Ma arvan, et Eestis on veel paar militaarmuuseumi. Nii et võib veel koopiaid vorpida, aga parem oleks vist otse annetada. Mitte politsei kaudu. Võtavad aastaks ajaks oma kätte hoiule, r*****.Hiiumaa militaarmuuseum tegi politsei- ja piirivalveametile ettepaneku, et sügisel politsei poolt konfiskeeritud Lihula monumendi koopia antaks muuseumi kogusse.
Politsei väitel ei saa nad seda hiidlastele aga üle anda, sest peavad eset aasta aega hoidma. Seejärel läheb ese oksjonile, hävitatakse või antakse riigi omandisse.
Lihula sammas
-
- Site Admin
- Kontakt:
Re: Lihula sammas
https://www.err.ee/1609540289/hiiumaa-m ... iat-endale
No ma oleks isegi nõus enda juurde hoiule võtma kuni omanik järele tuleb. Arvan et leian täiesti sobiva paigutuse ka.toomas tyrk kirjutas: ↑03 Dets, 2024 20:12 https://www.err.ee/1609540289/hiiumaa-m ... iat-endale
Ma arvan, et Eestis on veel paar militaarmuuseumi. Nii et võib veel koopiaid vorpida, aga parem oleks vist otse annetada. Mitte politsei kaudu. Võtavad aastaks ajaks oma kätte hoiule, r*****.Hiiumaa militaarmuuseum tegi politsei- ja piirivalveametile ettepaneku, et sügisel politsei poolt konfiskeeritud Lihula monumendi koopia antaks muuseumi kogusse.
Politsei väitel ei saa nad seda hiidlastele aga üle anda, sest peavad eset aasta aega hoidma. Seejärel läheb ese oksjonile, hävitatakse või antakse riigi omandisse.
Selline kõhklus ja kahtlus on, et kivi omanik või aktsiooni korraldaja ei saa Euroopa vabastaja kivile järgi minna, sest istub kinnimajas. Ega imestaks, kui omanik on Hantsomi-tüüpi seltsimees.
https://www.delfi.ee/artikkel/120341306 ... tatud-lugu
Aga ma võin rängalt eksida ja sellega heade kavatsustega Eesti patriootidele halba varju heita, kes hetkel julgust koguvad, et oma kivile politseisse järele minna.
https://www.delfi.ee/artikkel/120341306 ... tatud-lugu
Aga ma võin rängalt eksida ja sellega heade kavatsustega Eesti patriootidele halba varju heita, kes hetkel julgust koguvad, et oma kivile politseisse järele minna.
Küsin selle peale sama küsimuse, mille kaks kuud tagasi (ja mille peale Lihula samba eestvõitlejatel ei tundu head vastust olevat) – mis valu ja häda on juba 20 aastat jutti püstitada justnimelt Lihulasse pehmelt öeldes küsitava sisulise „sõnumi“ („vaba Euroopa eest!“) ja kitšiliku kunstilise lahendusega kivi, kui kõikides tegelikes Teise maailmasõja lahingupaikades Eestis (Sinimägedes, Vaivaras, Emajõe ääres jm) või ka suurematel vennaskalmistutel (nt Maarjamäel Tallinnas) on olemas täiesti viisakad ja maitsekad mälestusmärgid ja hauatähised, kus keegi ei keela Teises maailmasõjas toimunut ja seal langenud eestlasi mälestada?Dr.Sci kirjutas: ↑01 Dets, 2024 15:18Miks see sammas tehti... sry, miks Su (vana)isad-emad käivad surnuaial ja panevad sinna küünla esivanemate ja sugulaste kalmudele? Kas ise käid ja kui käid siis miks?Madis Reivik kirjutas: ↑01 Dets, 2024 13:10 Absurdne jutt, kui inimesed nii arvavad siis MIKS SEE SAMMAS ÜLDSE TEHTI ?
Ja kui eesmärk oleks "märtriks" saada siis peaks ju sõna võtma ja ahelates marssima ?
A noh äkki probleem selles et "politsei ei võta vedu" ?
Või ongi Su arvamus et need eestlased kes 1944 Saksa mundris pidid sõdima sügisel Eesti kaitsel - Sinimägedes, Soomest tagasi tulnud ka Emajõe kallastel ja Tallinna külje all Maardus ja hiljem juba andes otsi Läänemaa metsades ja soodes ei väärigi mingit mälestust?
Lihulas toimus iseenesest täitsa tõsised (kohalikud) lahingud 1941. aasta sõjasuvel (nende sündmuste kohta on seal vist ka mingi mälestusmärk), aga ühelgi järgneval aastal, sh 1944, ei toimunud sealkandis suurt midagi. Ei olnud seal enam mingeid lahinguid, rinne käis sealt 1944 sügisel kiiresti üle; mulle teadaolevalt ei viidud Lihulasse matmisele ka 1944. aasta talvistes, kevadistes ja suvistes lahingutes langenuid (need maeti langemiskohtade lähedusse või viidi Maarjamäele).
Kui Lihula samba-sõpradel oleks siiras huvi kuidagi mälestada Teise maailmasõja sündmusi, siis on neil olnud 20 (või tegelikult lausa 30+) aastat aega, et näiteks koguda arhiiviandmetest, kirikuraamatutest, kohalike elanike pärimustest jms asjadest kokku näiteks nende Lihula meeste nimekiri, kes 1941-44 sealkandist kas vabatahtlikult või mobilisatsioonidega sõtta läksid ja seal ka langesid. Ja siis teha selle nimekirja alusel näiteks väärikas ja väljapeetud mälestusmärk langenute nimedega, mille saaks ilmselt täiesti probleemivabalt püstitada kas Lihula kalmistule vm käidavasse kohta (mitte kuskile tankla taha võpsikusse) ja kuhu siis saaks asjassepuutuvatel tähtpäevadel küünlaid, lilli ja pärgi viia. Aga ei – sellise tüütu tegevusega ei viitsi miskipärast keegi sealkandis vaeva näha. Palju ägedam on ikka õllelauas valitsust, globaliste ja juute kiruda ning tellida hauakivide salongist järjekordne propagandaplakat, mille puhul on suht-koht ette teada, et selle ülessepanekuga tekib pehmelt öeldes probleeme.
Ja kui sa viitad siin soomepoistele, siis neile on mälestusmärgid olemas nii Emajõe ääres, Metsakalmistul kui ka isegi Paldiskis, kus nad 1944. aasta augustis Eestisse tagasi tulid. Ja eriti just soomepoisid oleksid „väga tahtnud“, et neid mälestataks vabas Eestis Saksa vormiriietuse atribuutidega, millede eest olemsulikult need mehed üldse Soome läksid omal ajal.
-
- Liige
- Kontakt:
vooglaid võttis teemal sõna:
Huvitav saab olema see kuidas ta kavatseb esitada volikirja olukorras, kus volikirja andja andmeid ei esita.From: Varro Vooglaid <varro.vooglaid@riigikogu.ee>
Subject: Lihula ausamba tagastamisest
Date: 9. December 2024 at 14:04:01 EET
To: leana.loide@politsei.ee
Lgp komissar Leana Loide!
Kirjutan Teile kui PPA esindajale, kes on kommenteerinud avalikkusele PPA poolt 1. septembril hoiule võetud Lihula ausamba koopiaga seonduvaid küsimusi. Viimati vahendas ERR, et PPA kaalub nimetatud ausamba hävitamist, kui sambale järgi ei tulda:
https://www.err.ee/1609536796/politsei- ... a-havitada
Kuivõrd Lihula ausamba koopia omanik, kes ei soovi oma isikut PPA-le avaldada, volitas mind osutatud mälestusmärgi tagastamisega seonduvates küsimustes PPA-ga suhtlema, siis palun, et PPA võtaks minuga ühendust, et samba tagastamisega seonduvad asjaolud kokku leppida.
Lugupidamisega
Varro Vooglaid
varro.vooglaid@riigikogu.ee
Ja ma vastan et mine küsi siis samad küsimused nende käest kes ühte või teistpidi samba püstitamisega seotud on, mitte ära reosta foorumit. Ilmselgelt neid siin ei tundu olevat.A4 kirjutas: ↑09 Dets, 2024 12:05Küsin selle peale sama küsimuse, mille kaks kuud tagasi (ja mille peale Lihula samba eestvõitlejatel ei tundu head vastust olevat) – mis valu ja häda on juba 20 aastat jutti püstitada justnimelt Lihulasse pehmelt öeldes küsitava sisulise „sõnumi“ („vaba Euroopa eest!“) ja kitšiliku kunstilise lahendusega kivi, kui kõikides tegelikes Teise maailmasõja lahingupaikades Eestis (Sinimägedes, Vaivaras, Emajõe ääres jm) või ka suurematel vennaskalmistutel (nt Maarjamäel Tallinnas) on olemas täiesti viisakad ja maitsekad mälestusmärgid ja hauatähised, kus keegi ei keela Teises maailmasõjas toimunut ja seal langenud eestlasi mälestada?Dr.Sci kirjutas: ↑01 Dets, 2024 15:18Miks see sammas tehti... sry, miks Su (vana)isad-emad käivad surnuaial ja panevad sinna küünla esivanemate ja sugulaste kalmudele? Kas ise käid ja kui käid siis miks?Madis Reivik kirjutas: ↑01 Dets, 2024 13:10 Absurdne jutt, kui inimesed nii arvavad siis MIKS SEE SAMMAS ÜLDSE TEHTI ?
Ja kui eesmärk oleks "märtriks" saada siis peaks ju sõna võtma ja ahelates marssima ?
A noh äkki probleem selles et "politsei ei võta vedu" ?
Või ongi Su arvamus et need eestlased kes 1944 Saksa mundris pidid sõdima sügisel Eesti kaitsel - Sinimägedes, Soomest tagasi tulnud ka Emajõe kallastel ja Tallinna külje all Maardus ja hiljem juba andes otsi Läänemaa metsades ja soodes ei väärigi mingit mälestust?
Lihulas toimus iseenesest täitsa tõsised (kohalikud) lahingud 1941. aasta sõjasuvel (nende sündmuste kohta on seal vist ka mingi mälestusmärk), aga ühelgi järgneval aastal, sh 1944, ei toimunud sealkandis suurt midagi. Ei olnud seal enam mingeid lahinguid, rinne käis sealt 1944 sügisel kiiresti üle; mulle teadaolevalt ei viidud Lihulasse matmisele ka 1944. aasta talvistes, kevadistes ja suvistes lahingutes langenuid (need maeti langemiskohtade lähedusse või viidi Maarjamäele).
Kui Lihula samba-sõpradel oleks siiras huvi kuidagi mälestada Teise maailmasõja sündmusi, siis on neil olnud 20 (või tegelikult lausa 30+) aastat aega, et näiteks koguda arhiiviandmetest, kirikuraamatutest, kohalike elanike pärimustest jms asjadest kokku näiteks nende Lihula meeste nimekiri, kes 1941-44 sealkandist kas vabatahtlikult või mobilisatsioonidega sõtta läksid ja seal ka langesid. Ja siis teha selle nimekirja alusel näiteks väärikas ja väljapeetud mälestusmärk langenute nimedega, mille saaks ilmselt täiesti probleemivabalt püstitada kas Lihula kalmistule vm käidavasse kohta (mitte kuskile tankla taha võpsikusse) ja kuhu siis saaks asjassepuutuvatel tähtpäevadel küünlaid, lilli ja pärgi viia. Aga ei – sellise tüütu tegevusega ei viitsi miskipärast keegi sealkandis vaeva näha. Palju ägedam on ikka õllelauas valitsust, globaliste ja juute kiruda ning tellida hauakivide salongist järjekordne propagandaplakat, mille puhul on suht-koht ette teada, et selle ülessepanekuga tekib pehmelt öeldes probleeme.
Ja kui sa viitad siin soomepoistele, siis neile on mälestusmärgid olemas nii Emajõe ääres, Metsakalmistul kui ka isegi Paldiskis, kus nad 1944. aasta augustis Eestisse tagasi tulid. Ja eriti just soomepoisid oleksid „väga tahtnud“, et neid mälestataks vabas Eestis Saksa vormiriietuse atribuutidega, millede eest olemsulikult need mehed üldse Soome läksid omal ajal.
Kuid vastuküsimusena - mis selles siis halba on kui pannakse püsti järjekordne mälestusmärk - ja demagoogia peale minnes edasi - milleks meil on üldse vaja surnuaedu kus lähedased käivad lahkunuid mälestamas, või erinevaid memoriaale... piisaks äkki ühest suurest nutumüürist ja lahkunute tuha võiks teedeehitusse arendada või lihtsalt tuulde puistata.
Demagoogia algas sul ikka juba varem - vastus stiilis "mis siis selles halba on, kui..." pole argumenteeritud vastus, vaid küsimuse kraavijooksutamine. Aga edasi paned ikka täie rauaga - see pole enam demagoogia, vaid puhas lollus - panna ühte patta mälestussammas ja surnuaial olev hauakivi. Või on tegemist hoopis irooniaga, mis lähtub tõsiasjast, et see viimane sambaversioon näeb kahtlaselt veneliku hauakivi moodi välja?Dr.Sci kirjutas: ↑09 Dets, 2024 22:50 Kuid vastuküsimusena - mis selles siis halba on kui pannakse püsti järjekordne mälestusmärk - ja demagoogia peale minnes edasi - milleks meil on üldse vaja surnuaedu kus lähedased käivad lahkunuid mälestamas, või erinevaid memoriaale... piisaks äkki ühest suurest nutumüürist ja lahkunute tuha võiks teedeehitusse arendada või lihtsalt tuulde puistata.
aksel90 kirjutas: ↑10 Dets, 2024 21:56Demagoogia algas sul ikka juba varem - vastus stiilis "mis siis selles halba on, kui..." pole argumenteeritud vastus, vaid küsimuse kraavijooksutamine. Aga edasi paned ikka täie rauaga - see pole enam demagoogia, vaid puhas lollus - panna ühte patta mälestussammas ja surnuaial olev hauakivi. Või on tegemist hoopis irooniaga, mis lähtub tõsiasjast, et see viimane sambaversioon näeb kahtlaselt veneliku hauakivi moodi välja?Dr.Sci kirjutas: ↑09 Dets, 2024 22:50 Kuid vastuküsimusena - mis selles siis halba on kui pannakse püsti järjekordne mälestusmärk - ja demagoogia peale minnes edasi - milleks meil on üldse vaja surnuaedu kus lähedased käivad lahkunuid mälestamas, või erinevaid memoriaale... piisaks äkki ühest suurest nutumüürist ja lahkunute tuha võiks teedeehitusse arendada või lihtsalt tuulde puistata.
Ma usun, et te ussitate ikka hoopis teisel põhjusel. Teile ei meeldi ilmselt see liikumine, keda seostatakse selle mälestuskiviga. Teile ei meeldinud "natsi" sümboolika. Hoidsite viimse hetkeni põialt, et leitakse mingigi keelatud sümbol, aga tutkit Vasjad....Nüüd on antud uus korraldus seostada see kivi "veneliku hauakiviga". Otsustage nüüd ära kas on natsi kivi või on vene kivi...
Aga üldiselt pole teie kivi, pole teie sümbolid, pole teie asi....
-
- Liige
- Kontakt:
Isonts, ma tean et see pole "meie" kivi aga kelle kivi see siis on ?
Kivionanistidel soovitan järelvaadata esmaspäeval 09.12.2024 ETV-s peale Välisilma saadet näidatud dokfilmi "Monumendid ja apelsinid."
https://jupiter.err.ee/telekava
Ma loodan, et mõni nendest suudab peale filmi vaatamist mõtelda ja aru saada kuidas vene propaganda annab sellele kivile neile sobiva tähenduse ja kuidas see meile kasulik ei ole. Aga olen ka realist ja saan aru, et see kivi ümber koondunud seltskond on piisavalt loll, et mitte aru saada kuidas venelased neid oma huvides ära kasutavad ja kes nende hulgas koputajad on. Raske on selliseid tõsiselt võtta.
Ma loodan, et mõni nendest suudab peale filmi vaatamist mõtelda ja aru saada kuidas vene propaganda annab sellele kivile neile sobiva tähenduse ja kuidas see meile kasulik ei ole. Aga olen ka realist ja saan aru, et see kivi ümber koondunud seltskond on piisavalt loll, et mitte aru saada kuidas venelased neid oma huvides ära kasutavad ja kes nende hulgas koputajad on. Raske on selliseid tõsiselt võtta.
Kuidas siis venelased seda seda oma huvides ära kasutanud on ja millised on tulemused? Mõned viited oleks abiks. Niisama pole vaja ohkida ja puhkida.alban kirjutas: ↑11 Dets, 2024 11:07 Kivionanistidel soovitan järelvaadata esmaspäeval 09.12.2024 ETV-s peale Välisilma saadet näidatud dokfilmi "Monumendid ja apelsinid."
Ei tea kes selel teillinud on ja väga ei huvita ka. Mina tunnistaks selle vabalt "oma" kiviks. Aga ma tean, et üks mees on sellest tellinud juba koopia, mis pannakse tema kodutalus ülesse. Eks saab näha kas tuleb lisaks Lihula kivi skandaalile järg ühe teise koha nime järgi Lõuna-Eestis...Madis Reivik kirjutas: ↑11 Dets, 2024 10:38 Isonts, ma tean et see pole "meie" kivi aga kelle kivi see siis on ?
viide oli saatekavale. Põhimõtteliselt saan ma aru nii, et ise loome kolli ja hakkame sellega võitlema?
Too konkreetne näide, kus venelased seda kivi oma propaganda vankri ette on rakendanud ja millist mõju selline tegu on reaalselt avaldanud?
Mul ei ole aega ega tahtmist üdini rumalate inimestega veebis vaielda. Lähen parem koostan selle asemel õppuse käsu ja tegevuskava, milles muu hulgas harjutame vene propaganda poolt ülesköetud venekeelsete ja -meelsete Eesti elanikega tegelemist.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline