Kikepera lokaatorjaam, rahvasuus raketibaas.
Kikepera lokaatorjaam, rahvasuus raketibaas.
Tervitus !
Ei osanud mujale teema alla postitada, kui siia. Kui eksisin siis vabandan juba ette ära
Siin foorumis on juttu olnud Kikepera radarijaamast ehk rahvasuus läbi aegade raketibaasis,nii kaua kui minu mälu üldse veel mäletab. Miks seda üldse hakati raketibaasiks kutsuma või oli nendel raketibaasi juttudel mingigi tõepõhi alla, siia on lisatud ka ammusest ajast fotosi mida kahjuks enam ei näe. Äkki on kellelegi veel mingeid fotosi kuskilt alles ja saaks neid uuesti siia postitada, google on mingusuguseid pilte muidugi näidanud aga ehk on kellelgi "sahtlipõhjas" veel midagi huvitavat näidata?
Minu mälupildid 80ndate lõpust on juba väga hägused kuna olin siis alles laps ja käisime perega Saunametsas seenel ja teinekord sai sealt mööda sõidetud ja peatatud, lapse jaoks üsna hirmutav ehitis. Kui hakati seda radarijaama ehitama siis ehitati ka spetsiaalselt selleks tee, täna kannab see nime "Baasi tee". Üle 10ne aasta tagasi sai seal maaparandust(RMK) tehtud ja lõhkusime baasi tee silla, et paigaldada metalltruup. Sild/binokkeltruup mis oli üleni betooni valatud ja armatuuri täis, truubitorude peal ca 0,5m paksune betoon millel korralik tõrvapapp peal. See osutus aga kõvaks pähkliks mida andis ikka roksida, tegelt jääb arusaamatuks miks oli vaja seda lammutada sest see oli tõesti kõva ehitis, mäletan et ülesvoolu oli silla otsa betooni sisse tõmmatud aastaarv 1958? võin ka eksida ja kellegi nõiamoori nägu, tegin ka sellest pilt aga siis kadusid pildid tavaliselt koos telefoni vahetsuega.
Pikk jutt teadagi ei ole hea jutt, igatahes äkki kellelgi veel on ja saab siia sellest "raketibaasist" pilte lisada.
Lugupidamisega !
Ei osanud mujale teema alla postitada, kui siia. Kui eksisin siis vabandan juba ette ära
Siin foorumis on juttu olnud Kikepera radarijaamast ehk rahvasuus läbi aegade raketibaasis,nii kaua kui minu mälu üldse veel mäletab. Miks seda üldse hakati raketibaasiks kutsuma või oli nendel raketibaasi juttudel mingigi tõepõhi alla, siia on lisatud ka ammusest ajast fotosi mida kahjuks enam ei näe. Äkki on kellelegi veel mingeid fotosi kuskilt alles ja saaks neid uuesti siia postitada, google on mingusuguseid pilte muidugi näidanud aga ehk on kellelgi "sahtlipõhjas" veel midagi huvitavat näidata?
Minu mälupildid 80ndate lõpust on juba väga hägused kuna olin siis alles laps ja käisime perega Saunametsas seenel ja teinekord sai sealt mööda sõidetud ja peatatud, lapse jaoks üsna hirmutav ehitis. Kui hakati seda radarijaama ehitama siis ehitati ka spetsiaalselt selleks tee, täna kannab see nime "Baasi tee". Üle 10ne aasta tagasi sai seal maaparandust(RMK) tehtud ja lõhkusime baasi tee silla, et paigaldada metalltruup. Sild/binokkeltruup mis oli üleni betooni valatud ja armatuuri täis, truubitorude peal ca 0,5m paksune betoon millel korralik tõrvapapp peal. See osutus aga kõvaks pähkliks mida andis ikka roksida, tegelt jääb arusaamatuks miks oli vaja seda lammutada sest see oli tõesti kõva ehitis, mäletan et ülesvoolu oli silla otsa betooni sisse tõmmatud aastaarv 1958? võin ka eksida ja kellegi nõiamoori nägu, tegin ka sellest pilt aga siis kadusid pildid tavaliselt koos telefoni vahetsuega.
Pikk jutt teadagi ei ole hea jutt, igatahes äkki kellelgi veel on ja saab siia sellest "raketibaasist" pilte lisada.
Lugupidamisega !
Re: Kikepera lokaatorjaam, rahvasuus raketibaas.
Kikepera baasi hakati ehitama viiekümnendatel aastatel, mõeldud oli sinna strateegiline kaugluureradar. Ilmselt seoses tolleaegse arusaamaga võimalikust õhurünnakust.. Aga sputnikute ilmumisega kaotas baas algse mõtte. Mingi aeg ehitus seisati. Edasi ehitada polnud mõtet ja objekt profileeriti ringi õhukaitse süsteemi. See on minu arusaam kogutud infokildude põhjal, mis on pärit elektrivõrkudest. Iga objekt vajas ju elektrit.
Viimati muutis alax, 26 Jaan, 2025 19:43, muudetud 1 kord kokku.
Osalenud Eesti piirivalve ülesehitamisel. Raadioside. NLiidu sõjaväes 40. tankidiviisi 75.motolaskurpolgus Gussevis 1970-1972. Lasketiiru elektrik. 50a. metsas ja soodes jooksnud.
Otsinguga "Kikepera" leiab siit veel infot!
Rahvas kutsus paljusid NL sõjaväeobjekte raketibaasideks.
Rahvas kutsus paljusid NL sõjaväeobjekte raketibaasideks.
Osalenud Eesti piirivalve ülesehitamisel. Raadioside. NLiidu sõjaväes 40. tankidiviisi 75.motolaskurpolgus Gussevis 1970-1972. Lasketiiru elektrik. 50a. metsas ja soodes jooksnud.
Ma ei tea kas viga on minu arvutis aga pilte mina " Kapral Karu" postituses ei näe kahjuks.
Vaata piltide aadressi - hot.ee! Kuna pilte pole foorumisse üles laetud siis kõigekaduva teed nad ongi läinud.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Algne post koos piltidega oli (Esimest pilti pole võimalik taastada)
Veebis on olemas vähemalt kaks pilti suurema resoga samadest asjadest:Kapral Karu kirjutas: ↑11 Nov, 2007 22:25 Panen siia mõned pildid Kikepera objektist, mis tehtud väikeseformaadilise Tšaikaga (slaidilt skännitud)....
....Nendel piltidel on P-90 "Pamir" (5N91) ja see oli 3-koordinaadiline....
.
Eesti allikas:
РЛС-1РЛ115-П-90-Памир

Rohkem pilte:
https://teejuht.esap.ee/eesti-ringreis/ ... aeosadest/
Vene algallikas
http://militaryrussia.ru/blog/topic-776.html
s/o 92606 leitavatest demblialbumitest ka üks pilt kus radar peal
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline