad oma liikidega,
16 Jaanalind, kägu, kajakas, haugas oma liikidega,
17 Kakuke, kormoran, kassikakk,
18 Öökull, puguhani, raisakull,
19 Toonekurg, haigur oma liikidega, vaenukägu ja nahkhiir.
20 Kõik tiivulised putukad, kes käivad neljal jalal, olgu teile jälgid!
21 Kõigist tiivulisist putukaist võite süüa ainult neid, kes käivad neljal jalal, kellel jalgadest ülalpool on sääred maa peal hüppamiseks;
22 Neist võite süüa järgmisi: rändrohutirts oma liikidega, solaam oma liikidega, hargol oma liikidega ja hagab oma liikidega.
23 Aga kõik muud tiivulised putukad, kellel on neli jalga, olgu teile jälgid
24j Ja neist te saate roojaseks; igaüks, kes puudutab nende raibet, on õhtuni roojane.
25 Ja igaüks, kes nende raipest midagi kannab, peab oma riided pesema ja olema õhtuni roojane.

NB! Kaljumäkra mitte süüa!!!
Jaanus2
Liige
Postitusi: 4565
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Re: Sealiha söömise tabu

Postitus Postitas Jaanus2 »

See kaljumäger on tegelikult kaljudamaan ja selline nunnu loom https://et.wikipedia.org/wiki/Damaanlased
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42796
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Täht-tähelt lugedes on kõik tiivulised putukad söödavad, sest neil on kuus jalga :lol: .

Aga jah, asjatu on otsida ratsionaalset iva normist, et jäneseliha on roojane.
MeelisV
Liige
Postitusi: 326
Liitunud: 12 Mär, 2022 8:30
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas MeelisV »

Paljud asjad on ju lihtsalt kultuurilise taustaga normid.
Koreas koerte söömine nt. ok
Mille poolest siis nunnu jänes koerast erineb ?
Vaala Jaapanis ülistatakse ülejäänud suur osa maalimas seda ei tee.
Rootslane sööb mädakala teised selle üle vaid nalja teevad.
Jms.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42796
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

MeelisV kirjutas: 04 Nov, 2024 11:07Mille poolest siis nunnu jänes koerast erineb ?
Jänes rohusööja, koer lihasööja. Aga tegelikult muidugi kultuuriline norm. Hobune näiteks on ka rohusööja, aga põllumajanduslikes ühiskondades teda reeglina ei sööda, sest ta tõi leiva lauale.
isonts
Liige
Postitusi: 1283
Liitunud: 06 Aug, 2004 13:48
Asukoht: Võru
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas isonts »

Kunagi aafrikas viibides keegi loll kaebas hotelli administraatorile koka peale. Vana kokk siis selle peale saadeti hotelliketi teise asutusse ja meile saadeti uus kokk. Õnnetuseks moslem.
Sealiha oli enne seda suht haruldus menüüs, aga peale seda kadus üldse. Jälestusega meenutan nei kivikõvaks hautatud tundmatu eluka poole meetriseid ribisi. Ilmselt mingist saja aastaselt lehma korjuselt välja raiutud.
Kana tehti küll suurepäraselt. Ainuke asi, mida pidi kana süües jälgima, et oleks ikka kondini läbiküpsetatud.
Õnneks pääses aegajalt mõnda restorani ja muidugi oli siis eelistatum toit ikka sealihast. Venelaste poest oli ka võimalik sealiha tooteid osta.

Kusjuures kodus ma söön aegajalt sisuliselt toorest sealiha. Eraldan ribilihalt ribi ja naha ning lõikna sellised ca 15 cm laiused tükid. Soovitavalt rohke peki osaga . Kattan ohtralt purustatud mustapipraga ja hoian kolm päeva soola sees. Iga päev vahetan soola. Seejärel pesen külma veega soola maha ja katan uuesti purustatud mustapipraga ning mässin iga tüki ealdi majapidamispaberi sisse ning viskan külmikusse kuivama. Süüa kõlbab juba peale esimest nädalat, aga parem on hoida pikemalt. Alguses on sisuliselt tavaline soola sealiha. Paari kuu pärast on suht kivikõva ja minu maitse järgi kõige parem asi, mida külmale viinale peale haugata.
sama asja võib teha ükskõik millisest sea lihakere osast. Kaelakarbonaad sama moodi tehtuna ja peale 2-3 kuud seismist on minu teine lemmik.
OLAVI
Liige
Postitusi: 2774
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

isonts kirjutas: 04 Nov, 2024 11:51 Kunagi aafrikas ...
... Õnnetuseks moslem.
Sealiha oli enne seda suht haruldus menüüs, aga peale seda kadus üldse.
Jälestusega meenutan neid kivikõvaks hautatud tundmatu eluka poole meetriseid ribisi.
Ilmselt mingist saja aastaselt lehma korjuselt välja raiutud. ...
Näha, et vähemalt üks inimene on söönud moslemiköögis tehtud liha.

Oli võimalus jälgida, et kuidas kõrbeelanik traditsiooniliselt liha küpsetab aastavahetuse peoks ja meie lihagrillimisega (temperatuur?) sellel suurt ühist ei ole.
Kuna kõrbes on põletusmaterjalist puudus, siis kõrte/pabulate leegi ja päikse valguses "kuivatatakse" mitmeid tunde liha, seni kuni see muutub vägagi vintskeks tükiks.

Sai siis ca 4 tundi "grillitud" (lamba, kitse?) lihaga liud lauda toodud ja ca 12 inimesele lauast mitte kellelegi sellisel moel kuivatatud, kuivanud "liha" süüa ei kõlvanud.
Kohalikud närisid ja olid rõõmsad, et turistide arvelt jäi neile rohkem.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 28 Dets, 2008 22:44
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas wolfgang »

2. Part. Ahjupotis saab vähemalt minul parem kui keraamilises grillis. Tõsi, grillis olen ka ainult korra proovinud. Kanaga nii selget vahet ei ole.
Keraamilises grillis on malmpotiga ka väga OK toimetada. Võrreldes pliidiga, ei kõrbe midagi põhja, kuna kuumus tuleb igast suunast ja kes ahju ei küta sel polegi muud varianti eriti. Keraamilise grilliga pole ka eriline kunst 24h madalat, ühtlast temperatuuri(100C kandis) hoida, et mingi liha eriti pudedaks hautada.
vanahalb
Liige
Postitusi: 3430
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vanahalb »

OLAVI kirjutas: 04 Nov, 2024 12:28

Oli võimalus jälgida, et kuidas kõrbeelanik traditsiooniliselt liha küpsetab aastavahetuse peoks ja meie lihagrillimisega (temperatuur?) sellel suurt ühist ei ole.
Kuna kõrbes on põletusmaterjalist puudus, siis kõrte/pabulate leegi ja päikse valguses "kuivatatakse" mitmeid tunde liha, seni kuni see muutub vägagi vintskeks tükiks.
Kas algmaterjali oli värskelt tapetud liha? Usbekid - tadzikid oskavad vägagi pehme liha teha kui see suht värske on. Kui see neil aga jumal teab kaua sadulakotis kaasa on rappunud, tuule ning päikese käes, siis lähebki vinskeks.

Ükskord õnnestus Lõuna- Ameerikas süüa kahte kardinaalselt erinevat laamat. Sama küla ja sama looma liha ja meie mõistes ühepajatoit. Külalistemaja sarnases söögimajas oli väga pehme ja mahlakas liha, polegi rohkem sellist saanud. Õhtul majaperemehe juures aga selline et minu hambad peale ei hakanud. Tükk aega mälusin ,lõpuks sülitasin salaja pihku. Sorkisin teisi lihatükke samuti kahvliga, kõik tundusid olema nagu veoauto väliskummist lõigatud kuubikud. Tervelt allaneelamiseks natuke suured. Et mitte päris tühja kõhuga jääda koukisin kartulitükke ja jõin haljast viina peale. See oli endal kaasas.
Kusjuures majaperemees seda enda tehtud toitu ei puutunud - see oli mõeldud kallitele külalistele.

Ma ei saanud alguses aru et kuidas on võimalik samast loomast nii erinevad lihad küpsetada. Pärastpoole mõtlesin et hotelli laama oli ilmselt alles äsja õnneks võetud. Peremehe oma aga juba meie esiisade ajast kuskil kondorite eest varjulises kohas kuivanud ja vindunud.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Loodusrahvad tapavad üldiselt looma ise ja loom ei pea kannatama tapaeelset stressi, mis mõnel juhul võib kesta mitmeid päevi.
Looma stress võib liha täiesti rikkuda, näiteks huntide murtud lamba liha ei kõlba kuhugi, sest see muutub stressi mõjul täiesti mustaks (ka siis kui värskelt tapetu kätte saad).

Olen mingitel NSVL lõpuaastatel näinud alzeeria seltsimeeste kombeid Eestis, kui neile kingitud lambal tõmmati rahva nähes (ka eesti laste nähes) pikemata kõri läbi ja soolikad välja, ja röögiti allahu akbar. Kohalikud väga seda saslõkki sööma ei kippnud, kuid aafriklased lasid kahe suupoolega.

Eks loodusrahvaste kombed seletavadki, miks lambashaslõkk kuskil Kasahhi jurtas väga pehme ja maitsev olla võib.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
isonts
Liige
Postitusi: 1283
Liitunud: 06 Aug, 2004 13:48
Asukoht: Võru
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas isonts »

Kapten Trumm kirjutas: 04 Nov, 2024 13:51 Loodusrahvad tapavad üldiselt looma ise ja loom ei pea kannatama tapaeelset stressi, mis mõnel juhul võib kesta mitmeid päevi.
Looma stress võib liha täiesti rikkuda, näiteks huntide murtud lamba liha ei kõlba kuhugi, sest see muutub stressi mõjul täiesti mustaks (ka siis kui värskelt tapetu kätte saad).

Stressist vaevalt nüüd liha mustaks tõmbub. Pigem ikka selle tõttu, et veri jääb sisse.
Esimese asjana lastakse elukal ikka veri välia peale elu võtmist.
MeelisV
Liige
Postitusi: 326
Liitunud: 12 Mär, 2022 8:30
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas MeelisV »

Loom kui veis ehk lehm.
Seda nt. meil grilli ehk bbq rahvas meie kohalikku steiki tulele ei pane. Ongi sitke ja kõik.
Palku kiidetud vabapidamisega rohumaaveis on kõige hullem.
Miks ? Ta kõnnib ringi, lihas on treenitud, sitke ja kõva.
Pehme veise steigi saad jõusöödaga nuumatud mitteliikuva looma küljest.
AMvA
Liige
Postitusi: 5119
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

MeelisV kirjutas: 04 Nov, 2024 14:42 Pehme veise steigi saad jõusöödaga nuumatud mitteliikuva looma küljest.
Pehme veisesteigi saad sisefileest.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

isonts kirjutas: 04 Nov, 2024 14:19 Stressist vaevalt nüüd liha mustaks tõmbub. Pigem ikka selle tõttu, et veri jääb sisse.
Esimese asjana lastakse elukal ikka veri välia peale elu võtmist.
Mis koha see hunt siis huvitav läbi hammustab esimesena?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Postitusi: 1999
Liitunud: 17 Aug, 2014 15:32
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas loomake »

OT. Keraamilise grilli mainimist siin teemas küll oodata ei osanud.
:shock:
Uudishimulik loll on ikka huvitavam olla kui ignorantne loll.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist