Integratsioon ja Eesti venekeelsed
-
- Liige
- Kontakt:
Re: Integratsioon ja Eesti venekeelsed
Integratsioon või mitte aga see jätab meist küll vaimuvaese mulje
https://epl.delfi.ee/artikkel/120383664 ... nna-teater
Oleks minu olemised ja tegemised siis Gogoli teater oleks
1) üheselt säilitanud "hea" pärandi
2) olnud positiivne noogutus Ukraina poole
3) ja andnud jalaga munadesse putinoididele
https://epl.delfi.ee/artikkel/120383664 ... nna-teater
Sinuga päri. Kuigi Vene Teatri nimega jätkamine oleks vast kõige etem. Jaak Allik on hästi põhjendanud: repertuaar on sageli Vene klassika, näidendid on vene keeles ja trupp on ka venekeelne, no mis me Сюдалинна Театр'iga saavutame? Tobe kui Jogentaga. Iseasi, kas riik peaks paljude teatrite seas Vene teatrit Eestis pidama? Võib-olla peaks, et Eesti venelastel oleks oma "vaimutempel". Kuid vaimutempel on ka Vene (õigemini Moskva) kirik Eestis ja see on Vene maailma ideoloogia asutus, Püha sõja (Ukraina sõja) palvemaja. Vene teatergi pole suurvene šovinismi vaba. Eduard Tomani juhitav nn Vene Kultuurikeskus on suisa ilge nähtus nii vormilt kui sisult.Madis Reivik kirjutas: ↑11 Juun, 2025 10:30
Madis22 kirjutas: ↑11 Juun, 2025 7:46See on nii delfilik kommentaar, et kerkib küsimus, ega sa ometi eksinud ei ole? Labase vastandumise ja solvamise asemel võiks näha, et suurem osa meist lihtsameelsetest sõjarditest mõistab, et t1bla-probleem on ennekõike kultuuriline ning meie (või lääne) kultuuri omaks võtnud venelane ei ole enam t1bla ega oht. Keegi siin ei arva, et sedeli allkirjastamine oleks piisav tegevus kultuuriliste väärtuste muutumiseks.
Ma elan väga kenas ja rahulikus merelähedases kohas. Mul on ka maja peale mõned eestlased ja ülejäänud kõik slaavlased. Vbl venelased, vbl ukrainlased või mingi muu slaavi päritolu. Kõik on igapäevaselt viisakad ja vaiksed. Kena noorpaar kolis alumisele korrusele. Ja kenad olid kuni esimese pidutsemiseni. Siis naispool lasi häälepaelad valla. Piider oli kõige viisakam sõna millega mind kostitati, kui palusin muusika verandal vaiksemaks keerata. Külas olev sõber küsis esimese asjana, kas ma tahaksin kakeldaMul ka naabruses mõned venelased. Vaiksed, normaalsed inimesed. Mul pole neile mitte midagi ette heita. Venelane iseenesest ei ole süüdistus. Putini pooldamine on.

Peale seda pidu olid jälle vaiksed ja normaalsed. Mitte midagi pole etteheita....
Ühistu koosolekule pole ma juba paar aastat käinud. Igapäevaselt viisakad, vaiksed ja normaalsed majakaaslased lasevad oma slaavi temperamendil minu jaoks liiga valjuhäälselt kõlada. Absoluutselt igale asjale vastandumine ja võimuvõitlus ühistu esimehe koha pärast. Võimu kaapredamine on iga aastane üritus. Ma isegi ei tea palju meie raha on kohtus käimistega ära kulutatud. Tunnen ühistuesimehele siiralt kaasa.
Ma ei tea, kas keegi neist Putinit pooldab. Vaevalt, et keegi neist seda kõva häälega välja öelda julgeb. Ma mäletan samas, et mõnel parkival masinal oli enne 22.24.02. koloraadomardikate värvides lint peegli küljes. Vabalt võisid ka üürilised olla. Enne sõda oli parklas nii mõnigi vene numbri märgiga masin. Hiljem kadusid needki. Kas ka nende omanikud? Pole õrna aimugi.
Naise ja tema vanematega oleme kokku leppinud, et sõjakorral pakib oma asjad kiirelt ja liigub korterist vanemate juurde. Mina küll oma majakaaslasi ei usalda. Viisakad, normaalsed ja meie/läänekultuuri omaks võtnud myass....
Mina selle peale väga ei panusta et venelastest enda majakaaslased tulevad kolmekesi (ehk kirve ja kanderaamiga) ukse taha. Nii vähe kui ma nendega tihedamalt kokku olen puutunud ( 2 aastat kroonus, 5 aastat Narvas elamist) ... mumeelest on neil mingi kogukonnatunne. Meie maja vs võõrad, meie õu või meie tänav , meie linn... Meie riik - aga vat sellist sõnakasutust pole ma venelaste suust kuulnud. Aga need väiksemad kogukonnad toimisid küll. Ma võisin fashist olla, "Mein kampf"-gi avalikult riiulis aga see on meie, oma fashist. Teiselt tänavalt või linnast - see on võõras fashist.
Sellise venelastest korteriühistu temperament on teine asi. Mul on Tallinnas ammusest ajast korter kuhu nüüd väga harva satun ja seal majas on üle poole venelasi. Kevadel mõtlesin püstakust korterisse tulevad veekraanid ära vahetada . Keegi pole meid 15 aasta keeranud ja kui puutuda hakkavad nagunii tilkuma. Ühistul on kolm võrdset esimeest ja keldriboksil kus püstaku kraanid on ripub kolm tabalukku. Igal juhatuse liikmel oma taba ja võti sügaval püksitaskus.
Kõigepealt saatsin kuu aega varem meilid et sel päeval ja tunnil on vaja vesi kinni panna. Juhatuse liikmest vanamees toetas mõtet ja lubas enda luku lahti keerata. Umbes omaealise naisterahvaga rääkisin telefoni teel nagu kommunist kommunistiga ja valgustasin perspektiive. Ütlesin et teoorias on kaks varianti. Heaga tähendab et ta keerab enda luku lahti. Kurjaga - see tähendab seda et lähen oma korterisse, keeran seal kraani, see hakkab tilkuma ja tekib veeavarii. Ühistu püstak ja see lukk tuleb siis nagunii lahti keerata. Ta arvas et proovime alguses ikka heaga . Tark inimene oskab näha horisondi taha

No aga kolmanda juhatajaga - vist juba üle 80 a mutike, oli keeruline. Kõigepealt tahtis linnaosavalitsuses kinnitatud projekti kraani vahetamiseks. Ja isegi kui selline projekt oleks tuleks seda ühistu koosolekul hääletada ja see saaks kõige varemalt kahe kuu pärast toimuma. Ja nii edasi kusjuures tema sellese aru ei saanud et kui kraan nüüd viie minuti pärast katki läheb (nagu lubatud) siis ei saa mitte oodata kaks kuud koosolekuni vaid tuleb töö kohe ette võtta. Arvestatava argumendina mõjus lõpuks see et lubasin selle luku puruks lõigata. Mul on hooldusbussis igasuguseid orasid ja kange ja akurelakas samuti. Ja siis punnis veel viimase hingetõmbeni vastu - sobitas oma hiiglaslikust kimbust sinna igasuguseid võtmeid, kurtis et ükski ei sobi ja alles viimane oli õige.
Kokkuvõttes läks umbes 1,5 tundi vastastikusele sõimule (ega ma ka siis kõrvad lontis ei kuula) ja 0,5 tundi tööks. Pärast tuli vaatama et mis ma teinud olen, kiitis igati ja vabandas et ta on Ukrainast ja selline emotsionaalne. Nüüd on nagu kõige suurem sõber ja lehvitab juba kaugelt kui juhtub õues olema.
Nendega ei saagi vist teistmoodi kui tuleb peale lennata, kõigil nägu täis sõimata ja alles siis küsida et oot, milles üldse probleem oligi?
Aga ühistu esimehe tööd sellises majas mina küll teha ei tahaks. Makstagu või Soome palka. Ma ei tea miks nad seda nii hindavad et tahavad kohe mitmekesi esimehed olla?
See on neil nagu mingi ühine nimetaja jah... Ja kenad olid kuni esimese pidutsemiseni. Siis naispool lasi häälepaelad valla. Piider oli kõige viisakam sõna millega mind kostitati, kui palusin muusika verandal vaiksemaks keerata. Külas olev sõber küsis esimese asjana, kas ma tahaksin kakelda. Kisa peale olid isegi naabermaja inimesed akende ja rõdude peal. Isegi magama joonud poisssõber ärkas naabrinaisel ülesse ja see üritas hüsteerias naisukest maha rahustada.

18:00 külalised kogunevad naised ilusad, mehed galantsed, lõbus, kuigi ka juba kära on, pudelid hakkavad avanema
19:00 tavaline peomelu, tümakas, tantsud, naer, kiljed jms.
20:00 esimesed jeekimid kolavad kalidori peal ringi, küsivad suitsu
21:00 terve kari on välja tulnud käib röökimine ja möödakäijate ahistamine/ähvardamine
22:00 kaklus. valdavalt omavahel. prouad kriiskavad, härrad tekitavad üksteisele vigastusi, asjad lähevad katki
22:30 politsei visiit, mõned viiakse minema, prouad ikka kriiskavad härrad jõmisevad
23:00 öörahu. kalidor vereloike ja pudelikilde täis. vahel ukse või mööbliriismeid sekka
Ses mõttes meeldis mulle see stiil isegi rohkem, kui eestlaste joomine, kuna kell 23 oli vaikus majas. Eestlased panid ikka öö läbi ja siis ei saanud ümberkaudu keegi magada.
(TTÜ, möödund sajandi, viimase kümnendi, teine pool)
Klassika ei aegu 

IV sajandil eKr Eubulus kirjutas:I mix three kraters only for those who are wise.
One is for good health, which they drink first.
The second is for love and pleasure.
The third is for sleep, and when they have drunk it those who are wise wander homewards.
The fourth is no longer ours, but belongs to hubris.
The fifth leads to shouting.
The sixth to a drunken revel.
The seventh to black eyes.
The eighth to a summons.
The ninth to bile.
The tenth to madness, in that it makes people throw things
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
No pm. küll. Tegelt on ka Olaf Kopvillemilt päris hea kirjeldus olemas. Aga venelaste puhul purskub see energia palju lühemas ajavahemikus ja ilmselt sellest ka oluliselt intensiivsemalt. Võibolla on lihtsalt pitsid suuremad?
Minu postitus kustutati ära, selgitan siis natuke teise nurga alt: Kui need toredad venelased räägivad meie keelt, mingit teist keelt peale vene keele, ei mõtle enam vene keeles, elavad siin meie kultuuris ja on nö päriselt läänestunud, ei oma enam vene passi, on lääne ühiskonna mõtted omaks võtnud....siis mis neid enam venelaseks teeb? Päriselt küsin.
Siis on nad ümberrahvustunud, eestistunud venelased vms. Lõpuks ei teegi enam miski. Aga see pole ega saagi olla integratsiooni eesmärk.Caracalla kirjutas: ↑12 Juun, 2025 12:04 Minu postitus kustutati ära, selgitan siis natuke teise nurga alt: Kui need toredad venelased räägivad meie keelt, mingit teist keelt peale vene keele, ei mõtle enam vene keeles, elavad siin meie kultuuris ja on nö päriselt läänestunud, ei oma enam vene passi, on lääne ühiskonna mõtted omaks võtnud....siis mis neid enam venelaseks teeb? Päriselt küsin.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Hirmus pikk eeskavawolfgang kirjutas: ↑12 Juun, 2025 8:59
Kunagi ühikas koostasin vene tussee ajakava. Käepärast seda enam võtta pole, aga umbes järgmine see oli:
18:00 külalised kogunevad naised ilusad, mehed galantsed, lõbus, kuigi ka juba kära on, pudelid hakkavad avanema
19:00 tavaline peomelu, tümakas, tantsud, naer, kiljed jms.
20:00 esimesed jeekimid kolavad kalidori peal ringi, küsivad suitsu
21:00 terve kari on välja tulnud käib röökimine ja möödakäijate ahistamine/ähvardamine
22:00 kaklus. valdavalt omavahel. prouad kriiskavad, härrad tekitavad üksteisele vigastusi, asjad lähevad katki
22:30 politsei visiit, mõned viiakse minema, prouad ikka kriiskavad härrad jõmisevad
23:00 öörahu. kalidor vereloike ja pudelikilde täis. vahel ukse või mööbliriismeid sekka

Pärast vaatasin et see ongi niisugune stiil. Mõnel korral käisin ise ka kui oli midagi tööga seoses tähistada. Kohalikel lõppes töö kl 17, kella 18 oli tellitud laud nagu äke. Sashlõkid ja nii edasi. Ja kohe alustati selliste 100 g klaasidega mis pooltäis olid et noh- za nash, za vash, za Severnõi Kavkaz. (Meie terviseks! Teie terviseks! Põhja-Kaukaasia terviseks! ) Taldrikult õngitseti mõnda lihatükki või friikartulit peale ja esimesed mehed kukkusid kl 19. Sellega oligi arvestatud sest kella 20 telliti transport koju. Enamus toidust jäi ka söömata ja magustoiduni ei jõudnud keegi. Kuigi kõik oli tellitud ja juba ette kinni makstud. Suor pluss oli see et järgmisel hommikul olid kõik hästi valja maganud , kained ja valmis uuteks kangelastegudeks.
Tavapäevadel oli ka nii et ma töötasin alati pikemalt ja kui jõudsin näiteks 16.50 helistada et mingit autot on vaja siis tuldi kohe ja tehti ära. Kui jäi 17.15 peale siis ahastati et kus sa küll varem olid.? Meil on juba välja valatud ja ühtegi kainet autojuhti pole kuskilt võtta. See-eest oldi järgmisel hommikul juba kl 7 valmis peale hakkama . Krt, ma alles magasin sel ajal.
Kui vene kultuurist midagi head peaks üle võtma siis ma valiks niisuguse viinavõtmise. Eesti moodi uimerdades on tegelikult järgmine päev samuti tuksis. Aga tööd on palju ja elada on jäänud vähe.
Mul ämm ja äi käisid kunagi vene pulmas. Kell 14 oli registreerimine, kell 15 istuti lauda. Ja oh üllatus, ämm-äi olid pool kuus kodus. Kõik olevad täis ja pooled magavat. Paar korda kibe kibe, siis kiirelt ämmade - äiade terviseks rumka ning oligi peo esimene faas läbi. Tühja kõhu peale, toostid olla tulnud nii kiiresti et süüa polnud mahti. Hiljem kuulsime, et nii see ei jäänud, 22 ajal hakkasid esimesed peolised ärkama ja pidu läks käima. Olevat ikka mürtsu tehtud ja rammu ka katsutud.
Teemakohane Setu vanasõna:
"Viinavõtmisega tuleb varakult alustada, sest pimedas on vilets kakelda."
"Viinavõtmisega tuleb varakult alustada, sest pimedas on vilets kakelda."
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Nõuka ajal üks tuttav rääkis, et sattus Kohtla Järvele ja tahtnud sõpradega laupäeval restosse minna. Restos oli aga pulmapidu ja kõik tulid lilledega ukse taha, koputasi uksele - Svadba ja said sisse. Noored mehed olid ka siis lilled hankinud, resto ukse taha - Svadba - ja olidki sees. Olid siis kaevurist peigmehe tuttavatega lauas istunud ja tutvustasid end kui pruudi tuttavad. Viina võetud väikeste klaasidega. Läksid mingi aeg alla suitsu tegema. Seal oli äkki üks inspiratsiooni saanud mees rosoljese noaga alla tormanud ja hüüdnud - Kavo ja rezhu! Sellid vaatasid, et viimane aeg jalga lasta.
Bertel Gripenberg: See lõhe on sügavam surmast, on sünge, pime ja lai - ta lahutab inimest sellest, kes punaseks kiskjaks sai.
Raisk! See nii tuttav tunne ka tööalaselt. Igasugused venekeelsed, kes kuidagi kuskil sellisel kohal, kus peavad tööülesannetest lähtuvalt midagi kooskõlastama jne. Aetakse asi nii kuradi keeruliseks, absurdseks ja nu**itakse koma, nii kuidas vähegi jaksaks. Otsustusjulgus ja konstruktiivne koostöövõime täielikult puudub. Ja kusjuures kõige kurbnaljakam on see, et ei tunta absoluutselt Eesti seadusandlust ega selle põhimõtteid. Kujutatakse ette, et kui nad midagi otsustatvad, siis tuleb kohe prokurör ja paneb nad vangi, kui midagi valesti läheb. Täpselt Venemaal samas valdkonnas domineeriv mentaliteet. Ühesõnaga käib kõva näitemäng oma tagumiku kaitsmiseks, kuigi mingit ohtu sellele pole. Mitte midagi lubada ise ei julge, sest (Moskva) käsulaudades midagi sellist ette nähtud pole (mis ei ole lubatud on keelatud "põhimõte"). Oled oma alal pädev, siis otsusta ära, mitte ära vingerda!vanahalb kirjutas: ↑11 Juun, 2025 21:46
No aga kolmanda juhatajaga - vist juba üle 80 a mutike, oli keeruline. Kõigepealt tahtis linnaosavalitsuses kinnitatud projekti kraani vahetamiseks. Ja isegi kui selline projekt oleks tuleks seda ühistu koosolekul hääletada ja see saaks kõige varemalt kahe kuu pärast toimuma. Ja nii edasi....
Ja kogu see silmakirjalik loba mis sinna juurde käib - selline karmi ametniku fassaad. Ja lausa korruptsiooni kõrvad on teatud teemades selle koostöötahte puudumise tagant paistmas. Oibljääd...

Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist