Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42799
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Kilo Tango kirjutas: 21 Nov, 2024 15:22Grükeemiline indeks on sama.
Kõigi suhkrute glükeemiline indeks on sama?
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 10218
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kilo Tango »

Kriku kirjutas: 21 Nov, 2024 15:23
Kilo Tango kirjutas: 21 Nov, 2024 15:22Grükeemiline indeks on sama.
Kõigi suhkrute glükeemiline indeks on sama?
EI ole. Leidsin mingise tabeli:

Glükoos (viinamarjasuhkur): 100
Maltoos (odralinnased): 105
Keskmine GI (55–69)
Valge suhkur (sahharoos): 65–70
Pruun suhkur: 65–70
Must melass: 55
Kookospalmisuhkur: 54–55
Fruktoos (puuviljasuhkur): 20–25
Laktoos (piimasuhkur): 46
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16611
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Rebane11 kirjutas: 20 Nov, 2024 21:17 Täna sai siis alustatud uut projekti - sardelle. Tegelikult oli plaanis verivorst, aga kuna minu piigad ahjus tehtud tangupudru peale kaapisid Hesburgerisse, nii et vaibad kortsus, siis verivorst jääb ootama tulevikku. Püüan oma mainet taastada, noh. Schwartenblock podiseb pliidil, homme siis tõe hetk.
Rebane vorstivabrik.png
Rebane vorstivabrik.png (375.75 KiB) Vaadatud 654 korda
ahto42
Liige
Postitusi: 731
Liitunud: 06 Mär, 2022 13:46
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas ahto42 »

Kilo Tango kirjutas: 21 Nov, 2024 15:22
ahto42 kirjutas: 21 Nov, 2024 13:19 ...

Mu postituse mõte oligi ju, et koosisosades lisatud suhkrut ei ole. Kõik mis on, on loomulik süsivesik.
Üldiselt püüan enda menüüs vältida lisatud suhkruid niipalju kui võimalik. Et suhkrulaksu saada, on õun ja banaan.
See on nüüd juba mingit sorti narrus. Suhkur on suhkur. Mingit vahet ei ole, kas see on lisatud või tekkinud kuidagi toidu valmistamise käigus vms. Grükeemiline indeks on sama. Oluline on kiudainete ja süskarite osakaal. Väide "loomulik süsivesik" kehtib muide ka suhkru kohta (Euroopas eraldatud suhkrupeedist enamasti).
Sesmõttes et suhkur on energiaallikas ja kui seda sissesöödud energiat ära ei kuluta(pigem istuv töö), siis juhtub teadagi mis. Et las organism ise sünteesib juurde kui vaja mingil hetkel vaja, st et näeks natuke vaeva. Ärge nüüd mõelge, et ma ekstreem olen, küpsis ja saiake ikka meeldivad mõnikord, ja mis kõige hullem, töö lähedale avatakse varsti Rõngu Pagari osakond. :wall:
Et natukenegi mingit tasakaalu leida, siis kui vähegi võimalik, püüan lisatuid suhkruid vältida. Enesepete, aga millessegi peab ju uskuma :D.
Kunagi keemiaõpetaja rääkis, et organismil on alkoholist üpris lihtne omale vajalikku energiat sünteesida, sealt ehk ka need füüsilised sõltuvused, et mitte midagi muud alla ei lähe, sest organism ei oska peale alko mitte midagi tahke toiduga teha.
Seepärast bockimeestel/naistel peale selle ostukorvis eriti midagi muud ei näe? :scratch:
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Soh, saab puhata. Laar sardelle(pigem vorste) valmis. On narkootilise toimega - 2 junni keerasin kohe soojalt hinge alla, kolmanda üle käib siseheitlus. Hea, aga eks nad peavad korralikult jahtuma ja laagerduma veidi.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4834
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

ahto42 kirjutas: 21 Nov, 2024 17:44 Sesmõttes et suhkur on energiaallikas ja kui seda sissesöödud energiat ära ei kuluta(pigem istuv töö), siis juhtub teadagi mis. Et las organism ise sünteesib juurde kui vaja mingil hetkel vaja, st et näeks natuke vaeva.
Organism ise süsivesikuid sünteesida ei oska. Maksal on küll ca 150gr glükogeeni varu veresuhkru taseme ühtlustamiseks aga kui see otsa saab siis hakkab valgust ja pekist ketoone sünteesima. Aga nood pole enam süsivesikud vaid pigem atsetoon. Paraku jah, närvi- ja ajurakud muud kasutada ei oska kui süsivesikuid ja ketoone. Süsivesikuid on vaja aga piikide vältimiseks siis võimalikult madala GI-ga. Võib kiireid süsivesikuid ka aga siis mitte rohkem kui 1gr tunnis.
nukkel
Liige
Postitusi: 1649
Liitunud: 30 Aug, 2014 15:03
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas nukkel »

Ahto kuradi raske saab sul olema, päevas vähemalt üks kord käid seal pagari poes. :D
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42799
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Some kirjutas: 21 Nov, 2024 18:46Organism ise süsivesikuid sünteesida ei oska.
Glükoos ei ole süsivesik?
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16611
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Rebane11 kirjutas: 21 Nov, 2024 18:24 Soh, saab puhata. Laar sardelle(pigem vorste) valmis. On narkootilise toimega - 2 junni keerasin kohe soojalt hinge alla, kolmanda üle käib siseheitlus. Hea, aga eks nad peavad korralikult jahtuma ja laagerduma veidi.
võiku1.png
võiku1.png (181.45 KiB) Vaadatud 1278 korda
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4834
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

Kriku kirjutas: 21 Nov, 2024 19:35
Some kirjutas: 21 Nov, 2024 18:46Organism ise süsivesikuid sünteesida ei oska.
Glükoos ei ole süsivesik?
On ikka. Pean vist sõnu sööma, protsessi nimi on glükoneogenees.
https://et.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4lgimine
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Fucs kirjutas: 21 Nov, 2024 19:44
Rebane11 kirjutas: 21 Nov, 2024 18:24 Soh, saab puhata. Laar sardelle(pigem vorste) valmis. On narkootilise toimega - 2 junni keerasin kohe soojalt hinge alla, kolmanda üle käib siseheitlus. Hea, aga eks nad peavad korralikult jahtuma ja laagerduma veidi.
võiku1.png
Leiba ikka veidi õhem viil.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42799
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Some kirjutas: 21 Nov, 2024 20:07
Kriku kirjutas: 21 Nov, 2024 19:35
Some kirjutas: 21 Nov, 2024 18:46Organism ise süsivesikuid sünteesida ei oska.
Glükoos ei ole süsivesik?
On ikka. Pean vist sõnu sööma, protsessi nimi on glükoneogenees.
https://et.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4lgimine
Just - ja kõige muu kraami veres ringlevaks glükoosiks ümber töötamise kiirust näitabki glükeemiline indeks.
Peeter
Liige
Postitusi: 3660
Liitunud: 19 Veebr, 2006 20:12
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Peeter »

Täitsa pekkis, kus seda teemat lugedes sülg jooksma hakkab ja midagi kohe head-paremat haugata tahaks... :D Tublid poisid! Kui degusteerijat vaja peaks olema, siis võimalusel ja vajadusel võin tulla appi! :P

P.S. Aga selle võiku juures jah, ära sa leivaga liialda! Leib ju püha värk, tuleb hoida!
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Postitusi: 3362
Liitunud: 26 Jaan, 2009 18:45
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Sho »

maksipoiss kirjutas: 11 Okt, 2024 6:16 Mine proovi Valga Voorimehe Pubi oma. Seal viitsivad selle lihatüki ikka korralikult peeneks taguda ja küpsetada nii et ei olegi kuiv tallanahk. Ja kvaliteet ei ole muutunud oma 4 aastat kindlasti.
Istutasin selle môtte Valka sattumise puhuks paika. Aga nüüd hakkasin kahtlema. Viimased kaks peent restorani ja kohvikut pakkusid shnitsli pähe mingit vastikut nuustikut sidekudedest ja kôôlustest. Ja selle Voorimehe Pubi lehel on samuti öeldud, et nad teevad shnitslit hoopis karbonaadist. Tekivad ôigustatud kôhklused, et tegemist vôib olla hoopis kaelakarbonaadi, mitte shnitsliga.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5552
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Manurhin »

Rebane11 kirjutas: 21 Nov, 2024 18:24 Soh, saab puhata. Laar sardelle(pigem vorste) valmis. On narkootilise toimega
Ma olen kuulnud küll kanepivõist ja kanepiküpsistest, aga tõesti - mis oleks, kui õige verivorstidele lisaks vorstirohule paraja jao seda va rohelist sisse jahvataks? :lol:
Gorba kuiva seaduse ajal tehti huvitavaid asju: sült viinaga, tarretis Vana Tallinnaga ja tiigripiim e. kondenspiim viina või veel parem, puhta piiritusega. Maitse järgi kangust ära arvata oli üsna võimatu ja nii võis juhtuda, et mõni vägagi ontlik prouake kaanis sedasi eneselegi teadmata päris korraliku promilli sisse ega saanud sellest enne aru, kui lauast püsti tahtis tõusta. Ja kui veel välja värske õhu kätte läks... :twisted:
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: plärmo ja 2 külalist