Viktoriin

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Sander17
Liige
Kontakt:

Re: Viktoriin

Postitus Postitas Sander17 »

Minu arvates küll jah :scratch:

Vihje- küsitav oli pataljon.
Kasutaja avatar
Sander17
Liige
Kontakt:

Järgmine vihje- sama linna nime kandis II Maailmasõja päevil Saksa poolel võidelnud väeosa, mis eksisteeris küll kaunis lühikest aega.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Narva?
Kasutaja avatar
Sander17
Liige
Kontakt:

Pataljon Narva tegutses kõvasti pikemalt II Maailmasõja ajal, ning Narva ei ole õige linn.
Ma ei mäleta, oli see siin foorumis või Rindelehe omas, aga üks kasutaja kirjutas, et küsitava väeosa meeste vormikuubede nööpe ja muud mudru tuleb saare peal siiamaani ette vahel.
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marvin »

Ma vastust teades võtan enesele voli jagada veel üks vihje vihje kohta - mis need nööbid nii lihtsalt äratuntavaks võiks küll teha? ;)
Kasutaja avatar
Sander17
Liige
Kontakt:

:lol:

Kui vastust tead, siis palun vastata :mrgreen:

Mina ka ei mäleta, kas nööpidel kindla peale midagi erilist oli või mitte, aga olevat neid leitud väeosa positsioonidelt. Ja kuna need sakslaste omad ei olnud, siis järelikult küsitava väeosa omad :idea:
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

Sander17 kirjutas: 06 Dets, 2024 16:47 :lol:

Kui vastust tead, siis palun vastata :mrgreen:

Mina ka ei mäleta, kas nööpidel kindla peale midagi erilist oli või mitte, aga olevat neid leitud väeosa positsioonidelt. Ja kuna need sakslaste omad ei olnud, siis järelikult küsitava väeosa omad :idea:
Minu peas olevaks vastuseks on Revali Surmapataljon. See pandi kokku Tallinnas olevate laevade madrustest ning nööbid on seega mõistagi mereväelaste omad, ankruga.
Kasutaja avatar
Sander17
Liige
Kontakt:

Jah, õige vastus :D

Tallinna Üksik Mereväe Surmapataljon (Ревельский морской батальон смерти) osutas Muhu saarel sakslastele visa vastupanu ja kandis kaotusi.

Lühike ülevaade on siin:

https://et.m.wikipedia.org/wiki/Operatsioon_Albion

Muide, kusagilt allikast lugesin, et selle surmapataljoni juhtkond olevat Muhust Tallinna evakueerunud allveelaevaga. Aga see vist pole tõsi..

Mulle lihtsalt meeldis väeosa nimi, sellepärast küsisin :)

Akf! Marvin saab uue küsimuse esitada. Või siis järje vabaks anda.
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

Annan järje vabaks.
Kasutaja avatar
Sander17
Liige
Kontakt:

Küsin siis ise uue.

Tsushima merelahingus korralikult tappa saanud venelaste laevastiku juhtkond mõisteti omade poolt alguses surma, aga see otsus tühistati ja neile anti siiski armu. Mis põhjusel?

Minu allikaks on intervjuu ühega nendest, ühe admiraliga.
Dr.Sci
Liige

Postitus Postitas Dr.Sci »

Sander17 kirjutas: 06 Dets, 2024 20:41 Küsin siis ise uue.

Tsushima merelahingus korralikult tappa saanud venelaste laevastiku juhtkond mõisteti omade poolt alguses surma, aga see otsus tühistati ja neile anti siiski armu. Mis põhjusel?

Minu allikaks on intervjuu ühega nendest, ühe admiraliga.
AKF on vist eluajal päris tervislikult elanud kui suutis teha intervjuu Nebogatoviga, kes suri 1922 (teine lahingus osalenud admiral mõisteti õigeks "tervislikel põhjustel", (ok, rohkem sõnastuse üle ei nori)
Nebogatov alistus ilmselge ülekaalu tõttu kui lahing oli juba kaotatud ja ta üritas oma grupiga Vladivistoki suunas läbi murda, muide, grupis olnud väiksemal ja kiiramal laeval (ristlejal), see ainukesena õnnestus ja siin on ka huvitav Eestiga seotud lugu. Nebogatovi kaitseargumente (säästis lootusetus olukorras arvestatava koguse sõdurite elu) ei arvestatud, Nikolai II andis siiski armu ja asendati vangistusega, kuid heameelega ootan ka täpsema põhjenduse ära.
(tegelikult on mul juba olemas ka võimalik sõnastus - admiral ei vastutanud lahingu kaotuse eest, tõelised süüdlased jäid karistamata, karistus määrati vaid lahingujärgse alistumise eest eesmärgiga sarnaseid olukordi mitte vältida ... muide Venemaal oli ka samal ajal revolutsioon kus laevastikus olevad madrused mitte väikest osa ei mänginud, poliitiline olukord oli keeruline) ja sellist karistust hinnati liiga karmiks isegi süüdistajate poolt.)
Kasutaja avatar
Sander17
Liige
Kontakt:

Laevastiku staabiülem ja intervjuud mõistagi ei viinud mina läbi.
Tegelane elas hiljem Eestis.
Dr.Sci
Liige

Sander17 kirjutas: 06 Dets, 2024 22:01 Laevastiku staabiülem ja intervjuud mõistagi ei viinud mina läbi.
Tegelane elas hiljem Eestis.
Virumaal Voka mõisas. Paras nihverdis tundub olevat, otsuseid mis pandi tema kanda ei tahtnud ise vastu võtta, vaid veeretas selleks hetkeks raskelt haavatud ja tõenäoliselt situatsiooni mitte aduva Rožestvenski teha. Teda vist üldse surma ei mõistetud, admiraliks tõusis hiljem.
Kasutaja avatar
Sander17
Liige
Kontakt:

Jah, sama mees. 1934. aastal elas küll Ontika mõisas.

Konstantin de Claipers Collongues. Lahingu ajal tõepoolest aseadmiral.

"Meeleheaks ja tänutäheks selle eest, et ta mahalaskmisest eluga pääses, kinkis ta kõigile oma mõisa teenijaile 3 rubla."

Hea küll, ega seda nagunii ära ei arvata ja kes teab, kui õige see päriselt on, aga "tolleaegsed silmapaistvamad Vene arstid olnud arvamusel, et lahingu koleduste tõttu polnud juhid enam oma tegude eest vastutavad, mistõttu neile armu anti."

Järg vaba :idea:
Dr.Sci
Liige

Sander17 kirjutas: 06 Dets, 2024 22:39 Jah, sama mees. 1934. aastal elas küll Ontika mõisas.

Konstantin de Claipers Collongues. Lahingu ajal tõepoolest aseadmiral.

"Meeleheaks ja tänutäheks selle eest, et ta mahalaskmisest eluga pääses, kinkis ta kõigile oma mõisa teenijaile 3 rubla."

Hea küll, ega seda nagunii ära ei arvata ja kes teab, kui õige see päriselt on, aga "tolleaegsed silmapaistvamad Vene arstid olnud arvamusel, et lahingu koleduste tõttu polnud juhid enam oma tegude eest vastutavad, mistõttu neile armu anti."

Järg vaba :idea:
Mati Õuna raamatu järgi kõll Voka mõisas, internetis mainitakse ka Ontikat. Samal teemal edasi: võibolla on lihtne, aga oskab keegi tuua välja seose Tsushima lahingu ja EW vabadussõja ja hiljem mereväe laevastiku vahel? Rohkem vihjeid hetkel ei saa anda, muidu muutub väga lihtsaks.
Viimati muutis Dr.Sci, 07 Dets, 2024 8:30, muudetud 1 kord kokku.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline