ekacariya kirjutas: ↑11 Mär, 2025 16:51
Päris halb olukord meil siis kui KNO ja suhkru kokku sulatamiseks peab Riiast abi küsima...
Pidasin tööstuslikku tootmist silmas. Köögis saab igaüks suhkrut sulatada (fruktoosi, sorbitooli ja ksülitooli kah). Veidi üle pingutatud hinnaga müüakse Depo poes neidki, fruktoos on odav, aga ksülitool on minu hinnangul parim. Olen teatud aastatel neid noolekesi teinud, aga tööstuslikku raketikütust ju ei tehta suhkrutega.
pwn13 kirjutas:need mudelraketi mootorid on ju riiuli kaup ja tulevad need hermeetiliselt suletuna.
Seal pole ka oksüdeerijaks reeglina KNO3 vaid kaaliumperkloraat - aga katsu sa ilma Kaposse kohvi jooma sattumata seda Eestis idufirmale osta. :)
Mudelraketi mootorid on minu lemmik hädaldamise teema. Teades vanasõna "vingumine aitab", teen seda ka siin korra. :) Veel 5 aastat tagasi oli Ülemiste keskuses putka, mis ainsa kohana Eestis minuteada mudelraketi mootoreid müüs. Aga enam ei müü. Miks? Kas ei tasunud ära, või ametnikud tegid äri raskeks - ma ei tea. Võrreldes ilutulestiku raketiga on see põhimõtteliselt sama asi, aga mitte keegi ei müü. Mina aru ei saa. :(
Ma oleksin väga tänulik kaasfoorumlasele, kes osutaks, kust Eestis mudelraketi mootoreid saab osta. Sest postiga välismaalt raketimootorite ostmine tekitab küsimused postifirma ja tolliga, ilutulestiku rakettide ümber tegemine aga paneb fakti ette, et need mootorid on kehvad või optimeeritud ilutulestiku jaoks. Droonitõrje vahend tahab natuke veojõudu (näiteks võiks tõsta ära 300 grammi).
Muuseas tasub ka silmas pidada, et idufirmadel reeglina pole polügoone, ainult tuleohutud alad tüüpi "järv" ja "meri". Neid ilmselt kasutada saab ja peabki, sest suveperioodil (kui katsetamine on ise kergem) pürotehniliste toodetega asju arendades (s.t. mõni nool läheb kaotsi) on oht süüdata maastikupõleng, ning siis vastutada kas oma südametunnistuse või Päästeameti ees.
Katse tulemuse äratoomine järvest on aga probleem. Esiteks sul peab olema paat, minimaalselt kummipaat. Teiseks pead sa suutma järve kukkunud asju lokaliseerida: palju õnne, sul peab olema sihukene sonar, et allveelaevnikud kadedaks lähevad. Ja kolmandaks on järve kukkunud elektroonikaga selleks korraks kõik. Ehk, sul võib olla maailma parim langevari või pidurduslint, aga sa kaotad pidevalt elektroonikat.
Veerakett seevastu võimaldaks arendada kuival maal ka tuleohtlikul ajal. Vaja oleks ainult natuke ruumi, ja seda Eestis ikka leiab.
P.S.
Päris polügoonile pääsemine aga ei ole lihtne - olen seda ühe projekti (mitte raketinduse) raames püüdnud, küsinud ühelt ja teiselt, Lennuametist, SKA droonikeskusest, Kaitseliidust. Esialgu on nii, et polügoonile pääsenud ei ole, selget keeldu kah saanud pole, õnneks on plaan B ilma polügoonita toimetamiseks. Lisaks veel see, et kui arendus toimub kohas X aga polügoon asub kohas Y, ning vahepeal on 100 km vahet, siis võiks ennast halliks sõita, isegi kui naeratab ebatõenäoline õnn ja polügooni väravad avaneksid.