Siis kui kaob vool!

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta

Kas te majapidamises on generaator?

On olemas, koos küttevarudega
38
14%
On olemas, kuid kütet napib
33
12%
Plaanin hankida
32
12%
Ei ole, kuid võiks olla
130
48%
Ei ole, milleks - see on mõttetu
36
13%

Hääli kokku: 269

OLAVI
Liige
Kontakt:

Re: Siis kui kaob vool!

Postitus Postitas OLAVI »

kraal kirjutas: 13 Dets, 2024 21:28 Päästeamet on teinud huvita juhendi. Jah see on päris absurdne jne aga selline see on.
Ehitistes oluliste tuleohutusnõuete tagamine akupankade paigaldamisel leitav leheküljelt https://www.rescue.ee/et/projekteerija-ehitaja-arhitekt
Ajaloo jaoks võiks vist ohutusnõuded olla eraldi välja toodud?

Kui olemasolevast katlaruumist (eraldi tuletõkketsoon) kõrvaldada kesküttekatel, siis sinna võiks vajaliku dokumentatsiooni (projekt) olemasolul paigaldada akud ja generaatori ning selle kütuse jaoks teha eraldi oma ruum.
02.12.2024.
8. Ohutusnõuded ehitistes, kuhu soovitakse paigaldada või on paigaldatud akupangad
8.1. Ruum eraldatakse teistest ruumides omaette tuletõkkesektsiooniks kui sellesse paigaldatakse akuseade, mis ületab 5kWh.
8.2. Ruumi tulepüsivus peab vastama ehitise tuletõkkesektsioonide tulepüsivusnäitajatele või olema vähemalt EI30.
8.3. Ruum võib olla ühenduses elu ja/või ühiskondlike ruumidega kui avatäide (uks, aken, luuk) vastab minimaalselt tulepüsivusnõudele EI30 S200.
8.4. Ruumi tavatemperatuur kasutamisel näha ette stabiilselt 5-25 C. Täpsed paiknemise temperatuuri tingimused peavad vastama aku tootja juhistele.
8.5. Akude kahjustumisel tekkinud gaasid ja kahjulike keemiliste ühenditega auru levik ruumidesse, kus viibivad inimesed, peab olema takistatud.
8.6. Ruum peab olema kuiv ja tagatud peab olema ohutu õhuvahetus. Aku põlemisest tekkivate põlemisgaaside ohtlikkusest tingituna ei või ruumi ventileerimist lahendada läbi tsentraalse ventilatsioonisüsteemi. Ruumis peab olema rajatud omaette ventilatsioon otse ühendusega väliskeskkonda.
8.7. Ruumist peab olema võimalik eemaldada tulekahjust tekkinud suitsu, põlemisgaase ja temperatuuri. Üldjuhul tuleb selleks kasutada välisseinas paiknevaid uksi ja aknaid ning mis peavad olema paigaldatud selliselt et need täidaksid plahvatuse korral paiskpinnale esitatavaid nõudeid.
8.8. Ehitise sisemuses paiknevas ruumis, milles puuduvad suitsueemalduse avatäited, tuleb ette näha mehaanilised suitsueemalduse seadmed, mis rakenduvad automaatselt, et vältida ülerõhu ja plahvatusohtliku keskkonna tekkimist ruumis.
8.9. Vigastatud akude teisaldamine ja utiliseerimine peab toimuma erinõuete alusel vastavalt tootja poolt määratud tingimustele.
8.10. Päikesepaneelide või generaatori ja aku omavaheline ühendus ning ühendus
inverteriga näha ette võimalikult lühikese kaabliga, et tagada minimaalne vigastusoht ehitise kasutamisel.
8.11. Akupanga ühendamisel teiste seadmetega paigaldada kaablid kaitserüüsse, mis viib miinimumini nende mehaanilise vigastamise ohud.
8.12. Akupanga, elektrikilbi ja inverteri asukoht ehitises paigutada võimalusel ühte ruumi, et vähendada elektrisüsteemist tekkivat võimaliku tulekahju ohtu teistele
ruumidele.
8.13. Akupankasid ei tohi paigaldada vee- ja kõrge temperatuuriga (ahjud , kaminad jne) seadmete lähedusse (tagatud peavad olema ohutud vahemaad).
8.14. Paigaldamisel ja hooldamisel tuleb kasutada nõuetekohaseid isikukaitsevahendeid.
8.15. Ruumis võivad olla ainult akupangad ja nende toimimiseks vajalikud elektripaigaldised st ruumis ei tohi hoiustada põlevmaterjali ega elektrigeneraatori tööks vajalikku lisa kütust.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
kraal
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kraal »

OLAVI kirjutas: 14 Dets, 2024 0:56 Kui olemasolevast katlaruumist (eraldi tuletõkketsoon) kõrvaldada kesküttekatel, siis sinna võiks vajaliku dokumentatsiooni (projekt) olemasolul paigaldada akud ja generaatori ning selle kütuse jaoks teha eraldi oma ruum.
Kui katlaruum piirneb välisseinaga on lihtsam. Saab rajada paiskpinna mis ka on suitsuluuk. Sutsuluugi keskus tuleb paigaldada kuhugi teise ruumi.
Kui seda juhendit lugeda siis generaator ei tohi ka seal ruumis olla
Kui paiskpinna ei ole võimalik rajada ja peab rajama mehhaanilise sutsueemalduse on olukord palju keerulisem.
Mehhaaniline sutsueemalduse vajab kahte sõltumatut toidet. Kas kaks toidet elektrivõrgust või põhitoide ja reservtoide generaatori. Generaator ei tohi olla samas tsoonis kust toimub sutsueemaldus. Sitsuventilaatori kilp ei tohi olla samas ruumis kust toimub sutsueemaldus.
Kui on olemasolev hoone kus need ruumid olemas on ok. Tuleb palju odavam aga kui katel välja visata siis millega seda hoonet köetakse?

Pealegi kui nüüd hakata kulusid tulusid kokku lööma kui palju see kõik maksab ja palju sinna saab elektrit salvestada siis mis tuleb kWh hind. See ei tasu mitte kunagi ära
Kui lugeda punkti 3.2 siis UPS kuulub ka selle määratluse alla.
Pealegi määruses 17 tuletõkkesektsioonide moodustamine ei ole sellest sellest midagi kirjas.
PA on selle dokumendi täiesti ebapädevalt koostanud. Miks just 5kW? Ohtlikud on ju tegelikult akude tüüp ja nende hulk. Kui mul on akupank 1 kW aga akusid on 5 tunni jagu siis olukord sama aga selle jama alla ei kuulu.
nukkel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nukkel »

Lugedes neid nõudeid saan aru miks inimene hoidis seda vana Leaf akut nii nagu ta tegi. Veel kord tänud põhjalike vastuste eest.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Nagu ikka laiskusest ja veendumusest, et "ega mul ju ikka ei juhtu". Oleks võinud ju lihtsalt majast 10 sammu eemale viia ja ajutise katuse teha või kasutada tulekindlat kotti, mille kohta siia eelnevalt postitati (aitäh, OLAVI!). Sellepärast ma küsisingi ohutuskuja kohta.
kraal
Liige
Kontakt:

Kriku kirjutas: 14 Dets, 2024 11:34 Nagu ikka laiskusest ja veendumusest, et "ega mul ju ikka ei juhtu". Oleks võinud ju lihtsalt majast 10 sammu eemale viia ja ajutise katuse teha või kasutada tulekindlat kotti, mille kohta siia eelnevalt postitati (aitäh, OLAVI!). Sellepärast ma küsisingi ohutuskuja kohta.
Tulekindel kott on aku transportimiseks mitte aku kasutamiseks. Kotis tema jahtumine on palju raskem ja laadimistükli ajal on suur oht ülekuumenemiseks.
OLAVI
Liige
Kontakt:

kraal kirjutas: 14 Dets, 2024 11:48
Kriku kirjutas: 14 Dets, 2024 11:34 Nagu ikka laiskusest ja veendumusest, et "ega mul ju ikka ei juhtu". Oleks võinud ju lihtsalt majast 10 sammu eemale viia ja ajutise katuse teha või kasutada tulekindlat kotti, mille kohta siia eelnevalt postitati (aitäh, OLAVI!). Sellepärast ma küsisingi ohutuskuja kohta.
Tulekindel kott on aku transportimiseks mitte aku kasutamiseks. Kotis tema jahtumine on palju raskem ja laadimistükli ajal on suur oht ülekuumenemiseks.
Korralikus laiatarbes kasutamiseks mõeldud LI-akus peab olema sees termokaitse, mis aku sisetemperatuuri tõustes vähendab laadimisvoolu.
Ka korralike firmade poolt toodetud suure mahutuvusega akupulkade kasutusjuhendites on nõutud, et: "Kui elemendis puudub sisemine termokaitse, siis peab kindlasti kasutama akuvälist termokaitset".
Aga ega siis keegi kasutusjuhendit ei loe, kui vaadatakse ainult hinda ja ilusaid numbreid.

See, et odavtootjad termokaitsmeid ei kasuta, on ostja oma vastutusel.

Näiteks Makita 5Ah 18V originaalakudel oli vanasti 3 termokaitset + termoandur sees, aga tänapäevastel "koopiatel" on ainult 1 termoandur ja põhjas olevad akud on termokontrollita.
OLAVI
Liige
Kontakt:

nukkel kirjutas: 14 Dets, 2024 11:19 Lugedes neid nõudeid saan aru miks inimene hoidis seda vana Leaf akut nii nagu ta tegi. Veel kord tänud põhjalike vastuste eest.
Võibolla ise ei teinudki vaid võttis netist odavaima pakkumise ja teadmatusest "jäi rahule".
kraal
Liige
Kontakt:

OLAVI kirjutas: 14 Dets, 2024 12:19
Korralikus laiatarbes kasutamiseks mõeldud LI-akus peab olema sees termokaitse, mis aku sisetemperatuuri tõustes vähendab laadimisvoolu.
Ka korralike firmade poolt toodetud suure mahutuvusega akupulkade kasutusjuhendites on nõutud, et: "Kui elemendis puudub sisemine termokaitse, siis peab kindlasti kasutama akuvälist termokaitset".
Aga ega siis keegi kasutusjuhendit ei loe, kui vaadatakse ainult hinda ja ilusaid numbreid.

Näiteks Makita 5Ah 18V originaalakudel oli vanasti 3 termokaitset + termoandur sees, aga tänapäevastel "koopiatel" on ainult 1 termoandur ja põhjas olevad akud on termokontrollita.
See on tore küll aga mis mõte on akupangal kui akud on kotis ja soojad ning neid täis laadida ei saa.
OLAVI
Liige
Kontakt:

kraal kirjutas: 14 Dets, 2024 13:35
OLAVI kirjutas: 14 Dets, 2024 12:19

See on tore küll aga mis mõte on akupangal kui akud on kotis ja soojad ning neid täis laadida ei saa.
Kas täis laetud ja põleva akuga saab midagi teha?

Kui aku ülemääraselt laadimisel kuumeneb, siis on kasutusrežiim selle konkreetse aku jaoks vale või on aku juba riknenud.

Füüsika vastu usuga ei saa.
kraal
Liige
Kontakt:

OLAVI kirjutas: 14 Dets, 2024 13:57 Kas täis laetud ja põleva akuga saab midagi teha?

Kui aku ülemääraselt laadimisel kuumeneb, siis on kasutusrežiim selle konkreetse aku jaoks vale või on aku juba riknenud.

Füüsika vastu usuga ei saa.
Sa vaidled vaid vaidlemine pärast.
Nagu sa ütled, et füüsika vastu ei saa. Iga laadimise ajal eraldub paraku soojust. Kui sa aku isoleerid siis jahtumist ei toimu ning termokaitse vähendab laadimise voolu. Nii lihtne see on. Läheb kauem aega laadimiseks.
Kuna jutt on akupankadest mis on mõeldud päikesepaneelide siis päevas võib olla mitu laadimise ja tühjenemist tsüklit ja kui aku liiga soe siis ei saagi seda piisavalt täis laadida.
Peeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Peeter »

kraal kirjutas: 14 Dets, 2024 14:58
OLAVI kirjutas: 14 Dets, 2024 13:57 Füüsika vastu usuga ei saa.
Sa vaidled vaid vaidlemine pärast.
Mina siin küll vaidlemist ei näe. Mina näen siin OLAVI-poolset asjaolude selgitamist. Ta on ju selle ka ühte lausesse kokku võtnud: Füüsika vastu usuga ei saa. Kui keegi peab seda vaidlemiseks, ju siis see inimene tahab vaielda juba füüsikaga.

Aga mina enam ei viitsi... vaielda. Kirjutan teinekord postituse lõppu vajadusel lihtsalt: Mina teiega vaielda ei viitsi, kui teid, kes tahavad vaielda, on mitu, vat siis vaielgegi omavahel.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Füüsikaseaduste rikkumise eest karistatakse erineva kiirusega

Valguskiirusega
vaba langemise kiirendusega
Vahel ka heli ja detonatsioonikiirusega.

Edasikaebamisvõimalust pole.
Peeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Peeter »

Madis Reivik kirjutas: 15 Dets, 2024 0:41 Füüsikaseaduste rikkumise eest karistatakse erineva kiirusega

Valguskiirusega
vaba langemise kiirendusega
Vahel ka heli ja detonatsioonikiirusega.

Edasikaebamisvõimalust pole.
Just-just. Vahepeal kogu see vaieldasoovimiste ja vaidlemiste värk meenutab mulle vestlusi oma prouaga, kes ei ole nagu tavaliselt prouad ikka just suurem/süsteemsem jne jne tehnikaspets ja fanatt, no nagu ikka... Ja siis ta kah tihti ütleb, et "sina ka pead kõikseaeg muudkui seletama ja targutama ja kantseldama ja vaidlema (...minuga)....". Ja siis mina omakorda ütlen vastu, et:
*ma ei seleta ja ei vaidle, vaid ma selgitan asjade tööprintsiipe ja nõudeid selleks (jne).
*tootjapoolsed kasutus- ja elektriohutus- ja tuleohutus- ja jne-jne-nõuded kehtivad kõigile, kaasa arvatud ka sinule. NB! ja pean märkima, et just sinule nad kehtivad eriti, ja seda just põhjusel, et sina arvad need nõuded võivad küll kehtida vaid kõigile teistele aga hoopiski mitte sinule, sest sinule need nõuded ju ei kehti, sest kui midagi juhtub, siis sa eeldad, et küll mina siis klatin, parandan, lapin, orgunnin jne asja uuesti ära, ja et just sellepärast ei pea sina üldse mingite juhendite või nõuete vastu huvi tundma. Ja siis ongi meil "teinekord" vaidlemised stiilis, et "see asi sobiks ju nii hästi just niimoodi, ja teps mitte teistmoodi", mille peale mina ütlen, et "just niimoodi ta sobida ei saa, sest nõuete või juhendite või muude isiklike kogemuste alusel just niimoodi ei või ja/või ei saa seda asja kasutada jne". Ja siis hakkab pihta see "sa muudkui vaidled mulle vastu ja tahad kohe alguses juba ilusa asja ära rikkuda mul....."
:wall:
P.S. Isiklikud kogemused ei tähenda nüüd kohe, et ma ise olen midagi pekki keeranud, vaid pelgalt, et mul on aja jooksul küllalt tulnud teiste poolt pekki keeratud asju joonele korda tagasi ajada või orgunnida. (Tänapäevase uhke terminina: Üle-Eestilise maaletooja poolse garantii- ja tehnilise toe süsteemi toimimise vastutav mänedžer kahes erinevas tarbijakaitse vaatevinklist kõrgema ja keerulisema tehnilise taseme ja raskusastmega tehnikakaupade sektoris kestusega kokku ca 15 aastat.)
Nii, et veelkord: kes vaielda tahavad, need vaielgu omavahel. Punkt.
OLAVI
Liige
Kontakt:

See 2 aasta tagune artikkel elektrivõrgu toimimise tagamisest hädaolukorras, tasub meenutuseks uuesti läbi lugeda, et arvutada omale akupanga või geneka vajadust.

https://www.err.ee/1608728929/elektrina ... tas%20Saar.
Kui gaasipuuduse korral tagab riik esmajärjekorras elamute gaasiga varustatuse, siis elektrivõimsuse nappimisel on olukord vastupidine ning esimesena hakatakse välja lülitama just elamuid. Elamupiirkonnad ei jääks siiski pikemaks ajaks elektrita, vaid väljalülitamised toimuksid roteeruvalt, paari tunni kaupa.

"Põhjus on selles, et maagaasi ja kütte osas kehtib väga konkreetne Euroopa Liidu direktiiv, mis ütleb, et kodutarbijad on kõige viimane prioriteet, keda välja lülitada. Ja mingil määral on see ka loogiline, sest soojus on väga oluline inimeste jaoks, ellujäämise ja toimimise jaoks," ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) kriisireguleerimise osakonna juhataja Priit Saar.

Elektrivarustuses on elutähtsa teenuse nõuete kehtestamisega seatud esikohale sellised objektid, millest sõltub otseselt inimeste elu ja tervis, ehk kõige eelisjärjekorras on haiglad, hooldekodud ja häirekeskused, sest häirekeskus telefonil 112 peab olema kättesaadav ja nende kaudu tulevad korraldused ka politseile, päästjatele, kiirabile, kui on vaja inimestele appi minna, selgitas Saar. ...
...
..."Kui elektri puudumine on ette teada, siis saame koostada vastavad roteerumise ajakavad ja ka kliente sellest otse teavitada," märkis Armas.

Eriolukorras toimub automaatne väljalülitamine

Kui aga võrgus tekib ootamatult suurem võimsuse puudujääk, siis toimuks madalama kategooria tarbijate automaatne väljalülitamine, selgitas Saar. "Aga see oleks juba väga ekstreemne olukord, mille tõenäosust me pigem praegu ei näe, sest meil on selleks erinevates faasides nii palju võimsust. Ja kindlasti see pigem ei ohusta kõrgemaid kategooriaid," rääkis Saar.

Tema selgituse kohaselt on süsteemihalduril Elering kohustus tagada elektrisüsteemi kui terviku toimimine ning kui sellele tekib oht, siis toimub väljalülitamine väga kiiresti ning lähtuvalt tehnilistest parameetritest.

"Kuna matemaatiliselt peavad toodetavad võimused ja tarbimine tasakaalus olema, siis lülitatakse välja need tarbijad, kus seda kõige kiiremini saab saavutada," rääkis Saar. Sellises olukorras ei pruugi olla aega nendele otsustele luba küsida. ...

Praeguste sombuste ilmadega päiksepaneelidele eriti panustada ei maksa, sest nende päevatootlus on hetkel ca 0,7% suvisest max päevatootlusest.
Ehk 10kW paneelidest võib päevas saada ca 600Wh energiat.
avrnbr
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas avrnbr »

See olukord, kus gaasi on ja elektrit pole, võrdub sisuliselt sellega, et kumbagi pole.
Gaasikütteseadmete automaatika töötab ju elektriga, ringluspumbad jms. samuti.
Moodsad soojasõlmed ehitatakse suurest võrgust soojusvahetitega eraldatult ja pole just palju abi, kui katlamaja sooja väljastab, kasutada seda ei saa. Kas ja kuipalju neid on, kel mingi varutoite võimalus?
Gaasipliidile saab küll jah tule sisse, kui on vanamoodne.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 1 külaline