wolfgang kirjutas: ↑30 Okt, 2024 9:27
Sellisel koeral peab olema tugev aed ja selle sees aktsepteeritud inimestega on see koer nagu pehme plastiliin, keera või sõlme. Armastab väikesi lapsi ja lakub pereliikmeid surnuks. Antud tõud ei ole labradorid ja neid ei huvita kuigivõrd kogu maailma inimestega tutvumine - neid on aretatud valve/kaitse koeraks ja antud kombed on geenides - nagu nende poolt oma territooriumiks peetavale alale ilmub võõras (antud juhul tänaval siis), on rünnak pea vältimatu.
Pean mainima, et ei saa aru selliste tõugude pidamise motiividest, mis kaaluvad 100 kg, kellel peab olema ümber tugev aed, kellega peab ennast ilgelt kehtestama kogu aeg ja kelle rünnak võõra vastu on vältimatu. A la needsamad või ka kaukaaslased, Moskva valvekoerad jms. kari. Või ka staffyd või pitid. Mingi paaniline hirm ja abitus, kaaskodanike ees? Mõnus on elada teadmises, et kui veids tähelepanu hajub, on see elukas lahti ja mingi kaaskodanik vigastatud, tapetud, koos kõigi kaasnevate jamadega? Ei meeldi külalised?
Minu tähelepanekud: põhilised teemad on kiiks suurte asjade vastu, soov selles teistega võistelda ja paljudel juhtudel lihtsalt hoolimatus kaasolendite vastu. "Saab surma, oma süü, mingu mu kodust ringiga möödam Mu tänavajupp on privaatne ala ja siin ei tohi jalutada", või "kassid on looduse poolt loodud koera toiduks". Noh, kunagi nägin, kuidas jahimehe elukas kassipoja tappis. Teda ma päästa ei suutnud. Seisin kasside pesa ette, seal oli kaks kassipoega. Koer proovis mulle külge karata ja mul polnud löögiriista. Tuli taanduda ja esimene ohverdada. Teise sain ära viia. Jahimehel oli ükskõik. Noomis koera moepärast, et jätta mulje hoolimisest. Mõni loodab penist endale kaitsjat. Kunagi teadsin inimest, kes oli saanud kutsika. Ta andis siis alati külalistele vitsa pihku ja käskis koera lüüa, sest "koer peab võõraid vaenlaseks pidama".
Aga mõnikord on inimeses väga tumedaid asju... teadsin paari tegelast, kes oma usaldus-seltskonnas unistasid, et nende koerad mõne inimese tapaks. "No tahaks näha kellegi surma minu koera hammaste vahel"... ja kuhu sa selliste peale kitud? See kõlab ju niivõrd hullumeelsena, et esimese asjana küsitakse näiteks, "kuule, ega sa natuke üle joonud ei ole".
Vaatame siis, mis siin toimub...