Väga hea, seleta nüüd lahti miks sul külmik talvel võtab vähem elektrit kui suvel.OLAVI kirjutas: ↑27 Mär, 2025 15:31 Kui ainult "kõrge köögikülmik" mahub mõiste "külmik" alla, siis külmikute erisuste selgitamine läheks antud teemast pikalt väga kaugele.
Mul näiteks on ka 230L külmik, mille min ööpäeva elektrikuluks olen nädala päevakeskmisena mõõtnud 0,13kWh ja 0,2 tekkib siis kui ka ust avada.
Majapidamismured
Re: EV energia ja julgeolek
Külmikutel on omad keskkonna klassid. Vastavalt keskkonna klassile on ka õli. Soojemates kliimavööndites paksem ja külmades kliimavööndites vedelam. Kui paigaldad külmiku õue kus on keskonna temperatuur madalam kui ette nähtub muutub õli paksuks ja kompressoril palju rohkem vaeva, kuni lõpuks annab otsad.Kilo Tango kirjutas: ↑27 Mär, 2025 15:51 Sihuke tarbib 0,263 kWh ööpäevas: https://onoff.ee/et/kulmikud/99865-lieb ... 980-1.html
Samas selline kõrge on 0,285kWh ööpäevas: https://onoff.ee/et/kulmikud/85796-bosc ... 25443.html
Üldiselt külmiku õue seadmine võrdub peatse uue külmiku ostmisega. Vähemalt nii ütles mulle müügimees, kui ma tahtsin omale varjualusesse sügavkülma kirstu muretseda. See on nüüd seal pool aastat tiksunud - näis, kaua kestab. See reklaam, et "töötab ka õues" pidavat meie kliimas suht-koht mögga olema.
Nu ma tegelikult pidasingi silmas, et reaalelus vähegi normaalsema kasutustsükliga on sihukesel mehekõrgusel külmikul seda 0,2kWh ikka päris raske saavutada. Aga kuna teoorias ja (öko)praktikas on võimalik, siis loeme faktikontrolli "mööndustega õigeks" ja ma antud teemal rohkem ei kobise.

Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
-
- Liige
- Kontakt:
Siis kui kaob vool!
Energia ja julgeoleku teemas oli veidi juttu külmkappidest.
Külmkapi energiakulu saab külmal ajal vähendada, kui sinna tõsta õues maha jahutatud või lausa külmunud vett täis pudel. Kaks kaheliitrist pudelit vett täis ja õue miinuse kätte. Kord päevas tõstad õuest külma vee/jääga pudeli külmikusse ja külmikus üles soojenenud pudeli õue külma kätte. Miskis metsaonnis saab nii penost kasti sisse endale jahekapi ehitada talveks. Pikema elektrikatkestuse korral saab nii ka kodust jahekappi hoida mõistliku temperatuuri juures.
Külmkapi energiakulu saab külmal ajal vähendada, kui sinna tõsta õues maha jahutatud või lausa külmunud vett täis pudel. Kaks kaheliitrist pudelit vett täis ja õue miinuse kätte. Kord päevas tõstad õuest külma vee/jääga pudeli külmikusse ja külmikus üles soojenenud pudeli õue külma kätte. Miskis metsaonnis saab nii penost kasti sisse endale jahekapi ehitada talveks. Pikema elektrikatkestuse korral saab nii ka kodust jahekappi hoida mõistliku temperatuuri juures.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
EV energia ja julgeolek
Paluks linki, muidu on see järjekordne sinu "muutuvsammuga hammasrihm"OLAVI kirjutas: ↑27 Mär, 2025 15:31
Kui ainult "kõrge köögikülmik" mahub mõiste "külmik" alla, siis külmikute erisuste selgitamine läheks antud teemast pikalt väga kaugele.
Mul näiteks on ka 230L külmik, mille min ööpäeva elektrikuluks olen nädala päevakeskmisena mõõtnud 0,13kWh ja 0,2 tekkib siis kui ka ust avada.
-
- Liige
- Kontakt:
Re: Siis kui kaob vool!
Jää on lahendus, tühipaljas külm vesi ei hoia suurt miskit.
Kumb paremini külma hoiab, külmunud veepudel või jahutusvedelikuga täidetud pudel?
Kui kasutada talvel igapäevaselt roteeruvalt 2x5 2L pudelit veega, siis ei pruugi külmikus vajaliku temperatuuri tagamiseks elektrit vajagi olla, sest 10L -10C'ni külmutatud vett neelab igal sulamisel ümbritsevast ruumist ca 1kWh väärtuses soojust.davidsoniharald kirjutas: ↑27 Mär, 2025 18:41 Energia ja julgeoleku teemas oli veidi juttu külmkappidest.
Külmkapi energiakulu saab külmal ajal vähendada, kui sinna tõsta õues maha jahutatud või lausa külmunud vett täis pudel.
Kaks kaheliitrist pudelit vett täis ja õue miinuse kätte. Kord päevas tõstad õuest külma vee/jääga pudeli külmikusse ja külmikus üles soojenenud pudeli õue külma kätte. Miskis metsaonnis saab nii penost kasti sisse endale jahekapi ehitada talveks.
Pikema elektrikatkestuse korral saab nii ka kodust jahekappi hoida mõistliku temperatuuri juures.
https://opik.fyysika.ee/index.php/book/ ... tion/14035
1L vee faasimuutumise (jäätumise/sulamise) erisoojus, temp muutus -0C kuni +0C võrdub 1L vedela vee temperatuuri muutmisele 80C võrra.
1kWh iseenesest on väike energiakogus võrreldes võrguelektri kWh hinnaga aga kui 30 päeva jooksul peaks generaator kokku 30kWh saamisesks töötama 200 tundi, sest külmiku kompressor ei saa üle oma nimivõimsuse (näit. 130W) tarbida (olenemata generaatori võimsusest), siis ongi generaatori kütusekulu üle mõistuse suur.
Ehk kasvõi tavalise taara+vee kasutamine energiaakuna vähendab oluliselt võrguelektrita elamises generaatori töötundide arvu.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Seni kuni jahutusvedelik ei jäätu, on selle temperatuurimuutusesse salvestunud energiakogus marginaalne võrreldes vee jäätumisega.
Mis Sa tõsiselt viitsid sellise asjaga tegeledadavidsoniharald kirjutas: ↑27 Mär, 2025 18:41 Külmkapi energiakulu saab külmal ajal vähendada, kui sinna tõsta õues maha jahutatud või lausa külmunud vett täis pudel. Kaks kaheliitrist pudelit vett täis ja õue miinuse kätte. Kord päevas tõstad õuest külma vee/jääga pudeli külmikusse ja külmikus üles soojenenud pudeli õue külma kätte...

Bonis nocet, quisquis pepercerit malis.
Ma väga vabandan, et seda teemat veel lisaks risustan. Aga külmkappide teemal on olemas väga hea video https://www.youtube.com/watch?v=8PTjPzw9VhY
Lisaks, mul endal on 3faasi inverteriga külmik ja selle mootori startup ning püsitarve on meeldivalt väikese voolutarbega. Kompressor tarbib töötamise ajal ca 60W.
Lisaks, mul endal on 3faasi inverteriga külmik ja selle mootori startup ning püsitarve on meeldivalt väikese voolutarbega. Kompressor tarbib töötamise ajal ca 60W.
Kui sahver toimib ainult külmal aastaajal, siis see on vilets sahver ja võiks vast nimetada "kütteta panipaigaks" aga abiks seegi.
Toimiva sahvri ehitamine, mis ka suvekuudel on jahe, on hea plaan.
Aga kui paljud (ka projekteerijatest) tänapäeval üldse teavad, et milliste tehniliste lahendustega ja milliseid materjale kasutades saavutati, et vanasti talumaja sahver ka suvel oli jahe?
Sahver ei ole mitte ainult "kütteta ruum".
See on ajaga ära unustatud teadmine, sest juba sajand kasutatakse külmikuid.
Kui puudub teadmine, ei saa ka ehitada.
(Olen lapsena elanud sahvriga majas aga alles mõnikümmend aastat tagasi hakkasin uurima, et millisel viisil saavutati vanasti sahvri jahutus suvel.)
-
- Liige
- Kontakt:
Imeline kaemus, Olavi. Valgusta me vaimupimedust. Esimese hooga, sahvriehituskunsti muidu valdamata, pakuks pealt-küljelt soojustada ja alt mitte.
Kuidas sahver erineb maakeldrist, muide?
Kuidas sahver erineb maakeldrist, muide?
Palun valgusta siis meid oma sahvriehitamise kogemustest
- rockrapdude
- Liige
- Kontakt:
Re: Majapidamismured
Sooviks ka teada, kuidas sahvrit projekteerida. Ja sooviks, et vastuseks ei tuleks tavapärane "minge otsige ise, internet infot täis". 

Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist