isakene kirjutas: ↑09 Mai, 2025 10:21
... Miski tosin aastat tagasi, peale seda, kui olin auto all roomates 4(!!) tundi generaatorit vahetanud. Peale seda leidsin, et ma olen too old for this s**t ja soetasin kasutatud tõstuki. Siiani arvan, et see oli üks väga hästi kulutatud 450 euri.
Muig jah.
Mul üle-eelmine aasta lendas vanal Fordil geneka sidur. Rem.manuaal nägi ette kas mootori küljest enamus juppide lahtikruvimise ja delfriga mootori veidi välja-ülestõstmise, et geneka saaks ülevalt välja võtta, või parema esimese veovõlli/poolassi ära võtmise + õõtshoova alla rippu laskmise, et geneka saaks altpoolt kuidagi kätte... mis omakorda oleks tähendanud seda, et pea kogu amordipüstak jms oleks tulnud laiali lammutada.... mida keegi polnud pärast tehases kokku panemist kordagi teinud.
Selle sidurile ei pääsenud üldse muud moodi ligi, kui genekas tuli igal juhul mootori küljest eemaldada ja välja tarida. Kui oleks pääsenud otse sellele ligi (5cm ulatuses teise kujuga poolraami ehitus oleks selle probleemi lihtsalt lahendanud), oleks saanud siduri genekat küljest võtmata ära vahetada.
.
.
Siin videos üks jebib genekat altpoolt välja
Video pealkiri on "How to remove a Ford escape alternator removal the easiest way!"
Kergem ilmselt selles mõttes, et ülevaltpoolt kätte saamine (arvatavasti seoses sumpsi lahtiühendamisega, mis juhul kui enam lahti ei tule, tuleb lõpuks täisjooksus välja vahetada + vajab delfrit vms tõsteseadet) veel keerukam.
https://youtu.be/d94C78wybpw?t=157
Mul ei olnud selline genekas, nagu üleval rem.manuaali pildil näeb. Minu genekal oli eraldi ümber veel tugevast plastikust korpus + eraldi jahutuseks õhuvõtukanal/toru, nagu järgmisel pildil ja päris niiviisi poleks see ilmselt alt välja tulnud (mahtunud), nagu videos seda tehakse...
.

- FordGenekas2.jpg (18.47 KiB) Vaadatud 456 korda
.
Nuh, uus sidur oli olemas, limu lähimast teenindusest 35km kaugusel oma minema lennanud geneka siduriga (sõiduvõimetu) ja otsustasin ise ära vahetada.
Altpoolt pääsesin niipalju ligi, et sain geneka poldid mootori küljest lahti. Ühele juurdepääs ja selle keeramine oli probleem, aga sai hakkama. Ülevalt pääses niipalju kuidagi ligi, et sai ka juhtmestiku lahti (pistikud ja + juhe mutri all). Kokku ca pool tundi. Edasi siis lammutasin selle plastikust korpuse geneka küljest, seal imeväikses "ruumis" kus genekas asus, lahti, mis oli kogu töö kõige suurem jebimine üldse. Lahti tuli keerata 4 või 5 (ei mäleta enam) kaheksast mutrit aga igale mutrile pääses ligi ainult teatud geneka asendis, seega altpoolt keerasin geneka kuidagi jälle uude asendisse nii, et ülevalt sai jälle ühe mutrikese lahti jne. No sinna kulus omajagu aega küll... tund poolteist kindlasti.
Ja siis ilma selle korpuseta tuli genekas ainult ühes kindlas asendis millimeetri täpsusega ülevaltpoolt välja

Tõsi, selleks pidi lahti kruvima ka ühe kliimakompressori torustiku kinnituse ja elektrikaablite kinnituse, ning neid veidi teise kohta lükkama, aga see polnud suur töö. Pärast siduri vahetust ja geneka tagasi toppimist selle korpuse (juhtmestiku) tagasi kruvimine oli sama nikerdamine, nagu selle ära võtmine, aga tehtud see sai
Mul see viga, et kui mölisema hakkan, ei saa enam pidama
Seega kirjutan lühidalt veel ühest lahedast iseärasusest selle vana Fordi limu remontimisel.
Nimelt neljaveoslisel tagarattalaagrite, veovõlli diffrilaagrite, simmerlingi, ABS hammasvöö, veovõlli enda jne vahetus on selline tegevus, millele vist insenerid eriti mõelnud ei ole.
Lammutad kõik laiali aga veovõll on tehtud täpselt nii pikk, et seda kätte ei saa
Et seda kätte saada ilma tagasilla reduktorit/diffrit alt ära võtmata, või tagumist õõtshooba kere küljest "ära murdmata" piisaks, kui võlli väimine ots oleks 1cm lühem. Kusjuures see varu on vabalt olemas (võlli ots töllerdab kinni keeratud assi mutrist väljapoole ca 3cm).
Neid videosid on omajagu, kus autosid selle töö käigus lausa ära lõhutakse, et veovõlli kätte saada.
Siin vend näitab ja räägib, mis probleemid on
https://youtu.be/o9h_yobXFMk?t=8
...ja siin on lihtne lahendus (endal ära katsetatud ja töötas)
https://youtu.be/MkGu13sWFTU?t=47