Teenistus totška peal

Muljeid teenistusest. Nii Eesti väeosades, N Liidus, luures või vastuluures, või hoopis partisanide juures. Kuidas kellelgi juhtunud on.
kaupo51
Liige
Kontakt:

Teenistus totška peal

Postitus Postitas kaupo51 »

Läheb küll veidi offtopicuks, aga eks siis mode tõstab ringi. Mis asi on teenimine "totska" peal? See oli üks võimalus Afganistanis aega teenida. Püüan seletada. Vaatasin just kaarti. Afganistanis ei ole raudteed ja kogu kraam veeti vene sõjäväe jaoks kohale veoautodega. Piirilinnast Kushkast Shindanti näiteks. Viimases paiknes näiteks venelaste lennubaas ja ka sõjaväehaigla, kus ma paar korda viibisin, Herati linn jääb sinna vahepeale. Maantee servas oli lisaks torujuhe, mida mööda pumbati lennukitele kütust (seda vist ei suudetud autodega vedada). Seda maanteed oli vaja valvata, sest kohalikele meeldis aeg ajalt seda torujuhet õhku lasta ja venelaste veoautokolonne tulistada. Selleks paiknesid sellel trassil mingite vahemaade järel venelaste "totskad". Äkki võiks neid tõlkida pisikesteks eraldiseisvateks garnisonideks või kordoniteks? Samuti patrulliti BTR-70 abil kogu seda trassi mingite ajavahemike järel mingis osas. Mina valvasin üle Harirudi jõe minevat silda, mis oli ca 400 m pikk. Silla kummaski otsas oli siis väike väegrupp (ca 30 pluss 30 meest), tank, BTR-70 mitu tükki, Gaz 66 (selle kastis oli miinipilduja, mis oli maha võetud ja paiknes kaevikus) Maja katusel oli näiteks AGS-17. Kui kohalikud jälle toru õhku lasid, siis pumbajaamas rõhk langes ja torude parandamise brigaad sõitis välja, neil oli Kamaz. Meie poolt läks BTR-70 julgestuseks kaasa, et kui läheb tulistamiseks, siis saab neid abistada. Mingitel hetkedel otsustasid kohalikud dusmanid ka sillal asuvat garnisoni kaugtulega rünnata. Siis sai "vastutasuks" nende kishlakki oma torudest pommitada. Hommikul tuli kishlakis delegatsioon (hallide habemetega vanamehed) ja tegid ettepaneku, et me nende kishlakki enam ei tulistaks (vahel sai seal keegi ilmselt siis pihta). No siis oli mingi aeg jälle vaiksem. See on hästi lühidalt, mida tähendas "totska" peal teenistus.
Viimati muutis kaupo51, 04 Veebr, 2025 14:36, muudetud 1 kord kokku.
pwn13
Liige
Kontakt:

Re: Teenistus totška peal

Postitus Postitas pwn13 »

väga huvitav jutt, tänan.
traatjalg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas traatjalg »

Kirjuta ikka rohkem huvitav lugeda,mina tagalarotina vahtisin siin pool jõge.Mingil ainult satanale teada oleva graafiku järgi pidime siin pool piiri ühes dalina´s rakettidega valves olema.
kaupo51
Liige
Kontakt:

Algselt ei olnud plaan mälestustest kirjutada, aga kuna üks akf küsis, mis asi on teenistus "totska" peal, siis sai talle vastatud ja see vastus tõsteti siia uude teemasse ehk algatati uus jutulõim. Ma püüan seda siis ajapikku täiendada, kui midagi huvitavat ja pigem positiivset meelde tuletan. Ikkagi 40 aastat juba möödas nendes sündmustest.
Minu Afganistani sattumine käis lühidalt nii. Sovetskis Kalingradi oblastis formeeriti 1984 aasta lõpus uus motoriseeritud jalaväepolk number 12. Äsja teenistusse kutsustud, poole aasta mehed ja ühe aasta mehed. Siis väljaõpe kaks kuud Turkmeenias Geok Tepes. Seejärel anti meile uus tehnika kätte ja polk ületas 1.03.1985 Afganistani piiri. Polgu asukoht oli Heratis mingi 15-20 km edasi kõrbes maantee ääres. Teisel pool maanteed paiknes 101 polk. Kuu aega veetsin polgus ja siis suunati minu rühm "totska" peale. Teenisin tankitõrje rühmas (protivotankovõi zvod).Viibisin selles riigis kokku 23 kuud ja 10 päeva, puhkusel kordagi ei käinud. Põhilise aja olingi "totska" peal, sain tulistada erinevatest relvadest (AK-74, SPG-9, AGS-17, mingid erinevad miinipildujad, roolida BTR-70 ja GAZ-66). Selles mõttes oli teenistus huvitavam, et sai iga päev kohalikke elanikke näha ja mingil määral nendega suhelda. Üle silla sõitsid nii kohalikud kui vene sõjaväe kolonnid. Meie põhiülesanne oli kaitsta silda õhkulaskmise eest ja patrullida trassi peal a la 5 km ühele ja teisele poole. Herati linn ei olnud samuti kaugel ja seal sai ikka korduvalt käidud, näiteks ohvitseridega kohalikku kaubandust (dukan) külastamas. Vahel ka omale ühte koma teist osta, näiteks 7 muusika elektronkell oli sel ajal suur hitt osade vene sõdurite seas.
Eks ma mingi aeg siis kirjutan veel.
kaupo51
Liige
Kontakt:

Põhimõtteliselt võib sellist üksikut maasse kaevatud tanki ka totskaks nimetada. Selliseid oli seal tõesti näha, näiteks ümber polgu olid sellised üksik tank tüüpi totskad. Meil oli silla mõlemas otsas väike (kasarmu)majake, kus siis sõdurid elasid. Lisaks eraldi söökla ja eraldi saun. Need ehitasime ise hiljem. Mõlemas silla otsas oli ka tank, ilmselt T-62. Neli tankisti elasid tanki kõrval väikeses omaette majakeses. Silla mõlemas otsas oli 24-7 valvepost, öösel olid veel eraldi valvepostid ka silla kõrval asuvates kaevikutes. Tõkkepuu tõsteti hommikul kell 6 üles ja lasti õhtul kell 20 alla. Sel ajal võisid kõik vabalt liikuda, öösel oli komandanditund ja siis võis hoiatamata tulistada. Kohalikud olid hästi sellega kursis ja naljalt öösel keegi silla läheduses ei liikunud. Majas oli raadiojaam ja igal täistunnil (või oli see iga kahe tunni tagant) toimus side suure polguga. A la Vaher vaher siin lepp, meil on kõik rahulik. Kui mingi jama oli, siis võis ühendust võtta polguga ka muul ajal.
Kasutaja avatar
Sander17
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sander17 »

Väga huvitav lugemine, tänud!
Olen ise ka Afganistanis väiksemates baasides elanud, aga nüüd uuemal ajal.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Seda maanteed oli vaja valvata, sest kohalikele meeldis aeg ajalt seda torujuhet õhku lasta ja venelaste veoautokolonne tulistada. Selleks paiknesid sellel trassil mingite vahemaade järel venelaste "totskad".
Põhimõtteliselt võib sellist üksikut maasse kaevatud tanki ka totskaks nimetada. Selliseid oli seal tõesti näha, näiteks ümber polgu olid sellised üksik tank tüüpi totskad. Meil oli silla mõlemas otsas väike (kasarmu)majake, kus siis sõdurid elasid. Lisaks eraldi söökla ja eraldi saun.
Piltidel on jah need teeäärsed nn "Огневая точка"-d
Teie totška oli siis kapitaalsem nn "Боевая точка" ilmselt eksole?
Sovetskis Kalingradi oblastis formeeriti 1984 aasta lõpus uus motoriseeritud jalaväepolk number 12.
See oli siis в/ч 54676 (s/o 54676) 5. kaardiväe motolaskurdiviisi Kutuzovi ja Bogdan Hmelnitski Punalipulise ordeniga 12. kaardiväe motolaskurpolk, ehk 12-й гвардейский Краснознаменный орденов Кутузова и Богдана Хмельницкого мотострелковый полк 5-й гвардейской мотострелковой дивизии.

s/o 54676 langenud
1985 - 29
1986 - 7
1987 - 12
1988 - 6

Fotod (vbl näed isegi mõnda tuttavat nägu, vahel joppab)
https://leftie.ru/12/msp
Mina valvasin üle Harirudi jõe minevat silda, mis oli ca 400 m pikk. Silla kummaski otsas oli siis väike väegrupp
See?
https://www.google.com/maps/place/Her%C ... FQAw%3D%3D
kaupo51
Liige
Kontakt:

Tänud akf Fucs. Sama sild jah. Sellel lingil oli ka päris äratuntav foto minu totskast. Ma seda allalaadimise süsteemi lahti ei hammustanud, aga lõikeriista kasutades sain foto arvutisse kopeeritud. Meie totska nägi Herati poolt vaadates välja täpselt selline, ilmselt tehtud peale minu lahkumist 1987. Näha on tank, tõkkepuu.
sild4.jpg
kaupo51
Liige
Kontakt:

Googeldades leidsin silla pildi altpoolt. Tänaseks on teine sild veel kõrvale ehitatud? Aga noh 40 aastat möödas ka. Üldiselt suurvee ajal (nagu pildil) silla alt jala läbi ei saanud, aga umbes 11 kuud aastas oli jõgi kokku kuivanud ja sai jala läbi. Sügavamates kohtades kannatas ka ujuda või noh pigem end korraks vette kasta, mis oli Afganistanis teenides puhas luksus. Link ja pilt sellelt lingilt. Klikates hobusemehe pilti tuleb teisi pilte veel
https://www.google.com/maps/place/%D9%B ... FQAw%3D%3D
sild.jpg
kaupo51
Liige
Kontakt:

Sõjaväeosa oli tõesti 54676. Otsisin välja oma sõjaväe pileti, leidsin sealt erinevaid kirjeid, mis viitavad samale numbrile. Panen ühe pildi siia, mis viitab sellele, et ma olevat justkui GAZ 66 läbinud 500 km marsiretke.
Kuvatõmmis 2025-02-02 151229.jpg
Kuvatõmmis 2025-02-02 151229.jpg (50.43 KiB) Vaadatud 1330 korda
kaupo51
Liige
Kontakt:

Sander17 kirjutas: 01 Veebr, 2025 17:42 Väga huvitav lugemine, tänud!
Olen ise ka Afganistanis väiksemates baasides elanud, aga nüüd uuemal ajal.
Ma olen vahel mõtelnud, et kui palju erines teenistus ja sõda Afganistanis nõukogude armees olles ja vaba eesti sõdurina missioonidel käies (nagu sander17)?
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Kas sealsamas teisel pildil on sama sild?

Pilt
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

Sama koht ju teiselt poolt pildistatuna.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
kaupo51
Liige
Kontakt:

See peaks olema seesama kasarmu, aga pilt on tehtud silla peal seistes. Juhin tähelepanu veel ühele detailile. Teisel pildil on näha ka toru paremas silla servas, mida mööda voolas lennukikütus. Herati poolt tehtud pildil seda näha ei ole miskipärast. See toru oli selles mõttes hea, et öösel vahipostil olles sai seal peal istuda ja tankistist (kaas) tunnimehega juttu ajada. Tankistid olid nagu selles mõttes neljakesi omaette, et käisid kõik järgemööda vahipostil. Nad olid mingist teisest polgust äkki. Samas sööklas olid nad meie leivas ehk said ka koos meiega süüa. Ka mul õnnestus ükskord tankis olles tulistada, aga sellest räägin tulevikus eraldi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline